Έξαλλος φαίνεται ότι έγινε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας όταν κατά τη διάρκεια καθέλκυσης ενός νέο πολεμικού πλοίο κάτι πήγε στραβά. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε το περιστατικό ένα "σοβαρό ατύχημα" και είπε ότι πρόκειται για "εγκληματική πράξη" που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
Αυτό που συνέβη είναι ότι τμήματα του πυθμένα του αντιτορπιλικού 5.000 τόνων έγιναν κομμάτια με αποτέλεσμα το πλοίο να χάσει την ισορροπία του, όπως μεταδόθηκε από το επίσημο Πρακτορείο Κεντρικών Ειδήσεων της Βορειας Κορέας (KCNA).
Ο Κιμ, ο οποίος ήταν παρών στην καθέλκυση, διέταξε την αποκατάσταση του πλοίου το συντομότερο δυνατό δίνοντας ως χρονικό ορίζοντα την κρίσιμη συνεδρίαση του κόμματος τον Ιούνιο. Παράλληλα, τόνισε ότι όσοι συμμετείχαν στο σχεδιασμό του πλοίου πρέπει να λογοδοτήσουν ως υπεύθυνοι για το περιστατικό, το οποίο, όπως είπε, "έβλαψε σοβαρά την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του έθνους μας μέσα σε μια στιγμή".
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν ανέφεραν θύματα ή τραυματισμούς ως αποτέλεσμα του περιστατικού.
Ο Κιμ απέδωσε το ατύχημα της Πέμπτης, το οποίο έλαβε χώρα σε ναυπηγείο στην ανατολική πόλη-λιμάνι Τσονγκτζίν, σε "απόλυτη αμέλεια, ανευθυνότητα και αντιεπιστημονικό εμπειρισμό".
Πρόσθεσε ότι τα "ανεύθυνα λάθη" των εμπλεκομένων θα αντιμετωπιστούν σε συνεδρίαση της ολομέλειας τον επόμενο μήνα.
A serious accident occurred on Wednesday during the launch ceremony of #NorthKorea's newly built 5,000-ton destroyer.#KimJongUn, who was watching the ceremony at the scene, said "It was a criminal act caused by absolute carelessness, irresponsibility, and unscientific… pic.twitter.com/XTIDHAYdmk
— Ifeng News (@IFENG__official) May 22, 2025
Δεν είναι σαφές ποια τιμωρία μπορεί να αντιμετωπίσουν, αλλά, όπως σημειώνουν διεθνή ΜΜΕ, το αυταρχικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει ένα θλιβερό ιστορικό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Παράλληλα, σε διεθνή δημοσιεύματα σημειώνεται ότι στη Βόρεια Κορέα σπάνια αποκαλύπτονται δημόσια τέτοια περιστατικά τοπικά ατυχήματα - αν και το έχει κάνει αυτό μερικές φορές στο παρελθόν.
"Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι έξαλλος με το ατύχημα, το οποίο εκτυλίχθηκε ακριβώς μπροστά στα μάτια του. Είναι ένα σοβαρό πλήγμα για το προσωπικό του κύρος. Το πενταετές πρόγραμμα ενίσχυσης της άμυνας έχασε τη λάμψη του σε μια στιγμή", είπε ο Γιανγκ στο This Week in Asia, όπως αναφέρει η South China Morning Post.
Σύμφωνα με τον Γιανγκ, ορισμένοι από τους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για την αποτυχημένα εγκαίνια του αντιτορπιλικού "ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την εκτέλεση", ενώ άλλοι είναι πιθανό να σωθούν από το απόσπασμα, προκειμένου να επιβλέψουν τις επισκευές στο πλοίο.
Kim Jong-un said the mishap was a "criminal act”. Read more: https://t.co/kQSYQ8gbmF#northkorea #kimjongun #scmpnews #scmp pic.twitter.com/DMP8z3JFxN
— South China Morning Post (@SCMPNews) May 22, 2025
Τον περασμένο Νοέμβριο, χαρακτήρισε την έκρηξη ενός στρατιωτικού δορυφόρου στον αέρα έξι μήνες νωρίτερα ως "σοβαρή αποτυχία" και επέκρινε αξιωματούχους που "διεξήγαγαν ανεύθυνα τις προετοιμασίες" για αυτήν.
Τον Αύγουστο του 2023, το καθεστώς της Πιονγιάνγκ είχε αποδώσει μια άλλη αποτυχημένη εκτόξευση δορυφόρου σε ένα σφάλμα στο σύστημα έκτακτης ανάγκης, αλλά δήλωσε ότι "δεν ήταν μεγάλο πρόβλημα".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr