Follow us

Φρένο σε πλαστικά μαχαιροπήρουνα και καλαμάκια βάζει η ΕΕ

Όλα μαζί αυτά τα προϊόντα αποτελούν το 70% του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων, τα οποία συχνά καταλήγουν στο πιάτο μας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Φρένο σε πλαστικά μαχαιροπήρουνα και καλαμάκια βάζει η ΕΕ

Νέους κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών προϊόντων πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάζοντας στο στόχο κυρίως μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, πιάτα, μπατονέτες αλλά και μερικώς τα ποτήρια και μπουκάλια μιας χρήσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, όλα μαζί αυτά τα προϊόντα αποτελούν το 70% του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων, τα οποία συχνά καταλήγουν στο πιάτο μας αλλά και στους πνεύμονές μας, ενώ είναι ακόμη άγνωστες οι επιπτώσεις στην υγεία μας από τα μικροπλαστικά που περιέχονται στον αέρα, στο νερό και στα τρόφιμα.

Οι νέοι κανόνες είναι αναλογικοί και σχεδιασμένοι για κάθε περίπτωση χωριστά, ώστε να επιτυγχάνονται τα βέλτιστα αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικά μέτρα θα εφαρμόζονται για διαφορετικά προϊόντα. Όταν υπάρχουν εναλλακτικά προϊόντα άμεσα διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά, τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα απαγορεύονται από την αγορά. Όσον αφορά τα προϊόντα για τα οποία δεν υπάρχουν σαφείς εναλλακτικές επιλογές, δίνεται έμφαση στον περιορισμό της χρήσης τους μέσω μείωσης της κατανάλωσης σε εθνικό επίπεδο, απαιτήσεων σχεδιασμού και επισήμανσης, καθώς και υποχρεώσεων των κατασκευαστών τους για διαχείριση των αποβλήτων/καθαρισμό.

«Τα πλαστικά απόβλητα είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό πρόβλημα και οι Ευρωπαίοι οφείλουν να συνεργαστούν για να το αντιμετωπίσουν, επειδή τα απόβλητα αυτά καταλήγουν στον αέρα που αναπνέουμε, στο έδαφός μας, στις θάλασσές μας, και στα τρόφιμά μας. Χάρη στις σημερινές προτάσεις, τα πλαστικά μιας χρήσης θα μειωθούν στα ράφια των σουπερμάρκετ μέσω μιας σειράς μέτρων. Θα απαγορεύσουμε ορισμένα από αυτά τα είδη και θα τα αντικαταστήσουμε με άλλα καθαρότερα, ώστε οι καταναλωτές να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν τα αγαπημένα τους προϊόντα», δήλωσε σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Βιώσιμης Ανάπτυξης Φρανς Τίμερμανς.

«Πρόκειται για μια ευκαιρία για την Ευρώπη να πρωτοστατήσει δημιουργώντας προϊόντα που θα ζητά ο κόσμος για τις επόμενες δεκαετίες, και αποκομίζοντας μεγαλύτερη οικονομική αξία από τους πολύτιμους και περιορισμένους πόρους μας. Με τον στόχο της συλλογής πλαστικών φιαλών που θέτουμε, θα εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες ποσότητες πλαστικού για μια ακμάζουσα βιομηχανία ανακύκλωσης πλαστικών», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα Γίρκι Κάταϊνεν, ο οποίος επισήμανε ότι η βιομηχανία είναι έτοιμη να αναλάβει το κόστος του καθαρισμού, το οποίο μέχρι τώρα επιβάρυνε τους φορολογούμενους πολίτες.

Ειδικότερα, οι νέοι κανόνες θα επιφέρουν:

Απαγόρευση ορισμένων πλαστικών προϊόντων: Όταν υπάρχουν εναλλακτικά προϊόντα άμεσα διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά, τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα απαγορεύονται από την αγορά. Η απαγόρευση θα ισχύσει για μπατονέτες, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, καλαμάκια και αναδευτήρες και καλαμάκια στήριξης μπαλονιών από πλαστικό, τα οποία θα πρέπει να κατασκευάζονται αποκλειστικά από πιο βιώσιμα υλικά. Πλαστικά δοχεία αναψυκτικών μιας χρήσης θα επιτρέπονται στη αγορά μόνο εφόσον το πώμα ή το καπάκι τους δεν αποσπάται.

Στόχοι μείωσης της κατανάλωσης: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να περιορίσουν τη χρήση πλαστικών δοχείων τροφίμων και ποτηριών,καθορίζοντας εθνικούς στόχους μείωσης, προσφέροντας εναλλακτικά προϊόντα στα σημεία πώλησης, ή διασφαλίζοντας ότι τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα επιβαρύνονται από κάποιο τέλος.

Υποχρεώσεις των κατασκευαστών: Οι κατασκευαστές θα συμμετέχουν στο κόστος της διαχείρισης αποβλήτων και του καθαρισμού, καθώς και των μέτρων ευαισθητοποίησης για δοχεία, συσκευασίες και περιτυλίγματα τροφίμων (π.χ. τσιπς και ζαχαρωτά), δοχεία και κύπελλα για ποτά, προϊόντα καπνού με φίλτρο (π.χ. αποτσίγαρα), υγρά μαντηλάκια, μπαλόνια και λεπτές πλαστικές σακούλες. Θα δοθούν επίσης κίνητρα για την ανάπτυξη λιγότερο ρυπογόνων εναλλακτικών λύσεων για τα προϊόντα αυτά.

Στόχοι συλλογής: Τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να συλλέγουν το 90% των πλαστικών δοχείων για ποτά από το 2025, π.χ. μέσω συστημάτων εγγύησης και επιστροφής.

Απαιτήσεις επισήμανσης: Για ορισμένα προϊόντα θα απαιτείται σαφής και τυποποιημένη επισήμανση η οποία θα αναφέρει τον τρόπο διάθεσης των σχετικών αποβλήτων, τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προϊόντος, και την παρουσία πλαστικών υλών στο συγκεκριμένο προϊόν. Αυτό θα ισχύει για τις σερβιέτες, τα υγρά μαντηλάκια και τα μπαλόνια.

Μέτρα ευαισθητοποίησης: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των απορριμμάτων από πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης και αλιευτικά εργαλεία, καθώς και σχετικά με τα διαθέσιμα συστήματα επαναχρησιμοποίησης και τις επιλογές διαχείρισης αποβλήτων για όλα αυτά τα προϊόντα.

Όσον αφορά τα αλιευτικά εργαλεία, τα οποία αποτελούν το 27% όλων των απορριμμάτων στις παραλίες, η Επιτροπή έχει ως στόχο να συμπληρώσει το υφιστάμενο πλαίσιο πολιτικής με προγράμματα ευθύνης των κατασκευαστών για πλαστικά αλιευτικά εργαλεία. Οι κατασκευαστές πλαστικών αλιευτικών εργαλείων θα υποχρεωθούν να καλύπτουν το κόστος της συλλογής των αποβλήτων από τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής, καθώς και το κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας τους. Θα καλύπτουν επίσης το κόστος των μέτρων ευαισθητοποίησης.

Ως επόμενο βήμα, οι προτάσεις της Επιτροπής θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο προς έγκριση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΜΕΡ 05 Αυγ 2022 | 19:45

Κομισιόν: "Δικαιολογίες της Ρωσίας τα επιχειρήματα της Gazprom σχετικά με την τουρμπίνα του Nord Stream 1"

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, τόνισε ότι καμία δέσμη κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία δεν απαγορεύει την επιστροφή και εγκατάσταση της τουρμπίνας της Siemens στη Ρωσία.

Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΔΥΟ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ 26 Ιουλ 2022 | 15:33

Μητσοτάκης: Ετσι θα λειτουργήσει ο πανευρωπαϊκός μηχανισμός που προτείνει στην επιστολή του στην Φον ντερ Λάιεν

Κυβερνητικά στελέχη εξηγούν πώς θα λειτουργήσει ο πανευρωπαϊκός μηχανισμός που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 25 Ιουλ 2022 | 17:49

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για πλήρη διακοπή στο ρωσικό φυσικό αέριο

"Αργά ή γρήγορα" αυτό θα συμβεί είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποιώντας για πλήρη διακοπή στο ρωσικό φυσικό αέριο.

"ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ" 21 Ιουλ 2022 | 14:12

Και η Αθήνα λέει "όχι" στην Κομισιόν για μείωση 15% στο φυσικό αέριο

Η Ελλάδα διαφωνεί με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% στο φυσικό αέριο.

ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 21 Ιουλ 2022 | 13:22

Ιβηρικό όχι στην Κομισιόν: Ισπανία και Πορτογαλία δεν θα κάνουν εθελοντική μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Απορρίπτουν Ισπανία και Πορτογαλία το σχέδιο της Κομισιόν για περικοπές 15% στο φυσικό αέριο.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ 20 Ιουλ 2022 | 14:12

Κομισιόν: Τα κράτη να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο - "Η Ρωσία μας εκβιάζει"

Το σχέδιο της Κομισιόν για την ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ ενόψει του χειμώνα παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΕ 19 Ιουλ 2022 | 16:24

Κομισιόν: Προβλέπουμε ότι η Ρωσία θα κόψει οριστικά το φυσικό αέριο: "Περιμένουμε το χειρότερο δυνατό σενάριο"

Ανησυχία αλλά και εγρήγορση επικρατεί στην ΕΕ ενόψει των επόμενων ενεργειών που αναμένονται από την Gazprom.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 15 Ιουλ 2022 | 20:48

Ενεργειακή κρίση: Σχέδιο "θερμοστάτης" από την Κομισιόν - Λιγότερη θέρμανση και ψύξη από τους καταναλωτές [Βίντεο]

Οι Βρυξέλλες ανακοινώνουν έκτακτο σχέδιο που μπορεί να επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών - Τι προβλέπει για βιομηχανίες και καταναλωτές - Σε πόσους βαθμούς θα μπαίνει το κλιματιστικό

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 15 Ιουλ 2022 | 20:25

Κομισιόν: Νέες κυρώσεις "πλήγμα" για τον Πούτιν - Σχέδιο για εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό

Στόχος των νέων κυρώσεων της ΕΕ και της Κομισιόν είναι το Κρεμλίνο και όσοι βρίσκονται κοντά στον Πούτιν.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 14 Ιουλ 2022 | 12:23

Στο 4% η ανάπτυξη και στο 8,9% ο πληθωρισμός το 2022 στην Ελλάδα - Οι θερινές προβλέψεις της Κομισιόν

Προς τα πανω αναθεώρησε η Κομισιόν τις προβλέψεις της για την Ελλάδα, με την ανάπτυξη να φτάνει το 4% και τον πληθωρισμό στος 8,9%

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΟΜΠΡΟΒΣΚΙΣ 11 Ιουλ 2022 | 19:53

Κομισιόν: Αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό - Προς τα κάτω για την ανάπτυξη στην ΕΕ

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις οικονομικές της προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στις 13 Ιουλίου - Θα αφορούν το 2022 και το 2023.

10 Αυγ 2022 | 18:10

Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή στην Κριμαία γύρω από την αεροπορική βάση μετά τις εκρήξεις

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η περιοχή γύρω από την αεροπορική βάση Σάκι στην υπό ρωσική κατοχή χερσόνησο της Κριμαίας.

ΝΕΑ ΓΚΑΦΑ 10 Αυγ 2022 | 17:26

Τζο Μπάιντεν: Ξέχασε μέσα σε δευτερόλεπτα τη χειραψία που έκανε και σήκωσε ξανά το χέρι του [βίντεο]

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το νέο βίντεο με τον Τζο Μπάιντεν και τη χειραψία με τον γερουσιαστή Σούμερ.