Ευθύνες στους Ολλανδούς κυανόκρανους για τη Σρεμπρένιτσα

Το ολλανδικό κράτος έχει αστική ευθύνη για τη σφαγή τουλάχιστον 300 Μουσουλμάνων κατοίκων της Σρεμπρένιτσα κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.

euthunes-stous-ollandous-kuanokranous-gia-ti-sremprenitsa
SHARE THIS
0
SHARES

Το ολλανδικό Κράτος έχει αστική ευθύνη για τη σφαγή τουλάχιστον 300 Μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, κατοίκων της Σρεμπρένιτσα κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Αίσθηση προκαλεί η απόφαση  του ολλανδικού δικαστηρίου που επισημαίνει ότι οι ολλανδοί κυανόκρανοι είχαν την υποχρέωση να τους προστατεύσουν.

«Το Κράτος είναι υπεύθυνο για την απώλεια που υπέστησαν οι συγγενείς των ανδρών που μεταφέρθηκαν από τους Σέρβους της Βοσνίας από τα κτίρια του Ντούτσμπατ (Dutchbat) στο Ποτοτσάρι το απόγευμα της 13ης Ιουλίου 1995», ανακοίνωσε στη Χάγη η δικαστής Λαρίσα Ελβιν.

«Το απόγευμα της 13ης Ιουλίου, η ολλανδική δύναμη των κυανοκράνων δεν έπρεπε να επιτρέψει την αποχώρηση των ανδρών από τη βάση της», δήλωσε η δικαστής, τονίζοντας ότι οι ολλανδοί στρατιώτες «όφειλαν να λάβουν υπ΄όψιν τους ότι αυτοί οι άνθρωποι θα έπεφταν θύματα γενοκτονίας».

«Μπορούμε να δηλώσουμε με επαρκή βεβαιότητα ότι εάν η δύναμη των ολλανδών κυανοκράνων είχε επιτρέψει στους ανθρώπους αυτούς να παραμείνουν» στη βάση των κυανοκράνων όπου είχαν καταφύγει, θα παρέμεναν εν ζωή», πρόσθεσε.

Το δικαστήριο ωστόσο δεν δικαίωσε τους ενάγοντες, κυρίως μητέρες των θυμάτων, ως προς τις υπόλοιπες κατηγορίες. Αν και οι ολλανδοί στρατιώτες όφειλαν να έχουν καταγγείλει άμεσα τα εγκλήματα πολέμου, το ολλανδικό Κράτος δεν μπορεί να έχει ευθύνη, διότι μία τέτοια πράξη δεν θα είχε προκαλέσει «μια απευθείας στρατιωτική επέμβαση του ΟΗΕ» και, κατά συνέπεια, δεν θα είχε εμποδίσει τη γενοκτονία. Ο θύλακας της Σρεμπρένιτσα είχε τεθεί υπό την προστασία του ΟΗΕ όταν κατελήφθη από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας τον Ιούλιο 1995.

Οι σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας υπό τη διοίκηση του Ράτκο Μλάντιτς σκότωσαν τότε 8.000 Μουσουλμάνους, άνδρες και αγόρια, στη χειρότερη σφαγή που συνέβη στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, οι ελαφρά οπλισμένοι ολλανδοί κυανόκρανοι, του σώματος Dutchbat, που είχαν καταφύγει σε στρατιωτική βάση μαζί με 5.000 Μουσουλμάνους κατοίκους των γειτονικών χωριών, κυρίως γυναίκες, δεν αντιστάθηκαν στην προέλαση των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook