X

Ερντογάν: Τι θα κάνει η ΕΕ, αν 3 εκ. πρόσφυγες κινηθούν προς την Ευρώπη;

Νέες έμμεσες απειλές από τον Ταγίπ Ερντογάν προς την Ευρώπη, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία.

Γράφει: TheToc team

Σε μια ακόμη ρητορική έξαρση, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέες, έμμεσες αυτή τη φορά, απειλές προς την ΕΕ. Όπως δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, στην Τουρκία βρίσκονται αυτή τη στιγμή τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και εάν αυτοί αρχίσουν να κατευθύνονται προς την Ευρώπη τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ξέρει τι να κάνει.

Στη συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Ερντογάν υπενθύμισε την υπόσχεση -όπως είπε- της ΕΕ να δώσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία τον Ιούνιο. «Από όσο θυμάμαι, μέχρι τώρα η ΕΕ μας έχει δώσει μόλις 250-300 εκατομμύρια», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες, η Κομισιόν δημοσίευσε την έκθεσή της για την Τουρκία στην οποία διαπιστώνει σοβαρά βήματα προς τα πίσω στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, υπάρχουν χώρες εντός της ΕΕ που δεν τάσσονται κατά ενός «παγώματος» της ενταξιακής πορείας της γείτονος, μετά τις διώξεις και τα πλήγματα στα ανθρώπινα δικαιώματα την επαύριο του πραξικοπήματος.

Τι ανέφερε η έκθεση της Κομισιόν

Κόλαφος για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ειδικά σε σχέση με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων αποτελεί η έκθεση προόδου που συνέταξαν οι κοινοτικές υπηρεσίες και ενέκρινε ομόφωνα το κολέγιο των Επιτρόπων στις 9 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση, από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που καταγράφει επιδείνωση αντί για οριακή βελτίωση στους τομείς που εξετάζει στη γείτονα χώρα.

Η Κομισιόν ανησυχεί βαθιά για την υπαναχώρηση των μεταρρυθμίσεων ειδικά στους τομείς του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και ειδικά στην ελευθερία του Τύπου, το δικαστικό σύστημα και γενικώς τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα. «Υπάρχει μία σοβαρή στροφή προς τα πίσω κατά τη διάρκεια του χρόνου που πέρασε στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης», αναφέρεται στην έκθεση στην οποία υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει απερίφραστα την θανατική ποινή.

«Είναι καιρός η Άγκυρα να μας πει τι ακριβώς θέλει. Πρόκειται για μία δοκιμασία της αξιοπιστίας της, αλλά και την αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν παρουσιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν.

Η έκθεση καταγράφει με μελανά χρώματα τις απολύσεις τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις στο δικαστικό σώμα, αστυνομία, τη χωροφυλακή, το στρατό, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις τοπικές αρχές, της ακαδημαϊκής κοινότητας, τους καθηγητές, τους δικηγόρους, τα μέσα ενημέρωσης και την επιχειρηματική κοινότητα.

«Υπήρξε σοβαρή οπισθοδρόμηση κατά το παρελθόν έτος στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης. Επιλεκτική και αυθαίρετη εφαρμογή του νόμου, ιδίως των διατάξεων για την εθνική ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ελευθερία της έκφρασης», σημειώνεται.

Τέλος, «οι δικαστικές διώξεις εναντίον δημοσιογράφων, συγγραφέων ή χρηστών κοινωνικών δικτύων, η ανάκληση των διαπιστεύσεων, υψηλοί αριθμοί συλλήψεων δημοσιογράφων καθώς και το κλείσιμο πολλών μέσων ενημέρωσης προκαλούν σοβαρές ανησυχίες, ενώ ελευθερία του συνέρχεσθαι εξακολουθεί να είναι υπερβολικά περιορισμένη, στη νομοθεσία και την πράξη», τονίζει η Κομισιόν.