Fed: Γιατι ο κοροναϊός θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία από τον νέο κοροναϊό θα πλήξουν την παγκόσμια οικονομία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Fed: Γιατι ο κοροναϊός θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) των ΗΠΑ επανέλαβε σήμερα ότι οι συνέπειες στην κινεζική οικονομία από την επιδημία του νέου κοροναϊού θα έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

«Η πρόσφατη εμφάνιση του κοροναϊού μπορεί να οδηγήσει σε απότομες μεταβολές (στην οικονομία) της Κίνας, που θα έχουν αντανάκλαση στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας», ανέφερε στην εξαμηνιαία έκθεσή της.

Χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το τι θα αποφασίσουν τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της κατά την προσεχή σύνοδό τους, η Fed επισήμανε ωστόσο ότι «στο πλαίσιο της αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας και των εν υπνώσει πληθωριστικών πιέσεων, οι ξένες Κεντρικές Τράπεζες υιοθετούν γενικά μια πιο ευέλικτη πολιτική», δηλαδή μειώνουν τα επιτόκια.

O κοροναϊός απειλεί την ήδη κλονισμένη παγκόσμια οικονομία

Η εξάπλωση του νέου ιού στην Κίνα, δεύτερη οικονομία στον κόσμο, είναι πιθανόν να μπλοκάρει ακόμη περισσότερο μία ήδη σε επιβράδυνση ευρισκόμενη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, με την μετάδοση των οικονομικών επιπτώσεων μέσω των εξαγωγικών και των αναδυόμενων χωρών, ιδιαίτερα μέσω των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η παγκόσμια ανάπτυξη δεν είχε ανάγκη αυτόν το επιβαρυντικό παράγοντα: υπό το βάρος του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους βασικούς οικονομικούς τους εταίρους, επρόκειτο να φθάσει φέτος στο 2,9% σύμφωνα με την πρόβλεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008-2009.'Oπως ακριβώς ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, της Fed, ο Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα στην «αβεβαιότητα» που πλανάται επάνω από την παγκόσμια οικονομία, πολλοί οικονομολόγοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις εκτός της Κίνας που θα έχει μία επιβράδυνση της παραγωγής σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ζήτησης στην δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου.

«'Oσο μεγαλύτερη είναι η αναταραχή στην Κίνα, τόσο πιθανότερο είναι να εξαπλωθεί στο εξωτερικό», προειδοποιεί ο Νιλ Σίρινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος του Capital Economics μετά την απόφαση πολλών εταιρειών όπως η Toyota να παρατείνει για μία εβδομάδα τις διακοπές του νέου κινεζικού έτους.

«Μία επιβράδυνση της εσωτερικής ζήτησης στην Κίνα θα είχε ξεκάθαρα επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία, την στιγμή που προσπαθεί να ανακάμψει από τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου που βάρυναν τον περασμένο χρόνο και το 2018», τονίζει σε σημείωμά της η ολλανδική τράπεζα ING.

«Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι η Κίνα μπορεί να χάσει 1% του ΑΕΠ της επί του συνόλου του έτους και αυτό θα αφαιρούσε μηχανικά 0,4% από το παγκόσμιο ΑΕΠ», δηλώνει η Μιχάλα Μάρκουσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale, χαρακτηρίζοντας την πιθανότητα αυτήν «σχετικά θετική».

Η επιδημία της νέας ιογενούς πνευμονίας της Κίνας έχει ήδη σκοτώσει περισσότερα άτομα από το Sars (Οξύ και Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο, 349 θάνατοι το 2002-2003), αλλά για τους οικονομολόγους, η σύγκριση με εκείνη την επιδημία, τις οικονομικές συνέπειες της οποίας η Κίνα ξεπέρασε σχετικά σύντομα και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία ήσαν μετριασμένες, δεν είναι βάσιμη.

«Ακόμη και αν είναι δελεαστικό να κάνουμε τη σύγκριση, η κινεζική οικονομία είναι στις μέρες μας πολύ μεγαλύτερη και πολύ μεγαλύτερη διείσδυση στις διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας», υπενθυμίζει ο οικονομολόγος του Capital Economics.

Η επιβράδυνση της Κίνας, η ανάπτυξη της οποίας επρόκειτο κατά τις προβλέψεις να πέσει κάτω από το συμβολικό όριο το 6% πριν από την εμφάνιση του ιού, είναι πιθανόν να επιβαρύνει πρώτα τις χώρες που έχουν τις στενότερες σχέσεις με την Κίνα, όπως «η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, η Ολλανδία, η Ουγγαρία και η Ινδονησία», επισημαίνει η ασφαλιστική Allianz.

Άλλες, όπως η Γερμανία, μπορεί να πληγούν επίσης, όπως τονίζει ο Φιλ Σμιθ, οικονομολόγος της IHS Markit, που περιμένει «επιπτώσεις στις εξαγωγές της γερμανικής βιομηχανίας τους ερχόμενους μήνες»

Οι αναδυόμενες στην πρώτη γραμμή

Για τον Νιλ Σίρινγκ, η μετάδοση μπορεί να φθάσει «στις χώρες παραγωγούς πρώτων υλών όπως η Χιλή και η Αυστραλία, οι οποίες επλήγησαν το περασμένο έτος από την επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης και οι οποίες είναι πιθανόν να υποστούν νέα επιδείνωση των εξαγωγών τους».

«Η Κίνα είναι ο άξονας της παγκόσμιας αγοράς πρώτων υλών», υπενθυμίζει η ING. «'Oσο περισσότερο παραμείνουν κλειστά τα εργοστάσια, όσο περισσότερο θα διατηρηθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και ο κατασκευαστικός τομέας αδρανής, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι συνέπειες στην ζήτηση πρώτων υλών».

Οι τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν γρήγορα υπό πίεσιν και έκαναν βουτιά κατά 20% σε διάστημα ενός μηνός.

Η επιδημία του κινεζικού ιού μπορεί να φρενάρει την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, εάν συνεχίσει να εξαπλώνεται, προκαλώντας αύξηση των αποθεμάτων, και άρα της προσφοράς, με την αύξηση της παραγωγής στην Βραζιλία, την Νορβηγία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με σημείωμα του Fitch.

Επίσης, πολλοί οικονομολόγοι παρουσιάζουν τον τουρισμό ως πρώτο οικονομικό θύμα της επιδημίας της νέας ιογενούς πνευμονίας. «Καθώς οι κινέζοι τουρίστες δαπανούν πολλά χρήματα στις ασιατικές χώρες, το κόστος της απαγόρευσης των μετακινήσεων θα γίνει αισθητό στην περιοχή», προειδοποιεί ο Νιλ Σίρινγκ.

Η Τουρκία θέλει να κάνει το «Μade in China» «Made in Turkey» λόγω κοροναϊού

Αρκετές εταιρίες λιανικής πώλησης ενδυμάτων, των οποίων τα ρούχα ράβονται στην Κίνα, που έχει πληγεί από την επιδημία του νέου ιού, βρίσκονται σε συνομιλίες με τουρκικές επιχειρήσεις προκειμένου να μεταφέρουν την παραγωγή στην Τουρκία, δήλωσαν στο Reuters, δύο αξιωματούχοι του κλάδου, με έναν εξ αυτών να προβλέπει νέες παραγγελίες αξίας έως 2 δισεκ. δολαρίων.

Η επιδημία του κοροναϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 637 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα, απ’ όπου εκτιμάται ότι ξεκίνησε, οδηγώντας πολλά εργοστάσια να αναστείλουν την λειτουργία τους έως την επόμενη εβδομάδα ή και αργότερα καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωσή του.

Η πολωνική εταιρία LPP ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με εργοστάσια στην Τουρκία, το Μπαγκλαντές και το Βιετνάμ ως σχέδιο Β στην περίπτωση που συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στην παραγωγή στην Κίνα.

«Οι υπεύθυνοι προμηθειών και οι σχεδιαστές δεν μπορούν να πάνε στην Κίνα λόγω των ανησυχιών για τον κοροναϊό και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Άρα αρκετές γνωστές εταιρίες ξεκίνησαν συζητήσεις για παραγωγή νέων εποχικών προϊόντων στην Τουρκία», δήλωσε ο Χάντι Καρασού, επικεφαλής της Τουρκικής Ένωσης Μεταποιητικών Εταιριών Ενδυμάτων (TGSD).

Το αυξανόμενο κόστος μεταποίησης στην Κίνα και η υποχώρηση κατά 36% της αξίας της τουρκικής λίρας τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ήδη καταστήσει την Τουρκία μια οικονομική επιλογή, πρόσθεσε ο Καρασού.

«Καθώς το κόστος μεταποίησης εξισορροπήθηκε μεταξύ της Κίνας και της Τουρκίας, κάποιες ευρωπαϊκές εταιρίες (ήδη) εξετάζουν τη μεταφορά παραγγελιών προς εδώ», δήλωσε ο Καρασού.

«Η Κίνα έχει ήδη εξαγωγές έτοιμων ενδυμάτων περίπου 170 δισεκ. δολαρίων», πρόσθεσε ο ίδιος. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, περίπου το 1% των παραγγελιών θα μεταφερθεί (τώρα) στην Τουρκία αρχικά και μπορεί να ανέλθει στα 2 δισεκ. δολάρια».

Η Τουρκία εξήγαγε περίπου 17,7 δισεκ. δολάρια έτοιμων ενδυμάτων πέρυσι. Η όποια αύξηση θα μπορούσε να βοηθήσει την στηριζόμενη στις εισαγωγές οικονομία να συγκρατήσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης για οικονομική ανάπτυξη 5% φέτος.

Ο Μουσταφά Γκιουλτεπέ, επικεφαλής της Ένωσης Εξαγωγέων Ενδυμάτων της Κωνσταντινούπολης (IHKIB), δήλωσε ότι ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να δεχθεί επιπλέον παραγγελίες ενώ ολοένα και περισσότεροι νέοι και υφιστάμενοι πελάτες επικοινωνούν με τουρκικά εργοστάσια.

«Υπάρχουν εταιρίες λιανικής πώλησης ενδυμάτων που ρωτούν για τιμές και προϊόντα στην Τουρκία ύστερα από το ξέσπασμα της επιδημίας», δήλωσε ο Γκιουλτεπέ. «Νομίζω ότι ο αντίκτυπος της επιδημίας θα συνεχιστεί για 5-6 μήνες… και νομίζω ότι θα υπάρξει μια σημαντική μεταστροφή από την Κίνα την οποία θα δούμε μετά τον Μάιο», πρόσθεσε.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ 22 Ιαν 2022 | 09:48

Χαμός σε αεροπλάνο των ΗΠΑ: Ιρλανδός αρνήθηκε να φορέσει μάσκα και... κατέβασε το εσώρουχό του

Ο άνδρας αρνούνταν να φορέσει μάσκα και επιτέθηκε στο πλήρωμα του αεροσκάφους.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ 22 Ιαν 2022 | 09:20

Μαγιορκίνης: Σταδιακά η 'Ομικρον εκτοπίζει την Δέλτα, αλλά δεν είναι αθώα - Ο ιός δεν πρόκειται να φύγει ποτέ

Χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έχουν ήδη περάσει στο μετα-πανδημικό στάδιο", αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Ιαν 2022 | 08:49

Με το σταγονόμετρο η μείωση των κρουσμάτων - Ανησυχία για τους νεκρούς, την "Ομικρον 2" και τη μεταδοτικότητα λόγω ψύχους

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι αιτίες της καθυστέρησης της ύφεσης είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες και η μικρή κάμψη που παρατηρείται στους εμβολιασμούς.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΕΞ 22 Ιαν 2022 | 00:19

Σε τεντωμένο σχοινί η Ουκρανία: "Αν μας αγνοήσετε θα έχετε τις πλέον σοβαρές συνέπειες" - Η Ρωσία απειλεί τις ΗΠΑ

Στο ναδίρ οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας - Οι εγγυήσεις που ζητά το Κρεμλίνο για Ουκρανία και ΝΑΤΟ.

21 Ιαν 2022 | 21:36

Κορονοϊός: Διασωληνωμένος ο παλαίμαχος άσος του Ολυμπιακού, Βασίλης Μποτίνος

Ο Βασίλης Μποτίνος εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της Νίκαιας

JAVELIN ΚΑΙ STINGER 21 Ιαν 2022 | 20:22

Στα άκρα η ένταση στην Ουκρανία: Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία στέλνουν πυραύλους με την "άδεια" των ΗΠΑ

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, θα στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους

«ΘΑ ΜΕ ΑΠΕΙΛΟΥΣΑΝ ΜΕ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΣΗ» 21 Ιαν 2022 | 19:05

Προκαλεί ο αρνητής δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης: Αφού διέκοψε τη δίκη επειδή νόσησε, δηλώνει πως σώθηκε γιατί δεν πήγε νοσοκομείο

"Στην ακτινογραφία που θα μου έκαναν θα έβλεπαν "ευρήματα", λέει ο γνωστός αρνητής δικηγόρος της Αθήνας, Νίκος Αντωνιάδης

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 21 Ιαν 2022 | 17:44

Κορονοϊός: 7.574 τα νέα κρούσματα στην Αττική - Πέρασε ξανά η Κρήτη τη Θεσσαλονίκη

Εκτεταμένη η διασπορά στην Κρήτη - Ποιες περιοχές εμφάνισαν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 21 Ιαν 2022 | 17:39

Κορονοϊός: Ασχημα νέα με 108 θανάτους και 20.507 νέα κρούσματα σε μια μέρα - 679 διασωληνωμένοι

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ - Η θετικότητα έφτασε το 4,88%.

ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ Η ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ 21 Ιαν 2022 | 17:36

Ράκος η Αντέλ: Ζήτησε συγγνώμη οκτώ φορές με λυγμούς γιατί ακύρωσε την τουρνέ της - Οι συνεργάτες της έχουν κορονοϊό

Λύγισε η Αντέλ και με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε την ακύρωση της τουρνέ της λόγω κορονοϊού

ΚΡΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ 21 Ιαν 2022 | 17:17

Βρετανία: Εξαντλημένοι οι υγειονομικοί παραιτούνται μαζικά - Χιλιάδες φεύγουν γιατί δεν αντέχουν άλλο

Τα βρετανικά νοσοκομεία "βουλιάζουν" υπό την πίεση της πανδημίας ενώ χιλιάδες υγειονομικοί επιλέγουν την οδό της παραίτησης

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ 21 Ιαν 2022 | 16:04

Υποπαραλλαγή Όμικρον: Γιατί αποκαλείται "stealth" - Τι γνωρίζουμε για την υποομάδα που έφτασε και στη χώρα μας

Γιατί η υποομάδα χαρακτηρίζεται ως "stealth" - Τι γνωρίζουμε για τον "κρυφό κλάδο" της μετάλλαξης

ΜΕΡΟΣ Β' ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 21 Ιαν 2022 | 15:33

Συνάντηση Μπλίνκεν- Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία διαβεβαίωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, αλλά ο Μπλίνκεν δεν τον πιστεύει

Ο διάλογος παραμένει ανοιχτός, είπε μετά τις συνομιλίες με τον Άντονι Μπλίνκεν ο Σεργκέι Λαβρόφ. Οι συνομιλίες είναι πιθανόν να επαναληφθούν τον επόμενο μήνα.