Επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας η ΕΕ

Στη «μαύρη λίστα» της θα προστεθούν ακόμη 12 άτομα - Επιπλέον οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία εάν τα πράγματα στην Ουκρανία χειροτερεύσουν

epekteinei-tis-kurwseis-kata-tis-rwsias-i-ee
SHARE THIS
0
SHARES

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να διευρύνουν τον κατάλογο των Ρώσων αξιωματούχων που υπόκεινται σε προσωπικές κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει τις ευρύτερες οικονομικές κυρώσεις, εάν η κρίση κλιμακωθεί.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει οικονομικά τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, με την προϋπόθεση ότι θα καταλήξει σε συμφωνία με το ΔΝΤ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει οικονομικά τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, με την προϋπόθεση ότι θα καταλήξει σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το οποίο το Κίεβο διεξάγει συνομιλίες που έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και αναμένεται σύντομα συμφωνία.

Οπως ανέφερε και η Μέρκελ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στη συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, η ΕΕ είναι έτοιμη να στείλει παρατηρητές στην Ουκρανία. Συμπλήρωσε ωστόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος ότι θα προτιμούσε αυτό να γίνει υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ.

Η Μέρκελ αρνήθηκε να πει πόσα ονόματα θα προστεθούν στη μαύρη λίστα των προσώπων που υπόκεινται σε απαγόρευση χορήγησης βίζας και του μέτρου της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, αλλά ανέφερε ότι είναι στο ίδιο επίπεδο με τις έως τώρα κυρώσεις των 21 αξιωματούχων της Ρωσίας και της Κριμαίας. Οπως πάντως μετέδιδαν τα ξένα μέσα, πρόκειται για 12 ακόμη άτομα.

Οπως είπε ο Ρομπάι, οι κυρώσεις δεν είναι «αντίποινα», αλλά επιβάλλονται για να σταματήσουν οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία. «Βλέπουμε ότι η σκιά των κυρώσεων έχει ήδη μια επίδραση στο επενδυτικό κλίμα της Ρωσίας» δήλωσε.

Ακυρώνεται η Σύνοδος Κορυφής με τη Ρωσία

Ανακοινώθηκε επίσης η ακύρωση της συνόδου κορυφής με τη Ρωσία που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 3 Ιουνίου.

Τα συμπεράσματα της συνόδου εδώ

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, πραγματοποίησε ομιλία σχετικά με τη διευρυμένη επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους, με τη Μόσχα να απειλή με ανάλογες κυρώσεις.

Φωτογραφία: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook