Eurogroup: "Θρίλερ" με αλλεπάλληλες διακοπές στην τηλεδιάσκεψη - Τα δύο μπλοκ και οι κρίσιμες συζητήσεις

Ο Μάριο Σεντένο κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών να "αναλάβουν μια ξεκάθαρη δέσμευση υπέρ ενός συντονισμένου σχεδίου ανάκαμψης"

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε "μαραθώνιο" εξελίσσεται η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, αφού οι διακοπές είναι αλλεπάλληλες και υπάρχει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αρχικά οι υπουργοί Οικονομικών επρόκειτο να διακόψουν για μία ώρα, αλλά αργότερα υπήρξε παράταση αρχικά για ένα δίωρο και αργότερα για ένα τρίωρο. Αν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup, τις αποφάσεις θα κληθούν να λάβουν οι ηγέτες των κρατών-μελών στη Σύνοδο Κορυφής.

Με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter, o εκπρόσωπος του προέδρου του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Μάριο Σεντένο, Ρέγκο ανέφερε περίπου στις 9 ώρα Ελλάδος ότι ο πρώτος γύρος της συνεδρίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Eurogroup ολοκληρώθηκε και ότι θα γινόταν διάλειμμα μίας ώρας.

"Ολοκληρώσαμε τον πρώτο γύρο του σημερινού Eurogroup. Μία ώρα διάλειμμα. Θα συνεχίσουμε..." ανακοίνωσε νωρίτερα το βράδυ μέσω twitter o Λουίς Ρέγκο.

"Χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Θα ξεκινήσουμε στις 9 ώρα Βρυξελλών (10 ώρα Ελλάδος)" πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, με νέα ανάρτησή του ενημέρωσε ότι "χρειάζεται περαιτέρω δουλειά" και ότι η σύνοδος θα άρχιζε ξανά στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας). Λίγο μετά τις 11 (ώρα Ελλάδας) ακολούθησε και τρίτη ανάρτησή του, ότι "στόχος είναι τώρα να αρχίσει ξανά στις 23 ώρα Βρυξελλών (12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας)", προσθέτοντας: "Εργαζόμαστε σκληρά για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία".

Τα δύο μπλοκ και η έκκληση του Σεντένο

Η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση, στις 5 το απόγευμα (4 ώρα Ελλάδος).

Νωρίτερα, ο Μάριο Σεντένο κάλεσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να "αναλάβουν μια ξεκάθαρη δέσμευση υπέρ ενός συντονισμένου και μεγάλης κλίμακας σχεδίου ανάκαμψης" ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού.

"Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι τώρα εποχή για συνηθισμένες πολιτικές", ανέφερε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Twitter λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.

"Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας ότι η Ευρώπη τούς προστατεύει. Γι’ αυτούς πρέπει να σταθούμε στο ύψος μας" προσθέτει.

Σύμφωνα με το Reuters, oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιχειρούν να συμφωνήσουν σήμερα σε μέτρα ύψους άνω του μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας.

Η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, είναι και οι πιο επίμονες όσον αφορά στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων για τον περιορισμό της βαθιάς ύφεσης και τη χρηματοδότησή της ανάκαμψης.

Όμως, η Ολλανδία, η Γερμανία και αρκετές άλλες χώρες τάσσονται κατά της αμοιβαιοποίησης του χρέους και υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ευρωομολόγων τώρα.

Για να γεφυρώσει το χάσμα Βορρά - Νότου η Μαδρίτη κατέθεσε μια νέα συμβιβαστική πρόταση οποία προβλέπει: Η Ισπανία προτείνει να δημιουργηθεί ένα Special Purpose Vehicle, ένα ταμείο για τον κορωνοϊό, το οποίο θα εκδώσει χρέος (ομόλογα) με εγγυήσεις τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τα έσοδα από το ψηφιακό φόρο.

Στη συνέχεια θα αναλάβει δράση η ΕΚΤ η οποία θα μπορεί να μοχλεύσει το ποσό αυτό επί δέκα. Η ΕΚΤ δηλαδή θα είναι το εργαστήριο που θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη πυρός αυτού του ταμείου.

Τα μέτρα που, κατά το Reuters πάντα, θα ληφθούν αμέσως, είναι:

-Προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) έως το 2% του ΑΕΠ μίας χώρας, συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ. Οι γραμμές αυτές θα δίνονται με ελάχιστους όρους και εστίαση στα θέματα υγείας.

-Χορήγηση πρόσθετων εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε αυτή να μπορέσει να αυξήσει τον δανεισμό της κατά 200 δισ. ευρώ, πέραν της αύξησής του κατά 40 δισ. ευρώ που είναι ήδη σε εξέλιξη.

-Στήριξη του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντλήσει 100 δισ. ευρώ από την αγορά έναντι εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ από τις 27 χώρες της ΕΕ για να επιδοτεί μισθούς εργαζομένων, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να μειώνουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους αντί να τους απολύουν.

-Τέλος, οι υπουργοί είναι πιθανόν να υποστηρίξουν ένα σχέδιο της Κομισιόν και της Ολλανδίας για τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης στήριξης, το οποίο θα δίνει επιχορηγήσεις για ιατρικές προμήθειες και υγειονομική περίθαλψη, το συνολικό ύψος των οποίων θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 20 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΑΤΖΕΝΤΑ 19 Μαϊ 2020 | 08:57
ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΜΕΤΑ ΤΟ EUROGROUP 15 Μαϊ 2020 | 23:33

Ρέγκλινγκ: Έως και 800 εκατ. ευρώ θα εξοικονομήσει η Ελλάδα αν δανειστεί από τον ESM

Ο ESM παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης πιστωτικής γραμμής ύψους 2% του ΑΕΠ για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 15 Μαϊ 2020 | 08:45

Η μάχη του Eurogroup: Στο μικροσκόπιο επιδότηση μισθών και νέα εταιρικά δάνεια

Θα συζητηθούν τα δάνεια του ESM, η πρωτοβουλία SURE για δάνεια προς το κράτος και στήριξη των θέσεων εργασίας, και η νέα γενιά χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ 12 Μαϊ 2020 | 15:01

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους νοσηλευτές: "Ενα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για ότι έχετε κάνει"...

Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τις Διευθύντριες και τους Διευθυντές των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών από 12 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ 11 Μαϊ 2020 | 16:54

Μητσοτάκης: Στόχος η αποκατάσταση της κανονικότητας της οικονομίας

Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με κοινωνικούς εταίρους και στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 08 Μαϊ 2020 | 22:44

Σταϊκούρας: Πολύ καλή συμφωνία η απόφαση του Eurogroup

"Αυτός ο μηχανισμός στήριξης, σύμφωνα και με τις ελληνικές θέσεις, θα είναι άμεσα διαθέσιμος- με τους ίδιους όρους- σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη- μέλη"

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ 07 Μαϊ 2020 | 14:47

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με 7 ξένους ηγέτες για τη δημιουργία "ασφαλών τουριστικών διαδρόμων"

Ο πρωθυπουργος υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της ομάδας, οι οποίες καταγράφουν πολύ χαμηλά κρούσματα.

ΠΟΤΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ 06 Μαϊ 2020 | 12:48
ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 02 Μαϊ 2020 | 10:44

Συνεδριάζει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των συνθηκών που επικρατούν με το νέο κορονοϊό.

ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΘΕΡΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 29 Απρ 2020 | 12:33

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Ανοιχτή η Βουλή το καλοκαίρι, έρχονται 26 νομοσχέδια έως τον Ιούλιο

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους υπουργούς για τις προσπάθειες όλων για την αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορονοϊού.

ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 29 Απρ 2020 | 11:56
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 29 Απρ 2020 | 11:50

Βουλή: Πρώτη φορά με τηλεδιάσκεψη η ακρόαση φορέων - Για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο [εικόνες]

Σήμερα η διαδικασία προέβλεπε την ακρόαση φορέων που έγινε όμως με τηλεδιάσκεψη, και όχι με φυσική παρουσία.

ΣΤΟΥΣ 32.955 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ- 230.555 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 26 Μαϊ 2020 | 21:08

Αύξηση των κρουσμάτων και μείωση των νεκρών στην Ιταλία-Δωρητής πλάσματος ο Αντρέα Μποτσέλι

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 78 άνθρωποι και καταγράφηκαν 397 νέα κρούσματα. 2.677 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.