Follow us

Φυσικό αέριο: Η Μόσχα δεν άνοιξε τη στρόφιγγα στην Ευρώπη - Η αινιγματική φωτογραφία της Gazprom

Ο αγωγός Nord Stream κλείνει επ’ αόριστον - μέχρι να επισκευαστεί μια τουρμπίνα, ανακοίνωσε η Gazprom

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
gazprom

Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο για να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, με αφορμή την καθυστέρηση στην επαναλειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.

"Δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Ρωσία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο σε βάρος των Ευρωπαίων καταναλωτών", σχολίασε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε στο πρακτορείο Reuters.

Ο ρωσικός κολοσσός επικαλείται διαρροή πετρελαίου

Κανονικά επρόκειτο να τεθεί και πάλι σε λειτουργία τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, 03.09, αλλά τελικά τα πράγματα ήρθαν αλλιώς, όπως ανακοίνωσε ο ρωσικός κολοσσός μέσω Telegramm. Ως λόγo επικαλέστηκε διαρροή πετρελαίου στο σταθμό συμπίεσης Πορτόβαγια με αποτέλεσμα η ροή αερίου να ανασταλεί μέχρι να εξαλειφθεί το πρόβλημα.

Μάλιστα ο ρωσικός όμιλος Gazprom έστειλε το βράδυ της Παρασκευής και μια λίγο αινιγματική φωτογραφία, δια του λόγου το αληθές.

Εκείνο που μπορούσε να παρατηρήσει κανείς ήταν μια τεχνική εγκατάσταση, καλώδια - και ένα λιπαρό υγρό απλωμένο γύρω από μερικά από αυτά.

Φυσικό αέριο: Η Μόσχα δεν άνοιξε τη στρόφιγγα στην Ευρώπη - Η αινιγματική φωτογραφία της Gazprom

Στη συνοδευτική ανακοίνωση ο ρωσικός κολοσσός ανέφερε ότι πρόκειται για μια μικρή διαρροή πετρελαίου που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια επιθεώρησης της μονάδας συμπίεσης κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι η ασφαλής λειτουργία του συστήματος δεν είναι δυνατή και έτσι "η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ανεστάλη πλήρως μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη". Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτήν την φορά η διακοπή, δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι παραδόσεις μέσω του αγωγού θα έπρεπε κανονικά να ξανάρχιζαν το Σάββατο, 03.09, αν και στο 20%.

Η Gazprom επικαλείται οδηγίες της ρωσικής εποπτικής αρχής Rostechandsor, η οποία εξέδωσε προειδοποίηση σύμφωνα με την οποία "τα λάθη και η ζημία που εντοπίστηκαν, δεν επιτρέπουν την ασφαλή, χωρίς ατυχήματα, λειτουργία του κινητήρα της τουρμπίνας". Σύμφωνα με την Gazprom, το πρόβλημα που εντοπίστηκε, αφορά σε διαρροή πετρελαίου από τους συνδέσμους καλωδίων σε μια πλακέτα σύνδεσης.

Επαλήθευση από ανεξάρτητες πηγές δεν ήταν δυνατή. Σύμφωνα με τον ρωσικό όμιλο, το ίδιο τεχνικό πρόβλημα εντοπίστηκε και σε τρεις άλλες τουρμπίνες που θα μπορούσαν να επισκευαστούν σε ένα "εξειδικευμένο συνεργείο επισκευής" μόνο από τη Siemens. Η τροπή αυτή ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη γράφει η DW. Γιατί η Ρωσία εδώ και λίγες εβδομάδες επιμένει ότι οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν την σωστή συντήρηση του Nord Stream 1.

Το πρωί της Παρασκευής μάλιστα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο σταθμός συμπίεσης Πορτόβαγια, λειτουργεί με μία μόνο τουρμπίνα.

Το Βερολίνο όμως και η Δύση θεωρούν τα επιχειρήματα προσχηματικά. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας ανέφερε ότι η Γερμανία είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη από ότι πριν από από μερικούς μήνες, ενώ ο επικεφαλής της Εποπτικής Αρχής Δικτύων Κλάους Μίλερ έγραψε στο Twitter ότι οι τερματικοί LNG, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου και οι εκκλήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας γίνονται πιο σημαντικές.

Διαβάστε Επίσης

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ 05 Δεκ 2023 | 18:34

Τους κράτησε στα 20 μέτρα: Ο Πούτιν δεν επέτρεψε στους πρεσβευτές που πήγαν επιδώσουν τα διαπιστευτήριά τους να τον πλησιάσουν

Σόου του Πούτιν στο Κρεμλίνο - Δεν επέτρεψε σε 21 νέους πρεσβευτές να τον πλησιάσουν.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ 05 Δεκ 2023 | 15:03

Ανάλυση: Το μήνυμα (απογοήτευσης) Πούτιν στην Αθήνα, στα διαπιστευτήρια του Ελληνα πρέσβη στη Μόσχα- Τι είπε στον Τούρκο

Τα μηνύματα Πούτιν σε Αθήνα και Αγκυρα, μέσα από τα όσα είπε στα διαπιστευτήρια των πρέσβεων των δυο χωρών

ΡΩΣΙΑ 05 Δεκ 2023 | 14:07

Επιστροφή Πούτιν στο προσκήνιο με επισκέψεις σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία

Μετά την αποτυχία της θερινής ουκρανικής αντεπίθεσης και την στροφή της διεθνούς προσοχής στην Γάζα και το Ισραήλ, η αυτοπεποίθηση του Πούτιν έχει αυξηθεί.

ΑΠΑΝΘΡΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 04 Δεκ 2023 | 14:14

Energean: Ο Πρίνος θα γίνει η πρώτη αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα στη ΝΑ Ευρώπη

Ο Πρίνος θα αποτελέσει τον πρώτο αποθηκευτικό χώρο διοξειδίου του άνθρακα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σημείωσε ο κ. Ρήγας της Energean.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΑΑ 30 Νοε 2023 | 19:34

Βόρειο Σέλας: Πιθανόν να γίνει ορατό σε όλη την Ευρώπη την 1η Δεκεμβρίου

αυξάνονται οι πιθανότητες να σημειωθεί μία ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G3, η οποία ενδέχεται να κάνει το Βόρειο Σέλας να γίνει ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 28 Νοε 2023 | 17:22

Ρωσία: Πτήση τρόμου για επιβάτες αεροπλάνου - Ουρλιαχτά και τραυματισμός σε αναταράξεις [Βίντεο]

Δύσκολες στιγμές έζησαν επιβάτες πτήσης της Aeroflot στη Ρωσία, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε αναταράξεις και άρχισε να κουνάει ανεξέλεγκτα

"ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ Ο ΝΑΒΑΛΝΙ" 27 Νοε 2023 | 16:01
ΤΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ 27 Νοε 2023 | 12:35

Η απίθανη ιστορία του ομήρου που ξέφυγε από τα τούνελ της Χαμάς- Κρύφτηκε σε κατεστραμμένα κτήρια για ημέρες, αλλά τον έπιασαν ξανά

Ο πρώτος ενήλικος άνδρας που αφέθηκε ελεύθερος, είχε καταφέρει να αποδράσει από τη Χαμάς αλλά τον έπιασαν ξανά.

ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ 26 Νοε 2023 | 17:54

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε όμηρο με ρωσική υπηκοότητα

Οι προσπάθειες του προέδρου Πούτιν είχαν αποτέλεσμα και η Χαμάς ελευθέρωσε όμηρο με ρωσική υπηκοότητα.

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ 25 Νοε 2023 | 11:40

Ουκρανία: Μαζική ρωσική επίθεση με 70 ιρανικά drones στο Κίεβο: "Σκόπιμη τρομοκρατία" καταγγέλλει ο Ζελένσκι

Για πράξη "σκόπιμης τρομοκρατίας" έκανε λόγο ο Ζελένσκι μετά την ευρεία ρωσική επίθεση με drones εναντίον της χώρας του.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 22 Νοε 2023 | 18:09

"Τρόλαρε" τους G20 ο Πούτιν: "Πρέπει να σκεφτούμε πώς να σταματήσουμε την τραγωδία του πολέμου στην Ουκρανία"

"Η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία" είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απευθυνόμενος στους ηγέτες της G20 για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής

16 Νοε 2023 | 15:20

Πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο - Πλεονεκτήματα και οφέλη

Τα δύο επικρατέστερα καύσιμα για θέρμανση είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Το καθένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα για τον χρήστη

ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΕΡΑ 09 Νοε 2023 | 20:22

Μπαίνει βουλγαρικό χαράτσι στο φυσικό αέριο - Ποιοι και πόσο θα πληρώσουν

Για την Ελλάδα το κόστος από το χαράτσι της Βουλγαρίας στο ρωσικό φυσικό αέριο υπολογίζεται ότι φτάνει τα 360 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.