Επιζήσασα του Αουσβιτς: «Εβραίοι και μουσουλμάνοι νέοι συμφιλιωθείτε»

Η 90χρονη Ζινέτ Κολινκά προέτρεψε τους νέους να εργαστούν με στόχο τη συμφιλίωση μεταξύ των εβραίων και των μουσουλμάνων.

epizisasa-tou-aousbits-ebraioi-kai-mousoulmanoi-neoi-sumfiliwtheite
SHARE THIS
0
SHARES

Μία Γαλλίδα που επέζησε από το Άουσβιτς, η 90χρονη Ζινέτ Κολινκά, επισκέφθηκε σήμερα το στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί με τη συνοδεία 150 μαθητών ενός λυκείου της Νορμανδίας και τους προέτρεψε να εργαστούν με στόχο τη συμφιλίωση μεταξύ των εβραίων και των μουσουλμάνων.

Δεν πετύχαμε το «ποτέ ξανά»

«Αν η γενιά μας δεν κατάφερε αυτό που ήθελε, δηλαδή το 'ποτέ ξανά', η δική σας να το καταφέρει! Εσείς ίσως να μπορέσετε να αλλάξετε τα πράγματα. Εσείς είστε που θα πείτε: 'να μη μιλάς άσχημα για τους Εβραίους, να μη μιλάς άσχημα για τους Άραβες, να μη μιλάς άσχημα για τους μουσουλμάνους'. Πρέπει να επαναλαμβάνουμε στους εαυτούς μας ότι όλοι μας είμαστε ανθρώπινα όντα, με προτερήματα και μειονεκτήματα», υπογράμμισε η ίδια.

Η αναβίωση του ναζιστικού τρόμου

Η Ζινέτ Κολινκά, η μόνη που επέζησε από τα 4 μέλη της οικογένειάς της, που είχαν οδηγηθεί στο Άουσβιτς και κλείνει τα 90 της χρόνια την 4η Φεβρουαρίου, προειδοποίησε ταυτόχρονα εναντίον της ενδεχόμενης αναβίωσης του τρόμου της ναζιστικής περιόδου.

«Βρίσκομαι κυρίως εδώ για τους μαθητές, προκειμένου να τους δώσω να καταλάβουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνεται πλέον (...). Δυστυχώς αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό θα μπορούσε να αναβιώσει και πάλι και πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ», είπε στους μαθητές 5 λυκείων της Νορμανδίας, που ταξίδεψαν μαζί της στο Άουσβιτς.

Τουλάχιστον 1,1 εκατ. άνθρωποι, περιλαμβανομένων περίπου 1 εκατ. Εβραίων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, έχασαν την ζωή τους το διάστημα 1940- 1945 στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς- Μπίρκεναου, που είχαν δημιουργήσει οι ναζί στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης τότε Πολωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook