To Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων προτείνει στα κράτη μέλη να προετοιμάσουν στρατηγικές για πιθανά προγράμματα εμβολιασμού για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων, εν μέσω ενδείξεων μετάδοσης της νόσου στην κοινότητα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, το ECDC απαντώντας σε ερωτήσεις, δήλωσε ότι θα κάνει τη σύσταση σε μια αξιολόγηση κινδύνου που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα. Οποιαδήποτε κίνηση εμβολιασμού θα χρησιμοποιούσε το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων και θα σήμαινε ανοσοποίηση των στενών επαφών επιβεβαιωμένων ασθενών.
Η ανοσία κατά της ευλογιάς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει κάποια διασταυρούμενη προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων. Η ευλογιά κηρύχθηκε εξαλειφθείσα το 1980, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για προστασία από μια πιθανή αναζωπύρωση.
Δεν ήταν εύκολη απόφαση
Το ECDC σημείωσε ότι δεν ήταν "εύκολη απόφαση" να συστήσει τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς σε στενές επαφές κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε αυτό το στάδιο και είπε ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε προσβεβλημένο άτομο. Το εμβόλιο που διατίθεται στην ΕΕ, της Bavarian Nordic's Imvanex, δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων και δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τη χρήση του σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή σε μικρά παιδιά, εκείνα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τη νόσο, ανέφερε το ECDC.
Η προσέγγιση, γνωστή ως προφύλαξη μετά την έκθεση, συνιστάται επειδή η ασθένεια εξαπλώνεται σε άτομα χωρίς γνωστές συνδέσεις με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα ή πληγείσα περιοχή, σε αυτό που είναι γνωστό ως μετάδοση στην κοινότητα. Το εμβόλιο είναι επίσης διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν συστήσει παρόμοια στρατηγική.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι το ξέσπασμα "είναι κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να ανησυχούν". Μιλώντας από τη Νότια Κορέα, όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη, είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία εντοπισμού ενός κατάλληλου εμβολίου για την αντιμετώπιση του ιού.
Ο Ashish Jha, συντονιστής αντιμετώπισης του κορονοϊού στον Λευκό Οίκο δήλωσε στο ABC ότι οι ΗΠΑ είχαν εντοπίσει ένα κρούσμα στη Μασαχουσέτη και ένα στη Νέα Υόρκη και παρακολουθούν άλλα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr