Ερντογάν: Στο στόχαστρο οι ΜΚΟ - "Πυρά" στην αντιπολίτευση για την ισλαμική μαντίλα

Tα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Ερντογάν το 2021 είναι πολλά και πολύπλοκα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

O Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογάν μετά την πρώτη προσευχή της χρονιάς που έκανε στην Αγία Σοφία, έβαλε κατά της Αξιωματικής αντιπολίτευσης για την στάση της κατά της ισλαμικής μαντίλας στο δημόσιο και χαρακτήρισε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σημαντικότερο γεγονός του απερχόμενου έτους.

Μπορεί τα βλέμματα τώρα να είναι στραμμένα στην εσωτερική πολιτική, αλλά τα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Ερντογάν το 2021 είναι πολλά και πολύπλοκα. Με την είσοδο του νέου έτους εγκρίθηκε από το κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ο νέος προϋπολογισμός που επικυρώνει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των S400. Τα F35 που είχε αγοράσει η Τουρκία η οποία είναι πλέον εκτός προγράμματος, παραχωρούνται οριστικά στην αμερικανική αεροπορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιέσεις στην τουρκική λίρα

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υπό νέα διοίκηση αυξάνει τα επιτόκια για να μετριάσει τις πιέσεις στην τουρκική λίρα που κατέρρευσε το 2020. Όμως ο Ταγίπ Ερντογάν μισεί τα επιτόκια που τα θεωρεί αιτία του πληθωρισμού. Η οικονομία που δοκιμαζόταν ήδη παλεύει τώρα και με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Η Τουρκία σήμερα διέρχεται την τρίτη ημέρα ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας για να περιοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.

Παράλληλα είναι ακόμη ανοιχτά όλα τα μέτωπα στα οποία βρίσκεται ο τουρκικός στρατός. Ιράκ Συρία, Λιβύη και Αζερμπαϊτζάν. Κινήσεις που παράγουν ένα νέο-οθωμανικό αφήγημα που όμως εκτός των άλλων προκαλεί και σημαντικό οικονομικό κόστος. Και στον ορίζοντα διαφαίνεται η πιθανότητα έναρξης διερευνητικών Ελλάδας-Τουρκίας μετά την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο. Σκηνικό μετέωρο με πολλές μεταβλητές που εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο στόχαστρο τoυ Ερντογάν οι ΜΚΟ

Η νέα νομοθεσία με την επωνυμία "Πρόληψη χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής" προκάλεσε έκπληξη στην Τουρκία. Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε στην εθνοσυνέλευση στις 27 Δεκεμβρίου και θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Ερντογάν για να τεθεί σε ισχύ ως νόμος, επικρίνεται έντονα εντός και εκτός Τουρκίας μιας και με πρόσχημα την "καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας" οι τουρκικές αρχές αποκτούν το δικαίωμα να παρεμποδίζουν το έργο και τις δραστηριότητες των ΜΚΟ στη χώρα.

Η αμφιλεγόμενη νομοθεσία επιτρέπει, για παράδειγμα, στο υπουργείο Εσωτερικών να αντικαταστήσει με διαχειριστές μέλη του διοικητικού συμβουλίου των ΜΚΟ, καθώς και να αναστείλει τις δραστηριότητες των οργανώσεων αν μέλη της διώκονται με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Διάφορες ΜΚΟ συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής Διεθνούς Αμνηστίας και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γυναικών στην Τουρκία προειδοποιούν ότι οι ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούνται συχνά στη χώρα για τρομοκρατία και πως η νέα νομοθεσία βασίζεται σε αμφιλεγόμενους ορισμούς του τι είναι τρομοκρατία. Ο επικεφαλής του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Ταρίκ Μπείχάν δηλώνει ότι "το νέο νομοσχέδιο αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας του τι θεωρείται τρομοκρατία και απέχει παρασάγγας από διεθνή πρότυπα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκατοντάδες ΜΚΟ ανέστειλαν από το 2016 τη λειτουργία τους

Οι κατηγορίες για τρομοκρατία στην Τουρκία έχουν συχνά ως στόχο να εξουδετερώσουν πολιτικούς της αντιπολίτευσης, ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και δημοσιογράφους. Χιλιάδες δημοσιογράφοι, δικηγόροι, πολιτικοί της αντιπολίτευσης και άλλοι παραμένουν στη φυλακή χωρίς να έχουν κατατεθεί σε βάρος τους συγκεκριμένες αποδείξεις. Από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης εκατοντάδες ΜΚΟ ανέστειλαν τη λειτουργία τους στην Τουρκία.

Ο Οζτούρκ Τουρκντογάν, πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνει ότι κατά μέσο όρο 300.000 άνθρωποι κάθε χρόνο διώκονται από τις δικαστικές αρχές για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση βάσει του άρθρου 314/2 του τουρκικού ποινικού κώδικα.

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δηλώνει: "Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι επικεφαλής των ΜΚΟ δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές αποκτούν τεράστιο μοχλό πίεσης κατά των οργανώσεων και των εκπροσώπων τους. Κατά μία έννοια ο νέος νόμος θέτει τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών".

Προβληματική η στάση της Άγκυρας έναντι ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Οζτούρκ Τουρκντογάν προσθέτει ότι προηγούμενες διώξεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούσαν τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί ή κατά του τούρκου επιχειρηματία και φιλανθρώπου Οσμάν Καβαλά, καθώς και υποθέσεις από το 2017 σχετικά με τις συλλήψεις συμμετεχόντων σε διάσκεψη στην Πρίγκηπο δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο η Άγκυρα διαχειρίζεται το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι, όπως λέει, "τουλάχιστον προβληματικός".

Τον Ιούλιο ο πρώην πρόεδρος της τουρκικής Διεθνούς Αμνηστίας Τανέρ Κίλιτς καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης άνω των έξι ετών με την κατηγορία της συμμετοχής σε "τρομοκρατική οργάνωση". Τρεις άλλοι ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Γκιουνάλ Κουρσούν, ο Ιντίλ Εζέρ και ο Οζλέμ Νταλκιράν καταδικάστηκαν επίσης για σχέσεις με τρομοκρατική οργάνωση σε κάθειρξη ενός έτους και 13 μηνών. Στο μεταξύ ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι έως ότου εκδικαστεί η έφεση που κατέθεσαν.

Η αντιπολίτευση αντιτίθεται στο νομοσχέδιο

Τρία κόμματα της αντιπολίτευσης υπέβαλαν γραπτώς την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του κυβερνώντος ΑΚΡ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP χαρακτηρίζει "αντισυνταγματικά" άρθρα του νομοσχεδίου, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP κάνει λόγο για "καθεστώς καταστολής" και το δεξιό IYI για "ανέντιμα άρθρα".

Η Κανάν Γκιλί, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γυναικών Τουρκίας, θεωρεί ότι το νέο νομοσχέδιο πλήττει ιδίως οργανώσεις που δραστηριοποιούνται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, των ΛΟΑΤΙ+ και των δικαιωμάτων των προσφύγων: "Στο παρελθόν αντιμετωπίσαμε κατηγορίες για τρομοκρατία ή κατασκοπία ακόμα και για περιπτώσεις που απλά υψώσαμε τη φωνή μας υπέρ του σεβασμού και της εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης".

Σύμφωνα με την Κανάν Γκιλί μια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις του νέου νομοσχεδίου είναι ότι διασφαλίζει στο υπουργείο Εσωτερικών, με δικαστική απόφαση, τη δυνατότητα να αναστείλει τις δραστηριότητες μιας οργάνωσης χωρίς ωστόσο να της παρέχεται δικαίωμα άσκησης έφεσης.

Πηγή: DW

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ" 26 Φεβ 2021 | 13:01

Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τη μόνη απάντηση στα προβλήματα

Ο Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα, ενώ συγχρόνως ανέφερε πως η Ελλάδψα θα ήθελε η ΕΕ να είναι πιο αυστηρή έναντι της Τουρκίας.

ΚΟΣΤΟΣ 11 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ 26 Φεβ 2021 | 11:53

Στα άκρα η κόντρα Ιμάμογλου - Ερντογάν για τη φαραωνική νέα διώρυγα της Κωνσταντινούπολης

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα Ερντογάν - Ιμάμογλου για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, κόστους 11 δισ. δολαρίων

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ 26 Φεβ 2021 | 11:40

Απασφάλισε πάλι ο Ακάρ: Η Ελλάδα δεν φέρεται σαν καλός γείτονας– Θα προστατεύσουμε τη "Γαλάζια Πατρίδα"

"Η συμπεριφορά της Ελλάδας δεν είναι η κατάλληλη για μία καλή γειτνίαση" είπε ο Ακάρ και τα έβαλε πάλι με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΜΕΡΗ» 25 Φεβ 2021 | 16:05

Το... βιολί του ο Τσαβούσογλου: Οι Ελληνοκύπριοι φταίνε για μη λύση στο Κυπριακό

Λίγο πριν τις άτυπες συνομιλίες για το Κυπριακό ο Τσαβούσογλου χρεώνει την αποτυχία στο Κραν Μοντανά στους Έλληνες.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 25 Φεβ 2021 | 15:33

Αποχώρησε το "Τσεσμέ" - Δεν έχει ακόμη βγει στο Αιγαίο ο τουρκικός στόλος για την άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα"

Το "Τσεσμέ" πλέον βρίσκεται στον κόλπο της Σμύρνης. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο τουρκικός στόλος δεν έχει βγει ακόμη στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ 24 Φεβ 2021 | 22:57

Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: Άλλαξε την ονομασία του Αιγαίου

Συνεχιζόμενη ρητορική όξυνσης του Ερντογάν τις τελευταίες εβδομάδες, ενόψει του νέου γύρου των διερευνητικών.

ΝΕΑ «ΠΥΡΑ» ΣΕ ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ 24 Φεβ 2021 | 16:31

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Οι κάτοικοι της Σμύρνης γνωρίζουν καλά από εισβολή και ομαδικές σφαγές

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον τούρκο πρόεδρο να αναφέρεται και πάλι στη Σμύρνη

ΤΟΥΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΑ 24 Φεβ 2021 | 14:53

Προπάγανδα από τα τουρκικά ΜΜΕ: "Η Ελλάδα θέλει πόλεμο; Οι πιλότοι της έχουν μεγαλώσει με εχθρότητα για την Τουρκία"

Η προπαγάνδα της Τουρκίας περί παρενόχλησης του ερευνητικού σκάφους "Τσεσμέ" από ελληνικά F-16 συνεχίζεται μέσω τουρκικών ΜΜΕ,

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΗΠΕΔΟΥ 24 Φεβ 2021 | 10:51

Ο Ερντογάν με κοστούμι εκτέλεσε πέναλτι και ο βουλευτής - τερματοφύλακας το "έφαγε" χαλαρά [βίντεο]

Σε νέο στάδιο στη Σμύρνη ο Ερντογάν εκτέλεσε πέναλτι με τερματοφύλακα βουλευτή του.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΑΚP 23 Φεβ 2021 | 22:59

Ρίχνει λάδι στη φωτιά ο Τσελίκ: Η Ελλάδα προκαλεί – Θα αποσταθεροποιηθούν οι σχέσεις μας

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων, με φόντο τις διερευνητικές επαφές και το "Τσεσμέ", διά στόματος Τσελίκ.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ 23 Φεβ 2021 | 17:22

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με ηγέτες της ΕΕ: Στο τραπέζι εκ νέου από τον πρωθυπουργό το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 23 Φεβ 2021 | 16:53

Χείρα φιλίας από τον Τούρκο NBAer Καντέρ: Αγαπώ την Ελλάδα και τα αδέρφια μου τους Έλληνες - Θα έκανα τα πάντα για αυτούς

Ο Τούρκος άσος του NBA που ασκεί δριμεία κριτική στον Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης πως είναι τεράστιος οπαδός του Παναθηναϊκού

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 23 Φεβ 2021 | 15:38

Προβοκάτσια στο Αιγαίο από την Τουρκία: "Ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν το Τσεσμέ", μεταδίδει το Anadolu

Προπαγανδιστικό δημοσίευμα στο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu, στο οποίο γίνεται λόγος για παρενόχληση του Τσεσμέ από ελληνικά μαχητικά