Φράουκε Πέτρι: Η άνοδος της "Αδολφίνας" στη Γερμανία

Είναι γυναίκα, επιστήμονας με καταγωγή από την Ανατολική Γερμανία και ηγείται πολιτικού κόμματος. Σας θυμίζει κάτι;

Αννα Ζαρίφη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΖΑΡΙΦΗ
Φράουκε Πέτρι: Η άνοδος της "Αδολφίνας" στη Γερμανία

Στα 41 της, η Φράουκε Πέτρι αδύνατη, με αθλητική κοψιά και πολύ κοντά μαλλιά ταξιδεύει συνεχώς, χωρίς πάντα να έχει συγκεκριμένο εκλογικό στόχο, όπως χαρακτηριστικά γράφει το περιοδικό New Yorker.

Είναι το νέο αστέρι της γερμανικής πολιτικής σκηνής χωρίς να έχει ιδιαίτερο χάρισμα ή ταλέντο. Το κόμμα της Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συζητείται εντός και εκτός χώρας για τις εντυπωσιακές επιδόσεις του στις τοπικές εκλογές, που πολλοί αποδίδουν στην νεαρή ηγέτιδα του. Κάποιοι τολμούν να μιλήσουν για την επόμενη Καγκελάριο της χώρας. Πώς όμως από την «μητερούλα» Μέρκελ φτάσαμε να συζητάμε για την «Αδολφίνα» Πέτρι;

H Πέτρι έχει παραδεχτεί ότι ταιριάζει απόλυτα στο σκληρό στερεότυπο των Ανατολικογερμανών

Η Πέτρι ανέλαβε επικεφαλής του κόμματος μόλις τον Ιούλιο του 2015 μετά από μια εσωτερική διαμάχη που οδήγησε έναν από τους ιδρυτές του, τον Μπερντ Λούκε, στην έξοδο. Ο Λούκε ήταν ένας από τους καθηγητές οικονομικών που το 2013, ίδρυσε το ευρωσκεπτικιστικό AFD που πολιτεύτηκε ενάντια στα προγράμματα διάσωσης των φτωχών και νότιων της ευρωζώνης. Όμως υπό την Πέτρι, το κόμμα έχει μετακινηθεί προς τα δεξιά και εστιάζει πλέον σε άλλα ζητήματα εκτός της κρίσης του ευρώ, όπως το προσφυγικό και η μετανάστευση, έδαφος γόνιμο μετά το ένα εκατομμύριο που ζήτησε επισήμως άσυλο στην Γερμανία το 2015.
Τα λαϊκιστικά κόμματα ανθούν σε όλη την Ευρώπη και κυριαρχούν σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, αλλά η αναζωπύρωση της ακροδεξιάς στη Γερμανία έχει το δικό της ειδικό βάρος, τόσο λόγω της ιστορίας όσο και λόγω του δεσπόζοντος ρόλου της στην ήπειρο.

Το AFD είναι ήδη το πιο επιτυχημένο ακροδεξιό φαινόμενο στη Γερμανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το οφείλει στην επικεφαλής του. Με τη νέα ατζέντα, η δική της Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει περάσει από την έκρηξη στα δημοσκοπικά ποσοστά σε πραγματικές εκλογικές επιτυχίες στις κρατιδιακές εκλογές –αφήνοντας πίσω το CDU της Μέρκελ- και αναμένεται να μπει και στην Ομοσπονδιακή Βουλή στις εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου. Το κόμμα απορρίπτει τον χαρακτηρισμό «ακροδεξιό» και τα περισσότερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν το περιγράφουν έτσι, μέχρι στιγμής, αλλά το τελευταίο διάστημα η Πέτρι δοκιμάζει κάτι πραγματικά ιδιαίτερο, που κάνει πολλούς επικριτές της να της αποδίδουν τον χαρακτηρισμό «Αδολφίνα» ή και Φυρερίνα (Die Führerin).

Πρόσφατα προσπάθησε να δώσει μια θετική χροιά στη λέξη "voelkisch" ( "λαικό" ή "εθνικό"), μια έννοια που έπαψε να χρησιμοποιείται λόγο της σύνδεσης της με την ναζιστική προπαγάνδα. Οι Ναζί χρησιμοποίησαν τον όρο «voelkisch» για να διαχωρίσουν τους Γερμανούς, από τους Εβραίους και όσους άλλους περιέγραφαν ως "φυλετικά κατώτερους». Σε συνέντευξη της στην κυριακάτικη εφημερίδα, Welt am Sonntag, η Πέτρι δήλωσε ότι «θα πρέπει να εργαστούμε για να αποκαταστήσουμε μια θετική χροιά στην έννοια αυτή». Για δεκαετίες, η Γερμανία ήταν υπερήφανη για το γεγονός ότι δεν ήταν εθνικά υπερήφανη, για το ότι έφτασε να αντιμετωπίσει το παρελθόν της ανοιχτά και να εσωτερικεύσει την αρχή της συλλογικής ενοχής. Ανέπτυξε μια πολιτική ταυτότητα βασισμένη στην υποταγή στους νόμους και τους κανόνες του κράτους, και όχι σε οποιαδήποτε πολιτιστική ή εθνική αίσθηση Γερμανικότητας, υποστηρίζει το άρθρο του New Yorker. Σήμερα, η Πέτρι προσελκύει όλο και περισσότερους ψηφοφόρους που δεν φοβούνται να χρησιμοποιούν λέξεις όπως Vaterland (πατρίδα), οι οποίες είχαν βγει από το λεξιλόγιο λόγω των δυσάρεστων συνειρμών.

Γεννημένη στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας το 1975, η ίδια η Πέτρι έχει παραδεχτεί ότι ταιριάζει απόλυτα στο σκληρό στερεότυπο των Ανατολικογερμανών που ερχόμενοι στη Δύση προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν όλες τις ευκαιρίες. Η μητέρα της ήταν χημικός στη βιομηχανία και ο πατέρας της μηχανικός, ο οποίος είχε προσπαθήσει να διαφύγει στη Δυτική Γερμανία τρεις φορές. Τελικά τα κατάφερε το 1989, λίγο πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και η οικογένεια του τον ακολούθησαν αμέσως μετά για να εγκατασταθούν σε μια μικρή πόλη κοντά στο Ντόρτμουντ. Η Πέτρι σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, έκανε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν και λίγο αργότερα ίδρυσε μια εταιρεία στη Λειψία, η οποία κατασκευάζει πολυουρεθάνες φιλικές προς το περιβάλλον.

Μετά από τη διαμάχη που την οδήγησε στην ηγεσία του κόμματος, η Πέτρι ανακοίνωσε τον χωρισμό της από το σύζυγό της, ένα Λουθηρανό ιερέα, με τον οποίο έχει τέσσερα παιδιά. Όπως έγινε γνωστό, έχει σχέση με τον Μάρκους Πρέτζελ, έναν από τους δύο ευρωβουλευτές του AFD. Εκτός από επικεφαλής του κόμματος η Πέτρι είναι βουλευτής του κοινοβουλίου στη Σαξονία, το πρώτο κρατίδιο στο οποίο το AfD απέκτησε εκπροσώπηση.

Εδώ και δεκαετίες, η γερμανική ακροδεξιά είχε περιορισμένη ισχύ, με τους εύκολα αναγνωρίσιμους υποστηρικτές της- συνταξιούχους πρώην Ναζί στη δεκαετία του εξήντα και του εβδομήντα και τους σκίνχεντ στη δεκαετία του ογδόντα και του ενενήντα. Η Πέτρι, είναι διαφορετική, μια υγιής νέα γυναίκα που μιλάει κάνοντας γέφυρες μεταξύ πολιτικής και επιστήμης, χρησιμοποιεί Λατινικές φράσεις και κατευθύνει τις κουβέντες γύρω από την γερμανική κουλτούρα προς τις καντάτες του Μπαχ.
Αυτό όμως που την κάνει να ξεχωρίζει στις μάλλον βαρετές ομιλίες που δίνει είναι πως καλοβλέπει τις διαμαρτυρίες. Κάθε αντίδραση σε όσα πρεσβεύει η ίδια και το κόμμα της είναι μια ευκαιρία για να κερδίσει πόντους στο ακροατήριο. Στο ρεπορτάζ του, το New Yorker περιγράφει πως η Πέτρι απευθύνεται ευθέως και δημόσια σε όσους διαμαρτύρονται και διαστρεβλώνει όσα της καταμαρτυρούν, συχνά χρησιμοποιώντας ακόμα και τις επιστημονικές της γνώσεις για να τους πατρονάρει, αποδομώντας τους στα μάτια του ακροατηρίου.
Όμως οι τρόποι της και το παρουσιαστικό της ξεγελούν σε σχέση με τον εξτρεμισμό των απόψεων του AFD. Στην αρχή της χρονιάς η Πέτρι είπε ότι, εν όψει της πρόσφατης εισροής προσφύγων, η αστυνομία μπορεί να χρειαστεί να πυροβολεί όσους διασχίζουν παράνομα τα σύνορα. Τον Απρίλιο, το κόμμα υποστήριξε ότι οι μαντίλες πρέπει να απαγορευθούν στα σχολεία και τα πανεπιστήμια και οι μιναρέδες να καταργηθούν. Τα μέλη του κόμματος έχουν ζητήσει δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ, για την απέλαση των συμμαχικών στρατευμάτων, που σταθμεύουν στη Γερμανία από το 1945, και για την αλλαγή στα σχολικά προγράμματα ώστε να εστιάζουν περισσότερο σε «θετικά σημεία της γερμανικής ιστορίας που ανυψώνουν την εθνική ταυτότητα» και λιγότερο στα ναζιστικά εγκλήματα.
Ακόμα κι έτσι, για τα αμερικανικά πρότυπα, ιδιαίτερα στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ, η σύγχρονη γερμανική πολιτική είναι ευπρεπής και διακριτική. Όμως, αν και το αυστηρό στυλ της Πέτρι μοιάζει αντίθετο από του ρεπουμπλικανού υποψηφίου, η άνοδος της έχει ομοιότητες με την δική του, σύμφωνα με το New Yorker. Και οι δύο μπήκαν αργά στην πολιτική κι απολαμβάνουν το καθεστώς του αουτσάιντερ. Όπως και εκείνος, έτσι κι η Πέτρι είναι συχνά υπαινικτική, αναζωπυρώνοντας δεξιές θεωρίες συνωμοσίας όχι απλώς για να ξεσηκώσει το πλήθος, αλλά για να καλλιεργήσει στα κομματικά μέλη την αίσθηση των κοινών πεποιθήσεων. Όπως και εκείνος, έτσι και η Πέτρι έχει κατηγορηθεί για οικονομικές ατασθαλίες. Και οι δύο στηλιτεύουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για «φιλελεύθερη προκατάληψη», αλλά απολαμβάνουν τους προβολείς της δημοσιότητας. Η Πέτρι και οι συνεργάτες της έχουν τελειοποιήσει την τέχνη της κυριαρχίας στα ‘πρωτοσέλιδα’, σε βαθμό που ένας επισκέπτης στη Γερμανία θα μπορούσε να υποθέσει ότι το AFD κυβερνά τη χώρα, συμπληρώνει το αμερικανικό περιοδικό. Μένει να δούμε τι ποσοστό θα επιφυλάξουν στο κόμμα της κυρίας Φύρερ οι Γερμανοί ψηφοφόροι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

24 Οκτ 2020 | 20:04

Κορονοϊός: Πάνω από 1 εκατομμύριο τα κρούσματα στην Γαλλία - Δραματική προειδοποίηση για τα νοσοκομεία

"Ό,τι κι αν κάνουμε, σε 15 ημέρες θα δούμε τις συνέπειες αυτών των μολύνσεων", σημείωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

24 Οκτ 2020 | 19:31

Κορονοϊός: Σε καραντίνα τρεις υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

Συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό.

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 24 Οκτ 2020 | 18:42

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ψήφισε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα "έναν τύπο που ονομάζεται..." [εικόνες]

Ψήφισε σήμερα το πρωί, στη Φλόριντα, ο Ντόναλντ Τραμπ προτού συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ 24 Οκτ 2020 | 16:49

Στην αντεπίθεση ο Μακρόν: Με σκίτσα του Charlie Hebdo φωτίστηκαν τα κυβερνητικά κτίρια [βίντεο]

Ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε άδεια να φωτιστούν τα κυβερνητικά κτίρια με τα σκίτσα του Charlie Hebdo που απεικονίζουν τον Μωάμεθ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 24 Οκτ 2020 | 16:01

Eκκληση Μέρκελ για τήρηση των μέτρων: Οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν μπορούν πλέον να κάνουν σωστή ιχνηλάτηση

Έκκληση προς τους πολίτες για τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό έκανε η κυρία Μέρκελ.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ 24 Οκτ 2020 | 14:15

Ιμάμογλου: Θετικός στον κορονοϊό ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης – Τι δήλωσε [βίντεο]

Ο Ιμάμογλου τονίζει ότι υποβαλλόταν συχνά σε τεστ κορονοϊού και μάλιστα το τελευταίο που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα ήταν αρνητικό.

ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 24 Οκτ 2020 | 09:46

Κορονοϊός: Συναγερμός στην Ευρώπη μετά τα 200.000 κρούσματα ημερησίως - Νέα αυστηρότερα μέτρα παντού

Εντονη ανησυχία σε όλη την Ευρώπη - Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε δέκα ημέρες

ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ 24 Οκτ 2020 | 08:52

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Νέα "προφητεία" Τραμπ με το βλέμμα στην... κάλπη - Η πανδημία του κορονοϊού θα τελειώσει σύντομα

Ο πρόεδρος Τραμπ εκτίμησε ότι η πανδημία του κορονοϊού θα τελειώσει σύντομα - Ο Μπάιντεν τον κατηγόρησε ότι έχει εγκαταλείψει τους Αμερικανούς

ΝΕΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 Οκτ 2020 | 22:45

Κορονοϊός: Εντείνονται τα μέτρα στη Δανία - "Κινδυνεύουμε να χάσουμε τον έλεγχο"

Ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού σήμερα στη Δανία - Αυξάνονται τα μέτρα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ 23 Οκτ 2020 | 22:28

Προειδοποίηση ΗΠΑ στον Ερντογάν: Η δοκιμή των S-400 μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες

Οι ΗΠΑ με τον πλέον επίσημο τρόπο αποδοκίμασαν τις τουρκικές δοκιμές των ρωσικών S-400.

ΕΩΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 23 Οκτ 2020 | 20:38

Απαισιοδοξία Μακρόν: Θα ζούμε με τον κορονοϊό τουλάχιστον έως τα μέσα του 2021 - Σε νυχτερινή καραντίνα τα 2/3 των Γάλλων

Ο Εμάνουελ Μακρόν τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει εάν η Γαλλία κατευθύνεται προς νέο πλήρες ή μερικό lockdown.

ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΩΛ'ΗΣΕΙΣ 23 Οκτ 2020 | 19:16

Κορονοϊός-DW: Ουρές στα γερμανικά σούπερ μάρκετ - Ανάρπαστο και πάλι το ...χαρτί υγείας!

Mια ματιά στα ράφια των γερμανικών σούπερ-μάρκετ δείχνει ότι αρχίζουν να εξαντλούνται κάποια είδη πρώτης ανάγκης, όπως το χαρτί υγείας.

«ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ» 23 Οκτ 2020 | 18:25

Συναγερμός στην Ουάσινγκτον: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τη χορήγηση βίζας στην Τουρκία - Πληροφορίες για τρομοκρατικές επιθέσεις

Eνδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις ή απαγωγές με στόχο Αμερικανούς και πολίτες άλλων χωρών στην Τουρκία.