Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση για την κατάληψη του φορτηγού πλοίου "Galaxy Leader" στην Ερυθρά Θάλασσα.
Στο οπτικό υλικό που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah φαίνεται ελικόπτερο με κομάντος να προσεγγίζει το πλοίο και ακολούθως οι ένοπλοι να σπεύδουν στη γέφυρα και να υποχρεώνουν τον κυβερνήτη να αλλάξει πορεία.
החות'ים בתימן מציגים: כך השתלטנו אתמול בים סוף על "הספינה הישראלית" pic.twitter.com/aCiz4V6Bvp
— roi kais • روعي كايس • רועי קייס (@kaisos1987) November 20, 2023
Το "Galaxy Leader" -το οποίο ανήκει σε εταιρία Ισραηλινού επιχειρηματία και το διαχειρίζεται ιαπωνικός ναυτιλιακός όμιλος- οδηγήθηκε στις ακτές της Υεμένης.
"Πήραμε τον έλεγχο ισραηλινού φορτηγού πλοίου", δήλωσε ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών, Σύμφωνα με λιμενικές πηγές, το πλοίο οδηγήθηκε στο λιμάνι αλ Σαλίφ στην πόλη Χοντέιντα.
"Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό την Ινδία. Σε αυτό επέβαιναν πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων, αλλά κανείς Ισραηλινός. Δεν πρόκειται για ισραηλινό πλοίο", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.
Οι αντάρτες Χούθι απείλησαν την Τρίτη ότι θα στραφούν κατά ισραηλινών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ κατά την διάρκεια του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας. Οι Χούθι, που ελέγχουν, την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, αποτελούν "τμήμα του άξονα της αντίστασης" κατά του Ισραήλ, που απαρτίζεται από οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν όπως η παλαιστινιακή Χαμάς και η λιβανική Χεζμπολάχ.
Με ανακοίνωση του γραφείου του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου "καταδίκασε με δριμύτητα την ιρανική επίθεση κατά διεθνούς πλοίου". "Το πλοίο που ανήκει σε βρετανική εταιρεία και έχει ναυλωθεί από ιαπωνική εταιρεία, συνελήφθη υπό ιρανικές εντολές από την υμενική πολιτοφυλακή Χούθι", αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
"Στο πλοίο επιβαίνουν 25 μέλη πληρώματος διαφόρων εθνικοτήτων, κυρίως ουκρανικής, βουλγαρικής, φιλιππινέζικης και μεξικανικής υπηκοότητας. Κανείς Ισραηλινός δεν βρίσκεται επί του πλοίου. Πρόκειται για μία νέα πράξη της ιρανικής τρομοκρατίας και για ένα ακόμη βήμα στην επίθεση του Ιράν κατά των πολιτών του ελεύθερου κόσμου, με διεθνείς επιπτώσεις στην ασφάλεια των οδών της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας, αναφέρεται στην ανακοίνωση".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr