Follow us

Εκλογές στην Ιταλία: Σάρωσε ο δεξιός-ακροδεξιός συνασπισμός - Νίκη της νεοφασίστριας Μελόνι με 22% - 26% [exit poll]

Η καταμέτρηση ψήφων θα ολοκληρωθεί το πρωί - Εφόσον επιβεβαιωθούν τα exit poll, η Μελόνι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Νϊκη της δεξιάς και ακροδεξιάς συμμαχίας στις εκλογές στην Ιταλία δείχνουν τα exit poll που παρουσιάστηκαν λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).

Πρώτο κόμμα, σύμφωνα με τα exit poll, θα είναι τα "Αδέλφια της Ιταλίας" της Μελόνι, δεύτερο το "Δημοκρατικό Κόμμα" υπό τον Λέτα, τρίτο η "Λέγκα" του Σαλβίνι και τέταρτο το κόμμα του Μπερλουσκόνι "Φόρτσα Ιτάλια" που δεν φαίνεται να πιάνει τον στόχο του 10% που είχε θέσει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Τα αποτελέσματα από το exit poll της Rai για τους δύο πόλους είναι:

Κεντροδεξιά 41-45%

Κεντροαριστερά 25,5% - 29,5%

Εκλογές στην Ιταλία: Σάρωσε ο δεξιός-ακροδεξιός συνασπισμός - Νίκη της νεοφασίστριας Μελόνι με 22% - 26% [exit poll]

Ανά κόμμα:


Αδέλφια της Ιταλίας (Μελόνι) - 22-26%

Δημοκρατικό Κόμμα (Λέτα) - 17-21%

Κίνημα Πέντε Αστέρια (Κόντε) - 13,5-17,5%

Λέγκα (Σαλβίνι) - 8,5-12,5%

Φόρτσα Ιτάλια (Μπερλουσκόνι) - 6-8%

Σύμφωνα με μια πρώτη προβολή των εδρών, βάσει των στοιχείων της RAI, οι έδρες που αναμένεται να καταλάβουν τα κόμματα του δεξιού-ακροδεξιού συνασπισμού ξεπερνούν τις 250.

Σαλβίνι: Η δεξιά συμμαχία έχει "σαφές πλεονέκτημα"

Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας, δημοσίευσε την αντίδρασή του στο Twitter, δηλώνοντας ότι η συμμαχία του έχει "σαφές πλεονέκτημα" τόσο στην Άνω όσο και στην Κάτω Βουλή.Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, το 2018, τα exit poll ήταν αρκετά κοντά στο τελικό αποτέλεσμα, πρέπει όμως να περιμένουμε και τις προβολές για την κατανομή των εδρών.

Αυτή αναμένεται περίπου μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης για τη Γερουσία και περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ιταλίας) για τη Βουλή.

Μειωμένος αριθμός εδρών στα δύο σώματα μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση

Σημειώνεται ότι μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση η Βουλή έχει 400 έδρες και η Γερουσία 200 έδρες.

Ως σήμερα τα δύο σώματα είχαν 630 και 315 έδρες αντίστοιχα, οι οποίες μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο έπειτα από δημοψήφισμα το 2020.

Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα το πρωί.

Πώς διεξήχθησαν οι εκλογές - Η Μελόνι ψήφισε στην εκπνοή του χρόνου

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 π.μ., τοπική ώρα. Τέσσερις ώρες πριν κλείσουν, στις 7μμ (ώρα Ιταλίας), σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Eσωτερικών, είχε ψηφίσει το 51% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ποσοστό μειωμένο αισθητά σε σύγκριση με το 58% το ίδιο χρονικό σημείο το 2018.

Σε περιοχές της Ιταλίας σημειώθηκε ισχυρή βροχόπτωση την Κυριακή, με την περιοχή της Καμπανίας γύρω από τη Νάπολη να έχει πληγεί ιδιαίτερα σοβαρά.

Διαβάστε Επίσης

Η Τζόρτζια Μελόνι, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ψήφισε με μεγάλη καθυστέρηση, λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες.

ΜΕΛΟΝΙ
ΜΕΛΟΝΙ

Βασικοί αντίπαλοι στις ιταλικές κάλπες ήταν από τη μια μεριά η δεξιά-ακροδεξιά συμμαχία, με το κόμμα "Αδέλφια της Ιταλίας" υπό την Τζόρτζια Μελόνι και συμμετέχουν η "Λέγκα" του Ματέο Σαλβίνι και το "Φόρτα Ιτάλια" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και από την άλλη μεριά η κεντροαριστερή συμμαχία της οποίας ηγείται ο Ενρίκο Λέττα και το Δημοκρατικό Κόμμα.

ΙΤΑΛΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ
Οι βασικοί υποψήφιοι των εκλογών στην Ιταλία.

Ως ανεξάρτητη δύναμη πήρε μέρος στις ιταλικές εκλογές το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Η δημοσίευση δημοσκοπήσεων απαγορεύεται τις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, αλλά οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις έδειχναν την ηγέτιδα της ιταλικής ακροδεξιάς Μελόνι και το κόμμα της "Αδέλφια της Ιταλίας", με τις νεοφασιστικές του ρίζες, ως τα πιο δημοφιλή.

Τη στήριξη των εκλογέων ζήτησαν, επίσης, τα κόμματα Ζωντανή Ιταλία και Δράση, τα οποία πρόσφατα δημιούργησαν τον λεγόμενο "Κεντρώο Πόλο". Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξάγεται η σημερινή αναμέτρηση εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δύο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο σε πλειοψηφικό σύστημα.

Σχεδόν 51 εκατομμύρια Ιταλοί είχαν δικαίωμα ψήφου. Οι δημοσκόποι, ωστόσο, προέβλεψαν ότι η προσέλευση θα μπορούσε να είναι ακόμη χαμηλότερη από το χαμηλό ρεκόρ του 73% στις τελευταίες γενικές εκλογές του 2018.

Οι εκλογές διεξάγονται έξι μήνες νωρίτερα από το προκαθορισμένο, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι στα τέλη Ιουλίου. Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δεν είδε άλλη εναλλακτική από το να εκλέξουν οι ψηφοφόροι ένα νέο κοινοβούλιο.

Δημοσκοπικά ο Ντράγκι, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Όμως τα τρία λαϊκιστικά κόμματα του δεξιού-ακροδεξιού συνασπισμού μποϊκόταραν ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι ηγέτες τους, ο Σαλβίνι, ο Μπερλουσκόνι και ο ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων Τζουζέπε Κόντε, πρώην πρωθυπουργός του οποίου το κόμμα είναι το μεγαλύτερο στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, είδαν τη δημοτικότητα της Μελόνι να αυξάνεται ενώ τη δική τους να διολισθαίνει.

Μπερλουσκόνι: Θα είμαι ο σκηνοθέτης της επόμενης κυβέρνησης

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιλώντας με συνεργάτες του σε καφέ του Μιλάνου, τόνισε από το Μιλάνο όπου ψήφισε ότι "βρίσκεται στην πολιτική αρένα για να προσφέρει, μαζί με το κόμμα του, μια καθοριστική συμβολή και να είναι ο σκηνοθέτης της επόμενης κυβέρνησης".

"Εκτιμώ ότι η Φόρτσα Ιτάλια θα ξεπεράσει το 10% των ψήφων. Στη φάση αυτή, βέβαια, σε όλο τον κόσμο έχουμε έλλειψη ηγετών, αλλά η άποψή μου είναι ότι οι ηγέτες πρέπει να αναδεικνύονται, αυτόνομα, με τις δυνάμεις τους" πρόσθεσε ο "Καβαλιέρε".

Διαβάστε Επίσης

Λέτα: "Αν η Δεξιά κερδίσει, ο Πούτιν θα γίνει ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο"

"Χρειαζόμαστε λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για επείγοντα ζητήματα: ενέργεια, εξωτερική πολιτική, υγειονομική περίθαλψη, μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας", σημειώνει ο ηγέτης του κεντροαριστερού μπλοκ στην Ιταλία, μιλώντας στο Spiegel.

"Δουλέψαμε πάνω σε αυτό με τον Μάριο Ντράγκι και θέλουμε να συνεχίσουμε. Με τη Μελόνι, από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα ρήγμα στο κέντρο της Ευρώπης. Και όχι μόνο λόγω της συμμαχίας της με τον Όρμπαν".

ΛΕΤΤΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΤΑΛΙΑ
Στην αφίσα, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα.

Ο ίδιος τονίζει πως "ο Σαλβίνι συνεχίζει να υποστηρίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ζητά τον τερματισμό των δυτικών κυρώσεων. Αν η Δεξιά κερδίσει την Κυριακή, ο Πούτιν θα γίνει ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Μια νίκη θα ερμηνευόταν ως αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία".

Ο Λέτα τονίζει επίσης πως "οι εκλογές αυτής της Κυριακής έχουν μια σημασία για την Ιταλία όπως είχε το δημοψήφισμα για το Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από μερικά χρόνια".

Προβληματισμός στις Βρυξέλλες

Ο συνασπισμός αυτός στέλνει αντιφατικά μηνύματα, που ανησυχούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Από τη μια, η Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάζεται φιλοατλαντική, ενώ από την άλλη ο Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι παρουσιάζονται αρκετά ανεκτικοί απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όσον αφορά το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, την ισότητα των φύλων, ή ακόμα τη μετανάστευση, η Ρώμη θα βρεθεί αναμφίβολα πιο κοντά στις θέσεις της Ουγγαρίας ή της Πολωνίας, κρίνοντας από τις προεκλογικές δηλώσεις της Μελόνι.

Το ερώτημα για τις Βρυξέλλες είναι αν θα είναι δυνατή η ανάπτυξη εποικοδομητικής συνεργασίας με τέτοια κυβέρνηση ή αν θα εκδηλωθούν εντάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η ενέργεια, η οικονομία, το μεταναστευτικό, τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες.

Μεταξύ άλλων, τις Βρυξέλλες ανησυχεί το ότι η Τζόρτζια Μελόνι έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί μέρος των όρων που συνοδεύουν το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού ύψους 191,5 δισεκ. ευρώ — πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU).

Όμως τα περιθώρια για διαπραγμάτευση είναι στενά και κανείς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα ήθελε να δει να παγώνουν οι μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε εφαρμογή ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Εξάλλου, με χρέος πάνω από το 150% του ΑΕΠ της, η Ιταλία δεν έχει περιθώρια για ελιγμούς.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε σαφές μήνυμα: "Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση θέλει να συνεργαστεί μαζί μας", όμως "αν τα πράγματα πάνε στραβά, έχουμε τα εργαλεία" για να αντιδράσουμε, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επικεφαλής της Κομισιόν έφερε ως παράδειγμα την Πολωνία και την Ουγγαρία, δύο χώρες που "τιμωρήθηκαν" με το πάγωμα κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως συμβαίνει πάντα, και αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες θα αναμείνουν τα πρώτα δείγματα γραφής της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης.

"Θα δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών" είπε η πρόεδρος της Κομισιόν

Η μάλλον απροσδόκητη παρέμβαση της φον ντερ Λάιεν, η οποία από την αρχή της θητείας της δεν είχε εκφραστεί ποτέ τόσο ξεκάθαρα πριν από εκλογές, αν μη τι άλλο πιστοποιεί πόσο έντονος προβληματισμός επικρατεί στα ανώτατα επίπεδα των ευρωπαϊκών θεσμών και τη βούληση των Βρυξελλών να σταλεί σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Αβεβαιότητα στις αγορές

Ένας δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Τζόρτζια Μελόνι –και του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας– αναμένεται να φέρει νέα αβεβαιότητα στους επενδυτές, που ήδη ανησυχούν για την αύξηση των επιτοκίων, την ενεργειακή κρίση και μια πιθανή ύφεση.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να εγείρει αμφιβολίες για την πορεία των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προϋπόθεση ώστε η χώρα να λάβει πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιταχύνει την ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Οι αναλυτές προβλέπουν αυξημένη αστάθεια στην ιταλική αγορά μετοχών τις αμέσως επόμενες μέρες, ενώ οι ανησυχίες για το μεσοπρόθεσμο διάστημα είναι οι πιο έντονες, καθώς η επόμενη κυβέρνηση της Ρώμης θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο φθινόπωρο και οι κοινωνικές εντάσεις είναι πιθανές. Οι πολιτικοί κίνδυνοι θα πιέσουν τις ιταλικές αγορές ομολόγων, με ενδεχόμενη νέα διεύρυνση του ιταλικού spread να "χτυπά" το ευρώ, ενώ αβέβαιη είναι και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κατά πόσο θα μπορεί να ενεργοποιηθεί το νέο εργαλείο TPI, δεδομένου του ιδιοσυγκρασιακού κινδύνου. Όλα αυτά δεν αποτελούν έναν καλό οιωνό για τις ευρωπαϊκές μετοχές γενικότερα φέτος, αλλά ούτε και για τα ομόλογα της Ευρωζώνης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΡΩΜΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 02 Δεκ 2022 | 16:42

Θεοδωρικάκος για επίθεση κατά της Ιταλίδας διπλωμάτη στην Αθήνα: Η ΕΛΑΣ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να συλληφθούν οι δράστες

Ο Τ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι οι δράστες της επίθεσης, κατά πάσα πιθανότητα, κινούνται στον αναρχικό χώρο.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 02 Δεκ 2022 | 10:13

Παπάγου: Εμπρηστική επίθεση σε όχημα Ιταλού διπλωμάτη

Άγνωστοι πυρπόλησαν όχημα που βρισκόταν σταθμευμένο σε πάρκινγκ πολυκατοικίας στην περιοχή του Παπάγου.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 02 Δεκ 2022 | 09:19

Οικονόμου: Οι εκλογές θα διεξαχθούν όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η χώρα " χρειάζεται μια κυβέρνηση, συμπαγή αποτελεσματική , με κατανόηση της παγκόσμιας κατάστασης" όπως σήμερα διαθέτει.

02 Δεκ 2022 | 07:21

Το παρασκήνιο της συνάντησης Καραμανλή - Σαμαρά: Το μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Οι επαφές των δύο ανδρών έχουν πυκνώσει, και κανείς δεν γνωρίζει εάν υπήρξαν και συναντήσεις που δεν δημοσιοποιήθηκαν.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 01 Δεκ 2022 | 20:50

Βορίδης για ημερομηνία εκλογών: "Όποια μέρα θέλετε, δεχόμαστε και παραγγελίες" [Βίντεο]

Ο Μάκης Βορίδης τόνισε πως είναι "πολύ εντυπωσιακό και δεν το έχουμε ξαναζήσει να είναι τα τελευταία 7 χρόνια μπροστά η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις".

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 01 Δεκ 2022 | 07:35

Τελικά... δεν "μυρίζει" πολύ εκλογές: Μαζεύει η κυβέρνηση τα σενάρια για κάλπες μέσα στον χειμώνα

Δύο στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Γιάννης Οικονόμου και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με συνεντεύξεις τους δεν άφησαν κανένα ενδεχόμενο ανοιχτό για εκλογές.

ΕΚΛΟΓΕΣ 30 Νοε 2022 | 23:51

Μητσοτάκης: "Εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη- Ξεκάθαρη η σύγκριση με τον Τσίπρα"

Παρέστη σε συνάντηση με τον Διευθυντή του Boston Consulting Group Βασίλη Αντωνιάδη, σε εκδήλωση των Συλλόγων Αποφοίτων των Πανεπιστημίων Georgetown και Harvard στην Ελλάδα.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ 30 Νοε 2022 | 20:03

Αλέξης Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα συνεχίσει η αδικία ή αν θα επιστρέψει στον τόπο η δικαιοσύνη

Ο Τσίπρας προανήγγειλε ότι πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, θα πρέπει να εγκρίθεί ο βασικός κορμός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ και το προεκλογικό πρόγραμμα.

«ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΚΥΒΕΥΣΕΙΣ» 30 Νοε 2022 | 14:04

Γεραπετρίτης: Εκλογές στο τέλος ή κοντά στο τέλος της τετραετίας

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απέρριψε το επιχείρημα ότι δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών.

ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΗΣ 30 Νοε 2022 | 14:01

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μελόνι: Στο επίκεντρο η ενεργειακή κρίση και το μεταναστευτικό

Μητσοτάκης και Μελόνι προχώρησαν σε μια σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ έδωσαν έμφαση στις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ 30 Νοε 2022 | 07:24

Τα τρία σενάρια για τον χρόνο των εκλογών: Αποφάσεις Μητσοτάκη μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων

Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι περιοδείες που πραγματοποιεί τους τελευταίους δύο μήνες σε όλη τη χώρα, έχουν βάλει φωτιά στα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

29 Νοε 2022 | 13:05

Η κολοκυθιά με τις εκλογές

Ο πρωθυπουργός δημοσίως δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το πρόβλημα.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 29 Νοε 2022 | 07:25

Πότε θα κάνει εκλογές ο Μητσοτάκης; - Οι δύο "σχολές σκέψης" στο Μαξίμου για κάλπες άμεσα ή την άνοιξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει τον αέρα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο γνωρίζει ότι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας δεν είναι "περίπατος".