Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε χθες Κυριακή διατεθειμένος να δώσει διαταγή να αναπτυχθούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του στην Ουκρανία, αν θεωρηθεί απαραίτητο για να εγγυηθούν την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης.
"Το ΗΒ είναι έτοιμο να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην επιτάχυνση του έργου για να παρασχεθούν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία", κάτι που "σημαίνει επίσης ότι είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε (...) δικά μας στρατεύματα στο πεδίο αν είναι απαραίτητο", έγραψε ο κ. Στάρμερ στην εφημερίδα Daily Telegraph, τονίζοντας πως δεν κάνει αυτή την τοποθέτηση "ελαφρά".
Πόλεμος των drones
Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος των drones στο μέτωπο συνεχίζεται κανονικά. Μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας επιχειρούσαν να αποκρούσουν επιδρομή της Ρωσίας με drones στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησής της μέσω Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες.
"Παρακαλούμε, μείνετε ασφαλείς", πρόσθεσε ο Τιμούρ Τκατσένκο απευθυνόμενος στους κατοίκους.
Σε αντίστοιχη ανακοίνωση προχώρησε και η Μόσχα. Μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν και κατέστρεψαν 90 ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε νωρίς το πρωί το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Τα 38 από τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καταρρίφθηκαν στην Αζοφική Θάλασσα, 24 στον εναέριο χώρο της περιφέρειας Κρασναντάρ και τα υπόλοιπα σε διάφορες νότιες και δυτικές περιφέρειες, καθώς και πάνω από τη χερσόνησο της Κριμαίας, διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας μέσω Telegram.
Η αντιαεροπορική άμυνας κατέρριψε επίσης κατευθυνόμενο πύραυλο πάνω από την Αζοφική Θάλασσα, πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.
Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης της Κρασναντάρ, ο Βενιαμίν Καντράτιεφ, έκανε λόγο για έναν τραυματία και τουλάχιστον 12 σπίτια που υπέστησαν ζημιές εξαιτίας ουκρανικής επιδρομής με drones, που χαρακτήρισε μέσω Telegram "μαζική".
Σύμφωνα με το κανάλι Shot στο Telegram, στόχος ήταν το διυλιστήριο πετρελαίου Ίλσκι και συντρίμμια μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος προκάλεσαν πυρκαγιά στην εγκατάσταση.
Το διυλιστήριο, με δυναμικότητα 138.000 βαρελιών την ημέρα, έχει γίνει στόχος πολυάριθμων ουκρανικών επιδρομών αφότου το Κίεβο κλιμάκωσε τις επιθέσεις αυτής της φύσης εναντίον ρωσικών ενεργειακών υποδομών το 2023.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr