Τμήμα των ρωσικών στρατευμάτων που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία αποσύρονται όπως ανακοίνωσε η Ρωσία.
Η ανακοίνωση της απόσυρσης έγινε με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονοσένκοφ, ο οποίος περιέγραψε τις συνεχιζόμενες ασκήσεις στις οποίες συμμετείχαν δυνάμεις από "πρακτικά όλες τις στρατιωτικές περιοχές, τους στόλους και τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις".
"Όλες οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις ξεκινούν και τελειώνουν βάσει σχεδίου", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και πρόσθεσε πως "θα συνεχίσουμε τον διάλογο με τη Δύση". "Η Μόσχα είναι έτοιμη για ξεχωριστές συνομιλίες με τη Δύση για το θέμα των πυρηνικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς στο πλαίσιο του διαλόγου για την ασφάλεια", δήλωσε επίσης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
"Μονάδες της Νότιας και της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, που έχουν ολοκληρώσει τις αποστολές τους, επιβιβάζονται σε τρένα και φορτηγά και θα κατευθυνθούν προς τις φρουρές τους αργότερα σήμερα", ανέφερε ο Κονοσένκοφ στη δήλωσή του.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι ορισμένα στρατεύματα που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ωστόσο, οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακας σε ολόκληρη τη χώρα συνεχίζονται, προσθέτει το πρακτορείο Interfax.
RUSSIA'S LAVROV SAYS ALL RUSSIAN MILITARY DRILLS START AND END ACCORDING TO PLAN
"Απέτυχε η δυτική προπαγάνδα" λέει εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα
"Η 15η Φεβρουαρίου 2022 θα περάσει στην ιστορία ως η μέρα που απέτυχε η δυτική πολεμική προπαγάνδα", έγραψε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε ανάρτησή της στο Facebook μετά την ανακοίνωση.
"Έχουν ντροπιαστεί και καταστραφεί χωρίς να εκτοξευθεί ούτε ένας πυροβολισμός".
Άμεση αντίδραση από τις αγορές
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του γραφείου των Financial Times στη Μόσχα, οι αγορές το θεωρούν ως ένδειξη αποκλιμάκωσης.
Το ρωσικό ρούβλι κέρδισε 1,5% αμέσως μετά την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι ορισμένα στρατεύματα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας αποσύρονταν.
Το ρωσικό νόμισμα βρίσκεται υπό πίεση λόγω των φόβων των επενδυτών σχετικά με τον αντίκτυπο των περαιτέρω δυτικών κυρώσεων.
"Η απουσία ένοπλης δράσης στα σύνορα με την Ουκρανία και οι ενδείξεις για την προθυμία για διάλογο φαίνονται επαρκή στοιχεία για να ηρεμήσουν τα νεύρα της αγοράς", δήλωσε ο Michael Leister, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στην τράπεζα Commerzbank.
Με ενδιαφέρον αναμένονται τώρα και άλλες αντιδράσεις αν και είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί καταφατικά αν αυτή η κίνηση σηματοδοτεί πραγματικά μια αλλαγή.
Πολύ προσεκτική ανάγνωση από δημοσιογράφους σε Μόσχα και Κίεβο
Η Ουκρανή δημοσιογράφος Όλγκα Τοκάριουκ, ανταποκρίτρια στο Κίεβο του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFE, σημειώνει πως "είδηση ότι η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αρχίζει να αποσύρει στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα την ακούω με εξαιρετική προσοχή. Αρχικά, ας δούμε αν το κάνουν πραγματικά. Δεύτερον, τον περασμένο Μάιο οι Ρώσοι είπαν το ίδιο, αλλά στην πραγματικότητα άφησαν πίσω τους το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού υλικού, για να μπορέσουν να επιστρέψουν γρήγορα".
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Wall Street Journal Μάθιου Λάξμουρ σημειώνει επίσης πως "το προηγούμενο διάστημα είδαμα αποσύρσεις ρωσικών στρατευμάτων. Ελπίζουμε να είναι σημάδι αποκλιμάκωσης".