Advertisement

Follow us

Forbes: Πώς η Ρωσία λογοκρίνει τα ΜΜΕ- Μέχρι και τη... Wikipedia, επειδή έγραψε άρθρο για τη ρωσική εισβολή

Υποκλοπή εγγράφων από την υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και τη λογοκρισία των ΜΜΕ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Emma Best, γνωστή ως επικεφαλής και συνιδρύτρια του Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets) –ενός οργανισμού που έχει αφιερωθεί στη δυνατότητα της ελεύθερης μετάδοσης δεδομένων για το δημόσιο συμφέρον– κοιμάται ελάχιστα τον τελευταίο καιρό. Αιτία: τα σφοδρά κύματα ειδήσεων για τον πόλεμο, την πανδημία, την υπερθέρμανση του πλανήτη και –ξανά– για τον πόλεμο. Αυτή την περίοδο, όμως, το νευρικό της σύστημα είναι τσακισμένο για έναν ακόμη λόγο: η Best λαμβάνει μέρος στον "πόλεμο πληροφοριών" που διεξάγουν Ρωσία και Ουκρανία στο πεδίο του διαδικτύου.

Την Πέμπτη, ο οργανισμός της Best –παρόμοιος με το Wikileaks– δημοσίευσε έναν τεράστιο όγκο αρχείων που, όπως υποστηρίζει, υπέκλεψε ένα μέλος της ακτιβιστικής ομάδας χάκερ των Anonymous από τη Roskomnadzor – τη ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και τη λογοκρισία των ΜΜΕ. Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό e-mail και συνημμένων εγγράφων. Το Forbes εξέτασε την περασμένη εβδομάδα πώς η Roskomnadzor απαίτησε από αμερικανικές εταιρείες –ιδίως από την Google– να λογοκρίνουν περιεχόμενο κατά την τελευταία δεκαετία: από τις ουκρανικές διαδηλώσεις που ανέβαιναν σε βίντεο στο YouTube μέχρι υλικό που αφορά τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, τους οποίους η Ρωσία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Η διαρροή των εσωτερικών εγγράφων της Roskomnadzor, αποκαλύπτει πόσο βαθιά φτάνει η λογοκρισία του Κρεμλίνου στο διαδίκτυο.

(Σημείωση: γίνονται αναφορές που δείχνουν ότι η Ρωσία λογοκρίνει οτιδήποτε αναφέρεται στον πόλεμο ως ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Roskomnadzor απέκλεισε τη χρήση του Facebook από τη Ρωσία αφού επισήμανε ρωσικά άρθρα ως ανακριβή. Απειλεί επίσης ότι θα μπλοκάρει τη ρωσική Wikipedia επειδή συμπεριέλαβε ένα άρθρο για τη ρωσική εισβολή.)

Η ρωσική υπηρεσία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό κατά τον χρόνο δημοσίευσης αυτού του άρθρου.

Η πρώτη "παρτίδα" των δεδομένων της Roskomnadzor που διέρρευσαν αριθμεί 340.000 αρχεία και ο όγκος τους ξεπερνά τα 800 gigabytes. Δεν καλύπτουν τη δραστηριότητα της Roskomnadzor σε εθνικό επίπεδο, αλλά στη ρωσική Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν (Μπασκιρία). Πρόκειται για το πολυπληθέστερο ομοσπονδιακό υποκείμενο της χώρας, το οποίο δεν έχει αυτονομία.

Διαβάστε Επίσης


Το DDoSecrets αποκαλύπτει τις πληροφορίες τώρα, καθώς φοβάται ότι η Ρωσία θα αποκοπεί σύντομα από το ευρύτερο διαδίκτυο. Τις τελευταίες ημέρες, μεγάλοι πάροχοι internet backbone αποσύρονται από τη χώρα, απειλώντας τη δυνατότητα της Ρωσίας να συνδέεται με servers στο εξωτερικό. "Η πηγή, μέλος των Anonymous, θεώρησε ότι ο ρωσικός λαός πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν την κυβέρνησή του. Επιπλέον, εξέφρασε την αντίθεσή της στο να αποκοπεί ο ρωσικός λαός από τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και τον έξω κόσμο", αναφέρει η ανακοίνωση του DDoSecrets.

Σε ερώτηση για το αν ανησυχούν για την είσοδό τους σε αυτό τον "πόλεμο πληροφοριών" σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, και μάλιστα δημοσιοποιώντας πληροφορίες από ένα ρωσικό κυβερνητικό όργανο, η Best έστειλε στο Forbes ένα GIF που δείχνει ένα χαριτωμένο τερατάκι-κινούμενο σχέδιο να χτυπάει ένα πληκτρολόγιο και ένα μήνυμα από το προφίλ του οργανισμού στο Twitter που έγραφε: "Бáба-Ягá UwU," ή, στα αγγλικά, "Baba Yaga UwU". Η Baba Yaga είναι ένας αινιγματικός χαρακτήρας της σλαβικής λαογραφίας, που συχνά απεικονίζεται σαν μια άγρια γυναίκα. Το UwU είναι το emoticon της "χαριτωμένης φατσούλας". Το οξύμωρο της εικόνας υποδηλώνει την –ενίοτε– σκληρή φύση της Best, σε συνδυασμό με την επίγνωση ότι η δραστηριότητα του οργανισμού της πολύ πιθανόν να εξοργίσει αρχές και φορείς εξουσίας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το DDoSecrets διαρρέει δεδομένα για τη Ρωσία. Το 2019, έφερε στο φως έναν τεράστιο αριθμό e-mail και αρχείων που, σύμφωνα με τον οργανισμό, προέρχονταν από Ρώσους πολιτικούς, δημοσιογράφους, ολιγάρχες, προσωπικότητες από τον χώρο της θρησκείας και εθνικιστές/τρομοκράτες στην Ουκρανία. Μεγάλο μέρος των εγγράφων εστίαζε στην επιχειρησιακή δραστηριότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, και κάποια εξ αυτών φέρονται να υποκλάπηκαν μετά από κυβερνο-επίθεση στο ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Ωστόσο, η Best δεν προβαίνει σε αυτές τις διαρροές από πατριωτικό καθήκον. Στο παρελθόν, πρόθυμα αποκάλυψε στοιχεία για αμερικανικές οντότητες, ιδίως για την αστυνομία. "Δεν θέλω να έχω κάποια εθνικότητα", τονίζει η Best. "Δεν χαίρομαι που με προσδιορίζουν ως Αμερικανίδα. Δεν χαίρομαι καθόλου". "Γιατί;" είναι η ερώτηση. Και η απάντηση: "Ιμπεριαλισμός, υπερ-καπιταλισμός, νεοαποικιοκρατία, στρατιωτική επέκταση, παρακολούθηση των πάντων, στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας, το ίδιο το αστυνομικό σύστημα".

Το Forbes δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την τελευταία διαρροή, η οποία έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση e-mail και διαγραμμάτων που φέρεται να έχουν κλαπεί από τη λευκορωσική εταιρεία κατασκευής όπλων Tetraedr, λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. (Η Tetraedr δεν έχει απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό.) Ωστόσο, η DDoSecrets δεν έχει πιαστεί μέχρι σήμερα να διαδίδει ψευδή στοιχεία μεγάλης σημασίας. Στο παρελθόν έχει φέρει στο φως στοιχεία για παραβάσεις των αστυνομικών αρχών μετά τις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του George Floyd, αλλά και πιο αμφιλεγόμενα δεδομένα, που αφορούν θύματα επιθέσεων ransomware, τα οποία αποκαλύφθηκαν αφού οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν να πληρώσουν λύτρα στους δράστες. Η Best επισημαίνει ότι "κατά καιρούς έχω λάβει διορθώσεις για τις περιγραφές ορισμένων δεδομένων, οι οποίες έχουν συνδράμει στην αποσαφήνισή τους. Ορισμένα σύνολα δεδομένων περιέχουν ψευδείς πληροφορίες, το επισημαίνουμε προληπτικά".

Σε μια εποχή που διακινούνται πολλές εσφαλμένες θεωρίες ως προς τη νομιμότητα των κυβερνο-επιθέσεων κατά ουκρανικών και ρωσικών οντοτήτων, και καταγγέλλεται διάδοση fake news και από τις δύο πλευρές, το περιεχόμενο της τελευταίας διαρροής ήταν αξιόλογο. Η Best ανέφερε ότι τα δεδομένα προήλθαν από έναν χάκερ των Anonymous και δεν έχουν εντοπιστεί ενδείξεις ότι τα δεδομένα είναι ψευδή.

"Καταφέραμε να επαληθεύσουμε ότι τα στοιχεία προέρχονται από το γραφείο που μας υπέδειξε η πηγή", πρόσθεσε. "Πιστεύουμε ότι η πηγή μας ήταν ειλικρινής και μέχρι στιγμής δεν έχουμε εντοπίσει ανακρίβειες στα δεδομένα".

Η Best έχει επίγνωση των πιθανοτήτων να έχουν αλλοιωθεί πληροφορίες που εμπεριέχονται στην τελευταία διαρροή. "Σε έναν τόσο μεγάλο όγκο αρχείων, πάντοτε είναι πιθανό να υπάρχουν αλλοιώσεις ή να έχουν φυτευτεί στοιχεία".

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο η δημοσίευση της διαρροής απλώς να δημιουργεί περισσότερο θόρυβο μες στον ορυμαγδό της πληροφόρησης, αν και το DDoSecrets έχει τους υποστηρικτές του. Ο David Betz, καθηγητής της Θεωρίας του Πολέμου στον Σύγχρονο Κόσμο στο King's College του Λονδίνου, δήλωσε ότι υποστηρίζει το Wikileaks και, εκ πρώτης όψεως, το ίδιο ισχύει και για την τελευταία διαρροή της Best. "Νομίζω ότι είναι θετικό γεγονός. Οι λογοκριτές πρέπει να εκτίθενται", τόνισε ο Betz.

Ωστόσο, "όποιος βουτάει μες τα δεδομένα θα πρέπει να είναι προσεκτικός", προειδοποίησε η Best. Τα συνημμένα αρχεία στα e-mail που περιέχονται στα αρχεία θα μπορούσαν να είναι "μολυσμένα" με κακόβουλο λογισμικό. Ο ιστότοπος του DDoSecrets διαθέτει μια σειρά από συνδεδεμένα εργαλεία που μπορούν να προστατεύσουν τους χρήστες, αν και, όπως κάθε τεχνολογία, δεν είναι απολύτως εγγυημένη η ασφαλής πλοήγησή τους.

Προσεγγίστε προσεκτικά τα έγγραφα, όπως πρέπει να κάνετε και με τις σφοδρές εχθροπραξίες στο πεδίο των πληροφοριών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟΙ» 27 Φεβ 2024 | 16:26

Κλίμα τρόμου στη Ρωσία για την κηδεία του Ναβάλνι: Οικογένεια και συνεργάτες δεν βρίσκουν γραφείο κηδειών για να τον θάψουν

Μερικοί αρνούνται ακόμα και να προφέρουν το όνομα "Ναβάλνι" καταγγέλει η εκπρόσωπός του.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ 26 Φεβ 2024 | 23:55

Μητσοτάκης: "Για την Ελλάδα δεν υφίσταται ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων ή του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας"

"Καταλήξαμε σ΄ ένα πλαίσιο που δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από αυτό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως να βοηθηθεί η Ουκρανία και να έχει χρήσιμα αποτελέσματα", είπε ο πρωθυπουργός.

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ 26 Φεβ 2024 | 18:50

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων o Κυριάκος Μητσοτάκης - Στη διάσκεψη Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας [Εικόνες]

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συμμετέχει στη διάσκεψη που διοργανώνει στο Παρίσι ο Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ 26 Φεβ 2024 | 17:53

"Βόμβα" από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας: Χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέφτονται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία

Ο Ρόμπερτ Φίτσο είπε ότι βλέπει κίνδυνο μεγάλης κλιμάκωσης στον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ 26 Φεβ 2024 | 16:08

Αποκάλυψη για Ναβάλνι: Θα απελευθερωνόταν, λίγο πριν βρεθεί νεκρός- Το σχέδιο ανταλλαγής του μαζί με δύο Αμερικανούς

Η αποκάλυψη ότι ο Ναβάλνι ήταν πολύ κοντά στην αποφυλάκιση μαζί με δύο Αμερικανούς, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, δίνει άλλη διάσταση στον θάνατό του.

ΥΠΗΡΞΕ ΚΙΝΔΥΝΟΣ 25 Φεβ 2024 | 18:52

Ρωσικό drone παρακολουθούσε τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών ενώ επισκεπτόταν την Ουκρανία - Το πρωτόκολλο απομάκρυνσης

Αποφασίστηκε η Αναλένα Μπέρμποκ και οι συνεργάτες της να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατό.

Ο «ΔΑΙΜΟΝΙΚΟΣ» ΠΟΥΤΙΝ 24 Φεβ 2024 | 18:07

Ναβάλνι: Η σορός του δόθηκε στην οικογένειά του - Άγνωστο αν οι ρωσικές αρχές θα επιτρέψουν ανοιχτή κηδεία

Οκτώ μέρες μετά τον θάνατό του, η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι δόθηκε στην οικογένειά του.

ΑΓΝΩΣΤΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 24 Φεβ 2024 | 10:39

"Μαύρη" επέτειος: Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Ο βαρύς φόρος αίματος

Κίεβο και Μόσχα κρατούν απόρρητες τις στρατιωτικές απώλειές τους.

23 Φεβ 2024 | 21:04

Οι Ρώσοι έδωσαν τελεσίγραφο στη μητέρα του Ναβάλνι - "Μυστική κηδεία αλλιώς θα τον θάψουμε στη φυλακή"- Έχει τρεις ώρες

Η μητέρα του δεν μπορεί να δεχθεί τους όρους που της θέτουν- Αντιφάσκουν με όλα εκείνα για τα οποία μαχόταν ο Αλεξέι Ναβάλνι.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 23 Φεβ 2024 | 14:35

Ναβάλνι: Η ζεστή αγκαλιά του Μπάιντεν στη γυναίκα του και την κόρη του - Τις συνάντησε στο Σαν Φρανσίσκο

Μια ζεστή αγκαλιά και μια σύντομη συζήτηση προσέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος στη χήρα και την κόρη του Ναβάλνι.

ΠΙΕΖΕΙ ΤΟΥΣ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΥΣ 23 Φεβ 2024 | 07:16

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ ζήτησε ο Ζελένσκι μέσω Fox News

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ειδικά οι πιστοί του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αρνούνται να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση που θέλει ο Λευκός Οίκος.

ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ 22 Φεβ 2024 | 19:46

Πιστοποιητικό θανάτου Ναβάλνι: Πέθανε από "φυσικά αίτια" - Έδειξαν τη σορό του στη μητέρα του - Την πιέζουν για μυστική κηδεία

"Φυσικά αίτια": Αυτό αναγράφεται ως αιτία θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι - Η μητέρα του καταγγέλλει πιέσεις να αποδεχθεί "μυστική κηδεία".

"ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΟ ΠΟΥ ΣΕ ΕΧΩ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΜΟΥ" 22 Φεβ 2024 | 15:32

"Γλυκό μου κορίτσι - Σε στηρίζω και εσύ στηρίζεις εμένα": Η χήρα του Ναβάλνι και η κόρη της παρηγορούν η μία την άλλη

Η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι Γιούλια και η κόρη της Ντάσα παρηγορούν η μια την άλλη.