Φόρο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες εξετάζει ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ προτείνει μια "εθελοντική συνεισφορά" υπό μορφή φόρου στις μεταφορές, τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, τις συναυλίες για την κάλυψη πόρων για ανθρωπιστική βοήθεια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Φόρο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες εξετάζει ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ προτείνει μια "εθελοντική συνεισφορά" υπό μορφή φόρου στις μεταφορές, τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, τις συναυλίες για να καλύψει το ολοένα και μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των ανθρωπιστικών αναγκών και των δωρεών, σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι συντάκτες της έκθεσης θέλουν επίσης να χρησιμοποιηθούν πόροι από την ισλαμική κοινωνική οικονομία που τροφοδοτείται από την ελεημοσύνη (zakat) των μουσουλμάνων και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

Οι ανθρωπιστικές ανάγκες έχουν αυξηθεί από 2 δισεκατομμύρια το 2000 σε 24,5 δισεκατομμύρια δεκαπέντε χρόνια αργότερα, εξαιτίας της αύξησης των συγκρούσεων και των φυσικών καταστροφών που επιδεινώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση συντάχθηκε από εννέα ειδικούς υπό την αιγίδα της Επιτρόπου της ΕΕ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και του σουλτάνου της Μαλαισίας Ναζρίν Σαχ.

Το 2015, ο ΟΗΕ έλαβε μόλις το ήμισυ των απαιτούμενων πόρων. Οι μερίδες τροφίμων για 1,6 εκατομμύριο Σύρους κατά συνέπεια μειώθηκαν, γεγονός που συνέβαλε στη μαζική έξοδο προς την Ευρώπη.

"Ποτέ ο κόσμος δεν ήταν τόσο γενναιόδωρος (...), όμως ποτέ η γενναιοδωρία αυτή ήταν τόσο ανεπαρκής", εκφράζει με λύπη η Γκεοργκίεβα. Η βοήθεια στα θύματα των συγκρούσεων και των καταστροφών είναι "από ηθικής άποψης σωστή, αλλά και προς το συμφέρον μας, όπως αποδείχτηκε από τη μεταναστευτική κρίση".

Ο ΟΗΕ θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα από τρεις πλευρές ταυτόχρονα. Πρέπει πρώτα να "μειώσει τις ανάγκες" προβλέποντας καλύτερα τις συγκρούσεις, προετοιμάζοντας και βοηθώντας καλύτερα τις ευάλωτες χώρες. Πρέπει επίσης να διευρύνει τον κύκλο των δωρητριών χωρών --πέντε χώρες προσφέρουν τα δύο τρίτα της δημόσιας ανθρωπιστικής βοήθειας-- και να βρει νέες πηγές χρηματοδότησης.

Μια από τις πιο συγκεκριμένες προτάσεις είναι η επιβολή "φόρου αλληλεγγύης" επί ορισμένων αγαθών ή υπηρεσιών. Όπως η UNITAID, μια μη κυβερνητική οργάνωση που έπεισε δέκα χώρες να αφαιρούν μερικά δολάρια από κάθε αεροπορικό εισιτήριο για να δίνονται για την καταπολέμηση της ελονοσίας ή του AIDS, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί για τον σκοπό 1,6 εκατομμύριο ευρώ μεταξύ 2006 και 2011.

Φόρος αλληλεγγύης

"Ένας φόρος αλληλεγγύης στα αεροπορικά ταξίδια ή τα καύσιμα θα μπορούσε να χρηματοδοτεί ιατρικές υπηρεσίες" σε καταυλισμούς προσφύγων ή αστικές περιοχές που φιλοξενούν εκτοπισμένους, προτείνει η έκθεση.

Για την Γκεοργκίεβα, "είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί μια μικρή συνεισφορά που θα βασίζεται σε έναν τεράστιο όγκο" συναλλαγών. Μιλώντας γενικά για τα καύσιμα, τις συναυλίες, τις κινηματογραφικές ταινίες, τους αθλητικούς αγώνες, η Επίτροπος διευκρίνισε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA). Ωστόσο, το παράδειγμα του φόρου Τόμπιν επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών δείχνει πόσο "δύσκολο είναι το θέμα αυτό", τονίζει.

Μια άλλη επιλογή είναι ένα μέρος από τις εκατοντάδες δισεκατομμυρίων δολαρίων που περνούν ετησίως από τα ισλαμικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κατευθυνθεί σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. "Η ισλαμική κοινωνική οικονομία είναι ένα πεδίο που δεν έχει εξερευνηθεί αρκετά", σημειώνει η έκθεση.

Τέλος, ο ΟΗΕ καλεί τους δωρητές και τις μκο να εγκρίνουν μια "συνολική συμφωνία": οι πρώτοι να δέχονται πολυετείς πληρωμές και χωρίς ειδικό προορισμό, οι δεύτερες να εργαστούν υπέρ της διαφάνειας, υιοθετώντας εναρμονισμένες λογιστικές μεθόδους, λιγότερη γραφειοκρατία και σπατάλη.

Η έκθεση προτείνει επίσης μεγαλύτερη συμμετοχή των τοπικών μκο και του ιδιωτικού τομέα, όχι μόνο για χρηματοδότηση αλλά και για παροχή τεχνογνωσίας και υπηρεσιών.

Κατά συνέπεια, δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να συλλεχθούν, ειδικά 4 με 5 δισεκατομμύρια βελτιώνοντας την πρόληψη των συγκρούσεων και των καταστροφών, 3 έως 5 δισεκατομμύρια από την ισλαμική οικονομία, και τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση των δαπαπών.

Η έκθεση παρουσιάστηκε σήμερα στο Ντουμπάι και θα εξεταστεί κατά την σύνοδο κορυφής για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο. Η Επίτροπος Γκεοργκίεβα ελπίζει ότι μέχρι τότε οι προτάσεις αυτές "θα πάρουν σάρκα και οστά".

Πριν γίνει Επίτροπος της ΕΕ για τον Προϋπολογισμό, η Γκεοργκίεβα ηγείτο των ανθρωπιστικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το όνομά της ακούγεται συχνά όταν γίνεται λόγος για τη διαδοχή του Μπαν Κι-μουν, όταν ο νυν Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα εγκαταλείψει τη θέση του στα τέλη του έτους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 26 Νοε 2021 | 17:39

Τέλος ο Τζον Φαν’τ Σχιπ από την Εθνική Ελλάδας: Αποφάσισε ότι δεν θα συνεχίσει με την Εθνική

Ο Τζον Φαντ΄ Σχιπ ανακοίνωσε μέσω Instagram ότι δεν θα συνεχίσει στην Εθνική ομάδα μετά τη λήξη του συμβολαίου του

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Νοε 2021 | 08:57

Ποιοι κερδίζουν από τις μειώσεις φόρων το 2022

Δεν αποκλείεται το 2022 η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε νέα τόνωση των νοικοκυριών, εφόσον η πανδημία και η ενεργειακή κρίση συνεχίσουν να μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα.

Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΓΙΝΕ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟ 25 Νοε 2021 | 10:59

Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα - Ή αλλιώς ένας χρόνος δίχως τον "Θεό της Μπάλας"

Ένας χρόνος συμπληρώνεται την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου από τον θάνατο του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα

ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 22 Νοε 2021 | 12:31

Ελαφρύνσεις φόρων 3,3 δις ευρώ στον προϋπολογισμό του 2022: Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα οι μεγάλοι κερδισμένοι

Ελαφρύνσεις φόρων ύψους 3,3 δις ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2022 με τους κερδισμένους να είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα

ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ Η ΑΘΛΗΤΡΙΑ 17 Νοε 2021 | 23:21

Αδιανόητο: Ιρανή τερματοφύλακας κλήθηκε να αποδείξει ότι... δεν είναι άντρας

Η Ζοχρέ Κουνταεΐ έπιασε δύο πέναλτι για το Ιράν κόντρα στην Ιορδανία, ωστόσο οι ηττημένοι αμφισβήτησαν ότι είναι γυναίκα και ζήτησαν τεστ επιβεβαίωσης φύλου!

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 10 Νοε 2021 | 15:05

Τζον Φαν Σχιπ: "Δύσκολο αλλά έχουμε πίστη" - Τι είπε ο Ολλανδός προπονητής της Εθνικής για τον αγώνα με την Ισπανία

Η Ελλάδα ψάχνει ένα μικρό θαύμα για την πρόκριση, αφού όχι μόνο πρέπει να νικήσει τους Ισπανούς, αλλά και οι Ίβηρες να μη νικήσουν στην έδρα τους, τη Σουηδία.

ΣΤΟ 12Ο ΛΕΠΤΟ 07 Νοε 2021 | 18:29

Εικόνες ντροπής στο Πανθεσσαλικό: Ξύλο σε αγωνιστικό χώρο και εξέδρες - Ρίψη χημικών από την Αστυνομία

Επεισόδια σημειώθηκαν στο Πανθεσσαλικό Στάδιο - Στα χέρια πιάστηκαν ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο - Διεκόπη για μία ώρα η αναμέτρηση Βόλος - Άρης

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΟΒΟ 04 Νοε 2021 | 13:58

ΕΠΟ - Φαν΄τ Σχιπ: Πρόθεση να παραμείνει στον πάγκο της Ελλάδας ο Ολλανδός

ΕΠΟ και Τζον Φαν'τ Σχιπ συναντήθηκαν το πρωί της Πέμπτης (4/11) και συζήτησαν για πρώτη φορά για το μέλλον του Ολλανδού προπονητή στην Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΕΝΤΡΟΜΟΙ 01 Νοε 2021 | 17:02

Σοκ στην Αργεντινή: Πυροβόλησαν προπονητή την ώρα του αγώνα [Βίντεο-Εικόνες]

Παραλίγο τραγωδία σε γήπεδο ποδοσφαίρου της Αργεντινής όταν ξέσπασαν επεισόδια με πυροβολισμούς μεταξύ των οπαδών της Huracán de Las Heras και της Mendoza

''ΗΠΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ'' 28 Νοε 2021 | 17:13

Μετάλλαξη Ομικρον: Ποια συμπτώματα εμφανίζουν οι ασθενείς που μολύνθηκαν-Τι αναφέρει κορυφαία νοτιοαφρικανή γιατρός

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν θετικό τεστ στον κορονοϊό αλλά ασυνήθιστα συμπτώματα.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ 28 Νοε 2021 | 17:01

Μετάλλαξη Όμικρον: Ανιχνεύθηκε το τρίτο κρούσμα στη Γερμανία - Έφθασε το Σάββατο στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης από Ν. Αφρική

Το τρίτο κρούσμα της υπέρ - μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον ανιχνεύθηκε την Κυριακή στο κρατίδιο της Έσσης, στη Γερμανία.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 28 Νοε 2021 | 16:14

Δανία: Δύο ταξιδιώτες από την Νότια Αφρική έχουν μολυνθεί με την μετάλλαξη Όμικρον

Τα δύο αυτά άτομα, τα οποία ταξίδεψαν αεροπορικώς στη Δανία, τέθηκαν σε απομόνωση.

ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ 28 Νοε 2021 | 15:10

Συναγερμός στην Ολλανδία: 13 τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον από τις πτήσεις της Νότιας Αφρικής

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν σήμερα ότι βρέθηκαν 13 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.