Επι ξυρού ακμής η Βενεζουέλα: Πώς φτάσαμε στον νέο διχασμό

Πώς βρέθηκε η Βενεζουέλα στον... γκρεμό

Επι ξυρού ακμής η Βενεζουέλα: Πώς φτάσαμε στον νέο διχασμό

Η Puente Internacional Simon Bolivar είναι μια μικρή γέφυρα με μήκος μόλις 315 μέτρων που συνδέει την Βενεζουέλα με την Κολομβία. Tα τελευταία δύο χρόνια είναι η γέφυρα των στεναγμών... Καθημερινά εκατοντάδες Βενεζουελάνοι την διασχίζουν για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης από ρύζι έως φάρμακα. Είναι η ίδια γέφυρα στην οποία στήνουν... καρτέρι τα συνεργεία των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών για να μιλήσουν με τους πολίτες της Βενεζουέλας για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα. Κάποιοι τους απαντούν «Viva Maduro», κάποιοι άλλοι φορτώνουν βιαστικά και κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα, το Καράκας... την πόλη που έγινε σύμβολο της πιο ακραίας καταστολής.

Φωτιές, οδοφράγματα, ελλείψεις, φόβος, οργή στη χώρα των τσαβίστας, κάποτε πόλος έλξης ακόμα και ευρωπαίων, κυρίως Πορτογάλων και Ισπανών που αναζητούσαν την τύχη τους στην πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα Βενεζουέλα. Τώρα όλα έχουν αλλάξει. Οι ευρωπαίοι μετανάστες επέστρεψαν στις πατρίδες τους ενώ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ, 50.000 πολίτες της Βενεζουέλας έχουν αιτηθεί σε δύο χρόνια άσυλο στις ΗΠΑ, την Βραζιλία, την Ισπανία, το Μεξικό, την Χιλή, την Κόστα Ρίκα, την Κολομβία.

Χουάν Γκουάιδο: Ενας «άγνωστος» πολιτικός

Επι ξυρού ακμής η Βενεζουέλα: Πώς φτάσαμε στον νέο διχασμό

Την περασμένη Τετάρτη, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος στη Βενεζουέλα. Η επίσημη ανακοίνωση έκανε λόγο για ελλείψει «νόμιμου» προέδρου και αντιπροέδρου οπότε, ο τρίτος τη τάξει θεσμικός παράγοντας υποχρεούται να αναλάβει την εξουσία. Λίγες εβδομάδες πριν, λίγοι γνώριζαν τον Χουάν Γκουάιδο ακόμα και μέσα στην Βενεζουέλα. Ο 35χρονος μηχανικός που ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα δέκα χρόνια πριν στη διάρκεια ενός φοιτητικού κινήματος διαμαρτυρίας, με μεταπτυχιακές του σπουδές στο πανεπιστήμιο Τζωρτζ Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ, έγινε το πρόσωπο που σήμερα αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ ως τον επόμενο ηγέτη. Το 2015 εξελέγη βουλευτής και τον περασμένο Δεκέμβριο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Δεν ήταν ο πιο δυνατός υποψήφιος και το κόμμα του το Voluntad Popular έχει μόνο 14 έδρες, όμως οι υπόλοιποι ηγέτες έχουν συλληφθεί.

Ο «εκβιασμός» στον Μαδούρο

Επι ξυρού ακμής η Βενεζουέλα: Πώς φτάσαμε στον νέο διχασμό - εικόνα 2

Μετά την Ισπανία και τη Γαλλία, και η Γερμανία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουάιδο ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, αν δεν προκηρυχθούν εκλογές στη χώρα μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες. Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανέφερε ότι "αν δεν προκηρυχθούν δίκαιες, ελεύθερες και διαφανείς εκλογές στη Βενεζουέλα" η χώρα του θα αναγνωρίσει ως πρόεδρο τον Γκουάιδο ώστε ο τελευταίος να προκηρύξει αυτές τις εκλογές. "Δεν επιδιώκουμε να εγκαταστήσουμε ή να ανατρέψουμε κυβερνήσεις στη Βενεζουέλα, θέλουμε δημοκρατία και ελεύθερες εκλογές", είπε ο Σάντσεθ όμως πολλοί αναρωτιούνται, αν αυτό δεν είναι παρέμβαση στο εσωτερικό μιας χώρας, τότε τι είναι; Η Ρωσία έχει εκφράσει τη στήριξή της στον Μαδούρο ενώ η Κίνα καταγγέλλει τις "εξωτερικές παρεμβάσεις" στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες όρισαν ως νέο πρέσβη στη Βενεζουέλα τον Έλιοτ Άμπραμς, κατ' εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Ο Άμπραμς είχε καταδικαστεί για απόκρυψη πληροφοριών στην υπόθεση Ιράν - Κόντρα και κατόπιν του δόθηκε χάρη από τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο. Την ίδια ώρα, Αμερικανοί διπλωμάτες αποχωρούν από το Καράκας λόγω ανησυχίας για την ασφάλειά τους μετά και το τελεσίγραφο του Νικολάς Μαδούρο που έδωσε διορία 72 ωρών για την αποχώρησή τους.

Η οικονομική ασφυξία

Επι ξυρού ακμής η Βενεζουέλα: Πώς φτάσαμε στον νέο διχασμό - εικόνα 3

Μετά από τέσσερα συνεχόμενα χρόνια με διψήφια ποσοστά ύφεσης, η κατάσταση στη Βενεζουέλα έχει γίνει απελπιστική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, από το 2015 έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Βενεζουέλας (7% του πληθυσμού) αν και στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται υπήκοοι γειτονικών χωρών, όπως η Κολομβία, που ζούσαν στη Βενεζουέλα και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Τι έχει συμβεί και η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική οικονομική κατάρρευση, ενώ επί χρόνια σημείωνε πρόοδο στην καταπολέμηση της φτώχειας, στη διεύρυνση των υπηρεσιών υγείας και την παροχή δημόσιας δωρεάν παιδείας; Είναι δυνατόν να πτωχεύσει μια χώρα που διαθέτει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα του πλανήτη; Είναι ακριβώς αυτό που συνέβη στη Βενεζουέλα.

Ο Ούγκο Τσάβες εθνικοποίησε την εκμετάλλευση του πετρελαίου δίνοντας προτεραιότητα στις επείγουσες κοινωνικές ανάγκες: τον υποσιτισμό και τη στέγη, μια επιλογή που αποδείχτηκε μοιραία. Οι εισαγωγές τροφίμων αυξάνονταν συνεχώς από την αρχή της διακυβέρνησης του, η κατάσταση υπό τον Μαδούρο ξέφυγε. Η φυγή κεφαλαίων έγινε ο κανόνας και η διαφθορά στην πολιτική ζωή εξαπλώθηκε. Οι ανάγκες του πληθυσμού παρέμεναν μεγάλες ενώ το μπολιβάρ κατέρρευσε. Ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες είχε δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να ξεκινήσουν μια νέα σχέση με τη Βενεζουέλα, κάτι που βέβαια δεν έγινε ποτέ παρά το γεγονός ότι η τότε αμερικανική διοίκηση προωθούσε μια νέα πολιτική στην περιοχή, με προτεραιότητα πάντα την Κούβα.

Η ανάληψη εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ διέκοψε τις όποιες συζητήσεις και ακόμη χειρότερα... Η εντολή Τραμπ για τον αποκλεισμό της Βενεζουέλας από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ήρθε να δώσει τη χαριστική βολή στην Βενεζουέλα. Το 2018, ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε 80.000%. Η αντιπολίτευση έχει προσπαθήσει να ακυρώσει την εκλογή Μαδούρο, ο Μαδούρο έχει προσπαθήσει ν’ ακυρώσει την εκλογή την Εθνοσυνέλευσης ενώ ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία προσπαθούν να ξανασχεδιάσουν τον χάρτη της Λατινικής Αμερικής.

φωτο Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ REUTERS/ ISPOS. 25 Σεπ 2020 | 14:49

Εκλογές ΗΠΑ - Δημοσκόπηση: "Θρίλερ" σε 4 καθοριστικές πολιτείες - Από 1 έως 3 μονάδες η διαφορά Μπάιντεν - Τραμπ

Το προβάδισμα του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ για τις εκλογές στις ΗΠΑ είναι μικρό σε τέσσερις κρίσιμες πολιτείες.

