Eurasia: Κίνδυνος για το 2016 οι απρόβλεπτοι ηγέτες

Τους δέκα μεγαλύτερους κινδύνους με τους οποίους ενδέχεται να έρθουμε αντιμέτωποι το 2016 παρουσιάζει σε έκθεσή του το Eurasia Group

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Eurasia: Κίνδυνος για το 2016 οι απρόβλεπτοι ηγέτες

Τους δέκα μεγαλύτερους κινδύνους με τους οποίους ενδέχεται να έρθουμε αντιμέτωποι το 2016 παρουσιάζει σε έκθεσή του το Eurasia Group, το οποίο κάνει λόγο για έναν δραματικά κατακερματισμένο κόσμο.

Μεταξύ αυτών, η τρομοκρατία του ISIS, η άνοδος της κινέζικής οικονομίας αλλά και το γεγονός ότι σε πολλά κράτη που εμπλέκονται στο συριακό ζήτημα, κυριαρχούν οι απρόβλεπτοι ηγέτες.

Ιδού λοιπόν η λίστα, όπως την παρουσιάζει το Business Insider:

1. Η «κενή» συμμαχία

Η διατλαντική συμμαχία αποτελεί μία από συμμαχίες που έχουν αντέξει στο χρόνο, υποστηρίζοντας την παγκόσμια οικονομική τάξη, την ειρήνη και τη σταθερότητα για πάνω από 70 χρόνια, αναφέρει η Eurasia. «Σήμερα ωστόσο είναι πιο ασθενής και λιγότερο σημαντική», αναφέφερει η Eurasia.

2. Κλειστή Ευρώπη

«Οι διχασμοί της Ευρώπης το 2016 θα φτάσουν σε ένα κρίσιμο σημείο καθώς αναδεικνύεται μια κρίση ταυτότητας ανάμεσα στην ανοιχτή Ευρώπη και την κλειστή Ευρώπη», σημειώνεται στην έκθεση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συγγραφέων, η Α. Μέρκελ, που μέχρι στιγμής είναι η βασική θιασώτης της ανοιχτής Ευρώπης, θα δει την πολιτική της θέση της να αποδυναμώνεται.

3. Το ίχνος της Κίνας

Δεν είναι μυστικό ότι η οικονομία της Κίνας είναι πλέον από τις βασικότερες στο παγκόσμιο στερέωμα, ενώ το 2016 αναμένεται να αρχίσουν μια σειρά από μεγάλα εγχειρήματα όπως «ο δρόμος του Μεταξιού» αλλά και η ασιατική αναπτυξιακή τράπεζα.

Σύμφωνα με την Eurasia, πολλοί είναι εκείνοι που αναγνωρίζουν την Κίνα ως το πιο σημαντικό και συνάμα πιο αβέβαιο παίκτη για μια σειρά από λόγους. Αρκετοί επίσης δεν συμφωνούν με τις κινεζικές προτεραιότητες, ενώ ανοιχτό παραμένει το ερώτημα αναφορικά με το πως θα αντιδράσουν στη νέα τάξη πραγμάτων.

4. Το ISIS

Όπως αναφέρει το Eurasia, οι χώρες που απειλούνται περισσότερο από επιθέσεις του ISIS περιλαμβάνουν την Γαλλία, τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.

5. Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη χρονιά το 2015, σύμφωνα με την Eurasia, ενώ θα απομονωθεί διεθνώς. Αυτό θα οδηγήσει σε σκλήρυνση της στάσης της ηγεσίας της, που θα αυξήσει την αστάθεια στη Μέση Ανατολή.

6. Τεχνολογία και πολιτική

Σύμφωνα με την Eurasia, μια σειρά από μη κρατικούς φορείς από τον κόσμο της τεχνολογίας αναμένεται να εισέλθουν στο χώρο της πολιτικής. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει συγκρούσεις ανάμεσα σε ανταγωνιστικά κέντρα εξουσίας.

7. Απρόβλεπτοι ηγέτες

Μια σειρά απρόβλεπτων ηγετών, όπως ο Ερντογάν της Τουρκίας ή ο Πούτιν της Ρωσίας, αναμένεται να καταστήσουν ασταθή τη διεθνή πολιτική για την επόμενη χρονιά. Το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους ηγέτες εμπλέκονται στο συριακό ζήτημα καθιστά τους κινδύνους ακόμη μεγαλύτερους, σύμφωνα με το Eurasia.

8. Βραζιλία

Η Βραζιλία βρίσκεται αντιμέτωπη μια βαθειά και πολύχρονη ύφεση, ενώ και η πρόεδρος της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρά πολιτικά προβλήματα. Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη την πρόοδο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την διαχείριση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, σημειώνει η Eurasia.

9. Εκλογές

Λίγες από τις αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να πραγματοποιήσουν εκλογές εντός του 2016. Σύμφωνα με την Eurasia, αυτό σημαίνει πως ο λαός δεν έχει ευκαιρία να εκφραστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κάτι που αυξάνει το ενδεχόμενο δυσαρέσκειας.

10. Τουρκία

Ο Ερντογάν θα συνεχίσει να πιέζει για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προέδρου, ωστόσο είναι αμφίβολο εάν θα πετύχει το στόχο του εντός του 2016. Η εξωτερική πολιτική της χώρας αναμένεται να διαπνέεται από εθνικισμό, σημειώνει η Eurasia, με στόχο να επιβληθεί η πολιτική ατζέντα Ερντογάν.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΡΙΑΚΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ 30 Νοε 2021 | 22:25

Τουρκία: Νέα πτώση της λίρας - Στις 13,44 ανά δολάριο και στις 15,15 ανά ευρώ

Η νέα πτώση της τουρκικής λίρας καταγράφεται λίγες ώρες πριν μεταδοθεί η συνέντευξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη δημόσια τηλεόραση TRT

ΣΤΗ «ΣΚΙΑ» ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ ΟΜΙΚΡΟΝ 30 Νοε 2021 | 18:21

Κορονοϊός στην Ευρώπη: Πρόστιμα "φωτιά" ακόμα και χιλιάδων ευρώ στους "αρνητές" των μέτρων

Κυβερνήσεις στην Ευρώπη αυστηροποιούν τόσο τα μέτρα προστασίας για το Covid-19 όσο και τα πρόστιμα που τα συνοδεύουν σε περίπτωση μη τήρησης

"ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΣΟΚ" 30 Νοε 2021 | 10:19

Κραυγή απόγνωσης για τη φτώχεια στην Τουρκία: "Τι θα κάνουμε, δεν θέλω να ζητιανεύω..."

Οι Τούρκοι πολίτες προσπαθούν να αντέξουν τις συνέπειες από την οικονομική κρίση στη χώρα.

30 Νοε 2021 | 07:13

Η Τουρκία έτοιμη να ανοίξει την πόρτα του "φρενοκομείου"...

Η Τουρκία βρίσκεται σε κίνδυνο και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. Ο βασικός μισθός στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί από τα 350 στα 200 ευρώ περίπου.

29 Νοε 2021 | 19:10

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον: Εξαπλώνεται στην Ευρώπη - Επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 10 χώρες

Η Ισπανία και η Σουηδία προστέθηκαν στη λίστα των χωρών στην Ευρώπη που έχουν επιβεβαιώσει κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΧΟΥΡΙΕΤ 29 Νοε 2021 | 09:55

Παραλογισμός στην Τουρκία με την Χούλια Αβσάρ: Η χώρα βυθίζεται στη φτώχεια αλλά κάποιοι άνοιξαν 200 σαμπάνιες στα πόδια της

Τη στιγμή που η τουρκική οικονομία παραπαίει, κάποιοι άνοιξαν σε κέντρο διασκέδασης 200 σαμπάνιες για την Χούλια.

ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 28 Νοε 2021 | 21:42

Μετάλλαξη Όμικρον: Κόκκινος συναγερμός και ντόμινο μέτρων - Έκτακτη σύσκεψη των υπ. Υγείας της G7 συγκαλεί η Βρετανία

Η νέα παραλλαγή έχει εξαπλωθεί ήδη σε πολλές χώρες, προκαλώντας έντονη ανησυχία, ιδίως στην Ευρώπη. - 13 κρούσματα στην Ολλανδία, 3 σε Γερμανία, Βρετανία, 2 στη Δανία

ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40% ΤΗΣ ΛΙΡΑΣ 28 Νοε 2021 | 14:38

Συνθήκες εξαθλίωσης στην Τουρκία: Ουρές για ένα καρβέλι ψωμί - 200 λίρες ο βασικός μισθός

Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί πάνω από 40% τον Νοέμβριο και 65% από τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί πάνω από 50%-60%.

ΣΗΜΑΝΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 28 Νοε 2021 | 07:46

Μετάλλαξη Όμικρον: Μπήκε και στην Ευρώπη και σκορπά ανησυχία ενόψει Χριστουγέννων - Προβληματισμός στην Αθήνα

Η έντονη ανησυχία που επικρατεί για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού έχει προκαλέσει προβληματισμό ενόψει των Χριστουγέννων - Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι παρακολουθούν τις εξελίξεις

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ 26 Νοε 2021 | 20:56

ΗΠΑ σε Τουρκία: Απελευθερώστε αμέσως τον Οσμάν Καβαλά - "Απατηλές οι κατηγορίες εναντίον του"

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να παρατείνει την τετραετή κράτηση του Οσμάν Καβαλά, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καταδίκη του.

Η ΝΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ B.1.1.529 26 Νοε 2021 | 12:58

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Παγκόσμιος πανικός και απαγορευτικά σε πτήσεις - Τι τρομάζει τους ειδικούς

Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει η νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα. Μέτρα στις πτήσεις από Βρετανία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη.

Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ 26 Νοε 2021 | 10:45

UEFA: Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ επανέφεραν την Ελλάδα στην 15η θέση της Ειδικής Βαθμολογίας

Σε περίπτωση που συνεχιστούν οι επιτυχίες των ελληνικών ομάδων, η χώρα μας θα έχει πέντε ομάδες στην Ευρώπη, την περίοδο 2023-24

ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΙΣ ΧΑΡΑΚΩΣΕΙ 26 Νοε 2021 | 10:01

Κωνσταντινούπολη: Βίντεο σοκ - Άνδρας απειλεί με κουζινομάχαιρο γυναίκες σε συρμό του Μετρό [βίντεο]

Ένας νεαρός άνδρας εισβάλλει σε συρμό του Μετρό στην Κωνσταντινούπολη και αρχίζει να απειλεί με ένα κουζινομάχαιρο 30 εκατοστών τις γυναίκες - επιβάτες.