Εθνικιστές - ευρωσκεπτικιστές: Αδυναμία συγκρότησης συμμαχίας εντός του ΕΚ

Εθνικιστές, λαϊκιστές, ευρωσκεπτικιστές, ευρωφοβικοί, ετερόκλιτες δυνάμεις σε αδυναμία να συγκροτήσουν συμμαχία εντός του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εθνικιστές - ευρωσκεπτικιστές: Αδυναμία συγκρότησης συμμαχίας εντός του ΕΚ

Παρά την ενίσχυσή τους στις ευρωεκλογές, οι εθνικιστές, οι λαϊκιστές, οι ευρωσκεπτικιστές και οι ευρωφοβικοί παραμένουν διαιρεμένοι και θα έχουν μεγάλες δυσκολίες να συγκροτήσουν μία συμπαγή αντιπολίτευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα λαϊκιστικά και τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα εκπροσωπούνται με περισσότερες από 170 έδρες στο 750μελές νέο Ημικύκλιο, κυρίως χάρις στις επιδόσεις της άκρας δεξιάς της Μαρίν Λεπέν στην Γαλλία και του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία.

Εάν κατόρθωναν να συμμαχήσουν, θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε δεύτερη ή τρίτη δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αλλά προς το παρόν παραμένουν μία ανομοιογενής και διαιρεμένη ομάδα, με πολιτικές τοποθετήσεις πολύ συχνά αντιφατικές.

Κατά συνέπεια, μικρές είναι οι πιθανότητες η Μαρίν Λεπέν και ο Ματέο Σαλβίνι (τα κόμματα των οποίων έχουν καταλάβει 50 έδρες στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο) να καταφέρουν, όπως επιδιώκουν να συσπειρώσουν γύρω τους τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις στο Ημικύκλιο.

«Η άκρα δεξιά δεν θα είναι αρκετά ισχυρή για να μπλοκάρει την νομοθετική διαδικασία», σύμφωνα με την Pelle Christy d'Euraffex, εταιρεία συμβούλων στις Βρυξέλλες. Πόσο μάλλον που είναι διαιρεμένη.

Μία προφανής διαφωνία φέρνει σε αντιπαράθεση, για παράδειγμα, τον Ματέο Σαλβίνι και τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, το κυβερνών κόμμα του οποίου, το Fidesz, στέλνει 13 ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο, σημαντικός αριθμός για την συγκρότηση ενισχυμένης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η εκλογική επιτυχία του Σαλβίνι βασίζεται σε μεγάλο μέρος στην υπόσχεση ότι οι μετανάστες που φθάνουν στην Ιταλία από την βόρεια Αφρική θα μπορούν γρήγορα να διοχετεύονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδέα που ο Ορμπάν απορρίπτει κατηγορηματικά.

Το πολιτικό καλειδοσκόπιο που σχηματίζουν τα ευρωσκεπτικιστικά και ευρωφοβικά κόμματα στην Ευρώπη βρίθει τέτοιου είδους αντιφάσεων, αλλά και παλαιών ερίδων, που καθιστούν τις εν δυνάμει συμμαχίες απατηλές, έως και αδύνατες.

Το 2014, ο βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ, του κόμματος του Brexit, απέρριψε έτσι κάθε σχέση με τους εθνικιστές της Μαρί Λεπέν, καταγγέλλοντας τις προβληματικές τους θέσεις περί αντισημιτισμού.

Το υπερσυντηρητικό, ευρωφοβικό κυβερνών PiS της Πολωνίας αποφεύγει από την πλευρά του την Μαρίν Λεπέν εξαιτίας της φιλορωσικής της στάσης. Για τον ίδιο λόγο και ο Ορμπάν απορρίπτει τα ανοίγματα της αρχηγού της γαλλικής ακροδεξιάς.

«Δεν πιστεύω στην δυνατότητα συγκρότησης ενιαίας ομάδας», εξηγεί ο Jean-Yves Camus, ειδικός σε θέματα πολιτικού εξτρεμισμού της Fondation Jean Jaures στο Παρίσι. «Υπάρχουν υπερβολικά μεγάλες αποκλίσεις στις γραμμές και η Λεπέν προκαλεί ακόμη κάποια καχυποψία».

«Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν διαφορετικά εθνικά συμφέροντα, οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές ριζικά διαφορετικές, καθώς και διαμετρικά αντίθετες απόψεις ως προς την Ρωσία, που γίνονται εμπόδιο στον σχηματισμό και την διατήρηση μίας συνεκτικής ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής ομάδας και ως προς άλλα θέματα πέραν της μετανάστευσης», σύμφωνα με τον Steven Blockmans, του Centre for European Policy studies.

Ενα άλλο θέμα είναι τι είδους δεσμεύσεις μπορούν να αναλάβουν οι ευρωσκεπτικιστές σε ό,τι αφορά την επεξεργασία και εκπόνηση των πολιτικών, καθώς οι εξτρεμιστές έχουν την φήμη ότι καταφέρνουν να δώσουν πηχυαίους τίτλους, αλλά όταν έρχεται η ώρα της υλοποίησης...

Στο Στρασβούργο, οι παρατηρητές συμφωνούν ως προς το ότι το ενδιαφέρον των ευρωβουλευτών της άκρας δεξιάς για την πολιτική της Ενωσης είναι πολύ χλιαρό, πέραν θεμάτων όπως η μετανάστευση και το Brexit, όπου η πραγματική επιρροή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι ισχυρή.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι βουλευτές του Εθνικού Μετώπου, οι οποίοι εξελέγησαν το 2014 μπλόκαραν και πολλά πράγματα, δεν είναι παρά μία δύναμη παρενόχλησης», δηλώνει ο Sebastien Maillard του Institut Jacques Delors.

Αυτό μπορεί να παρακινήσει το κόμμα του Ορμπάν να παραμείνει εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο είναι διαιρεμένο σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να διατηρήσει σχέσεις μαζί του.

«Ο Ορμπάν θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει εντός του ΕΛΚ και να βαρύνει στις εσωτερικές αντιφάσεις» του κόμματος, όπου η ακραία αντιμεταναστευτική του ρητορική έχει τους υποστηρικτές της», σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Μαρκ Λαζάρ.

Δεδομένου του τεράστιου εκλογικού του σκορ, ο Ορμπάν δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να ανακατευτεί με τον Ματέο Σαλβίνι και την Μαρίν Λεπέν, παρατηρεί ο Jean-Yves Camus.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: EPA

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
Ο ΤΖΟΝ ΓΚΙΛΜΠΕΡΤ ΓΚΕΤΙ 24 Νοε 2020 | 19:50

Η απίστευτη "κατάρα" των ζάπλουτων Γκετί: Νεκρός ακόμα ένας "χρυσός" κληρονόμος - Πώς πέθανε ο εγγονός του Ζαν Πολ Γκετί

Η "κατάρα" της οικογένειας Γκέτι συνεχίζετα - Νεκρός ο εγγονός και κληρονόμος του μεγιστάνα των πετρελαίων Ζαν Πολ Γκέτι

ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ 38.000 ΑΣΘΕΝΕΙΣ 24 Νοε 2020 | 19:19

Κορονοϊός: Στην "εντατική" η Ιταλία - Αρνητικό ρεκόρ στο 2ο κύμα της πανδημίας με 853 νεκρούς σε 24 ώρες

Η Ιταλία κατέγραψε 853 θανάτους που σχετίζονται με τον κορονοϊό, τον υψηλότερο αριθμό νεκρών μέσα σε 24 ώρες μετά την 28η Μαρτίου.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ "ΕΙΡΗΝΗ" ΤΗΣ ΕΕ 24 Νοε 2020 | 18:54

"Αλληλοκαρφώματα" Άγκυρας και Βερολίνου για τον έλεγχο στο τουρκικό πλοίο που έπλεε στη Λιβύη

Άγκυρα και Βερολίνο ανταλλάσσουν κατηγορίες για τη νηοψία σε τουρκικό πλοίο στο πλαίσιο της αποστολής "Ειρήνη" της ΕΕ

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ 20 ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΚΛΕΚΤΟΡΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:50

Εξελίξεις στις ΗΠΑ: Και επίσημα νικητής στην Πενσιλβάνια ο Μπάιντεν

Η Πενσιλβάνια επικύρωσε τα εκλογικά αποτελέσματα της 3ης Νοεμβρίου, ανακηρύσσοντας νικητή τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης.

ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ 24 Νοε 2020 | 18:47

Ίλον Μασκ: O δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - Σε μια μέρα η περιουσία του αυξήθηκε 7,24 δισ.

Η περιουσία του Ίλον Μασκ αυξήθηκε κατά 7,24 δισεκατομμύρια δολάρια χθες Δευτέρα, σε μια μονάχα ημέρα

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:00

Κορονοϊός - Το γερμανικό σχέδιο: "Μίνι αμνηστία" τις γιορτές - Οι χριστουγεννιάτικες εξαιρέσεις, πώς θα γίνουν τα ρεβεγιόν

Τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό στη Γερμανία περιλαμβάνουν και μία "μίνι αμνηστία" κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, από τις 23 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου,

ΑΤΟΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ 24 Νοε 2020 | 16:09

Σάλος στην Αλβανία: Σε "κορονο-πάρτι" VIP ο πρόεδρος της χώρας - "Βροχή" τα πρόστιμα [Βίντεο]

Τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορονοϊό που ισχύουν στην Αλβανία παραβίασε ο πρόεδρος της χώρας, Ιλίρ Μέτα.

ΕΩΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ Η ΕΞΙ ΗΜΕΡΕΣ 24 Νοε 2020 | 15:39

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα κοντέινερ "υπερ-ψύχους" που θα μεταφέρουν τα εμβόλια [Εικόνες]

Τα "παθητικά" δοχεία, τα οποία χρησιμοποιούν ξηρό πάγο για να διατηρούν τα εμβόλια κορονοϊού σε εξαιρετικά κρύες θερμοκρασίες.

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΕΝ ΝΤΑΡΚ 24 Νοε 2020 | 15:36

Βρετανός αρχαιολόγος: Αυτό είναι το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Ιησούς [Εικόνες]

Βρήκε το σπίτι, στο οποίο μεγάλωσε ο Ιησούς, ισχυρίζεται Βρετανός αρχαιολόγος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ REUTERS 24 Νοε 2020 | 13:50

Εμβόλιο Moderna: Συμφωνία της Κομισιόν για την αγορά 80 εκατ. δόσεων- Αποτελεσματικό 94,5%

Συμφώνησε η Κομισιόν με την εταιρεία Moderna για την αγορά του εμβολίου

ΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ 24 Νοε 2020 | 13:29

Κορονοϊός - Ρωσικό εμβόλιο Sputnik V: Ξεπερνά το 95% η αποτελεσματικότητά του

Θετικά είναι τα νέα από τη Ρωσία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Sputnik V, του εμβολίου που έχει αναπτύξει κατά του κορονοϊού.

24 Νοε 2020 | 13:02

Ρωσία: Παραδόθηκ ο ανδρας με τσεκούρι που κρατούσε ομήρους έξι παιδιά στην Αγία Πετρούπολη

Ο άνδρας βρίσκεται σε διαμέρισμα της Αγίας Πετρούπολης. Κρατά ομήρους παιδιά. Στο σημείο έχουν σπεύσει αστυνομικές δυνάμεις.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΑΓΟΡΑ 24 Νοε 2020 | 10:31

Βρετανία: Πέντε αντί για 14 μέρες καραντίνα σε όσους μπαίνουν στη χώρα

Οι Βρετανοί έχουν υποστεί καταστροφικές συνέπειες από τον κανονισμό για τήρηση καραντίνας 14 ημερών.