Φόρο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες εξετάζει ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ προτείνει μια "εθελοντική συνεισφορά" υπό μορφή φόρου στις μεταφορές, τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, τις συναυλίες για την κάλυψη πόρων για ανθρωπιστική βοήθεια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Φόρο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες εξετάζει ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ προτείνει μια "εθελοντική συνεισφορά" υπό μορφή φόρου στις μεταφορές, τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, τις συναυλίες για να καλύψει το ολοένα και μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των ανθρωπιστικών αναγκών και των δωρεών, σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι συντάκτες της έκθεσης θέλουν επίσης να χρησιμοποιηθούν πόροι από την ισλαμική κοινωνική οικονομία που τροφοδοτείται από την ελεημοσύνη (zakat) των μουσουλμάνων και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

Οι ανθρωπιστικές ανάγκες έχουν αυξηθεί από 2 δισεκατομμύρια το 2000 σε 24,5 δισεκατομμύρια δεκαπέντε χρόνια αργότερα, εξαιτίας της αύξησης των συγκρούσεων και των φυσικών καταστροφών που επιδεινώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση συντάχθηκε από εννέα ειδικούς υπό την αιγίδα της Επιτρόπου της ΕΕ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και του σουλτάνου της Μαλαισίας Ναζρίν Σαχ.

Το 2015, ο ΟΗΕ έλαβε μόλις το ήμισυ των απαιτούμενων πόρων. Οι μερίδες τροφίμων για 1,6 εκατομμύριο Σύρους κατά συνέπεια μειώθηκαν, γεγονός που συνέβαλε στη μαζική έξοδο προς την Ευρώπη.

"Ποτέ ο κόσμος δεν ήταν τόσο γενναιόδωρος (...), όμως ποτέ η γενναιοδωρία αυτή ήταν τόσο ανεπαρκής", εκφράζει με λύπη η Γκεοργκίεβα. Η βοήθεια στα θύματα των συγκρούσεων και των καταστροφών είναι "από ηθικής άποψης σωστή, αλλά και προς το συμφέρον μας, όπως αποδείχτηκε από τη μεταναστευτική κρίση".

Ο ΟΗΕ θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα από τρεις πλευρές ταυτόχρονα. Πρέπει πρώτα να "μειώσει τις ανάγκες" προβλέποντας καλύτερα τις συγκρούσεις, προετοιμάζοντας και βοηθώντας καλύτερα τις ευάλωτες χώρες. Πρέπει επίσης να διευρύνει τον κύκλο των δωρητριών χωρών --πέντε χώρες προσφέρουν τα δύο τρίτα της δημόσιας ανθρωπιστικής βοήθειας-- και να βρει νέες πηγές χρηματοδότησης.

Μια από τις πιο συγκεκριμένες προτάσεις είναι η επιβολή "φόρου αλληλεγγύης" επί ορισμένων αγαθών ή υπηρεσιών. Όπως η UNITAID, μια μη κυβερνητική οργάνωση που έπεισε δέκα χώρες να αφαιρούν μερικά δολάρια από κάθε αεροπορικό εισιτήριο για να δίνονται για την καταπολέμηση της ελονοσίας ή του AIDS, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί για τον σκοπό 1,6 εκατομμύριο ευρώ μεταξύ 2006 και 2011.

Φόρος αλληλεγγύης

"Ένας φόρος αλληλεγγύης στα αεροπορικά ταξίδια ή τα καύσιμα θα μπορούσε να χρηματοδοτεί ιατρικές υπηρεσίες" σε καταυλισμούς προσφύγων ή αστικές περιοχές που φιλοξενούν εκτοπισμένους, προτείνει η έκθεση.

Για την Γκεοργκίεβα, "είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί μια μικρή συνεισφορά που θα βασίζεται σε έναν τεράστιο όγκο" συναλλαγών. Μιλώντας γενικά για τα καύσιμα, τις συναυλίες, τις κινηματογραφικές ταινίες, τους αθλητικούς αγώνες, η Επίτροπος διευκρίνισε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA). Ωστόσο, το παράδειγμα του φόρου Τόμπιν επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών δείχνει πόσο "δύσκολο είναι το θέμα αυτό", τονίζει.

Μια άλλη επιλογή είναι ένα μέρος από τις εκατοντάδες δισεκατομμυρίων δολαρίων που περνούν ετησίως από τα ισλαμικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κατευθυνθεί σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. "Η ισλαμική κοινωνική οικονομία είναι ένα πεδίο που δεν έχει εξερευνηθεί αρκετά", σημειώνει η έκθεση.

Τέλος, ο ΟΗΕ καλεί τους δωρητές και τις μκο να εγκρίνουν μια "συνολική συμφωνία": οι πρώτοι να δέχονται πολυετείς πληρωμές και χωρίς ειδικό προορισμό, οι δεύτερες να εργαστούν υπέρ της διαφάνειας, υιοθετώντας εναρμονισμένες λογιστικές μεθόδους, λιγότερη γραφειοκρατία και σπατάλη.

Η έκθεση προτείνει επίσης μεγαλύτερη συμμετοχή των τοπικών μκο και του ιδιωτικού τομέα, όχι μόνο για χρηματοδότηση αλλά και για παροχή τεχνογνωσίας και υπηρεσιών.

Κατά συνέπεια, δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να συλλεχθούν, ειδικά 4 με 5 δισεκατομμύρια βελτιώνοντας την πρόληψη των συγκρούσεων και των καταστροφών, 3 έως 5 δισεκατομμύρια από την ισλαμική οικονομία, και τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση των δαπαπών.

Η έκθεση παρουσιάστηκε σήμερα στο Ντουμπάι και θα εξεταστεί κατά την σύνοδο κορυφής για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο. Η Επίτροπος Γκεοργκίεβα ελπίζει ότι μέχρι τότε οι προτάσεις αυτές "θα πάρουν σάρκα και οστά".

Πριν γίνει Επίτροπος της ΕΕ για τον Προϋπολογισμό, η Γκεοργκίεβα ηγείτο των ανθρωπιστικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το όνομά της ακούγεται συχνά όταν γίνεται λόγος για τη διαδοχή του Μπαν Κι-μουν, όταν ο νυν Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα εγκαταλείψει τη θέση του στα τέλη του έτους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ COVID-19 26 Νοε 2020 | 21:33

Premier League: Οι ομάδες που θα φιλοξενούν κόσμο από τις 2/12

Οι ομάδες που βρίσκονται σε περιοχές με πολύ υψηλό επίπεδο επικδυνότητας 3

ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 26 Νοε 2020 | 12:53

Μαραντόνα: Τα ιστορικά πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου - Στο πάνθεον των ποδοσφαιρικών ηρώων

Ο Μαραντόνα αποχαιρέτησε αυτόν τον κόσμο σε ηλικία μόλις 60 ετών και τα διεθνή πρωτοσέλιδα είναι αφιερωμένα σε αυτόν.

ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ 2016 25 Νοε 2020 | 19:45
ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ 25 Νοε 2020 | 18:27

Σοκ στον πλανήτη: Πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Παγκόσμια θλίψη - Ο ποδοσφαιρικός θρύλος, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, έφυγε από τη ζωή στα 60 του χρόνια από ανακοπή καρδιάς

ΣΤΗ 16Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ECONOMIST 24 Νοε 2020 | 21:28

Δένδιας: Η Τουρκία αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή

Ο Νίκος Δένδιας καυτηρίασε τη συμπεριφορά της Τουρκίας τονίζοντας ότι είναι υπεύθυνη για την αποσταθεροποίηση της περιοχής

ΓΡΑΠΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24 Νοε 2020 | 17:52

Κομισιόν για τουρκικό πλοίο σε Λιβύη: Καθ' όλα νόμιμη η επιχείρηση IRINI- Το ΥΠΕΞ αγνόησε την προειδοποίηση

Τον τρόπο με τον οποίο έδρασε η Επιχείρηση IRINI κατά τον έλεγχο του τουρκικού πλοίου εξηγεί η Κομισιόν

24 Νοε 2020 | 15:20

Οι 10 κορυφαίες ταινίες για το ποδόσφαιρο

Όταν ο βασιλιάς των σπορ κατακτά τη μεγάλη οθόνη.

ΣΕ 14 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 24 Νοε 2020 | 11:43

Κορονοϊός: Θετικός ο Τζον Φαν’τ Σχιπ, προπονητής της Εθνικής Ελλάδος

Ο κορονοϊός χτύπησε την πόρτα της Εθνικής και δη του προπονητή ,Τζον Φαν’τ Σχιπ.

ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 24 Νοε 2020 | 09:57

"Κούρεμα" φόρου 50% για όσους έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα - Φορολογικά κίνητρα από το ΥΠΟΙΚ

Προσκλητήριο με "κούρεμα" φόρων στους Έλληνες του εξωτερικού για να έρθουν στην Ελλάδα.

ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΚΑΤΑΛΑΝΟΣ 19 Νοε 2020 | 17:07

Γκουαρδιόλα: "Πολίτης" για ακόμα τρία χρόνια - Συμφώνησε με τη Μάντσεστερ Σίτι μέχρι 2023

Έως και το 2023 θα παραμείνει στη Μάντσεστερ Σίτι ο Πεπ Γκουαρδιόλα καθώς συμφώνησε στην επέκταση του συμβολαίου του

ΞΑΝΑ "ΑΣΦΑΙΡΗ" Η "ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ" 18 Νοε 2020 | 23:59

Nations League: Εθνική... απογοήτευση - Νέα αποτυχία για την Ελλάδα σε όμιλο με Σλοβενία, Κόσοβο, Μολδαβία

Το 0-0 με τη Σλοβενία στη Ριζούπολη αφήνει την Εθνική Ελλάδος δεύτερη και καταϊδρωμένη στον όμιλο της τρίτης κατηγορίας του Nations League

ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΜΕ 6-0 18 Νοε 2020 | 14:23

Nations League: Ζήτημα Λεβ στη Γερμανία μετά την ιστορική συντριβή από την Ισπανία

"Πόνεσε" τους Γερμανούς η συντριβή από την Ισπανία με 6-0 για το Nations League

Ο ΑΛΛΟΤΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ 16 Νοε 2020 | 11:46

Θρήνος στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Αντώνης Γεωργιάδης

Έφυγε από τη ζωή ο άλλοτε τεχνικός της Εθνικής Ελλάδος, Αντώνης Γεωργιάδης.