Νωρίς την Τετάρτη, ρωσικές δυνάμεις εμφανίστηκαν να φεύγουν από το κατεχόμενο έδαφος της Οσετίας στη Γεωργία και να κατευθύνονται προς το ουκρανικό μέτωπο, μέσα σε μια βουή από άρματα μάχης και άλλα βαριά τεθωρακισμένα.
Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε πολλές φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από διαφορετικές γωνίες λήψης, φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι μετά από τρεις εβδομάδες σφοδρών μαχών η Μόσχα επιδιώκει να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία, φέρνοντας νέα στρατεύματα από άλλες περιοχές.
Όπως γράφει η Financial Times, κάποιοι το θεώρησαν αυτό ως σημάδι της παραπαίουσας επίθεσης της Ρωσίας. Αλλά εγείρει επίσης το ερώτημα εάν ο κύκλος των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα τέχνασμα της Μόσχας, για να ανασυνταχθεί και να κερδίσει χρόνο ενώ φθάνουν οι ενισχύσεις.
Ακόμη και πριν από την εισβολή, πρόσωπα όπως ο απόστρατος στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, ο αρχιτέκτονας της επιχείρησης των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2007-8, υποστήριξαν ότι η Ρωσία δεν είχε τις δυνάμεις που χρειαζόταν για να καταπολεμήσεις τις εξεγέρσεις των Ουκρανών. Σήμερα, το ερώτημα είναι αν η Μόσχα έχει τα στρατεύματα που χρειάζεται για να καταλάβει το έδαφος που αναζητά.
"Η Ρωσία επιδιώκει ολοένα και περισσότερο να δημιουργήσει επιπλέον στρατεύματα για να ενισχύσει και να αντικαταστήσει τις απώλειες προσωπικού της στην Ουκρανία", δήλωσε αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. Για να γίνει αυτό, η Μόσχα αναδιατάσσει δυνάμεις τόσο μακριά όσο η "ανατολική στρατιωτική περιοχή της Ρωσίας, ο στόλος του Ειρηνικού και η Αρμενία. Επίσης, επιδιώκει όλο και περισσότερο να εκμεταλλευτεί παράτυπες πηγές, όπως ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, Σύριους και άλλους μισθοφόρους", ανέφερε.
Οι ΗΠΑ έχουν υπολογίσει ότι περίπου 6.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής. Οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι ο αριθμός είναι διπλάσιος. Αντίθετα, η Μόσχα είπε στις 2 Μαρτίου ότι 498 είχαν πεθάνει. Στις ένοπλες συγκρούσεις, ο αριθμός των τραυματιών είναι συνήθως πολλαπλάσιος του αριθμού των θανάτων.
Όποιος κι αν είναι ο πραγματικός αριθμός θανάτων και τραυματιών, η αρχική δύναμη εισβολής της Ρωσίας των περίπου 200.000 δυνάμεων αγωνίστηκε να διατηρήσει υπερβολικά μεγάλες γραμμές ανεφοδιασμού και στη συνέχεια να περικυκλώσει και να επιχειρήσει να καταλάβει μεγάλες πόλεις.
"Οι Ρώσοι έχουν απελπιστικά έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού", δήλωσε ο Jack Watling, ερευνητής στο Royal United Services Institute. "Έχουν προχωρήσει κατά μήκος πολλών αξόνων και μοίρασαν τις δυνάμεις τους. Εάν λειτουργούσαν σε υψηλό ρυθμό και είχαν καταφέρει να κάνουν αυτό που είχαν σκοπό τότε θα ήταν λογικό, αλλά δεδομένου του χαμηλού κινήτρου των στρατευμάτων, αυτό που στην πραγματικότητα κατάφεραν να κάνουν είναι να αναλώνονται σε πολλές, ανεξάρτητες αστικές μάχες και σε καθεμία από αυτές τους λείπουν οι αριθμοί για να καταλάβουν τις πόλεις που πολιορκούν".
Αν και τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να πιέζουν προς τα εμπρός στα νότια και στα νοτιοανατολικά, οι ουκρανικές αντεπιθέσεις έχουν επιβραδύνει την απόπειρα κίνησης "τσιμπίδας" της Ρωσίας στο Κίεβο.
Αντίθετα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιταχύνει τον ρυθμό του πυροβολικού, όπως έκαναν σε άλλες πόλεις, όπως το Χάρκοβο.
Ο Chris Donnelly, σύμβουλος τεσσάρων πρώην γενικών γραμματέων του ΝΑΤΟ για τις σοβιετικές και ρωσικές στρατιωτικές τακτικές, υποστηρίζει ότι τα προβλήματα ανθρώπινου δυναμικού της Ρωσίας εκτείνονται εδώ και δεκαετίες. Είπε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί σχεδιαστές γνώριζαν από καιρό τους περιορισμούς της χρήσης στρατεύματος και το χαμηλό ηθικό που τείνουν να έχουν τα στρατεύματα, ως αποτέλεσμα.
Η εκτεταμένη χρήση πυροβολικού από τη Ρωσία και η εστίαση σε τεχνολογίες για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών, όπως η φόρτωση βλημάτων σε άρματα μάχης, έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν την εξάρτηση από νεαρούς άνδρες στην πρώτη γραμμή.
"Επί χρόνια, κατά μία έννοια, οι Ρώσοι προσπαθούσαν να φτιάξουν έναν στρατό χωρίς στρατιώτες κυρίως επειδή γνώριζαν την ευάλωτη θέση των δικών τους στρατευμάτων και την απροθυμία τους να πολεμήσουν", λέει ο Donnelly και σημειώνει ότι η εισβολή στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει ελαττώματα αυτής της προσέγγισης. "Έγινε σοβαρό λάθος υπολογισμού από την πλευρά του γενικού επιτελείου".
Τα στρατεύματα από άλλες περιοχές και οι ξένοι μαχητές
Οι αναλυτές λένε ότι τα στρατεύματα που εισάγονται από την ανατολική στρατιωτική περιοχή της Ρωσίας θεωρούνται γενικά λιγότερο αποτελεσματικά από τις καλύτερα προετοιμασμένες μονάδες από τη δυτική στρατιωτική περιοχή.
Η χρήση ξένων μαχητών, όπως οι 16.000 Σύροι που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στην Ουκρανία, προσφέρει επίσης μόνο μια μερική λύση. Οι μαχητές από την τροπική Αφρική ή εκείνοι που έχουν συνηθίσει να πολεμούν σε περιοχές της ερήμου της Μέσης Ανατολής μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικοί στο ουκρανικό πεδίο μάχης.
"Καμία από τις πολεμικές τους εμπειρίες δεν θα μεταφερθεί στο πεδίο. Δεν είναι εξοικειωμένοι με το έδαφος και δεν έχουν ισχυρή δέσμευση στον σκοπό", είπε ο Watling.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις εισβολής συχνά αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις μόνο για να αναδιοργανωθούν για να ξεπεράσουν τις υλικοτεχνικές ελλείψεις.
Ο Άντονι Κινγκ, πρόεδρος πολεμικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ, σημειώνει ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μπορεί να είναι ένδειξη ότι η Μόσχα επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για να αναζωογονήσει την επίθεσή της. "Η δική μου άποψη είναι ότι απλώς οι Ρώσοι συνωστίζουν τους Ουκρανούς", είπε.
"Αν η Ρωσία χάσει πολλά περισσότερα στρατεύματα, ίσως τότε δεν θα είναι ένα κυνικό τέχνασμα. Αλλά σε αυτό το σημείο,δείχνει σαν μια τακτική παύση", όπως τόνισε, επιτρέποντας στις ρωσικές δυνάμεις να ανασυνταχθούν, να ενισχύσουν και να διευθετήσουν την επιμελητεία τους.
Πηγή: Financial Times
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr