
Ο Άλεξ Μπάτι, ο Βρετανός έφηβος που είχε εξαφανιστεί τα τελευταία έξι χρόνια και βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στη νότια Γαλλία, επαναπατρίστηκε στη Βρετανία το βράδυ του Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε δικαστής.
Ο 17χρονος ταξιδεύψε αεροπορικώς από την Τουλούζη για το Λονδίνο μέσω Άμστερνταμ με πτήση της KLM συνοδευόμενος "από μέλη των υπηρεσιών της βρετανικής αστυνομίας", διευκρίνισε ο Αντουάν Λεροΐ, αντιεισαγγελέας της Τουλούζης, στη νοτιοδυτική Γαλλία.
Επέστρεψε στη γιαγιά του, τη μητέρα της μητέρας του, στην οποία η βρετανική δικαιοσύνη είχε αναθέσει την κηδεμονία του πριν τον απαγάγει η μητέρα του το 2017, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη Μάλαγα της Ισπανίας, όπου είχαν πάει μαζί με τον παππού του.
Ο Άλεξ Μπάτι, ο οποίος ζούσε "νομαδική" ζωή σε μια "πνευματική" κοινότητα επί έξι χρόνια, βρέθηκε τυχαία την Πέμπτη μέσα στη νύχτα από έναν οδηγό-διανομέα, καθώς περπατούσε κατά μήκος ενός δρόμου σε ορεινή περιοχή κοντά στην Τουλούζη, διευκρίνισε ο αντιεισαγγελέας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή.
"Είναι καλά στην υγεία του, "πολύ ήρεμος", δείχνει "ευφυής", σύμφωνα με τον γιατρό που τον εξέτασε και δεν φαίνεται να έχει υποστεί κακομεταχείριση στα έξι αυτά χρόνια που διήρκησε η απαγωγή του. Η μητέρα του, η οποία δεν έχει βρεθεί έως τώρα, μπορεί να βρίσκεται στη Φινλανδία, δήλωσε ο Λεροΐ κατά τη συνέντευξη.
"Ορισμένες κοινότητες σε αυτό το μέρος της Γαλλίας έχουν τις ρίζες τους στη θρησκεία, άλλες προσπαθούν για πνευματική φώτιση και μετά είναι τα καταφύγια γιόγκα. Ένας θύλακας ιδανικών και φιλοδοξιών. Ουτοπία για κάποιους, κίνδυνος στα μάτια των επικριτών" τονίζει το BBC σε δημοσίευμά του, για την περιοχή των Πυρηναίων στη νότια Γαλλία όπου έζησε για τουλάχιστον 2 χρόνια ο 17χρονος σήμερα Μπατί
Οι αρχές λένε ότι ο Άλεξ δεν βίωσε σωματική βία κατά τα χρόνια του στα βουνά, ωστόσο "ο ψυχολογικός αντίκτυπος θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να εκτιμηθεί" δήλωσε ο εισαγγελέας. Πάντως, το BBC παραθέτει εκτιμήσεις ότι πολλοί από όσους καταλήγουν στην απομόνωση στα βουνά, υφίστανται γρήγορα πλύση εγκεφάλου και χωρίζουν από τις οικογένειές τους αλλά και την πραγματικότητα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr