Fed: Γιατι ο κοροναϊός θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία από τον νέο κοροναϊό θα πλήξουν την παγκόσμια οικονομία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Fed: Γιατι ο κοροναϊός θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) των ΗΠΑ επανέλαβε σήμερα ότι οι συνέπειες στην κινεζική οικονομία από την επιδημία του νέου κοροναϊού θα έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

«Η πρόσφατη εμφάνιση του κοροναϊού μπορεί να οδηγήσει σε απότομες μεταβολές (στην οικονομία) της Κίνας, που θα έχουν αντανάκλαση στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας», ανέφερε στην εξαμηνιαία έκθεσή της.

Χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το τι θα αποφασίσουν τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της κατά την προσεχή σύνοδό τους, η Fed επισήμανε ωστόσο ότι «στο πλαίσιο της αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας και των εν υπνώσει πληθωριστικών πιέσεων, οι ξένες Κεντρικές Τράπεζες υιοθετούν γενικά μια πιο ευέλικτη πολιτική», δηλαδή μειώνουν τα επιτόκια.

O κοροναϊός απειλεί την ήδη κλονισμένη παγκόσμια οικονομία

Η εξάπλωση του νέου ιού στην Κίνα, δεύτερη οικονομία στον κόσμο, είναι πιθανόν να μπλοκάρει ακόμη περισσότερο μία ήδη σε επιβράδυνση ευρισκόμενη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, με την μετάδοση των οικονομικών επιπτώσεων μέσω των εξαγωγικών και των αναδυόμενων χωρών, ιδιαίτερα μέσω των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η παγκόσμια ανάπτυξη δεν είχε ανάγκη αυτόν το επιβαρυντικό παράγοντα: υπό το βάρος του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους βασικούς οικονομικούς τους εταίρους, επρόκειτο να φθάσει φέτος στο 2,9% σύμφωνα με την πρόβλεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008-2009.'Oπως ακριβώς ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, της Fed, ο Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα στην «αβεβαιότητα» που πλανάται επάνω από την παγκόσμια οικονομία, πολλοί οικονομολόγοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις εκτός της Κίνας που θα έχει μία επιβράδυνση της παραγωγής σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ζήτησης στην δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου.

«'Oσο μεγαλύτερη είναι η αναταραχή στην Κίνα, τόσο πιθανότερο είναι να εξαπλωθεί στο εξωτερικό», προειδοποιεί ο Νιλ Σίρινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος του Capital Economics μετά την απόφαση πολλών εταιρειών όπως η Toyota να παρατείνει για μία εβδομάδα τις διακοπές του νέου κινεζικού έτους.

«Μία επιβράδυνση της εσωτερικής ζήτησης στην Κίνα θα είχε ξεκάθαρα επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία, την στιγμή που προσπαθεί να ανακάμψει από τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου που βάρυναν τον περασμένο χρόνο και το 2018», τονίζει σε σημείωμά της η ολλανδική τράπεζα ING.

«Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι η Κίνα μπορεί να χάσει 1% του ΑΕΠ της επί του συνόλου του έτους και αυτό θα αφαιρούσε μηχανικά 0,4% από το παγκόσμιο ΑΕΠ», δηλώνει η Μιχάλα Μάρκουσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale, χαρακτηρίζοντας την πιθανότητα αυτήν «σχετικά θετική».

Η επιδημία της νέας ιογενούς πνευμονίας της Κίνας έχει ήδη σκοτώσει περισσότερα άτομα από το Sars (Οξύ και Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο, 349 θάνατοι το 2002-2003), αλλά για τους οικονομολόγους, η σύγκριση με εκείνη την επιδημία, τις οικονομικές συνέπειες της οποίας η Κίνα ξεπέρασε σχετικά σύντομα και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία ήσαν μετριασμένες, δεν είναι βάσιμη.

«Ακόμη και αν είναι δελεαστικό να κάνουμε τη σύγκριση, η κινεζική οικονομία είναι στις μέρες μας πολύ μεγαλύτερη και πολύ μεγαλύτερη διείσδυση στις διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας», υπενθυμίζει ο οικονομολόγος του Capital Economics.

Η επιβράδυνση της Κίνας, η ανάπτυξη της οποίας επρόκειτο κατά τις προβλέψεις να πέσει κάτω από το συμβολικό όριο το 6% πριν από την εμφάνιση του ιού, είναι πιθανόν να επιβαρύνει πρώτα τις χώρες που έχουν τις στενότερες σχέσεις με την Κίνα, όπως «η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, η Ολλανδία, η Ουγγαρία και η Ινδονησία», επισημαίνει η ασφαλιστική Allianz.

Άλλες, όπως η Γερμανία, μπορεί να πληγούν επίσης, όπως τονίζει ο Φιλ Σμιθ, οικονομολόγος της IHS Markit, που περιμένει «επιπτώσεις στις εξαγωγές της γερμανικής βιομηχανίας τους ερχόμενους μήνες»

Οι αναδυόμενες στην πρώτη γραμμή

Για τον Νιλ Σίρινγκ, η μετάδοση μπορεί να φθάσει «στις χώρες παραγωγούς πρώτων υλών όπως η Χιλή και η Αυστραλία, οι οποίες επλήγησαν το περασμένο έτος από την επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης και οι οποίες είναι πιθανόν να υποστούν νέα επιδείνωση των εξαγωγών τους».

«Η Κίνα είναι ο άξονας της παγκόσμιας αγοράς πρώτων υλών», υπενθυμίζει η ING. «'Oσο περισσότερο παραμείνουν κλειστά τα εργοστάσια, όσο περισσότερο θα διατηρηθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και ο κατασκευαστικός τομέας αδρανής, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι συνέπειες στην ζήτηση πρώτων υλών».

Οι τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν γρήγορα υπό πίεσιν και έκαναν βουτιά κατά 20% σε διάστημα ενός μηνός.

Η επιδημία του κινεζικού ιού μπορεί να φρενάρει την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, εάν συνεχίσει να εξαπλώνεται, προκαλώντας αύξηση των αποθεμάτων, και άρα της προσφοράς, με την αύξηση της παραγωγής στην Βραζιλία, την Νορβηγία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με σημείωμα του Fitch.

Επίσης, πολλοί οικονομολόγοι παρουσιάζουν τον τουρισμό ως πρώτο οικονομικό θύμα της επιδημίας της νέας ιογενούς πνευμονίας. «Καθώς οι κινέζοι τουρίστες δαπανούν πολλά χρήματα στις ασιατικές χώρες, το κόστος της απαγόρευσης των μετακινήσεων θα γίνει αισθητό στην περιοχή», προειδοποιεί ο Νιλ Σίρινγκ.

Η Τουρκία θέλει να κάνει το «Μade in China» «Made in Turkey» λόγω κοροναϊού

Αρκετές εταιρίες λιανικής πώλησης ενδυμάτων, των οποίων τα ρούχα ράβονται στην Κίνα, που έχει πληγεί από την επιδημία του νέου ιού, βρίσκονται σε συνομιλίες με τουρκικές επιχειρήσεις προκειμένου να μεταφέρουν την παραγωγή στην Τουρκία, δήλωσαν στο Reuters, δύο αξιωματούχοι του κλάδου, με έναν εξ αυτών να προβλέπει νέες παραγγελίες αξίας έως 2 δισεκ. δολαρίων.

Η επιδημία του κοροναϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 637 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα, απ’ όπου εκτιμάται ότι ξεκίνησε, οδηγώντας πολλά εργοστάσια να αναστείλουν την λειτουργία τους έως την επόμενη εβδομάδα ή και αργότερα καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωσή του.

Η πολωνική εταιρία LPP ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με εργοστάσια στην Τουρκία, το Μπαγκλαντές και το Βιετνάμ ως σχέδιο Β στην περίπτωση που συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στην παραγωγή στην Κίνα.

«Οι υπεύθυνοι προμηθειών και οι σχεδιαστές δεν μπορούν να πάνε στην Κίνα λόγω των ανησυχιών για τον κοροναϊό και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Άρα αρκετές γνωστές εταιρίες ξεκίνησαν συζητήσεις για παραγωγή νέων εποχικών προϊόντων στην Τουρκία», δήλωσε ο Χάντι Καρασού, επικεφαλής της Τουρκικής Ένωσης Μεταποιητικών Εταιριών Ενδυμάτων (TGSD).

Το αυξανόμενο κόστος μεταποίησης στην Κίνα και η υποχώρηση κατά 36% της αξίας της τουρκικής λίρας τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ήδη καταστήσει την Τουρκία μια οικονομική επιλογή, πρόσθεσε ο Καρασού.

«Καθώς το κόστος μεταποίησης εξισορροπήθηκε μεταξύ της Κίνας και της Τουρκίας, κάποιες ευρωπαϊκές εταιρίες (ήδη) εξετάζουν τη μεταφορά παραγγελιών προς εδώ», δήλωσε ο Καρασού.

«Η Κίνα έχει ήδη εξαγωγές έτοιμων ενδυμάτων περίπου 170 δισεκ. δολαρίων», πρόσθεσε ο ίδιος. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, περίπου το 1% των παραγγελιών θα μεταφερθεί (τώρα) στην Τουρκία αρχικά και μπορεί να ανέλθει στα 2 δισεκ. δολάρια».

Η Τουρκία εξήγαγε περίπου 17,7 δισεκ. δολάρια έτοιμων ενδυμάτων πέρυσι. Η όποια αύξηση θα μπορούσε να βοηθήσει την στηριζόμενη στις εισαγωγές οικονομία να συγκρατήσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης για οικονομική ανάπτυξη 5% φέτος.

Ο Μουσταφά Γκιουλτεπέ, επικεφαλής της Ένωσης Εξαγωγέων Ενδυμάτων της Κωνσταντινούπολης (IHKIB), δήλωσε ότι ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να δεχθεί επιπλέον παραγγελίες ενώ ολοένα και περισσότεροι νέοι και υφιστάμενοι πελάτες επικοινωνούν με τουρκικά εργοστάσια.

«Υπάρχουν εταιρίες λιανικής πώλησης ενδυμάτων που ρωτούν για τιμές και προϊόντα στην Τουρκία ύστερα από το ξέσπασμα της επιδημίας», δήλωσε ο Γκιουλτεπέ. «Νομίζω ότι ο αντίκτυπος της επιδημίας θα συνεχιστεί για 5-6 μήνες… και νομίζω ότι θα υπάρξει μια σημαντική μεταστροφή από την Κίνα την οποία θα δούμε μετά τον Μάιο», πρόσθεσε.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ 19 Σεπ 2020 | 08:00

Κορονοϊός: Μάσκες, τηλεργασία και τέλος οι συναθροίσεις - Τι αλλάζει από τη Δευτέρα στη ζωή των Αθηναίων

Νέα μέτρα, νέα καθημερινότητα για τους κατοίκους της Αττικής - Τρομάζουν τα νούμερα των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ 18 Σεπ 2020 | 22:57

Μπρουνό Λεμέρ: Θετικός στον κορονοϊό ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ωστόσο επειδή βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό θα μείνει σε αυτοαπομόνωση στο σπίτι του

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 18 Σεπ 2020 | 21:45

Ο κορονοϊός σαρώνει τη Γαλλία: Νέο "μαύρο" ρεκόρ - Πάνω από 13.000 κρούσματα

Επιδεινώνονται οι δείκτες του κορονοϊού στη Γαλλία - Νέα μέτρα φέρνει το ρεκόρ κρουσμάτων

ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥ LOCKDOWN 18 Σεπ 2020 | 20:28

Κορονοϊός: Πατήσια, Κέντρο, Κηφισιά και Περιστέρι οι περιοχές της Αθήνας με τα περισσότερα κρούσματα [Βίντεο]

Στο "κόκκινο" περιοχές και δήμοι της Αθήνας - 2.100 ενεργά κρούσματα στην Αττική

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18 Σεπ 2020 | 19:17

"Άδειασμα" Χαρδαλιά σε Κουμουτσάκο: Όλοι είμαστε χριστιανοί αλλά δεν το επιδεικνύουμε - Οι υπουργοί να δίνουν το παράδειγμα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν παρέλειψε να μιλήσει για το περιστατικό με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, χωρίς να αναφέρει το όνομά του

ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ Η ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΛΙΣΤΑ 18 Σεπ 2020 | 18:56

Κορονοϊός: Πέθανε 80χρονος στο νοσοκομείο "Ελπίς" - 329 οι νεκροί στη χώρα

Ο 80χρονος που νοσηλευόταν με κορονοϊό στο "Ελπίς" έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 18 Σεπ 2020 | 18:52

Κορονοϊός: 4.084 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα - 2100 στην Αττική - 966 στην Αθήνα

Σχεδιάζεται η μεταφορά ορισμένου αριθμού ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό σε ξενοδοχεία καραντίνας

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 18 Σεπ 2020 | 18:15

Κορονοϊός: Σταθερή επικίνδυνη "πρωτιά" για την Αττική - 164 τα νέα κρούσματα

Σταθερά τριψήφια τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική - Στο "κόκκινο" το Λεκανοπέδιο

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 18 Σεπ 2020 | 18:02

Κορονοϊός: Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Αττική - Έως 9 άτομα οι συναθροίσεις - Τέλος σινεμά και συναυλίες

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα για την Αττική - Οριο 20 ατόμων σε γάμους, κηδείες και βαφτίσεις

ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΔΑΝΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΙΣΛΑΝΔΙΑ 18 Σεπ 2020 | 17:56

Κορονοϊός: Στοχευμένα lockdowns φέρνει η έκρηξη κρουσμάτων στη Μαδρίτη

Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τις φτωχές περιοχές του νότιου τομέα της Μαδρίτης που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 18 Σεπ 2020 | 17:48

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" με 339 νέα κρούσματα σήμερα - 2 θάνατοι - 71 διασωληνωμένοι

Πάνω από 300 και σήμερα τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα και αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών - 327 οι νεκροί συνολικά

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ R-PHARM 18 Σεπ 2020 | 16:38

Κορονοϊός: Από τη Ρωσία το πρώτο φάρμακο - Στα φαρμακεία το "Coronavir" με συνταγή γιατρού

Η Ρωσία ενέκρινε το πρώτο αντιικό φάρμακο κατά του Κορονοιού που θα πωλείται στα φαρμακεία με συνταγή.

18 Σεπ 2020 | 16:29

Κορονοϊός: Σε λίγο ανακοινώσεις Χαρδαλιά - Αυστηρά μέτρα για να αποφευχθεί το lockdown στην Αττική

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να εξειδικεύσει νέα μέτρα για την Αττική, η οποία βρίσκεται σε "πορτοκαλί" συναγερμό λόγω κορονοϊού.