Φάκελοι FinCen: Πώς ο γαμπρός του Ερντογάν "βοήθησε" τη βιομηχανία πορνό

Σκιερές συναλλαγές καταγράφουν οι φάκελοι FinCen και με τον κλάδο της πορνογραφίας, μέσω της Aktif Bank. Ποια η εμπλοκή του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Σκιερές συναλλαγές για την Wirecard, τον κλάδο της πορνογραφίας και αμφίβολους πελάτες από το Αφγανιστάν, προκύπτουν από τα αρχεία της FinCEN για την τουρκική τράπεζα Aktif Bank, όπως αναφέρει η DW.

Τουρκικές εταιρείες και τράπεζες εμφανίζονται συχνά στα FinCEN Files, μια συλλογή μυστικών εγγράφων από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ που διέρρευσαν στο BuzzFeed News και κοινοποιήθηκαν στην Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ). Τα αρχεία από το Δίκτυο Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων (FinCEN), μια ρυθμιστική μονάδα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, παρέχουν πληροφορίες για ύποπτες συναλλαγές χρημάτων και μεταξύ των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στα έγγραφα, ξεχωρίζει μία, η Aktif Yatirim Bankasi ή Aktif Bank.

Φάκελοι FinCen: Πώς ο γαμπρός του Ερντογάν "βοήθησε" τη βιομηχανία πορνό

Υποψιάζεται ότι πραγματοποίησε ξέπλυμα χρήματος σε μεγάλη κλίμακα για ένα δίκτυο πελατών που περιλαμβάνει τον γερμανικό πάροχο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Wirecard και σκιερά στοιχεία από τη βιομηχανία πορνό.

Η Aktif Bank είναι μέρος της Calik Holding, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους στην Τουρκία, στον οποίο ανήκουν περισσότερες από 30 εταιρείες. Ο Calik, με τη σειρά του, έχει στενούς δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση. Όπως αναφέρει η DW, πραγματοποιήθηκαν ορισμένες "ύποπτες συναλλαγές" που περιλαμβάνονται στθς φακέλους FinCEN ενώ ο Berat Albayrak, γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σημερινός υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, ήταν διευθύνων σύμβουλος της Calik Holding.

1

Τα στοιχεία εναντίον της Aktif προέρχονται από αναφορές ύποπτης δραστηριότητας (SAR) Αυτά είναι αρχεία που οι ίδιες οι τράπεζες υποβάλλουν στο FinCEN όταν υποπτεύονται πιθανές παραβιάσεις των οικονομικών κανονισμών. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, όπως η Aktif Bank, υποχρεούνται να υποβάλλουν SAR. Ωστόσο οι SAR αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες των υπαλλήλων και δεν αποδεικνύουν απαραίτητα εγκληματική δραστηριότητα ή άλλο παράπτωμα.

Η επόμενη μεγάλη βόμβα μετά τα έγγραφα του Παναμά

Περίπου 400 δημοσιογράφοι από 88 χώρες πέρασαν 16 μήνες για να εξετάσουν τα έγγραφα που διέρρευσαν από το FinCEN. Το αποτέλεσμα: μια εικόνα των προηγουμένως σκοτεινών διαδρομών των διεθνών χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Η έρευνα του ICIJ δείχνει ότι με τη βοήθεια της Aktif Bank, βρώμικα χρήματα διοχετεύτηκαν και πάλι στην αγορά.

Τα αρχεία FinCEN περιέχουν προειδοποιητικά μηνύματα από την Τράπεζα της Νέας Υόρκης Mellon (BNY Mellon) και την Bank of America (BoA), τα οποία ήταν ή είναι ενεργά ως τράπεζες διαμεσολαβητές για τη διεθνή επιχείρηση της Aktif.

Σύμφωνα με τους φακέλους FinCEΝ, μεταξύ 6 Ιουνίου 2013 και 1ης Ιουλίου 2014, η Aktif Bank επεξεργάστηκε ύποπτες συναλλαγές αξίας περίπου 91,6 εκατομμυρίων δολαρίων (77,3 εκατομμύρια ευρώ) μέσω των συνεργατών της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, τα έγγραφα ρίχνουν φως στο αμφίβολο δίκτυο πελατών της τουρκικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων παρόχων πορνογραφίας και μιας εταιρείας που είναι ύποπτη ότι έχει επιχειρηματικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν.

Ισόβια για τον 28χρονο "πυροτεχνουργό" των Ταλιμπάν στο Λονδίνο

Χρηματοοικονομικός διαμεσολαβητής για το Wirecard

Τον τελευταίο καιρό, ένα όνομα στη λίστα πελατών της Aktif έχει κάνει πολλά πρωτοσέλιδα. Η Γερμανική Wirecard Bank AG, η οποία επί του παρόντος εμπλέκεται σε σκάνδαλο απάτης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν μεταξύ των πελατών που η Aktif Bank αναφέρθηκε στην αντίστοιχη τράπεζά της, BNY Mellon. Ωστόσο, το τραπεζικό ίδρυμα της Νέας Υόρκης επισήμανε τις συναλλαγές της Wirecard Bank ως "υψηλού κινδύνου" και "πάγωσε" τους λογαριασμούς της.

Όπως αναφέρει η DW, αυτό δεν εμπόδισε την Aktif Bank να βοηθήσει τη Wirecard. Οι φάκελοι FinCEN δείχνουν ότι η Aktif μετέφερε τα χρήματα στην BNY Mellon με ένα μη γνωστό όνομα. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η Wirecard πραγματοποίησε έως και 12 "ύποπτες συναλλαγές" αξίας άνω των 110.000 $ (93.000 ευρώ) μέσω του λογαριασμού της Aktif Bank μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου του 2014.

Η Wirecard διεξήγαγε πολλές συναλλαγές με πελάτες από τους κλάδους της πορνογραφίας και των τυχερών παιχνιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες που περιέχονται στα FinCEN Files, η Aktif Bank διευκόλυνε μεγάλο μέρος αυτής της επιχείρησης. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2013, η BNY Mellon ανέφερε "ύποπτες μεταφορές" με όγκο περίπου 17,5 εκατομμύρια δολάρια (14,7 εκατομμύρια ευρώ). Τα περισσότερα από αυτά προήλθαν από μεγάλα ονόματα στη βιομηχανία ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένου του MindGeek, ιδιοκτητών του Pornhub και του Youporn. Μέχρι το 2013, το MindGeek ήταν γνωστό ως Manwin και καταγράφηκε ως Manwin στα έγγραφα.

Πολλοί δρόμοι οδηγούν στο Αφγανιστάν

Επιπλέον, τα ονόματα των πελατών της Aktif Bank με συνδέσμους προς το Αφγανιστάν εμφανίζονται εξίσου προβληματικά. Μεταξύ 27 Μαΐου και 1 Ιουλίου 2014, η Aktif Bank ενορχήστρωσε ακριβώς 561 "ύποπτες" μεταφορές χρημάτων αξίας 35,3 εκατομμυρίων δολαρίων (29,8 εκατομμύρια ευρώ) από λογαριασμούς στο Αφγανιστάν. Χωρίς διαθέσιμες δημόσιες πληροφορίες σχετικά με τις εταιρείες ή την πραγματική τους δραστηριότητα, οι αφγανικές αρχές υποπτεύονταν ότι ήταν εταιρείες κέλυφος, γεγονός που υποδηλώνει νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο κατάλογος των Αφγανών πελατών της Aktif Bank δεν τελειώνει εκεί. Η Νέα Τράπεζα της Καμπούλ - ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ενεπλάκη σε σκάνδαλο διαφθοράς δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2010, προτού κάνειψ νέο ξεκίνημα ένα χρόνο αργότερα με το τρέχον όνομά του - διατηρεί επίσης λογαριασμό πελάτη. Η διαφθορά είναι αχαλίνωτη στο απόλυτα φτωχό Αφγανιστάν και η BNY Mellon σημείωσε αρκετές συναλλαγές της New Kabul Bank που προωθήθηκαν από την Aktif Bank ως "ύποπτες".

1

Η Bank of America (BoA) υπέβαλε επίσης μια αναφορά ύποπτης δραστηριότητας στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με τη σύνδεση της Aktif Bank στο Αφγανιστάν.

Σε αυτήν την περίπτωση, ήταν ξεκάθαρες συναλλαγές που ξεκίνησε η τουρκική τράπεζα για λογαριασμό της αφγανικής εταιρείας Watan Oil and Gas. Ιδιαίτερα αμφισβητήσιμες είναι οι μεταφορές χρημάτων ύψους 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων (3,04 εκατομμύρια ευρώ) μεταξύ Ιουνίου 2013 και Μαρτίου 2014. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της αμερικανικής τράπεζας, οι οποίες τεκμηριώνονται στα FinCEN, έκτοτε η BoA σταμάτησε τις δραστηριότητές της ως τράπεζα διαμεσολαβητής της Aktif Bank, επειδή ο Όμιλος Watan κατηγορείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι διατηρεί σχέσεις με τους Ταλιμπάν.

Χρήματα για τους Ταλιμπάν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έθεσε σε μαύρη λίστα τον Όμιλο Watan μετά από έρευνες για την αφγανική θυγατρική Watan Risk Assessment. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η θυγατρική είχε πληρώσει τους Ταλιμπάν αρκετά εκατομμύρια δολάρια ως αντάλλαγμα για την προστασία των συνοδών τους. Κυρώσεις εναντίον των Ταλιμπάν ισχύουν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Όλα αυτά συνέβησαν σε μια εποχή που τα αμερικανικά στρατεύματα εξακολουθούσαν να πολεμούν ενεργά τους Ταλιμπάν.

Η ίδια η BoA σημείωσε σε ένα SAR ότι η ομάδα παρακολούθησης πληρωμών της τράπεζας εντόπισε δυνητικά ασυνήθιστες μεταφορές κυρίως μεγάλων στρογγυλεμένων ποσών δολαρίων. Εστάλησαν από έναν πελάτη της Aktif Bank για λογαριασμό της Watan Gas and Oil και υποβλήθηκαν σε επεξεργασία μέσω πολλών τραπεζών.

Το BoA έγραψε κατά λέξη στο SAR: "Τα εμβάσματα που στάλθηκαν από την Watan Gas μέσω της Aktif Bank διαβιβάστηκαν σε δύο λετονικές τράπεζες στη Ρίγα και οι επιχειρηματικές οντότητες που λαμβάνουν κεφάλαια φαίνεται να είναι εταιρείες-κέλυφος που βρίσκονται στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και στο Χονγκ Κονγκ."

Σύμφωνα με την εκτίμηση της αμερικανικής τράπεζας: "Υπάρχει μια γεωγραφική αποσύνδεση με τράπεζες στη Λετονία και δικαιούχους. Το Αφγανιστάν, η Τουρκία και η Λετονία θεωρούνται χώρες υψηλού κινδύνου ευάλωτες σε ξέπλυμα χρήματος και άλλες παράνομες δραστηριότητες."

Η Aktif Bank υπερασπίζεται τις κατηγορίες

Από την πλευρά της η Aktif Bank δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να σχολιάσει άμεσα τα FinCEN Files. Ωστόσο, είπε ότι η υποβολή μόνο ενός SAR δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι εν λόγω συναλλαγές ήταν απαγορευμένες ή παράνομες. Η τράπεζα επεσήμανε ότι λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες που θέσπισε ο ανακριτής οικονομικών εγκλημάτων της Τουρκίας.

Επιπλέον, η Aktif Bank δηλώνει ότι πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς ποιοι είναι οι πελάτες της και αν έχουν βρεθεί ποτέ σε εθνικούς ή διεθνείς καταλόγους κυρώσεων ή εάν, για παράδειγμα, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν εμπλακεί ποτέ στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Τέλος, η Aktif Bank δηλώνει ότι υποβάλλεται σε ετήσιες αξιολογήσεις απόδοσης από τους διαμεσολαβητές τραπεζικούς εταίρους της και ότι δεν πραγματοποιεί συναλλαγές με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η τράπεζα είπε επίσης ότι οι βασικές αξίες της την απαγορεύουν να συνεργάζεται με εταιρείες της βιομηχανίας πορνογραφίας ή τυχερών παιχνιδιών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΣΠΑΝΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΚΟΜΜΑΤΑ 27 Οκτ 2020 | 21:00

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση καταδίκασε τις δηλώσεις Μακρόν για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ

Τέσσερα κόμματα εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση όπου αναφέρεται πως τα σχόλια του Μακρόν θα μπορούσαν να προκαλέσουν "καταστροφικές συγκρούσεις"

ΤΙ ΕΙΠΕ 27 Οκτ 2020 | 20:19

Ο Ρούτε απευθύνεται στον Ερντογάν μπροστά στις κάμερες: "Εχω ένα μήνυμα και είναι απλό" [Βίντεο]

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός απευθύνθηκε απευθείας στον Ερντογάν, μπροστά στον τηλεοπτικό φακό και ενώπιον πολλών Ολλανδών δημοσιογράφων.

