Φινλανδία: Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα "βασικός μισθός σε όλους"

Ξεκίνησε στην Φινλανδία, σε πιλοτικό επίπεδο, το πρόγραμμα "Βασικός Μισθός για όλους", με 2.000 τυχερούς πολίτες να λαμβάνουν για δύο χρόνια επίδομα 560 ευρώ

finlandia-ksekinise-to-pilotiko-programma-basikos-misthos-se-olous
|
SHARE THIS
0
SHARES

Οι Σκανδιναβοί αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά πως διαθέτουν ένα αξιοζήλευτο κοινωνικό κράτος πρόνοιας. 

Ξεκίνησε εδώ και μερικές εδβομάδες, απο την κυβέρνηση της Φινλανδίας, σε πιλοτικό επίπεδο, το πρόγραμμα "Βασικός Μισθός για όλους" -με την σκανδιναβική χώρα να γίνεται η πρώτη στην υφήλιο που σκέφτηκε να εφαρμόσει το μέτρο αυτό.

Σύμφωνα με αυτό, 2.000 τυχεροί πολίτες -ηλικίας από 25 εως 58 ετών- θα λαμβάνουν για δύο χρόνια επίδομα 560 ευρώ -έως ότου επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. Για λόγους ευνόητους, από τους 2.000 αυτούς ανέργους, εξαιρέθηκαν οι συνταξιούχοι και οι φοιτητές.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του βρετανικού Observer, είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο οι άνεργοι άνθρωποι αυτοί θα κινητοποιηθούν, έχοντας εξασφαλίσει την οικονομική αυτή στήριξη, να ψάξουν για δουλειά ή αν θα επαναπαυτούν στα χρήματα αυτά και θα συνεχίσουν την ζωή τους... αραχτοί.

Μάλιστα, το ποσό θα συνεχίσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους στις αρχές κάθε μήνα, ανεξάρτητα από το εάν στο διάστημα αυτό βρουν δουλειά.

Πάντως, οι άνθρωποι που μίλησαν στην βρετανική εφημερίδα ήταν ενθουσιασμένοι: "Στην αρχή, δεν πίστευα την τύχη μου, νόμιζα πως μου κάνουν πλάκα", λέει ο Μίκα Ρουούσουνεν, πατέρας δυο παιδιών, "πιστεύω πως το μέτρο αυτό θα βοηθήσει κυρίως όσους διαθέτουν επιχειρηματικό μυαλό, καθώς θα τους δώσει το έναυσμα να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις''. 

Ο Μίκα Ρουούσουνεν
Ο Μίκα Ρουούσουνεν

Σύμφωνα με την Μαργιούκα Τουρούνεν, επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του φινλανδικού Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφαλίσεων, του Kela, "το πείραμα αυτό θα βοηθήσει την Φινλανδία να συλλέξει στοιχεία για το πως θα βάλει σε τάξη το υπό κατάρρευση ασφαλιστικό της σύστημα. Επίσης, θέλουμε να διαπιστώσουμε πώς λειτουργούν οι άνθρωποι όταν λαμβάνουν δωρεάν χρήματα".

Η κυβέρνηση πάντως εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να ενισχύσει την εγχώρια οικονομία, καθώς υποστηρίζει πως τα χρήματα αυτά αποτελούν ικανό κίνητρο σε κάποιους ώστε να κάνουν πράξη κάποια επιχειρηματική τους ιδέα. 

Το κοινωνικό πείραμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Οι πολέμιοι της απόφασης υποστηρίζουν ότι οι ευνοούμενοι που θα λαμβάνουν τα 560 ευρώ κάθε μήνα θα πάψουν να ψάχνουν για δουλειά.

Οι υποστηρικτές της απόφασης από την άλλη, τονίζουν ότι με τα χρήματα αυτά θα βελτιωθεί, έστω κατά τι η ζωή των ανθρώπων.

Το κοινωνικό πείραμα με το "βασικό εισόδημα" ήδη συζητείται στον Καναδά, την Ινδία και την Ολλανδία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook