Follow us

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Χάνονται δισεκατομμύρια λόγω κοροναϊού

Δισεκατομμύρια εξανεμίζονται από τη χρηματιστηριακή αξία των ευρωπαϊκών μετοχών λόγω των φόβων για τον νέο κοροναϊό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Χάνονται δισεκατομμύρια λόγω κοροναϊού

Οι πιθανές συνέπειες στις επιχειρήσεις από τον νέο κοροναϊό της Κίνας οδήγησαν τις ευρωπαϊκές μετοχές σε πτώση άνω του 2% σήμερα, αφού η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις και παρέτεινε τις αργίες για την κινεζική πρωτοχρονιά.

Πάνω από το 97% των μετοχών στον δείκτη STOXX 600 κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, με πολλές εξ αυτών να υποχωρούν από υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν περίπου 180 δισεκ. ευρώ κεφαλαιοποίησης από τον ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη.

Τους ισχυρότερους τριγμούς υπέστησαν οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας, αεροπορικών εταιριών και ξενοδοχειακών ομίλων, που έχουν μεγάλη ζήτηση από τους Κινέζους καταναλωτές. Οι βασικοί παίκτες στα είδη πολυτελείας στην Ευρώπη έχουν χάσει πάνω από 50 δισεκ. δολάρια κεφαλαιοποίησης από τότε που ξέσπασε η επιδημία την περασμένη εβδομάδα. Αντίθετα, οι επενδυτικές επιλογές που θεωρούνται ‘ασφαλή καταφύγια’, όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα, σημείωσαν άνοδο ενώ ο αριθμός των νεκρών από τον ιό στην Κίνα αυξήθηκε στους 81 και ο αριθμός των κρουσμάτων κατέγραψε άλμα περίπου 30% σε μία ημέρα.

Λόγω των σημαντικών απωλειών που καταγράφουν οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας, ο γαλλικός δείκτης CAC σημείωνε υποαπόδοση έναντι των χρηματιστήριων της περιοχής, υποχωρώντας νωρίτερα κατά 2,2%. Οι μετοχές των LVMH, Christian Dior, Hermes και Kering --ιδιοκτήτριας της Gucci-- που βασίζονται πολύ στη ζήτηση από την Κίνα, σημείωσαν πτώση άνω του 3%.

Άλλες εταιρίες που διαθέτουν είδη πολυτελείας, όπως ο όμιλος Burberry, η Moncler, οι ελβετικές ωρολογοποιίες Swatch και Richemont σημείωσαν πτώση μεταξύ 2,7% και 4,6% ενώ η εταιρία λιανικών πωλήσεων σε αεροδρόμια Dufry οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Συγκρίνοντας τον νέο κοροναϊό με την επιδημία του SARS το 2002-03, αναλυτές της Bernstein τόνισαν ότι οι Κινέζοι το 2003 αντιστοιχούσαν μόλις στο 2% της παγκόσμιας αγοράς ειδών πολυτελείας, ενώ το 2019 στο 35%.

Ο δείκτης μεταβλητότητας Euro Stoxx 50, ο λεγόμενος «δείκτης φόβου» για τους Ευρωπαίους επενδυτές, σημείωσε άλμα στο υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Δεκεμβρίου.

Καθώς αυξάνονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, οι αεροπορικές εταιρίες Air France, Lufthansa και IAG --ιδιοκτήτρια της British Airways--, η εταιρία κρουαζιέρας Carnival, οι ξενοδοχειακοί όμιλοι Accor και IHG, οδήγησαν τον ευρωπαϊκό δείκτη μετοχών ταξιδιών και αναψυχής σε χαμηλό σχεδόν επτά εβδομάδων.

Ο δείκτης πρώτων υλών κατέγραφε τη χειρότερη ημέρα του εδώ και σχεδόν έξι μήνες, λόγω φόβων για την ανάπτυξη στην Κίνα, τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μετάλλων στον κόσμο.

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ 02 Μαϊ 2024 | 16:59

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από κορονοϊό και 9 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα – Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε ένας θάνατος από κορονοϊό, ενω ο 9 ήταν ο αριθμός των διασωληνωμένων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29 Απρ 2024 | 23:09

Τέλος τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό στα νοσοκομεία - Τι ισχύει για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19.

ΕΟΔΥ 25 Απρ 2024 | 17:40

Εξι θάνατοι από κορονοϊό: Mικρή αύξηση θετικότητας, 6 διασωληνωμένοι, ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα εξακολουθεί να είναι άνω του 10% - Επικράτηση της γρίπης τύπου Β

ΟΛΛΑΝΔΙΑ 19 Απρ 2024 | 18:42

Πέθανε ένας από τους μακροβιότερους ασθενείς covid-19: Nοσούσε για 613 ημέρες- Γιατί δεν βρέθηκε θεραπεία

Ο ασθενής πέθανε στο νοσοκομείο το φθινόπωρο του 2023 λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού του συστήματος.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΟΔΥ 18 Απρ 2024 | 18:27

Κορονοϊός: 4 θάνατοι από covid-19 και 7 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα - 3 σοβαρά κρούσματα γρίπης

Τέσσερις νεκροί και 7 διασωληνωμένοι από κορονοϊό το διάστημα 8-14 Απριλίου, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση από τον ΕΟΔΥ

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 11 Απρ 2024 | 17:29

Κορονοϊός: Πέντε θάνατοι από covid-19, 8 διασωληνωμένοι - Ένας θάνατος από γρίπη

Στους 5 οι θάνατοι από κορονοϊό και 8 διασωληνωμένοι την εβδομάδα 1-7 Απριλίου

ΕΡΕΥΝΑ 08 Μαϊ 2024 | 21:56

Απίστευτο: Παράσιτο έφαγε μέρος του εγκεφάλου του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ

Στο έγγραφο των New York Times, που χρονολογείται από το 2012, ο αντίπαλος των Τραμπ και Μπάιντεν αναφέρει ότι οι γιατροί διέγνωσαν ότι "ένα σκουλήκι μπήκε στον εγκέφαλό του, έφαγε ένα μέρος και πέθανε"

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 08 Μαϊ 2024 | 21:35

Επώνυμες μάρκες σε πολύ χαμηλές τιμές: Πώς στήθηκε η διαδικτυακή απάτη-μαμούθ με θύματα 800.000 καταναλωτές

Πώς δρούσε το δίκτυο e-shop με έδρα στην Κίνα που βρίσκεται πίσω από μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές απάτες στον κόσμο, ξεγελώντας χιλιάδες ανθρώπους σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Και Έλληνες ανάμεσα στα θύματα

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 08 Μαϊ 2024 | 20:48

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Δείτε live την άφιξη του Belem με την Ολυμπιακή Φλόγα στη Μασσαλία

Στο ιστιοφόρο, το οποίο διέσχισε τη Μεσόγειο επί 12 ημέρες, βρίσκεται και μία Ελληνίδα, η Αναστασία Σκιαδά

ΘΛΙΨΗ 08 Μαϊ 2024 | 19:34

Δίχως τέλος η τραγωδία στη Βραζιλία: Στους 100 οι νεκροί από τις πλημμύρες- 128 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από τις πρωτόγνωρες σε ένταση πλημμύρες που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ 08 Μαϊ 2024 | 15:21

Τι κάνει σήμερα η πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς- Ο γάμος με τον συμπρωταγωνιστή της σε ταινίες ενηλίκων και το ράντσο- δώρο

Η 45χρονη πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς γνωρίστηκε με τον Τραμπ το 2006. Σήμερα, είναι το πρόσωπο κλειδί στην πιο σημαντική δίκη με κατηγορούμενο πρώην πρόεδρο.

ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 08 Μαϊ 2024 | 15:02
ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 08 Μαϊ 2024 | 13:22

Αλυσιδωτή εξάπλωση των φοιτητικών κινητοποιήσεων υπέρ των Παλαιστινίων: Μετά τις ΗΠΑ και σε Παρίσι, Άμστερνταμ, Βερολίνο

Φοιτητές διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων ζητώντας από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων τους να διακόψουν τις συνεργασίες με εταιρείες και φορείς ισραηλινών συμφερόντων.