Ερντογάν: Δεν δόθηκαν λύτρα για την απελευθέρωση των ομήρων

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, οι 46 Τουρκοι όμηροι που είχαν απαχθεί από Τζιχαντιστές πριν από τρεις μήνες απελευθερώθηκαν χωρίς να δοθούν λύτρα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε «νίκη της διπλωματίας» απέδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την απελευθέρωση των 46 Τούρκων ομήρων, που είχαν απαχθεί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ τον Ιούνιο. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε κατηγορηματικά ότι οι όμηροι απελευθερώθηκαν ύστερα από "διπλωματικές διαπραγματεύσεις" και ότι δεν δόθηκαν λύτρα.

"Δεν τέθηκε καν θέμα χρημάτων, διεξήχθησαν μόνο πολιτικές και διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Και αυτό σημαίνει νίκη της διπλωματίας", δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ερωτώμενος, εάν υπήρξε ανταλλαγή ομήρων με φυλακισμένους μαχητές του ΙΚ, ο Ερντογάν απάντησε: "Δεν έχει σημασία αν έγινε ανταλλαγή. Σημασία έχει ότι οι όμηροι επέστρεψαν και είναι μαζί με τις οικογένειές τους".

Χθες ο κ. Ερντογάν είχε κάνει λόγο για "μυστική επιχείρηση" διάσωσης από πράκτορες των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι και έφεραν στην Τουρκία τους 46 ομήρους, ύστερα από τουλάχιστον τρεις μήνες ομηρίας.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters χθες ότι οι όμηροι είχαν αφεθεί ελεύθεροι τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην πόλη Τελ- Αμπιάντ στη συριακή πλευρά των συνόρων με την Τουρκία, έπειτα από τη μεταφορά τους από την πόλη Ράκα της ανατολικής Συρίας, που αποτελεί προπύργιο των τζιχαντιστών. Αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί να δώσουν διευκρινίσεις για την επιχείρηση διάσωσης.

Ανάμεσα στους ομήρους, οι οποίοι απήχθησαν από το προξενείο της Μοσούλης στις 11 Ιουνίου - όταν οι τζιχαντιστές του ΙΚ κατέλαβαν την πόλη-, ήταν και ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας, διπλωμάτες με τις οικογένειές τους, στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων και μέλη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αρνηθεί μέχρι σήμερα να μετάσχει στις μάχες του διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ.

Ωστόσο, ο Ερντογάν σήμερα δήλωσε ότι η Τουρκία πιθανόν να αλλάξει γνώμη τουλάχιστον εν μέρει, τώρα που απελευθερώθηκαν οι όμηροι. "Θα μπορούσαμε να είχαμε πει ναι όταν μας ζητήθηκε να ενταχθούμε στο διεθνή συνασπισμό κατά του ΙΚ, αλλά τότε αυτό δεν γινόταν. Τους είπαμε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε γιατί το θέμα των ομήρων δεν είχε διευθετηθεί. Είπαμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε ρόλο στο συνασπισμό αλλά μπορούμε να καταλήξουμε σε έναν οδικό χάρτη ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις με τα μέλη του συνασπισμού".

Πηγή: ΑΠΕ