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ» 27 Οκτ 2020 | 18:36

Τελείωσε η υπομονή του Μακρόν με τον Ερντογάν: Ζητά κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν μέτρα κατά της Τουρκίας.

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ» ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 27 Οκτ 2020 | 16:15

Κομισιόν: Ένα μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την ΕΕ

Οι διμερείς υποχρεώσεις που η Τουρκία έχει δεσμευθεί να σέβεται μέσα στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές, τονίζει η Κομισιόν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 27 Οκτ 2020 | 15:47

Η Frontex ξεκαθαρίζει: Δεν τεκμηριώνονται οι καταγγελίες περί παράνομων ελληνικών επαναπροωθήσεων

Η Frontex αναφέρει ότι μέχρι στιγμής "δεν έχει βρεθεί κανένα έγγραφο ή άλλο υλικό που να τεκμηριώνει τυχόν κατηγορίες".

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 27 Οκτ 2020 | 15:07

Λειτουργεί πλέον σε 24ωρη βάση η "κόκκινη γραμμή" με την Τουρκία- Για να αποφευχθεί θερμό επεισόδιο

Τι δήλωσε Νίκος Παναγιωτόπουλος για την γραμμή απευθείας επικοινωνίας (hotline) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

ΤΙ ΕΔΕΙΧΝΕ 27 Οκτ 2020 | 11:25

Μήνυση Ερντογάν κατά του Βίλντερς - Το σκίτσο που τον εξόργισε

Μήνυση κατά του Ολλανδού πολιτικού και αρχηγού του αντι-Ισλαμικού κόμματος, Γκερτ Βίλντερς, υπέβαλε το πρωί της Τρίτης ο Ερντογάν, εξαιτίας ενός σκίτσου.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 27 Οκτ 2020 | 10:17

DW: Το Βερολίνο επιβεβαιώνει δεσμούς Ερντογάν με ισλαμιστές

Σε δεσμούς του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ισλαμιστές αναφέρεται δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΗ 27 Οκτ 2020 | 00:09

Αποκλιμάκωση στον ορίζοντα: Απομακρύνεται από τα νησιά το Oruc Reis, πλέει προς Αίγυπτο

Αν και βρέθηκε σε απόσταση ακόμη και 13 μιλίων από τις ακτές της Ρόδου, το Oruc Reis άλλαξε ρότα και απομακρύνεται από τα ελληνικά νησιά

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 26 Οκτ 2020 | 21:57

Τουρκία: Ισχυρή έκρηξη στην πόλη Αλεξανδρέττα έπειτα από πυροβολισμούς και βομβιστική επίθεση [Βίντεο]

Η έκρηξη στην Αλεξανδρέττα συνέβη μετά την πρόσκρουση αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαιναν δύο ύποπτοι, και καταδιώχθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 26 Οκτ 2020 | 20:30

Συνάντηση Μητσοτάκη με ισραηλινό ΥΠΕΞ - Στο τραπέζι οι τουρκικές προκλήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Gabi Ashkenazi αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία

ΝΕΑ NAVTEX ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 26 Οκτ 2020 | 20:03

Εξελίξεις: Μετά την τουρκική Navtex ακυρώθηκε και η ελληνική για το πεδίο βολής "Καράβια" στο Μυρτώο

Ακύρωση της Navtex για την ενεργοποίηση του πεδίου βολής "Καράβια" στο Μυρτώο πέλαγος την 29η Οκτωβρίου.

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΤΑΤΑΡ 26 Οκτ 2020 | 19:07

Θράσος Ερντογάν: Θα επισκεφτεί τα Κατεχόμενα και θέλει να πάει για "πικ νικ" στα Βαρώσια

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στα Κατεχόμενα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να προτείνει στον Ερσίν Τατάρ να κάνουν πικ νίκ στα Βαρώσια.