Follow us

Ερευνα στην ΕΕ για τα κρυφά SMS της φον ντερ Λάιεν με τον CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Εμιλι Ο΄Ράιλι ζήτησε από το γραφείο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν "περισσότερο εις βάθος έρευνα".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ούρσουλα sms

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια προσάπτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες στον Τύπο για τα μηνύματα που ανταλλάχθηκαν ανάμεσα στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer σχετικά με την αγορά εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Εμιλι Ο΄Ράιλι ζήτησε από το γραφείο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν "περισσότερο εις βάθος έρευνα" για να ανευρεθούν τα μηνύματα αυτά και να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό τους, σύμφωνα με τους κανόνες διαφάνειας που εφαρμόζονται στα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επειτα από άρθρο των New York Times που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο 2021 και στο οποίο αναφέρεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν αντάλλαξε SMS με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση συμβολαίου αγοράς του εμβολίου κατά της Covid-19, δημοσιογράφος ζήτησε από τη Κομισιόν πρόσβαση στα μηνύματα και άλλα έγγραφα σχετικά με τις συνομιλίες αυτές.

Η Κομισιόν που ήταν επιφορτισμένη με την διαπραγμάτευση της προμήθειας εμβολίων για λογαριασμό των κρατών μελών της ΕΕ, δέχθηκε να του διαβιβάσει τρία έγγραφα (ένα email, μία επιστολή και μία ανακοίνωση Τύπου), αλλά κανένα SMS.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι δεν έχει κρατήσει κανένα από τα μηνύματα αυτά, δηλώνοντας ότι αυτά τα μηνύματα δεν όφειλαν να διατηρηθούν και δεν υπόκεινται στους κανόνες περί διαφάνειας των ευρωπαϊκών θεσμών, που χρονολογούνται από το 2001.

Διαβάστε Επίσης

Σε απάντηση στην έρευνα που ξεκίνησε η Διαμεσολαβήτρια, η Κομισιόν δηλώνει ότι τα μηνύματα αυτά συνιστούν "εκ της φύσεώς τους έγγραφα βραχείας διάρκειας ζωής, που δεν περιέχουν επί της αρχής σημαντικές πληροφορίες σχετιζόμενες με τις πολιτικές, τις ενέργειες και τις αποφάσεις της Κομισιόν".

Αντίθετα, σύμφωνα με την Διαμεσολαβήτρια, "είναι σαφές" ότι τα SMS "εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα" και "το κοινό μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά, αν αφορούν το έργο του θεσμού".

Καλεί την ευρωπαϊκή διοίκηση να εξελίξει τις πρακτικές της στον τομέα της διατήρησης των εγγράφων λαμβάνοντας υπ' όψιν "τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας".

"Δεν έγινε καμία προσπάθεια για να διαπιστωθεί αν αυτά τα μηνύματα υπάρχουν. Ο τρόπος αυτός ενέργειας δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σχετικά με την διαφάνεια", σύμφωνα με την Εμιλι Ο'Ράιλι.

Εάν τα μηνύματα εντοπισθούν, η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει "να αξιολογήσει αν πληρούν τα κριτήρια, σύμφωνα με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πρόσβαση στα έγγραφα, ώστε να δημοσιευθούν", καταλήγει στις συστάσεις που διατυπώνει η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι δεσμευτικές.

Περισσότερο από το ήμισυ των 4,2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που αγοράστηκαν ή προκρατήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση προέρχονται από τις Pfizer-BioNTech.

Σημαντικά τμήματα των συμβολαίων με τις εταιρείες, κυρίως ό,τι αφορά τις τιμές, είναι εμπιστευτικά, γεγονός που έχει επικριθεί από ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ 13 Μαϊ 2022 | 10:25

Ο Άλμπερτ Μπουρλά θα τιμηθεί από τον Σύνδεσμο Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ

Πρόσωπο της εκδήλωσης θα είναι ο Δρ Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος της Pfizer, τον οποίο ο Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ θα αναγορεύσει επίτιμο Πρόεδρό του.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΚΙΟ 12 Μαϊ 2022 | 08:10

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί την αμεσότερη απειλή για την παγκόσμια τάξη

Η Ρωσία αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την διεθνή τάξη, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ BIONTECH 09 Μαϊ 2022 | 13:25

Υψηλά κέρδη στο α΄τρίμηνο για την BioNTech - Προβλέψεις για πτώση των πωλήσεων εμβολίων μέσα στο 2022

H BioNTech ανακοίνωσε ισχυρά κέρδη για το α' τρίμηνο του 2022, χάρη στην ισχυρή ζήτηση του εμβολίου της Pfizer

Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ 06 Μαϊ 2022 | 20:57

Reuters: Αντιπρόταση της ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Τι προτείνει σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αλλαγές στο σχεδιαζόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία οι απεσταλμένοι των χωρών-μελών

7,9 ΔΙΣ. ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ 04 Μαϊ 2022 | 09:43

Εσοδα 26 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2022 για την Pfizer - Αύξηση 77% σε σχέση με πέρυσι

Τα καθαρά κέρδη της Pfizer του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια, με αύξηση 61% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ 30 Απρ 2022 | 13:11

Pfizer: Το χάπι Paxlovid δεν αποτρέπει τη μόλυνση από τον κορονοϊό

Το αντιικό χάπι Paxlovid της Pfizer δεν αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην αποτροπή της μόλυνσης από τον κορονοϊό

ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ 22 Μαϊ 2022 | 19:37

Ιράν: Μοτοσικλετιστές δολοφόνησαν στη μέση του δρόμου συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης

Ο Σαγιάντ Χοντάι, συνταγματάρχης στον βαθμό, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης στο Ιράν.

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Μαϊ 2022 | 19:09

Σάλος στη Γαλλία: Δύο γυναίκες καταγγέλουν τον υπουργό Αλληλεγγύης για βιασμό - "Έπαθα μπλακ άουτ μετά από ένα ποτήρι σαμπάνια"

Η Κλόε καταγγέλλει ότι βιάστηκε από τον υπουργό το 2010, ενώ η Μαργκό το 2011 - ''Λόγω πάθησης δεν μπορώ να διαπράξω βιασμό'', δηλώνει ο Γάλλος υπουργός.

ΣΤΟΧΟΣ Η «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ» 22 Μαϊ 2022 | 19:02

Ξεκάθαρη η Γαλλία: "Να είμαστε ειλικρινείς, για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα χρειαστούν 15-20 χρόνια"

"Δεν θέλω να πουλήσουμε στους Ουκρανούς πλάνες και ψέματα", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

ΦΟΡΕΣΑΝ ΤΟ ΟΛΟΣΩΜΟ ΠΕΠΛΟ 22 Μαϊ 2022 | 17:10

Αφγανιστάν: Οι παρουσιάστριες υπέκυψαν στις πιέσεις των Ταλιμπαν - Kάλυψαν τελικά τα πρόσωπά τους [εικόνες]

Οι γενναίες παρουσιάστριες που χθες Σάββατο αψήφισαν τις διαταγές των Ταλιμπάν, σήμερα υπέκυψαν και ακολούθησαν τις εντολές τους. Φοβούνται μήπως απολυθούν.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΜΑΣΚΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 22 Μαϊ 2022 | 16:14

Σε συναγερμό για την ευλογιά των πιθήκων: Σε υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών τα κρούσματα στο Βέλγιο

Η πρώτη χώρα που εισάγει την υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών στα κρούσματα εξαιτίας της ευλογιάς των πιθήκων είναι το Βέλγιο.

«ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ» 22 Μαϊ 2022 | 15:43

Αποκάλυψη από τον Όλιβερ Στόουν: "Ο Πούτιν υπέφερε από καρκίνο, αλλά το έχει ξεπεράσει" [βίντεο]

Ο Όλιβερ Στόουν βρέθηκε πολύ κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν για περίπου δύο χρόνια - Οι εικασίες για το πρησμένο πρόσωπό του.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 22 Μαϊ 2022 | 11:57

Ευλογιά των Πιθήκων: "Όλοι πρέπει να ανησυχούν" δήλωσε ο Μπάιντεν - "Εξετάζονται πιθανές θεραπείες και εμβόλια"

"Δουλεύουμε σκληρά για να καταλάβουμε", είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους σε αεροπορική βάση στη Νότια Κορέα - Αύξηση κρουσμάτων αναμένει ο ΠΟΥ