Follow us

Επικεφαλής ECDC: Η 3η δόση είναι σημαντική διότι προστατεύει πάρα πολύ από σοβαρή νόσηση

''Δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και διαθέτουμε μια πάρα πολύ σφαιρική εικόνα για την ασφάλεια τους'', τόνισε η επικεφαλής του ECDC, Αντρέα Άμμον.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
εμβολιο

"Όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα τα πρώτα δύο εμβόλια πρέπει να τα κάνουν. Θέλω να τονίσω, ότι η τρίτη δόση είναι σημαντική, διότι ναι μεν το εμβόλιο δεν προστατεύει απολύτως από το να μολυνθεί κάποιος, προστατεύει όμως πάρα πολύ από σοβαρή νόσηση. Εν τω μεταξύ εμβόλια χορηγούνται εδώ και ένα χρόνο. Δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και διαθέτουμε μια πάρα πολύ σφαιρική εικόνα για την ασφάλεια τους", λέει η Αντρέα Άμμον, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νόσων ECDC στην συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Δεν έχουμε στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαίος ένας τέταρτος εμβολιασμός για όλους", προσθέτει, ενώ θεωρεί ότι "για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους ένα δραστικό φάρμακο (αντιιικό χάπι) θα είναι μια καλή και αναγκαία εναλλακτική λύση".

"Στο βαθμό που η διάδοση της Όμικρον είναι τόσο γρήγορη και η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι αρκετή πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν περιοριστικά μέτρα", τα οποία "θα πρέπει να προσαρμόζονται στην εκάστοτε κατάσταση", προθέτει η πρώην επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας Λοιμωδών Νοσημάτων του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου.

Διαβάστε Επίσης

"Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να συνεχίσουν να μορφώνονται. Φυσικά πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας. Το κλείσιμο όμως των σχολείων είναι το τελευταίο μέτρο το οποίο θα έπρεπε να λάβει κανείς", υπογραμμίζει.

Θεωρεί δε ότι "Στην περίπτωση των επιδημιών μεταξύ του περιορισμού των ελευθεριών και του αγαθού της υγείας υπερτερεί το δεύτερο. Δεν πλήττεται κανείς τόσο πολύ σε προσωπικό επίπεδο όταν πρόκειται να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία".

"Ο κορονοϊός με έχει εκπλήξει δυσάρεστα τόσο συχνά, ώστε να είμαι προσεκτική με τις προβλέψεις μου. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να εξαντλήσουμε το ελληνικό αλφάβητο διότι μεταξύ Όμικρον και Ωμέγα υπάρχει μια απόσταση και ευελπιστώ ότι δεν θα χρειαστεί να την διανύσουμε", καταλήγει.

Διαβάστε Επίσης

Ακολουθεί η συνέντευξη της δρ Αντρέα Άμμον στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

-Κυρία Άμον, ποιες είναι οι αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC);

Στόχος μας είναι η ενίσχυση της άμυνας έναντι των λοιμωδών νόσων, η έγκαιρη ανίχνευση και ανάλυση νεοεμφανιζόμενων απειλών και η αντιμετώπιση των πανδημιών. Η διαχείρισή τους είναι όμως αρμοδιότητα των κρατών μελών. Κάνουμε προτάσεις αλλά δεν υπαγορεύουμε τι να κάνουν. Συλλέγουμε όμως και στοιχεία από όλον τον κόσμο για να αξιολογήσουμε ποιες νόσοι αποτελούν κίνδυνο και για την Ευρώπη, διότι οι μεταδοτικές νόσοι μπορούν μέσα σε 48 ώρες να κάνουν τον γύρο του κόσμου...

-Ήταν προετοιμασμένη η Ευρώπη, το ECDC, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού;

Τον Ιανουάριο του 2020 είχαμε πάρει την διαβεβαίωση ότι τα κράτη είχαν ελέγξει τα εθνικά τους σχέδια και είναι προετοιμασμένα. Τώρα γνωρίζουμε ότι δεν είμασταν τόσο προετοιμασμένοι όσο νομίζαμε τότε. Και το μάθημα που πήραμε είναι ότι μερικά πράγματα πρέπει να τα κάνουμε καλύτερα.

-Τι θα κάνει το ECDC καλύτερα για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών;

Είμαστε τώρα καλύτερα εξοπλισμένοι. Στην νέα εντολή που πήραμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περιλαμβάνεται η ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών-μελών μέσω της ψηφιοποίησης των στοιχείων. Έτσι θα είναι πληρέστερα και η γενική εικόνα θα είναι ταχύτερα στην διάθεσή μας.

-Αποτελεί η συμφωνία του ΕΚ και του Συμβουλίου την βάση για την δημιουργία μιας "Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας";

Ναι, διότι η διεύρυνση της δικής μας εντολής είναι μόνο ένα μέρος για την οικοδόμησή της. Συμπεριλαμβάνονται μια διευρυμένη εντολή για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), η νομική διευθέτηση αντιμετώπισης διασυνοριακών απειλών υγείας και η σύσταση της νέας Ευρωπαικής "Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης".

-Σε ποια φάση βρισκόμαστε με την πανδημία;

Η Όμικρον έχει μεν μια χωρίς προηγούμενο εξάπλωση, αλλά δεν είναι τόσο επικίνδυνη. Διαπιστώνουμε επίσης ότι σε χώρες όπου ο εμβολιασμός βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα έχουμε μικρότερους αριθμούς διαμετακομιζομένων σε ΜΕΘ και λιγότερους θανάτους λόγω Όμικρον. Επομένως, ο εμβολιασμός παίζει καθοριστικό ρόλο και όχι οι ιδιότητες της παραλλαγής αυτής. Η αρχική ανησυχία οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται μέχρι τώρα για την παραλλαγή η οποία προκαλεί τις περισσότερες μεταλλάξεις στο γενετικό προφίλ, κάτι που δεν συνέβαινε με τις προηγούμενες.

Διαβάστε Επίσης

-Είναι απαραίτητος ο τρίτος εμβολιασμός;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε όλα τα εμβόλια δρουν κατά των σοβαρών νοσήσεων. Η αναμνηστική δόση αυξάνει όμως την προστασία, γι' αυτό και συνιστούμε να γίνεται τρεις μήνες μετά από την δεύτερη. Όσοι επομένως δεν έχουν κάνει ακόμα τα πρώτα δύο πρέπει να τα κάνουν. Θέλω να τονίσω, ότι η τρίτη δόση ασφαλώς και είναι σημαντική, διότι ναι μεν το εμβόλιο δεν προστατεύει απολύτως από το να μολυνθεί κάποιος, προστατεύει όμως πάρα πολύ από σοβαρή νόσηση.

-Θα ακολουθήσει και τέταρτος εμβολιασμός;

Δεν έχουμε στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαίος ένας τέταρτος εμβολιασμό για όλους. Φυσικά παρακολουθούμε την εξέλιξη, εάν και κατά πόσον δηλαδή μειώνεται η προστασία μετά τον τρίτο εμβολιασμό. Για άτομα που έχουν ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει όμως να εξετάζεται η χορήγηση μιας τέταρτης δόσης.

Τι γνώμη έχετε για το αντιιικό χάπι Paxlovid της Pfizer;

Για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους ένα δραστικό φάρμακο θα είναι φυσικά μια καλή και αναγκαία εναλλακτική λύση.

-Πρέπει ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός για όλους ή για ορισμένες ομάδες πολιτών;

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι ένα εργαλείο στο οπλοστάσιό μας για να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Χώρες οι οποίες τον εισήγαγαν είδαν φυσικά τα ποσοστά των εμβολιασμένων να αυξάνονται. Πρόκειται όμως για ένα μέτρο το οποίο πολώνει και γι' αυτό πρέπει να λαμβάνεται, αφού αξιολογηθεί από τα κράτη-μέλη εάν ταιριάζει στις κοινωνικές συνθήκες τους, εάν παρακινεί ή αποτρέπει τελικά τους πολίτες από το να εμβολιασθούν. Υπάρχουν χώρες στην ΕΕ στις οποίες το ποσοστό των εμβολιασμών είναι υψηλό αν και δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα οπότε θα ήταν αντιπαραγωγική η υποχρεωτικότητα.

Διαβάστε Επίσης

-Να εμβολιάζονται τα παιδιά κάτω των 12 ετών;

Ναι, η άποψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι σαφής : ο εμβολιασμός παιδιών από 5-11 ετών είναι ασφαλής και αποτελεσματικός.

-Ποια μέτρα προστασίας θεωρείται ενδεδειγμένα στην παρούσα φάση;

Στο βαθμό που η διάδοση της Όμικρον είναι τόσο γρήγορη και η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι αρκετή θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν περιοριστικά μέτρα, όπως η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, η τήρηση των αποστάσεων, ο περιορισμός σε εσωτερικούς χώρους, η τηλεργασία, η παραμονή στο σπίτι όταν έχουμε συμπτώματα.

-Πρέπει να χαλαρώνουν τα μέτρα εάν μειώνονται τα κρούσματα;

Τα μέτρα θα πρέπει να προσαρμόζονται στην εκάστοτε κατάσταση. Το πώς θα το αποφασίσουν τα ίδια τα κράτη, δεν υπάρχουν γενικώς ισχύοντες κανόνες.

-Τα σχολεία άνοιξαν. Είναι σωστό ή όχι;

Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να συνεχίσουν να μορφώνονται. Φυσικά πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας. Το κλείσιμο όμως των σχολείων είναι το τελευταίο μέτρο το οποίο θα έπρεπε να λάβει κανείς.

-Ορισμένοι αρνούνται τον εμβολιασμό. Έχετε επεξεργαστεί κάποιο σχέδιο για να πεισθούν;

Σε ορισμένες χώρες στις οποίες ο εμβολιασμός είναι πολύ χαμηλός, όπως στην Βουλγαρία και την Ρουμανία, δίνουμε την δυνατότητα να ενημερωθούν οι πολίτες από τους γιατρούς στους οποίους προσφέρουμε ειδικά σεμινάρια ώστε καλύτερα εξοπλισμένοι να απαντούν στα ερωτήματα των πολιτών που έχουν αμφιβολίες. Πρόκειται για μια πολυσύνθετη εργασία.

-Ποιο θα ήταν το κύριο επιχείρημα στο ότι δεν έχουν ελεγχθεί επαρκώς τα εμβόλια;

Εν τω μεταξύ χορηγούνται εδώ και ένα χρόνο. Δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και διαθέτουμε μια πάρα πολύ σφαιρική εικόνα για την ασφάλεια των εμβολίων και οι συνάδελφοι του ΕΜΑ επιβεβαιώνουν ότι διαθέτουν πλέον ένα εντυπωσιακό προφίλ ασφάλειας των εμβολίων.

Διαβάστε Επίσης

-Είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις όσων επικαλούνται την αντισυνταγματικότητα των μέτρων ή θεωρούν ότι πλήττονται οι ελευθερίες τους;

Το ερώτημα βέβαια είναι κυρίως νομικό, αλλά στην περίπτωση των επιδημιών μεταξύ του περιορισμού των ελευθεριών και του αγαθού της υγείας υπερτερεί το δεύτερο. Σημαντική είναι η τήρηση της αρχής της αναλογικότητας των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της απειλής. Δεν πλήττεται κανείς όμως τόσο πολύ σε προσωπικό επίπεδο όταν πρόκειται να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία.

-Πώς θα πεισθούν άνθρωποι που πιστεύουν σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας; Έχετε κάποιο σχέδιο;

Αυτές οι θεωρίες κυκλοφορούν ταχύτερα από την αντίκρουσή τους. Αυτό είναι το ένα. Από την άλλη πλευρά, αν αρχίσει κανείς να αντικρούει αυτές τις θεωρίες τότε απλώς τις επαναλαμβάνει, τις διαδίδει περαιτέρω και τις ενισχύει. Είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο. Εκπονούμε ένα σχέδιο για το ιατρικό προσωπικό, για το πως να αντιμετωπίζουν τέτοιες θεωρίες. Σήμερα οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες χωρίς να ερευνούν πόσο αξιόπιστες είναι. Προσπαθούμε μέσω της ιστοσελίδας της ΕΕ για τα εμβόλια να πληροφορήσουμε σε όλες τις γλώσσες τους πολίτες με αντικειμενικό τρόπο και για το ποιες πηγές είναι αξιόπιστες.

-Συμμερίζεστε την πρόβλεψη ότι θα βγούμε σύντομα από την κρίση της πανδημίας ή να περιμένουμε νέο κύμα;

Οι υπεραισιόδοξοι υπάρχουν, ο κορονοϊός όμως με έχει εκπλήξει δυσάρεστα τόσο συχνά ώστε να είμαι προσεκτική με τις προβλέψεις μου. Την συμμερίζομαι μεν αλλά δεν είμαι σίγουρη. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να εξαντλήσουμε το ελληνικό αλφάβητο διότι μεταξύ Όμικρον και Ωμέγα υπάρχει μια απόσταση και ευελπιστώ ότι δεν θα χρειαστεί να την διανύσουμε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

22 Μαϊ 2022 | 22:47

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στην ΕΕ - Σύσταση του ECDC στα κράτη να προετοιμάσουν στρατηγικές εμβολιασμού

Εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε στενές επαφές των κρουσμάτων θα προτείνει το ECDC, σύμφωνα με τους Financial Times

ΟΞΕΙΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ 13 Μαϊ 2022 | 12:32

Επισήμως τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα - Δηλώθηκαν στο ECDC από τον ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ δήλωσε και επισήμως στον Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) τα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά στην Ελλάδα

ECDC ΚΑΙ EASA 11 Μαϊ 2022 | 12:43

Σύσταση για χαλάρωση των μέτρων σε αεροπλάνα και αεροδρόμια από 16 Μαΐου - Μη υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Επισημαίνεται ότι οι κανόνες ειδικά για τις μάσκες θα συνεχίσουν να διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία.

ΕΝΩ ΕΚΤΥΛΙΣΣΟΤΑΝ ΜΙΑ ΣΦΑΓΗ 27 Μαϊ 2022 | 22:07

Μακελειό στο Τέξας: "Η αστυνομία πήρε λάθος απόφαση - 19 ένστολοι περίμεναν μία ώρα πριν επέμβουν" λέει τώρα αξιωματούχος

Παιδιά και εκπαιδευτικοί με απανωτές κλήσεις ικέτευαν την αστυνομία στο Τέξας να επέμβει.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΑΛ ΝΤΕ ΜΠΑΝΙΕ 27 Μαϊ 2022 | 20:54

Τραγωδία στις ελβετικές Άλπεις: Δύο ορειβάτες νεκροί και εννέα τραυματίες από πτώση παγωμένων ογκόλιθων

Η πτώση παγωμένων ογκόλιθων σκότωσε δύο ορειβάτες στο βουνό Γκραν Κομπέν στις ελβετικές Άλπεις

Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΑΜΠΕΡ ΧΕΡΝΤ 27 Μαϊ 2022 | 20:28

Τζόνι Ντεπ vs Άμπερ Χερντ: Οι τελικές αγορεύσεις των δικηγόρων - "Δώστε στον κ. Ντεπ πίσω τη ζωή του"

H δικαστική διαμάχη μεταξύ του Τζόνι Ντεπ και της Άμπερ Χερντ φτάνει στο τέλος της - Η ώρα των ενόρκων

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ REUTERS 27 Μαϊ 2022 | 19:45

EE: Ενα βήμα πριν τη συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Η πρόταση για να ικανοποιηθεί η Ουγγαρία

Το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα - Η πρόταση για να πειστεί η Ουγγαρία

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 27 Μαϊ 2022 | 19:18

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Βασικό θέμα στην ατζέντα των "27" ηγετών η Ουκρανία - Τηλεδιάσκεψη με Ζελένσκι

Η επιστολή Μισέλ προς τους Ευρωπαίους ηγέτες πριν τη Σύνοδο Κορυφής - Στόχος η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

ΣΕΡΓΚΕΙ ΖΙΡΝΟΦ 27 Μαϊ 2022 | 19:13

Πρώην πράκτορας της KGB και συμφοιτητής του Πούτιν: Έχει ήδη χάσει τον πόλεμο - Είναι ικανός για τα χειρότερα

Υποστηρίζει ότι ο Πούτιν σταδιακά αποκόπηκε από την πραγματικότητα, οικοδόμησε έναν εικονικό παράλληλο κόσμο και κατέληξε να πιστεύει τα ψέματα που λέει

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ BBC 27 Μαϊ 2022 | 18:38

Η άγνωστη Ελισάβετ: Η Βασίλισσα όπως δεν την έχετε ξαναδεί μέσα από αδημοσίευτα βίντεο του BBC

Σπάνιες στιγμές της βασίλισας Ελισάβετ από την εποχή που ήταν η μικρή Λίλιμπετ μέχρι τη στέψη της

"ΜΗΝ ΤΑ ΞΕΧΑΣΕΤΕ" 27 Μαϊ 2022 | 18:30

Μακελειό στο Τέξας: Το συγκλονιστικό ξέσπασμα της γιαγιάς 10χρονης που σκοτώθηκε - "Κάντε κάτι, σας εκλιπαρώ"

"Η εγγονή ήταν ένα αθώο παιδί που αγαπούσε το σχολείο και περίμενε το καλοκαίρι με ανυπομονησία", λέει η γιαγιά της αδικοχαμένης Αμερί Γκάρσα

ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ 27 Μαϊ 2022 | 17:22

Ουκρανία: Οι Ρώσοι χτύπησαν στρατιωτική εγκατάσταση στην Ντνίπρο - Σκληρές μάχες στο κεντροανατολικό τμήμα της χώρας

Η Ντνίπρο, βιομηχανική πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων, αποτελεί το όριο με τις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ρωσόφωνοι.

«ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ» 27 Μαϊ 2022 | 16:09

Λαβρόφ: Η Δύση έχει εξαπολύσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας

"Η Δύση έχει εξαπολύσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον μας, ενάντια σε όλο τον ρωσικό κόσμο", κατήγγειλε ο Σεργκέι Λαβρόφ