Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν ξεκινήσει έναν πόλεμο με προφανή στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Ιράν.
Υπήρξαν απειλές και σοβαρές προειδοποιήσεις για αντίποινα και περιφερειακή σύγκρουση. Αμερικανικά στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή χαρακτηρίστηκαν ως νόμιμοι στόχοι. Το Ιράν έχει πλέον ενεργήσει βάσει αυτών των προειδοποιήσεων.
Σε σκηνές που λίγοι φαντάζονταν πιθανές, άνθρωποι βιντεοσκοπήθηκαν να τρέχουν να προστατευθούν σε καταφύγιο στο Ντουμπάι, ενώ ήχησαν οι σειρήνες της αεροπορικής επιδρομής. Τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις έχουν ακουστεί πάνω από την πόλη, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.
Πυρκαγιά προκάλεσε τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων στο διάσημο τεχνητό νησί The Palm του Ντουμπάι
Oι αρχές του Ντουμπάι ανακοίνωσαν ότι πυρκαγιά στο διάσημο τεχνητό νησί The Palm του Ντουμπάι προκάλεσε τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων. Δύο μάρτυρες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσαν μια έκρηξη, καθώς το Ιράν αντεπιτίθεται μέσα τον Κόλπο στα αμερικανικά και ισραηλινά πλήγματα.
Ένας από τους μάρτυρες είπε ότι είδε πυκνό μαύρο καπνό να υψώνεται από ένα ξενοδοχείο στο νησί The Palm και άκουσε ασθενοφόρα να κατευθύνονται στο σημείο.
Το γραφείο μέσων ενημέρωσης του Ντουμπάι επιβεβαίωσε αργότερα ένα "περιστατικό" μέσα σε κτίριο μιας συνοικίας του νησιού, το οποίο προκάλεσε πυρκαγιά και τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων.
Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών του Ντουμπάι διευκρίνισαν ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο. "Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε θεραπευτήρια", πρόσθεσαν.
Κάτοικοι του Ντουμπάι και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν στο σημείο άκουσαν δυνατές πυροδοτήσεις στην πόλη μετά την έκρηξη στο νησί.
Περίπου το 90% του πληθυσμού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αποτελείται από ξένους και το Ντουμπάι, η πιο πολυπληθής πόλη τους, συνδέεται με τον πλούτο και τη λάμψη.
Το Ιράν εξαπέλυσε πλήγματα σε όλες τις χώρες του Κόλπου πλούσιες σε πετρέλαιο, εκτός από το Ομάν, το οποίο έχει ρόλο μεσολαβητή στις συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.
Η πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στην είσοδο του ξενοδοχείου Fairmont The Palm στο Ντουμπάι, έπειτα από συντρίμμια που φέρεται να έπεσαν από τον ουρανό κατά τη διάρκεια ιρανικής πυραυλικής επίθεσης.
Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βίντεο που επαληθεύτηκαν από το Sky News έδειχναν μια μεγάλη φωτιά και καπνό να υψώνεται έξω από το κτίριο.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Tui, πρόκειται για ένα πολυτελές ξενοδοχείο με γκουρμέ επιλογές φαγητού, βραβευμένο σπα και πισίνες με θέα στην πόλη.
Το περιστατικό επιβεβαίωσαν και οι αρχές του Ντουμπάι, ενώ ομάδες έκτακτης ανάγκης κινητοποιήθηκαν αμέσως και ο χώρος έχει ασφαλιστεί. Η Πολιτική Άμυνα του Ντουμπάι επιβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά που προκλήθηκε είναι πλέον υπό έλεγχο. Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε ιατρικές εγκαταστάσεις. Η ασφάλεια και η ευημερία των κατοίκων και των επισκεπτών παραμένουν η ύψιστη προτεραιότητα. Οι αρχές συνεχίζουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κοινού. Το κοινό καλείται να παραμείνει ψύχραιμο, να βασίζεται αποκλειστικά σε επαληθευμένες πληροφορίες από επίσημες πηγές και να απέχει από τη διανομή βίντεο ή εικόνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα παρέχονται περαιτέρω ενημερώσεις μόλις γίνουν διαθέσιμες.
Μια σειρά εκρήξεων ακούστηκε επίσης στο Άμπου Ντάμπι, με το υπουργείο Άμυνας να επιβεβαιώνει ότι ένα άτομο σκοτώθηκε από πτώση συντριμμιών σε κατοικημένη περιοχή, αφού τα ΗΑΕ αναχαίτισαν "επιτυχώς" ιρανικούς πυραύλους.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας της χώρας "επιβεβαίωσε την πλήρη ετοιμότητά του και ετοιμότητά του να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε απειλές, τονίζοντας ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την σθεναρή αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προσπαθειών υπονόμευσης της ασφάλειας και της σταθερότητας της χώρας".
"Τα παιδιά είναι τρομοκρατημένα", μου έστειλε μήνυμα ένας κάτοικος του Άμπου Ντάμπι μετά τον ήχο των εκρήξεων. Ακολούθησε ένα δεύτερο κύμα πυραύλων που εθεάθη να πετάει πάνω από την κατοικημένη περιοχή του Ντουμπάι, όπου ζω.
Ο εναέριος χώρος των ΗΑΕ είναι προς το παρόν κλειστός ως προληπτικό μέτρο, σύμφωνα με τη Γενική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.
Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει πτήσεις που εξυπηρετούν το Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι. Το τελευταίο είναι ο πιο πολυσύχναστος ταξιδιωτικός κόμβος στον κόσμο και χειρίστηκε σχεδόν 100 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι.
Αν κοιτάξετε το Flight Radar, ο εναέριος χώρος είναι άδειος και στις γειτονικές χώρες. Το Κατάρ, η Ιορδανία, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν έχουν αναφέρει ότι έχουν αναπτύξει συστήματα αεράμυνας για να καταρρίψουν εισερχόμενους ιρανικούς πυραύλους.