ΘΑ ΣΕΒΕΣΑΙ...ΤΗΣ ΕΓΡΑΨΕ 25 Σεπ 2020 | 13:53
ΔΥΟ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ 25 Σεπ 2020 | 13:45

Παρίσι: Επίθεση με μαχαίρι κοντά στα πρώην γραφεία του Charlie Hebdo - Τέσσερις τραυματίες

Συναγερμός στο Παρίσι. Επίθεση με μαχαίρι έξω από τα πρώην γραφεία του Charlie Hebdo.

REAL ESTATE 25 Σεπ 2020 | 12:45

Σκάνδαλο στο Βατικανό: Ξήλωσαν τον καρδινάλιο που έκανε μπίζνες με ακριβά ακίνητα στο Τσέλσι του Λονδίνου

Η Αγία Έδρα γνωστοποίησε χθες, Πέμπτη, το βράδυ με λακωνική ανακοίνωσή της την παραίτηση του καρδιναλίου χωρίς να δώσει καμιά εξήγηση γι' αυτή.

Η ΧΩΡΑ ΘΡΗΝΕΙ 140.000 ΝΕΚΡΟΥΣ 25 Σεπ 2020 | 08:24
ΕΝΑΣ 40ΧΡΟΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΗΣ 25 Σεπ 2020 | 08:17

ΗΠΑ: Έβδομη εκτέλεση θανατοποινίτη σε 3 μήνες

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ένθερμα την θανατική ποινή.

ΕΚΤΟΞΕΥΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 24 Σεπ 2020 | 22:17

Κορονοϊός: Νέο θλιβερό ρεκόρ στη Γαλλία – Πάνω από 16.000 κρούσματα σε μια μέρα

Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η Γαλλία όπου τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται ραγδαία

ΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΗΝΥΕΙ 24 Σεπ 2020 | 21:18

Οικογενειακά προβλήματα για τον Ντόναλντ Τραμπ: Η ανιψιά του τον μήνυσε για απάτη

Η ανιψιά του Ντόναλντ Τραμπ τον κατηγορεί ότι την εξαπάτησε, παίρνοντάς της μια κληρονομιά εκατομμυρίων δολαρίων

Η ΑΞΙΑ ΜΙΑΣ ΓΝΗΣΙΑΣ ΤΣΑΝΤΑΣ ΣΤΑ 45.000 ΕΥΡΩ 24 Σεπ 2020 | 18:35

Μεγάλη απάτη από εργαζομένους της Hermès: Κατασκεύαζαν "μαϊμού" τσάντες Birkin

Εργαζόμενοι του Hermès, καταδικάστηκαν για κατασκευή ή πώληση "μαϊμού" τσαντών Birkin που έφτιαχναν οι ίδιοι

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ 24 Σεπ 2020 | 17:51

Κορονοϊός: Κάτοικοι σε πόλη του Αμαζονίου έχουν αποκτήσει συλλογική ανοσία - Εμφανίζουν αντισώματα

Πρόκειται για την πόλη Μανάους η οποία βρίσκεται στο δάσος του Αμαζονίου - Οι κάτοικοί της εμφανίζουν συλλογική ανοσία, δηλαδή αντισώματα στον κορονοϊό

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 24 Σεπ 2020 | 17:44

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Ο σεισμός είχε μέγεθος 4,2 βαθμούς Ρίχτερ και εστιακό βάθος 5 χλμ.

ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ 24 Σεπ 2020 | 14:51

Κορονοϊός - Φινλανδία: Με εκπαιδευμένους σκύλους θα εντοπίζουν τα κρούσματα

Στη Φινλανδία θα χρησιμοποιούνται εκπαιδευμένοι σκύλοι που θα μυρίζουν τον κορονοϊό και θα εντοπίζουν τα κρούσματα

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ 24 Σεπ 2020 | 13:09

Μεγάλη Βρετανία: Οι φοιτητές θα κάνουν Χριστούγεννα μακριά από τα σπίτια τους

Αισιόδοξοι με τις λιγότερες από 10.000 μολύνσεις ημερησίως οι ειδικοί.