
Η Τουρκία εντείνει τις επιθέσεις της στις κουρδικές πολιτοφυλακές στη βορειοανατολική Συρία κλιμακώνοντας την στρατιωτική επιχείρηση η οποία είναι σε εξέλιξη για τρίτη ημέρα. Την ιδια στιγμή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας της κλιμακούμενης βίας ενώ αυξάνονται οι πιέσεις στην Τουρκία για αποκλιμάκωση της κατάστασης. Στο μεταξύ οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, οι οποίοι έχουν αυξήσει τη δράση τους μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης, προχώρησαν σε βομβιστική επιθεση με έξι νεκρούς ενώ πέντε μέλη τους απέδρασαν από μια φυλακή κοντά στην πόλη Καμισλί.
Την Παρασκευή, τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα και το πυροβολικό έπληξαν την Ρας Αλ-Αΐν, μία από τις δύο συνοριακές πόλεις που αποτελούν το επίκεντρο της επίθεσης.
Οι δημοσιογράφοι του Reuters άκουσαν πυροβολισμούς και από τα σύνορα που βρίσκεται η τουρκική πόλη Ceylanpinar ενώ περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά, τα τουρκικά πυροβόλα σφυροκοπούν περιοχές κοντά στη συριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ, όπως μετέδωσε το Reuters. «Το σύνολο των συνόρων φλέγεται», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.

Στο μεταξύ οι τουρκικές δυνάμεις έχουν καταλάβει εννέα χωριά κοντά στις δύο πόλεις ενώ 34 μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία σκοτώθηκαν στις μάχες. Επιπλέον τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από την κουρδική πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού. Ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του την Πέμπτη και άλλος ένας την Παρασκευή, έγινε γνωστό από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Επιπλέον, δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από οβίδες που έριξαν οι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) εναντίον μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης κοντά στην Αζάζ, μια πόλη στη βορειοδυτική Συρία, η οποία δεν βρίσκεται στη ζώνη όπου εκτυλίσσεται η τουρκική επιχείρηση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την Τετάρτη, που ξεκίνησε η τουρκική επιδρομή, 41 Κούρδοι μαχητές και 17 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις τουρκικές δυνάμεις.
Επιπλέον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν μετά από κουρδική επίθεση με όλμο στο Σουρούτς, ενώ τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην κουρδική πόλη Καμισλί, στην βορειοανατολική Τουρκία, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας της υπό κουρδική διοίκηση περιοχής.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Στη ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων Amaq της τζιχαντιστικής οργάνωσης, το ΙΚ αναφέρει ότι στόχος της επίθεσης ήταν κούρδοι μαχητές και ότι τζιχαντιστές μαχητές "πυροδότησαν παγιδευμένο σταθμευμένο αυτοκίνητο" κοντά σε κουρδική στρατιωτική θέση στο Καμισλί.

Η Τουρκία αναφέρει ότι έχει σκοτώσει εκατοντάδες μαχητές του SDF. Όπως δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ συνολικά 342 «τρομοκράτες» έχουν «εξουδετερωθεί» από την έναρξη της επιχείρησης στη βόρεια Συρία.
«Στόχος μας είναι να τερματίσουμε την ύπαρξη τρομοκρατών -ιδίως το Daesh, το PKK / PYD-YPG - ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και να δημιουργήσουμε ένα ειρηνικό διάδρομο για να εξασφαλίσουμε την επιστροφή των αδελφών μας στα εδάφη τους», δήλωσε ο Ακάρ προσθέτοντας ότι η επιχείρηση συνεχίζεται «με επιτυχία όπως έχει προγραμματιστεί».
Απέδρασαν τζιχαντιστές
Στο μεταξύ οι φόβοι των προηγούμενων ημερών φαίνεται πως επιβαιβεώνινται. Οι κουρδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως πέντε τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δραπέτευσαν από μια φυλακή κοντά στην πόλη Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία, έπειτα από αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγαν οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή.
Οι πέντε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τις κουρδικές δυνάμεις, δραπέτευσαν από τη φυλακή Ναβκούρ, η οποία βρίσκεται στα δυτικά προάστια του Καμισλί, επισήμανε ένας αξιωματικός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Ένας δεσμοφύλακας της φυλακής είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εκεί κρατούνται «ξένοι μαχητές» της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
Παράλληλα, ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος των SDF έκανε λόγο για συνεχείς βομβαρδισμούς κοντά στη φυλακή Τζιρκίν, που βρίσκεται κοντά στη Ναβκούρ, όπου επίσης κρατούνται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Περίπου 12.000 μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, Σύροι, Ιρακινοί όπως επίσης και 2.500-3.000 ξένοι, που προέρχονται από 54 χώρες, παραμένουν υπό κράτηση στις φυλακές των Κούρδων, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο τους, τον Άμπντελ Καρίμ Όμαρ.
Από την πλευρά της, η Τουρκία πιστεύει ότι περισσότεροι από 1.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κρατούνται στην περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας όπου διεξάγεται η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, οι περισσότεροι ξένοι τζιχαντιστές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
«Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1.200-1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους σε κτίρια που χρησιμοποιούνται ως φυλακές εντός της περιοχής, όπου η Τουρκία διεξάγει... την επιχείρησή της» σημείωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, στο Reuters.
Οι κουρδικές αρχές διοικούν συνολικά 7 φυλακές υψίστης ασφαλείας, επισημαίνει μια κουρδική πηγή. Εξάλλου, κρατούν χιλιάδες μέλη των οικογενειών τους σε καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία, όπως σε εκείνον του Αλ Χολ, όπου σήμερα ξέσπασαν ταραχές.
Πάνω από 100.000 οι εκτοπισμένοι
Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη βορειοανατολική Συρία, εκ των οποίων ολοένα και περισσότεροι διαμένουν προσωρινά σε καταφύγια και σχολεία, έγινε γνωστό σήμερα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
«Ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός. Υπολογίζουμε ότι 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους», τονίζεται σε μια ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.
«Οι περισσότεροι έχουν καταφύγει σε άλλες κοινότητες, όμως ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων σπεύδει σε καταφύγια στις πόλεις Αλ Χασάκα και Ταλ Ταμέρ και πολλοί αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν πως το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Ταλ Αμπιάντ υποχρεώθηκε να κλείσει αφού το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του διέφυγε εξαιτίας των βομβαρδισμών. «Το νοσοκομείο της Ταλ Αμπιάντ, που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF), έχει πλέον κλείσει επειδή οι περισσότεροι από το ιατρικό προσωπικό του έφυγαν με τις οικογένειές τους», ανακοίνωσε η γαλλική φιλανθρωπική οργάνωση αναφερόμενη στη μεθοριακή πόλη για την οποία είπε ότι είναι τώρα ουσιαστικά έρημη.


Επιπλέον, καταυλισμός με περισσότερους από 7.000 εκτοπισμένους στη βόρεια Συρία θα εκκενωθεί και γίνονται συνομιλίες για τη μετακίνηση κι άλλου καταυλισμού στον οποίο διαμένουν 13.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, μετά τον βομβαρδισμό και των δύο, ανακοίνωσαν σήμερα οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές στη βόρεια Συρία.
Οι καταυλισμοί στη Μαμπρούκα και την Αΐν Ίσα, επισημαίνουν στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας, δεν γλίτωσαν από τους κινδύνους της τουρκικής επίθεσης που άρχισε αυτήν την εβδομάδα.
Ο καταυλισμός της Μαμπρούκα, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την τουρκική μεθόριο, θα εκκενωθεί και οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί θα μετακινηθούν στον καταυλισμό της Αλ Αρίσα, που βρίσκεται νότια της πόλης Χασακέ, διευκρινίζουν οι αρχές αυτές στην ανακοίνωσή τους, στην οποία σημειώνουν ότι στον δεύτερο καταυλισμό στην Αΐν Ίσα βρίσκονται 785 συγγενείς μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Διπλωματικός πυρετός σε Μόσχα, Άγκυρα και Ουάσινγκτον
Στο μεταξύ οι πιέσεις για αποκλιμάκωση συνεχίζονται. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ είπε στον τούρκο ομόλογό του πως πρέπει να βρει έναν τρόπο να αποκλιμακώσει την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία πριν γίνει «ανεπανόρθωτη» και υπογράμμισε πως η εισβολή της Τουρκίας υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές συνέπειες για την Άγκυρα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
«Ενώ ο υπουργός επανέλαβε ότι εκτιμάμε τη διμερή στρατηγική σχέση μας, αυτή η εισβολή υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία», αναφέρεται σε δήλωση του Πενταγώνου σχετικά με τη συνομιλία του Έσπερ με τον τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και προστίθεται ότι ο αμερικανός υπουργός τόνισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας μπορεί να βλάψουν αμερικανικό προσωπικό στη Συρία.
«Στο πλαίσιο του τηλεφωνήματος, ο υπουργός Έσπερ ενθάρρυνε έντονα την Τουρκία να διακόψει τις δράσεις στη βορειοανατολική Συρία για να αυξήσει την πιθανότητα οι ΗΠΑ, η Τουρκία και οι εταίροι μας να μπορέσουν να βρουν κοινό δρόμο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης πριν αυτή γίνει ανεπανόρθωτη», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ο ίδιος ο Έσπερ δήλωσε ότι είπε στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ να τερματίσει την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, ωστόσο δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι η Άγκυρα θα κάνει πίσω. «Δεν διακρίνω καμία υποχώρηση…» σημείωσε ο Έσπερ τονίζοντας πως ο ίδιος και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι «προέτρεψαν (την Τουρκία) να τερματίσει την εισβολή». Η Τουρκία έχει φέρει τις ΗΠΑ σε μια «δύσκολη κατάσταση», συμπλήρωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.
Την ίδια στιγμή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών που είχαν ως θέμα την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα.
«Κατά τη διάρκεια μιας σε βάθος εμπιστευτικού χαρακτήρα ανταλλαγής απόψεων συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, με έμφαση στην κατάσταση στην Συρία, την Λιβύη, την Υεμένη και την περιοχή του Περσικού, καθώς και στις προοπτικές διευθέτησης της παλαιστινο-ισραηλινής διένεξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία πρόθεση της Μόσχας και του Πεκίνου ως προς την περαιτέρω ενίσχυση του διμερούς συντονισμού, ώστε να συμβάλλουν στην μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της κατάστασης σε αυτή την σημαντική από στρατηγικής σημασίας περιοχή του κόσμου».

Εξάλλου ο Τούρκος πρεσβευτής στην Μόσχα Μεχμέτ Σαμσάρ είχε διαδοχικές συναντήσεις στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αρχικά με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις γύρω από την κατάσταση στην Συρία και εν συνεχεία με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ανατόλι Ρουντένκο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας , όπως και περιφερειακά και διεθνή θέματα.
Από την πλευρά της να σταματήσει την επίθεσή της στην βόρεια Συρία κάλεσε την Τουρκία η γερμανική κυβέρνηση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η τουρκική επιχείρηση να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την περιοχή, να ενισχύσει το «Ισλαμικό Κράτος» και να προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα.
«Σε όλες μας τις δηλώσεις από την Τετάρτη είναι σαφές ότι απορρίπτουμε την στρατιωτική επέμβαση και δεν συμμεριζόμαστε τους διακηρυγμένους στόχους της Τουρκίας (…) Ζητάμε από την Τουρκία να σταματήσει την επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ, ενώ ερωτώμενος σχετικά με τις χθεσινές απειλές του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τον δρόμο για την Ευρώπη σε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα του, εάν δεν του επιτραπεί η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στην βόρεια Συρία, τόνισε ότι το προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί να απαντηθεί με στρατιωτική επίθεση. «Αντιθέτως», δήλωσε, «χρειαζόμαστε τον πολιτικό διάλογο (…) και βλέπουμε τον κίνδυνο η τουρκική στρατιωτική επίθεση να οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, στην απομάκρυνση δηλαδή από την πολιτική διαδικασία». Ο Ράινερ Μπρόιλ σημείωσε, πάντως, ότι το Βερολίνο αναγνωρίζει την μεγάλη επιβάρυνση της Τουρκίας με το προσφυγικό και αναφέρθηκε τόσο στην οικονομική βοήθεια που δίδεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην βούληση να ληφθούν επιπλέον μέτρα εάν διαπιστωθεί ότι τα ισχύοντα δεν επαρκούν.
Φωτογραφίες: Reuters
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr