Επιστροφή στο σημείο μηδέν για Μέι: Τα σενάρια για το Brexit

Επιστροφή στο σημείο μηδέν για την Τερέζα Μέι και το μέλλον του Brexit.

epistrofi-sto-simeio-miden-gia-mei-ta-senaria-gia-to-brexit
SHARE THIS
0
SHARES

Επιστροφή στο σημείο μηδέν για την Τερέζα Μέι και το μέλλον του Brexit μετά από μια πρόταση μομφής και μια “θερμή” Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να προειδοποιήσει σήμερα τους βουλευτές για «ανεπανόρθωτη ζημιά» που θα μπορούσε να προκαλέσει, σύμφωνα με την ίδια, η διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

«Ας μην προδώσουμε την εμπιστοσύνη του βρετανικού λαού διοργανώνοντας ένα δεύτερο δημοψήφισμα» για το Brexit, αναμένεται να πει στους βουλευτές, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες της.

Ένα νέο δημοψήφισμα «θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην ακεραιότητα της πολιτικής μας ζωής», αναμένεται να προειδοποιήσει.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό το δεύτερο δημοψήφισμα «πιθανόν δεν θα μας οδηγούσε παραπέρα» και «θα δίχαζε και πάλι τη χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία θα έπρεπε να εργαζόμαστε για να την ενώσουμε».

Γρίφος η επόμενη μέρα

Σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters κατά τη διάρκεια της Συνόδου η Μέι δεν παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να περάσει τη συμφωνία για το Brexit από τη Βρετανική Βουλή. “Εάν αυτά είναι όλα έχει αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσουμε περισσότερο. Ίσως να επιστρέψει τον Ιανουάριο με κάτι πιο συγκεκριμένο και τότε θα δούμε” ανέφερε ένας διπλωμάτης.

«Εμπιστευθείτε με», είπε η Μέι στους ομολόγους της, σύμφωνα με Βρετανό αξιωματούχο, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «κατά λάθος» αποτυχίας να εξασφαλιστεί συμφωνία, λέγοντας πως η πλειοψηφία στη βουλή της Βρετανίας θέλει να το αποφύγει, όμως χρειάζεται διαβεβαιώσεις πως το backstop δεν είναι «παγίδα».

Η Μέι έχει βεβαίως να αντιμετωπίσει και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στη Βρετανία. Οι σύμμαχοί της ανέφεραν ότι η Σύνοδος ήταν μια αρχή, ωστόσο το κόμμα των Εργατικών έκανε λόγο για αποτυχία και κάλεσε να γίνει η ψηφοφορία που αναβλήθηκε για τη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το Reuters, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με διπλωμάτες η Μέι άφησε να εννοηθεί ότι θα επιστρέψει με νέα δέσμα προτάσεων τον Ιανουάριο, η ΕΕ ξεκαθάρισε ότι έχει σχέδιο και για το ενδεχόμενο η Βρετανία να αποχωήσει χωρίς συμφωνία.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με ανάλυση του Atlantic Council, μετά την αποτυχία της πρότασης μομφής κατά της Μέι, τρία είναι τα βασικά σενάρια για το μέλλον του Brexit.

Στο Κοινοβούλιο, σημειώνει ο  Peter Westmacott πρώην βρετανός πρέσβης στις ΗΠΑ, μιλώντας στο Atlantic Council, “υπάρχει μια πλειοψηφία που λέει ότι το σκληρό Brexit είναι μια καταστροφή και δεν θα το αφήσουμε να γίνει. Αλλά η Βουλή δεν έχει ένα εναλλακτικό σχέδιο”. Χωρίς κάποια άλλα επιλογή, ένα πιθανό σενάριο θα μπορούσε να είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα προκειμένου να δοθεί εντολή είτε να γίνει μια αντιστροφή του Brexit, είτε να γίνουν πολύ σημαντικές αλλαγές στη συμφωνία για το Brexit,  είτε τέλος να προχωρήσει ένα σκληρό Brexit.

Όπως αναφέρει το Atlantic Council, οι αναλυτές συμφωνούν ότι η συμφωνία έχει ακόμη πολύ δρόμο για μπορέσει να περάσει. Ο Westmacott, μάλιστα, ανέφερε ότι μπορεί η Μέι να επιδιώξει να καθυστερήσει την τελική ψηφοφορία όσο πιο πολύ γίνεται, έτσι ώστε όταν φτάσει εκείνο το σημείο να είναι πια πολύ αργά για την επιλογή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Το Atlantic Council πάντως εκτιμά ότι το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος είναι ορθάνοιχτο. “Οι πιθανότητες ενός νέου δημοψηφίσματος αυξάνονται” ανέφερε ο Westmacott και παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα, “τα νόυμερα έχουν αλλάξει από το τελευταίο δημοψήφισμα”.

Φωτογραφία: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook