Φωτιά ξαναζωντανεύει τον εφιάλτη του Τσέρνομπιλ

Η φωτιά που ξέσπασε κατευθύνεται στις εγκαταστάσεις του Τσέρνομπιλ. Οι ειδικοί φοβούνται διαρροή ραδιενέργειας που έχουν απορροφήσει τα φυτά που καίγονται.

SHARE THIS
0
SHARES

Η φωτιά κατευθύνεται προς τις εγκαταστάσεις του Τσέρνομπιλ. Οι φλόγες έχουν δυναμώσει και έχουν δημιουργήσει μεγάλο κίνδυνο εξάπλωσης της φωτιάς σε μια περιοχή 20 χιλιομέτρων.

 

Η Αστυνομία και η Εθνοφρουρά  βρίσκονται σε συναγερμό υψίστου βαθμού. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός που πέταξε πάνω από τις περιοχές της φωτιάς, είπε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο αλλά τόνισε ότι είναι η μεγαλύτερη φωτιά από το 1992.

 

Σύμφωνα με την Greenpeace της Ρωσίας η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη: «Μια τεράστια καταστροφική πυρκαγιά μαίνεται στην ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ. Εκτιμούμε ότι η περιοχή που φλέγεται είναι αντιστοιχεί σε 100 χιλιάδες στρέμματα, βάση φωτογραφικών από δορυφόρους».

 

«Ο δυνητικός κίνδυνος σε αυτή την πυρκαγιά προέρχεται από τους ραδιενεργούς ρύπους που έχουν απορροφηθεί από τα φυτά» εξηγεί ο οικολόγος Christopher Busby στο Russia Today .

 

Ορισμένα από τα υλικά που είχαν μολύνει την περιοχή, θα έχουν απορροφηθεί από τα δάση. Με άλλα λόγια, όταν προσγειώθηκαν στο έδαφος το 1986 και απορροφήθηκαν από τα δέντρα και όλη την βιόσφαιρα. Είναι σαν το Τσερνομπίλ ξανά. Όλα τα ραδιενεργά υλικά που έπεσαν στο έδαφος θα καούν στον αέρα και θα εισπνέονται από τους ανθρώπους» προειδοποίησε δραματικά ο Busby, ο οποίος είναι επιστημονικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους κινδύνους της Ραδιενέργειας.

ΠΗΓΗ: rt.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook