FT: Tα «μικρά ψάρια», το ποδόσφαιρο και οι μεγάλες χώρες

Tα «μικρά ψάρια» του ποδοσφαίρου δείχνουν ότι οι φτωχές χώρες μπορούν να φτάσουν τις μεγάλες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
FT: Tα «μικρά ψάρια», το ποδόσφαιρο και οι μεγάλες χώρες

Ο υπόλοιπος κόσμος αρχίζει άραγε να φτάνει τις μεγάλες χώρες; Εξαρτάται. Αν μιλάμε για την παραγωγικότητα στην οικονομία, η απάντηση είναι δύσκολη. Αν όμως μιλάμε για αποτελέσματα στο ποδόσφαιρο, το πράγμα αλλάζει.

Αφήνοντας προς στιγμήν στην άκρη το ποδόσφαιρο, ας επικεντρωθούμε στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του πλανήτη. Η «σύγκλιση» - η ιδέα ότι οι φτωχές χώρες αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τις πλούσιες – είναι μια σημαντική ιδέα.

Σε μια πολύ φτωχή χώρα, η απόδοση μερικών απλών επενδύσεων είναι λογικά πολύ υψηλή. Η σύνδεση δύο πόλεων με έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο είναι σημαντικότερη από την προσθήκη μιας λωρίδας σε έναν υπάρχοντα δρόμο. Το ίδιο ισχύει για τα λιμάνια και τις σιδηροδρομικές γραμμές. Το κεφάλαιο θα πρέπει έτσι να ρέει προς τις φτωχότερες χώρες κι εκείνες να αναπτύσσονται ταχύτερα από τις πλούσιες.

Ετσι λέει τουλάχιστον η θεωρία. Και ακούγεται λογικό όταν εξετάζει κανείς την εντυπωσιακή πρόοδο της Ιαπωνίας και της Γερμανίας μετά τον πόλεμο, της Νότιας Κορέας τις δεκαετίες του 1970 και 1980, της Κίνας, ακόμη και της Αιθιοπίας.

Όταν οι φτωχές χώρες αναπτύσσονται γρήγορα, οι άνθρωποι βγαίνουν από τη φτώχεια και οι παγκόσμιες ανισότητες μειώνονται. Αν λοιπόν η σύγκλιση ήταν η φυσική κατάσταση των πραγμάτων, θα αποτελούσε ένα πολύ καλό νέο. Η ιστορία όμως είναι διαφορετική. Την περίοδο 1820-1990 οι αποκλίσεις στην παγκόσμια οικονομία μεγάλωσαν. Και οι πλούσιες χώρες αύξησαν το μερίδιό τους στο παγκόσμιο εισόδημα από 20% σε 70%.

Εκτοτε η τάση έχει αντιστραφεί. Όπως επισημαίνει όμως ο Ρίτσαρντ Μπάλντουιν στο βιβλίο του «Η μεγάλη σύγκλιση», η αποκατάσταση της ισορροπίας αφορά μερικές μόνο χώρες. Από το 1970 ως το 2010, έξι μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες (Κίνα, Κορέα, Ινδία, Πολωνία, Ινδονησία και Ταϊλάνδη) αύξησαν το μερίδιό τους στο παγκόσμιο βιομηχανικό προϊόν από 0 σε 25%. Το μερίδιο των χωρών της G7 μειώθηκε από 65% σε 50%. O υπόλοιπος κόσμος έχει μείνει στάσιμος.

ΟΙ οικονομολόγοι εγκατέλειψαν έτσι την ιδέα της σύγκλισης ως οικουμενικού φαινομένου. Αντ’αυτού μιλούν για «υπό συνθήκη σύγκλιση» (conditional convergence). Η σύγκλιση δεν θα σώσει τη Βενεζουέλα ούτε τη Βόρεια Κορέα από τις καταστροφικές κυβερνήσεις, θα συμβεί όμως με έναν κατάλληλο συνδυασμό πολιτικής, θεσμών και τύχης. Το ποιος είναι αυτός ο συνδυασμός και γιατί ορισμένες χώρες δυσκολεύονται να τον πετύχουν παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.

Ο καθηγητής Ντάνι Ρόντρικ έχει ανακαλύψει ενδείξεις ότι η απόλυτη σύγκλιση (unconditional convergence) συμβαίνει μεν, αλλά όχι για ολόκληρες οικονομίες, παρά για ορισμένους τομείς στις οικονομίες αυτές, όπως είναι τα μακαρόνια, τα πλεκτά ρούχα ή οι πλαστικές σακούλες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 4-8% τον χρόνο. Οποιαδήποτε επιχείρηση σχετίζεται με αυτή τη διαδικασία μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα, ανεξάρτητα από την πορεία της τοπικής οικονομίας.

Και έτσι φτάνουμε στο ποδόσφαιρο. Δύο οικονομολόγοι, η Μέλανι Κράουζε και ο Στέφαν Σιμάνσκι, αποφάσισαν να εξετάσουν κατά πόσον η υπόθεση της απόλυτης σύγκλισης ισχύει και για το ανδρικό ποδόσφαιρο. Η απάντησή τους είναι θετική. Το παλιό κλισέ ότι δεν υπάρχουν εύκολοι αγώνες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι σήμερα πολύ πιο ακριβές απ’ό,τι το 1950.

Ισως να μην πρέπει να εκπλησσόμαστε. Όπως συμβαίνει και με τη βιομηχανία, ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και οι καλές ιδέες αντιγράφονται. Το υψηλής κλάσης ποδόσφαιρο προσφέρει επίσης μιας παγκόσμια αγορά εργασίας. Ενας καλός παίκτης από μια αδύναμη εθνική ομάδα περνά τον περισσότερο χρόνο του σε έναν κορυφαίο σύλλογο μαζί με διαιτολόγους, προπονητές και παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Είναι λογικό η εθνική ομάδα της χώρας του να αποκομίζει κέρδη.

Μπορεί κανείς να βγάλει διάφορα συμπεράσματα από όλα αυτά. Για την αυξανόμενη σημασία της γνώσης στην παγκοσμιοποίηση, ας πούμε. Για τις ευεργετικές συνέπειες του ανταγωνισμού. Για τα πλεονεκτήματα της μετανάστευσης. Το καλύτερο απ’όλα όμως είναι να βλέπουμε ποδόσφαιρο. Πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό άθλημα που μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε.

Ο Τιμ Χάρφορντ είναι αρθρογράφος των Financial Times

Πηγή: AΠE-MΠE, Financial Times

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΡΥ 18 Ιουλ 2020 | 11:41

Σπάνια φωτογραφία: Οταν όλα τα αστέρια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, συμμετείχαν σε αγώνα ποδοσφαίρου

Τον Ιούλιο του '63 μεγάλα αστέρια του θεάτρου και του κινηματογράφου ταξίδεψαν στη Θεσ/νίκη για να συμμετάσχουν σε φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα με τον ΠΑΟΚ.

«ΚΥΒΕΡΝΑ ΣΑΝ ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΓΧΟΣ» 16 Ιουλ 2020 | 16:57

Καταπέλτης οι "Financial Times" για τον Ερντογάν: Κυβερνά σαν νεο-σουλτάνος

"Εάν η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ήταν ήδη δύσκολη, το διάταγμα της Αγίας Σοφίας είναι πιθανώς το πιστοποιητικό θανάτου της", γράφει το άρθρο.

ΣΤΟ ΟΚΛΑΝΤ 11 Αυγ 2020 | 16:03

Κορονοϊός-Νέα Ζηλανδία: Lockdown στη μεγαλύτερη πόλη φέρνουν τα πρώτα κρούσματα μετά από 102 μέρες

Lockdown στη μεγαλύτερη πόλη της Ζηλανδίας φέρνουν τα πρώτα τέσσερα που εντοπίστηκαν μετά από 102 μέρες

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ 11 Αυγ 2020 | 16:00

Κορονοϊός - Αγιά Σοφιά: 3.000 άνθρωποι μολύνθηκαν στη φιέστα του Ερντογάν

Έως και 3.000 άνθρωποι μολύνθηκαν με κορονοϊό στη φιέστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά κατά τη μετατροπή του ναού σε τζαμί.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩ 11 Αυγ 2020 | 14:33

Ανησυχία στην Κινα: Βρέθηκαν ίχνη κορονοϊού σε κατεψυγμένα θαλασσινά

Οι αρχές στην Κίνα εντόπισαν ίχνη του νέου κορονοϊού στη συσκευασία εισαγόμενων κατεψυγμένων θαλασσινών

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 11 Αυγ 2020 | 11:51

Κορονοϊός - Πούτιν: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο - Εχει εμβολιαστεί η κόρη του

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταχώρησε εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ 11 Αυγ 2020 | 09:01

ΗΠΑ: Ο Τραμπ σκέφτεται να απαγορεύσει την είσοδο σε Αμερικανούς που έχουν κορoνοϊό

Απαγόρευση εισόδου στη χώρα αλλά και άνοιγμα των σχολείων ζητά ο Τραμπ που βρίσκεται σε οδυνηρή θέση με την πανδημία.

ΣΧΕΔΟΝ 734.000 ΝΕΚΡΟΙ 11 Αυγ 2020 | 07:22

Κορονοϊός: Ένα εκατομμύριο κρούσματα ανά τέσσερις ημέρες, ποιες είναι οι "κόκκινες" περιοχές στον πλανήτη

Ο κορονοϊός καλπάζει σε όλο τον κόσμο με νούμερα που δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

ΗΤΑΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΣ 11 Αυγ 2020 | 06:50

ΗΠΑ: Διακόπησε η συνέντευξη τύπου του Τραμπ - Πυροβολήθηκε ύποπτος έξω από τον Λευκό Οίκο

Αποχώρησε εσπευσμένα από το βήμα και αποχώρησε φρουρούμενος.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ 10 Αυγ 2020 | 23:41

Καζάνι που βράζει ο Λίβανος - Ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται [Εικόνες]

Η παραίτηση του πρωθυπουργού Ντιάμπ δεν είναι αρκετή για τους διαδηλωτές στο Λίβανο

ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ 10 Αυγ 2020 | 22:15

Χάος στο Σικάγο: Λεηλασίες, πυροβολισμοί και τουλάχιστον 100 συλλήψεις [Εικόνες-Βίντεο]

Καζάνι που βράζει το Σικάγο με φόντο τον αστυνομικό που πυροβόλησε ένοπλο - Λεηλασίες πολυτελών καταστημάτων - Συγκρούσεις με την αστυνομία

ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΤΑΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ 10 Αυγ 2020 | 21:28

Κορονοϊός: Πάνω από 20 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως- Διπλασιάστηκαν μέσα σε μόλις 43 μέρες

Χρειάστηκαν έξι μήνες για να φτάσουν τα κρούσματα του κορονοϊού τα 10 εκατομμύρια και μόλις 43 ημέρες για να διπλασιαστούν, στα 20 εκατομμύρια