Forbes: Ο Έλον Μασκ έγινε και πάλι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

Η "κούρσα" για τα "σκήπτρα" του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο απέκτησε άλλη δυναμική την Πέμπτη, καθώς ο Έλον Μασκ, με εκτιμώμενη περιουσία ύψους 177,4 δισ. δολαρίων, επέστρεψε στη 2η θέσητης λίστας του Forbes. Πρώτος παραμένει ο μεγαλομέτοχος της Άμαζον, Τζεφ Μπέζος

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μια δεκαετία Έλον Μασκ: Η «αυγή» του ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Η "κούρσα” για τα "σκήπτρα” του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο απέκτησε άλλη δυναμική την Πέμπτη, καθώς ο Έλον Μασκ, με εκτιμώμενη περιουσία ύψους 177,4 δισ. δολαρίων στο τέλος της ημέρας, υποσκέλισε τον Γάλλο μεγιστάνα του κλάδου ειδών πολυτελείας Μπερνάρ Αρνό καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη λίστα του Forbes.

Ο Αρνό, που ξεκίνησε την εβδομάδα ευρισκόμενος στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, έγινε φτωχότερος σχεδόν κατά 21 δισ. δολάρια μέσα σε δύο ημέρες, καθώς οι μετοχές της LVMH "βυθίστηκαν” κατά 12,6%. Η εξέλιξη αυτή έδωσε τη δυνατότητα στον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, να ανακτήσει τον θρόνο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, με την εκτιμώμενη περιουσία του να ανέρχεται στα 185,5 δισ. δολάρια.

Γενικά, το τελευταίο έτος η "μάχη” μεταξύ των πλουσιότερων των κροίσων έχει ενταθεί. Από τον Ιανουάριο, οι τρεις προαναφερόμενοι έχουν καταλάβει περιστασιακά τον "θρόνο”, με βάση την σε πραγματικό χρόνο κατάταξη του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, με τον καθένας τους να ανακτά και να χάνει τα "σκήπτρα” πολλές φορές τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Εξέλιξη ιδιαίτερα ασυνήθιστη. Κατά τις τρεις πρώτες δεκαετίες από τότε που το Forbes ξεκίνησε να παρακολουθεί τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία των δισεκατομμυριούχων, το 1987, μόνο έξι άνθρωποι έχουν κατακτήσει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Στην αρχή, στην κορυφή της λίστας βρίσκονταν δύο Ιάπωνες μεγιστάνες του κλάδου των ακινήτων -ο Γιοσιάκι Τσουτσούμι και ο Ταϊκιχίρο Μόρι- έως ότου στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έκανε την εμφάνισή του ο Μπιλ Γκέιτς.

Διαβάστε Επίσης

Ο Γκέις "κυριάρχησε” από το 1997 έως και το 2017, εκτός από μία χρονιά και συγκεκριμένα το 2008 όταν του στέρησε τον θρόνο ο Γουόρεν Μπάφετ
και την τριετία 2010-2013 που τα "σκήπτρα” βρέθηκαν στα χέρια του Μεξικανού Κάρλος Σλιμ. (Ο Ισπανός μεγιστάνας του λιανεμπορίου Αμάνθιο Ορτέγκα βρέθηκε επίσης στην πρώτη θέση της λίστας, αλλά μόνο για λίγες ώρες το 2015 και για μερικές ημέρες το 2016).

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ο επί μακρόν επικεφαλής της Microsoft, βρίσκεται σταθερά εκτός της πρώτης τριάδας, γεγονός που οφείλεται στις δωρεές μετοχών που έχει κάνει στο Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, τη μεταφορά μετοχών διαφόρων εισηγμένων μετοχών, αξίας 5 δισ. δολαρίων, στην πρώην σύζυγό του Μελίντα Φρεντς Γκέιτς (σ.μ. στο πλαίσιο του διαζυγίου τους) αλλά και στη αστρονομική άνοδο που έχουν σημειώσει οι περιουσίες των Μπέζος, Μασκ και Αρνό.

Από τις αρχές του 2017 -όταν ο Γκέιτς βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των δισεκατομμυριούχων του κόσμου με καθαρή περιουσία 86 δισ. δολαρίων- ο Μπέζος έχει αυξήσει την περιουσία του περισσότερο από 110 δισ. δολάρια λόγω της εκτόξευσης των μετοχών της Amazon, ο Αρνό είδε τις μετοχές της LVMH να καταγράφουν άνοδο 225% και την περιουσία του να τετραπλασιάζεται, ενώ ο Μασκ απόλαυσε τη μεγαλύτερη αύξηση περιουσίας στην ιστορία, αποκομίζοντας περισσότερα από 150 δισ. δολάρια σε τέσσερα χρόνια, καθώς η Tesla έγινε η πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία στον πλανήτη.

Τζεφ Μπέζος

Καθαρή περιουσία: 185,2 δισ. δολάρια
Αύξηση τους τελευταίους 12 μήνες: 6,6 δισ. δολάρια
Αριθμός εβδομάδων που βρέθηκε φέτος στο Νο. 1: 26

Ο Μπέζος, επί πολλά χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Amazon και πλέον εκτελεστικός πρόεδρος, διατήρησε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο το μεγαλύτερο διάστημα του τρέχοντος έτους. Ξεκίνησε τη χρονιά κατέχοντας την πρώτη θέση της κατάταξης και, μετά από μια πρόσκαιρη πτώση στο Νο 2, ανέκτησε τον τίτλο για περίπου τέσσερις μήνες, από τα μέσα Ιανουαρίου έως τον Μάιο.

Επέστρεψε στην πρώτη θέση στις 10 Ιουνίου και διατήρησε τα "σκήπτρα” για 50 ημέρες αλλά έχασε τα πρωτεία όταν η Amazon ανακοίνωσε απογοητευτικά τριμηνιαία κέρδη στα τέλη Ιουλίου, τα οποία οδήγησαν σε μείωση της περιουσίας του κατά 13,9 δισ. δολάρια μέσα σε μία ημέρα. Παρότι η μετοχή της Amazon συνεχίζει να ταλαιπωρείται, η ακόμη χειρότερη απόδοση της LVMH του Αρνό βοήθησε τον Μπέζος να ανακτήσει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο και πάλι την προηγούμενη Τετάρτη.

Διαβάστε Επίσης

Έλον Μασκ

Καθαρή περιουσία: 177,1 δισ. δολάρια
Αύξηση τους τελευταίους 12 μήνες: 110,9 δισ. δολάρια
Αριθμός εβδομάδων που βρέθηκε φέτος στο Νο. 1: 1

Η περιουσία του Μασκ "αυγάτισε” κατά περισσότερα από 100 δισ. δολάρια μέσα σε έναν χρόνο, χάρη στην εντυπωσιακή αύξηση της τιμής των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla.

Μετά από μια πρόσκαιρη πτώση στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, η μετοχή της Tesla εκτοξεύθηκε τους επόμενους μήνες. Στις 8 Ιανουαρίου 2021 -με τη μετοχή της Tesla να γράφει κέρδη άνω του 1.000% από το χαμηλό της πανδημίας- ο Μασκ έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, υποσκελίζοντας τον Μπέζος.

Μαλιστα, για διάστημα μιας εβδομάδας περίπου, οι δύο τους άλλαζαν θέσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση, αλλά καθώς η μετοχή της Tesla άρχισε να υποχωρεί, ο Μπέζος εδραίωσε τη θέση του για πολλοστή φορά. Ο Μασκ, εν τω μεταξύ, υποσκελίστηκε από τον Αρνό και έπεσε στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης από τον Απρίλιο μέχρι και την προηγούμενη Πέμπτη.

Μπερνάρ Αρνό

Καθαρή περιουσία: 173,2 δισ. δολάρια
Αύξηση τους τελευταίους 12 μήνες: 61,9 δισ. δολάρια
Αριθμός εβδομάδων που βρέθηκε φέτος στο Νο. 1: 6

Χάρη στο ένστικτο του "κυνηγού”, ο Αρνό έχει χτίσει μια αυτοκρατορία στον κλάδο των ειδών πολυτελείας, με την εταιρεία του να εμφανίζει την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη. Η LVMH διαθέτει δεκάδες brands, όπως η φίρμα μόδας Louis Vuitton, η μάρκα ποτών Hennessy και η αλυσίδα λιανικής πώλησης καλλυντικών Sephora. Νωρίτερα φέτος, η LVMH ολοκλήρωσε την απόκτηση, έναντι 15,8 δισ. δολαρίων, του οίκου κοσμημάτων Tiffany & Co., κερδίζοντας μια αμφιλεγομενη κόντρα σχετικά με την προσφορά εξαγοράς της αμερικανικής εταιρείας.

Ο Αρνό έγινε για πρώτη φορά ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τον Μάιο και, μετά από μερικές μέρες "διαξιφισμών”, κατάφερε να εκδιώξει τον Μπέζος από τον "θρόνο” του για περίπου δύο εβδομάδες. Όταν οι μετοχές της Amazon υποχώρησαν στα τέλη Ιουλίου, ο Αρνό ανέκτησε την πρώτη θέση της κατάταξης και παρέμεινε εκεί το μεγαλύτερο διάστημα του Αυγούστου, προτού οι κινεζικές απειλές για αναδιανομή του πλούτου "βυθίσουν” και τις ευρωπαϊκές μετοχές των εταιρειών πολυτελών ειδών, εξέλιξη που έκανε τον Αρνό φτωχότερο κατά 20 και πλέον δισ. δολάρια την τρέχουσα εβδομάδα, στερώντας του και την δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ FOUR SEASONS 18 Ιαν 2022 | 13:00

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Σαουδάραβα Κροίσο του τουρισμού Κhaled Juffali στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Τρίτη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Khaled Juffali, έναν από τους επιφανέστερους επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας.

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ  STARLINK 10 Ιαν 2022 | 21:27

Elon Musk: Γάτες και πουλιά… "απειλούν" το νέο του δορυφορικό project

Τα δορυφορικά πιάτα χρησιμοποιούνται για να στείλει η Starlink σήματα από τους δορυφόρους της που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.

ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ AMAZON 03 Ιαν 2022 | 12:43

Ξεσαλώνει το twitter με το disco look του Τζέφ Μπέζος- Με κολλητό πουκάμισο και γυαλί καρδούλες...

Το σύνολο που διάλεξε ο Τζεφ Μπέζος για το πρωτοχρονιάτικο disco party σε πολυτελές γιοτ σχολίασαν χρήστες του Twitter.

ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ 01 Ιαν 2022 | 11:44

Οι 500 πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου έγιναν πλουσιότεροι κατά 1 τρισ. δολάρια το 2021

O πλούτος του Elon Musk το 2021 εκτοξεύτηκε σε επίπεδα που μόνο ο John D. Rockefeller είχε επιτύχει.

ΑΠΙΘΑΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ 28 Ιαν 2022 | 12:48

Άφωνος ο Ερντογάν μπροστά στο χειροποίητο έργο τέχνης που του χάρισε ο καλλιτέχνης... πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα

Ακολουθώντας τους κανόνες της εθιμοτυπίας, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας προσέφερε στον πρόεδρο της Τουρκίας ένα δώρο με συμβολική αξία, φτιαγμένο μάλιστα με τα ίδια του τα χέρια.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 28 Ιαν 2022 | 12:15

Η Κύπρος παραλαμβάνει το αντιικό χάπι Paxlovid για 15.000 ασθενείς στα μέσα Φεβρουαρίου

Το χάπι θα συνταγογραφείται και οι ασθενείς θα το προμηθεύονται μόνο από νοσοκομεία.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ 28 Ιαν 2022 | 11:59

Τροπική καταιγίδα Άνα: Δεκάδες νεκροί και τεράστιες καταστροφές από το σαρωτικό πέρασμά της στην Αφρική

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας Άνα που έπληξε χώρες στα νότια της Αφρικής.

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΕΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ 28 Ιαν 2022 | 11:04

Κρίση στην Ουκρανία: Τηλεφώνημα Μπάιντεν - Ζελένσκι - "Πιθανή η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο"

Την προειδοποίηση ότι η Ρωσία ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία τον επόμενο μήνα επανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Αποσαφηνίσεις θα ζητήσει από τον Πούτιν ο Μακρόν.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 28 Ιαν 2022 | 10:24

Ανατροπή από τη Σουηδία: Δεν συστήνει τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών - "Δεν βλέπουμε κανένα σαφές όφελος"

"Τα οφέλη δεν υπερτερούν των κινδύνων" είναι η γνώμη της Υπηρεσίας Υγείας της χώρας που δεν συστήνει τον εμβολιασμό για τα παιδιά.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ 28 Ιαν 2022 | 10:17

Εμβόλια - Φον ντερ Λάιεν: Ένα εκατομμύριο λιγότερες νοσηλείες αν όλοι κάνουν την τρίτη δόση

Εάν όλοι οι εμβολιασμένοι στην ΕΕ έκαναν ενισχυτική δόση, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε περίπου ένα εκατ. νοσηλείες, λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ 28 Ιαν 2022 | 08:42

Ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Κύπρο - Στην Πάφο το επίκεντρο

Ο σεισμός επισκέφθηκε την Πάφο στην Κύπρο με 4,9 Ρίχτερ.

28 Ιαν 2022 | 07:30

22 trends για το 2022

Με όλα όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία δύο χρόνια, με τις προβλέψεις που ανατρέπονταν αμέσως μόλις τις εκφέραμε, θα ήταν ίσως παρακινδυνευμένο να προβλέψουμε τις τάσεις του 2022. Ή μήπως όχι;

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗ 27 Ιαν 2022 | 23:22

Στόρμι Ντάνιελς: Η πρώην ερωμένη του Τραμπ στρέφεται εναντίον και του δικηγόρου που την υπερασπίστηκε

Η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς κατηγορεί τον δικηγόρο της, Μάικλ Αβενάτι, ότι πλαστογράφησε την υπογραφή της για να υπεξαιρέσει περίπου 300.000 δολάρια