Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε το Σάββατο 4 Ιουλίου ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν χωρίς την περιφερειακή υποστήριξη και ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ισραήλ να "δυναμιτίσει" την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.
Έχοντας δίπλα του τον Πακιστανό πρωθυπουργό, Σεχμπάζ Σαρίφ, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε: "Καμία λύση που δεν αντλεί δύναμη από τη βούληση και τις συνεισφορές των χωρών της περιοχής δεν μπορεί να είναι βιώσιμη".
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και χώρα γειτονική του Ιράν, έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το Ισραήλ ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τη συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, στην οποία έχει διαμεσολαβητικό ρόλο το Ισλαμαμπάντ. Παράλληλα, η Άγκυρα έχει καταδικάσει τις επιχειρήσεις των IDF στη Γάζα, τον Λίβανο και τη Συρία.
"Παρακολουθούμε στενά τις προσπάθειες της ισραηλινής κυβέρνησης να δυναμιτίσει τη συμφωνία (ΗΠΑ - Ιράν)... Δεν πρέπει να επιτραπεί στη σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση που είναι εθισμένη στον πόλεμο, να πνίξει ξανά τη γεωγραφία μας στη μυρωδιά της πυρίτιδας και του αίματος", δήλωσε ο Ερντογάν.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του στοχεύει στην εμβάθυνση της συνεργασίας με το Πακιστάν στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των κρίσιμων ορυκτών, της πληροφορικής και της άμυνας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα έναν διμερή εμπορικό στόχο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Νωρίτερα το Σάββατο 4 Ιουλίου, αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες παρακολούθησαν ένα επιχειρηματικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε ότι οι εταιρίες της χώρας του θέλουν να συνεισφέρουν σε έργα στο Πακιστάν και να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους στον ενεργειακό τομέα, καθώς το Ισλαμαμπάντ προχωρά στον μετασχηματισμό του τομέα της ηλεκτρικής του ενέργειας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
