Συνάντηση στην Άγκυρα είχαν την Πέμπτη 30/10 ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, με βασικά θέματα της ατζέντας τους την αμυντική βιομηχανία και το μεταναστευτικό.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν "καρφιά" σε δημόσια θέα, κάνοντας εμφανείς τις διαφορές τους τόσο αναφορικά με την προσέγγιση των κυβερνήσεών τους στα όσα διαδραματίζονται εδώ και δύο χρόνια στη Γάζα όσο και με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, εκεί που φάνηκε πως υπάρχει κοινή συνισταμένη, είναι τα εξοπλιστικά, με τη χαρακτηριστική φράση του Ερντογάν "ας μιλήσουμε για προμήθειες όπλων".
Ερντογάν: Δεν βλέπει η Γερμανία τη γενοκτονία στη Γάζα;
Ο Ερντογάν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μερτς, κατηγόρησε τη Γερμανία για αδιαφορία απέναντι στη γενοκτονία στη Γάζα από το Ισραήλ. Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά και άλλα όπλα, με τα οποία απειλεί και πλήττει τον παλαιστινιακό θύλακα, την ίδια ώρα που η Χαμάς δεν διαθέτει τέτοιο οπλοστάσιο.
Επίσης, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε νέες επιθέσεις στη Γάζα παρά την ύπαρξη κατάπαυσης του πυρός. "Δεν τα βλέπει αυτά η Γερμανία;", διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε πως είναι ανθρωπιστικό καθήκον της Τουρκίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών να τερματίσουν την πείνα και τις σφαγές στην περιοχή.
Μερτς: Τα παιδιά στη Γάζα υπήρξαν όμηροι της Χαμάς
Απαντώντας στις επικρίσεις του Ερντογάν ο Γερμανός καγκελάριος, υπενθύμισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ "από τότε που ιδρύθηκε. Το Ισραήλ έγινε πατρίδα για εκατομμύρια Εβραίους που αναζήτησαν καταφύγιο. Γι' αυτόν τον λόγο, η Γερμανία θα παραμείνει πάντα στο πλευρό του Ισραήλ".
"Αυτό", πρόσθεσε, "δεν σημαίνει ότι υποστηρίζουμε κάθε απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης", αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Τελ Αβί άσκησε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και τόνισε πως ο πόλεμος "θα μπορούσε να είχε τελειώσει με μία μόνο απόφαση, αν η Χαμάς κατέθετε τα όπλα".
"Τα παιδιά στη Γάζα υπήρξαν όμηροι της Χαμάς. Ελπίζουμε αυτό να τελειώσει το συντομότερο δυνατό", σημείωσε.
Μερτς: Η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια για την ΕΕ
Ο Μερτς, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Άγκυρα, παρότι δήλωσε πως βλέπει την Τουρκία ως στενό εταίρο της ΕΕ και εξέφρασε την πρόθεσή του για ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, υπογράμμισε ωστόσο πως "δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τα κριτήρια που απαιτούνται για την υποψηφιότητά της".
Ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση για την καταδίκη και φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, δήλωσε ότι "κανείς δεν μπορεί να πατά πάνω στους νόμους, ανεξαρτήτως της θέσης του". Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι "η Δικαιοσύνη διαχειρίζεται τη νομική διαδικασία όπως απαιτείται".
Χάσμα Ερντογάν - Μερτς και για τα κριτήρια χειρισμού του μεταναστευτικού
Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι συζήτησε με τον Τούρκο ηγέτη το ζήτημα της μετανάστευσης, επισημαίνοντας πως το Βερολίνο θέλει να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος στις επαναπροωθήσεις.
Επίσης, επισήμανε ότι στο θέμα της Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου "η Τουρκία δεν τηρεί κριτήρια της Κοπεγχάγης". Επίσης, γνωστοποίησε πως συζήτησαν και το ζήτημα του ασύλου, δίνοντας έμφαση στην πρόοδο για την επιστροφή όσων απορρίπτεται η αίτησή τους.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, απάντησε: "Πάντα λέγαμε ότι τα κριτήρια της Κοπεγχάγης δεν είναι για εμάς μια αρνητική διαδικασία. Αν η Ευρώπη προσεγγίζει την Τουρκία με βάση τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, εμείς έχουμε και τα κριτήρια της Άγκυρας".
"Εγώ προσωπικά, όπως και η γερμανική κυβέρνηση, θεωρούμε την Τουρκία στενό εταίρο της ΕΕ. Θέλουμε να συνεχίσουμε να διευκολύνουμε τον δρόμο της προς την Ευρώπη", ανέφερε ο Μερτς, υπογραμμίζοντας πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το μεταναστευτικό.
Τα προβλήματα λύονται με... τα όπλα - "Να επικεντρωθούμε στα κοινά έργα"
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε και το ζήτημα της συνεργασίας των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα, καλώντας σε υπέρβαση των προβλημάτων που αφορούν τις προμήθειες αμυντικού εξοπλισμού.
"Με βάση τις μεταβαλλόμενες συνθήκες ασφαλείας στην Ευρώπη, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τα προβλήματα στις προμήθειες και να επικεντρωθούμε σε κοινά έργα", τόνισε χαρακτηριστικά.