Forbes: Ακόμη ένας λόγος για να βγάλετε το Facebook από τη ζωή σας - Πώς να κλείσετε τον λογαριασμό σας

Το Facebook ονομάζεται πλέον Meta, αλλά η αλλαγή επωνυμίας αφορά τη μητρική εταιρεία - το μέσο κοινωνικής δικτύωσης εξακολουθεί να ονομάζεται Facebook.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Facebook

Πάνω που φαινόταν ότι το Facebook κάνει μια θετική στροφή, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έδωσε στα 2 δισεκατομμύρια χρήστες του έναν ακόμη λόγο για να διαγράψουν τους λογαριασμούς τους. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, το Facebook ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον την αμφιλεγόμενη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και δεσμεύτηκε ότι θα διαγράψει τα σχεδόν ένα δισεκατομμύριο πρόσωπα που έχει ήδη συλλέξει.

Η απόφαση του Facebook εξελήφθη ως ιδιαίτερα θετική κίνηση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων - αλλά αν κρίνει κανείς από την προϊστορία του, ήταν πολύ καλή για να είναι αληθινή. Φόβος που επιβεβαιώθηκε μόλις δύο ημέρες αργότερα, όταν η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, παραδέχθηκε ότι τα προϊόντα της νέας της πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας metaverse (μετασύμπαν) θα μπορούν ακόμα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, σύμφωνα με το Recode.

Ένας εκπρόσωπος της Meta δήλωσε στο Recode ότι η πλατφόρμα θα χρησιμοποιεί μια γκάμα βιομετρικών εργαλείων στο "μετασύμπαν” της, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας DeepFace - ήτοι του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που "ταιριάζει” πρότυπα προσώπων από το σύστημα αναγνώρισης προσώπου του Facebook με πρόσωπα σε φωτογραφίες.

Το πώς ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία δεν έχει γίνει ακόμη σαφές, αλλά σίγουρα είναι λογικό ότι τα βιομετρικά στοιχεία θα διαδραματίσουν κάποιον ρόλο στους μακροπρόθεσμους στόχους της Meta.

Η απόφαση αυτή του Facebook έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι κατηγορίες από πολλούς "πληροφοριοδότες” ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης βάζει "το κέρδος πάνω από τους ανθρώπους” - κατηγορία που η εταιρεία έχει επανειλημμένως αρνηθεί. Ωστόσο, αυτή η τελευταία είδηση σε συνδυασμό με όσα έχουν αποκαλυφθεί για το Facebook τις τελευταίες εβδομάδες ώθησαν ακόμη περισσότερους ανθρώπους να σκεφτούν να διαγράψουν τους λογαριασμούς τους και ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο το κίνημα #DeleteFacebook.

Διαβάστε Επίσης

Γιατί πρέπει να διαγράψετε το Facebook

Το Facebook ονομάζεται πλέον Meta, αλλά η αλλαγή επωνυμίας αφορά τη μητρική εταιρεία - το μέσο κοινωνικής δικτύωσης εξακολουθεί να ονομάζεται Facebook. Και το Facebook είναι το τμήμα εκείνο του ομίλου Meta -ο οποίος περιλαμβάνει επίσης το WhatsApp και το Instagram- που θεωρείται ιδιαίτερα τοξικό. Δεν είναι περίεργο, δε, που η μητρική εταιρεία μετονομάστηκε σε Meta, όταν το όνομα του Facebook συνδέεται, μεταξύ άλλων, με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, πολυάριθμες διαρροές δεδομένων, διακοπές λειτουργίας και παραβιάσεις της ιδιωτικότητας των χρηστών του, και πιο πρόσφατα με την υπόθεση των Facebook Papers.

Όλοι γνωρίζουν, άλλωστε, ότι το Facebook παραβιάζει το απόρρητο των χρηστών - η δε "μάχη” ανάμεσα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και την Apple κατέδειξε πως το Facebook σας παρακολουθεί αδιάκοπα ακόμη και σε άλλες εφαρμογές και υπηρεσίες. Όντως, η υπηρεσία App Tracking Transparency της Apple συμβάλει ώστε να μειωθεί η παρακολούθηση κατά τη χρήση του iPhone σας -αν και πρέπει να ανησυχείτε για τις υπόλοιπες συσκευές σας-, αλλά δεν άρει παντελώς τη συλλογή δεδομένων από το Facebook.

Η πρόσφατη "πτώση” του Facebook έδωσε επίσης σε πολλούς ανθρώπους έναν λόγο για να εγκαταλείψουν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Όταν το Facebook και το Instagram "έπεσαν”, ορισμένοι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι η ζωή θα μπορούσε να είναι καλύτερη χωρίς αυτές τις δυνητικά τοξικές αλληλεπιδράσεις.

Διαβάστε Επίσης

Πώς να διαγράψετε οριστικά το Facebook

Αν κι εσείς αποφασίσατε να διαγράψετε το Facebook ή θέλετε να δείτε πώς μπορείτε να κλείσετε τον λογαριασμό σας, ακολουθούν ορισμένες σημαντικές οδηγίες.

Πάντοτε, συμβουλεύω τους ανθρώπους να διαγράψουν τουλάχιστον την εφαρμογή από τις τηλεφωνικές συσκευές τους ώστε να μειώσουν τον όγκο των δεδομένων που μπορεί να συλλέξει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης - η διαγραφή περιλαμβάνει και την εφαρμογή του Instagram.

Εάν, όμως, θέλετε να απαλλαγείτε οριστικά, η απενεργοποίηση του λογαριασμού σας δεν αρκεί - στην πραγματικότητα είναι ανούσια αφού δεν διακόπτει τη συλλογή δεδομένων και δίνει στο Facebook τη δυνατότητα να σας κρατήσει στα "νύχια” του.

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει αρχικά να λάβετε υπόψη. Για παράδειγμα, ίσως θέλετε να "κατεβάσετε” τα δεδομένα σας, όπως φωτογραφίες που θέλετε να κρατήσετε. Θα πρέπει επίσης να αλλάξετε τους κωδικούς πρόσβασης σε οποιουσδήποτε λογαριασμούς συνδέεστε μέσω του Facebook.

Αφού κάνετε τα παραπάνω, η διαγραφή του Facebook είναι απλή. Χρειάζεται απλώς να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

- Μεταβείτε στις "Ρυθμίσεις και Απόρρητο” > "Ρυθμίσεις” > "Οι πληροφορίες μου στο Facebook” > "Απενεργοποίηση και Διαγραφή” > "Μόνιμη Διαγραφή Λογαριασμού” > "Διαγραφή Λογαριασμού”.

Στο τηλέφωνό σας, μεταβείτε στις "Ρυθμίσεις και Απόρρητο” > "Ρυθμίσεις” > "Ιδιοκτησία και Έλεγχος Λογαριασμού” > "Απενεργοποίηση και Διαγραφή” > "Διαγραφή Λογαριασμού”.

Διαγράψτε επίσης την εφαρμογή Facebook και ανακαλέστε όλες τις άδειες που έχετε παραχωρήσει.

Τα καταφέρατε - μπορείτε λοιπόν να διαγράψετε το Facebook με μερικά απλά βήματα και να ζήσετε ευτυχισμένοι γνωρίζοντας ότι τελικά εγκαταλείψατε οριστικά το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΒΑΛΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ 06 Ιαν 2022 | 16:48

Βύρωνας: 27χρονη καταγγέλλει απόπειρα βιασμού από άνδρα που γνώρισε μέσω Facebook

Τον γνώρισε μέσω Facebook, βγήκαν ραντεβού και επιχείρησε να τη βιάσει. Αυτό κατήγγειλε στην αστυνομία 27χρονη. Ο φερόμενος ως δράστης την παρέσυρε κοντά στο στρατόπεδο Σακέτα.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 04 Ιαν 2022 | 12:41

Άκης Σκέρτσος: Θετικός στον κορονοϊό ο υπουργός Επικρατείας

Τη νόσησή του με κορονοϊό ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος με ανάρτησή του στο Facebook.

ΚΤΗΝΩΔΙΑ 30 Δεκ 2021 | 14:46

Αρρωστημένα μυαλά δηλητηρίασαν με φόλες 22 γάτες στη Σύρο

Σοκ προκαλούν οι εικόνες με τις 22 νεκρές γάτες που δηλητηριάστηκαν με φόλα, από κάποια "αρρωστημένα μυαλά", στη Σύρο.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 27 Δεκ 2021 | 20:31
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 27 Δεκ 2021 | 11:44

Ευάγγελος Μυτιληναίος στο Forbes: Η ενεργειακή μετάβαση θα είναι διαρκείας και θα κοστίσει ακριβά

Η μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας θα είναι διαρκείας και θα κοστίσει ακριβά, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS στην ελληνική έκδοση του "Forbes".

Ο ΤΕΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Δεκ 2021 | 14:21

Αδιόρθωτος ο Κουρουμπλής: Δεν μετανιώνω για το "είστε δολοφονόνοι" – Θα καταθέσω μήνυση στον Άρειο Πάγο

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε ότι παραιτείται από την βουλευτική ασυλία και όσοι νομίζουν ότι τους προσβάλει μπορούν να καταθέσουν μήνυση εναντίον του και να πάνε στο δικαστήριο

ΖΑΝ ΜΙΣΕΛ ΜΠΛΑΝΚΕΡ 18 Ιαν 2022 | 20:57

Σάλος στη Γαλλία: Ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε τα μέτρα στα σχολεία από... θέρετρο στην Ίμπιζα

Από θέρετρο στην Ίμπιζα ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας παρουσίασε το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για τα σχολεία, την παραμονή της επαναλειτουργίας τους

ΚΑΙ 94.432 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 18 Ιαν 2022 | 20:30

Βρετανία: Θερίζει ο κορονοϊός - Ρεκόρ θανάτων εδώ και ένα χρόνο με 438 νεκρούς σε 24 ώρες

Η Βρετανία ανακοίνωσε 438 νέους θανάτους, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό από τις 24 Φεβρουαρίου 2021

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 18 Ιαν 2022 | 18:35

ΕΜΑ: Νέο "στοπ" στην τέταρτη δόση εμβολίου - "Δεν είναι απαραίτητη στον γενικό πληθυσμό"

Όπως είπαν στελέχη του ΕΜΑ, οι επαναληπτικές δόσεις με μικρά διαλείμματα ενδιάμεσα ενδέχεται να μειώσουν τα αντισώματα τα οποία μπορούν να παραχθούν με κάθε δόση - Για ποιες κατηγορίες πολιτών ενδείκνυται η τέταρτη δόση

ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΛΛΗΨΗ 18 Ιαν 2022 | 17:29

Φρίκη στην Ολλανδία: Νεκρό 4χρονο αγοράκι που είχε απαχθεί από το Βέλγιο - Καταδικασμένος για θάνατο 2χρονου ο δράστης

Σοκαριστική υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας 4χρονου αγοριού - Ο δράστης είχε εκτίσει 10ετή ποινή κάθειρξης για τον θάνατο 2χρονου

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ 18 Ιαν 2022 | 17:21

Ανυπολόγιστη καταστροφή στα νησιά Τόνγκα - Πώς αποτυπώνεται μέσα από το σύστημα "Κοπέρνικος" της ΕΕ

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν τις γεωμορφολογικές αλλαγές που επέφερε η καταστροφή από το τσουνάμι στον Ειρηνικό.

ΚΟΡΟΝΟ-ΠΑΡΤΙ 18 Ιαν 2022 | 16:35

Τρέχει και δεν φτάνει ο Μπόρις Τζόνσον μετά τον σάλο: "Κανείς δεν μου είπε ότι το κορονοπάρτι ήταν παράνομο"

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έδωσε συνέντευξη στο Sky news στην οποία αρνήθηκε ότι γνώριζε πως με τα κορονο-πάρτι παραβίαζε το lockdown.

ΓΙΑ ΜΙΑ SELFIE 18 Ιαν 2022 | 15:06

Απίθανο: Νεαρή στον Καναδά έβγαζε selfie πάνω στο καπό, καθώς το αυτοκίνητό της βυθιζόταν στο ποτάμι

Γυναίκα οδηγός τράκαρε στην παγωμένη Οττάβα, κόντεψε να πνιγεί- καθώς το αυτοκίνητό της άρχισε να βυθίζεται- αλλά εκείνη απτόητη έβγαζε selfie.