
Έπειτα από περίπου 50 χρόνια συνεργασίας, ο εμβληματικός σκιτσογράφος και πολιτικός γελοιογράφος Jean Plantureux, γνωστός στο ευρύ κοινό ως "Plantu", πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Η απόφαση αυτή όπως υποστηρίζει ο ίδιος, πάρθηκε από κοινού με τη διεύθυνση της εφημερίδας, η οποία πλέον θα φιλοξενεί σκίτσα από το "Cartooning for Peace", την ένωση σκιτσογράφων που ίδρυσε πριν από 15 χρόνια με τον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.
Η συνεργασία μέσω της συγκεκριμένης ένωσης, θα δώσει τη δυνατότητα σε σκιτσογράφους από όλο τον κόσμο να δημοσιεύουν τις δουλειές τους στην ιστορική εφημερίδα. "Εχουμε 52 χώρες που εκπροσωπούνται στην Cartooning for Peace. Ανάλογα με την επικαιρότητα θα υπάρχει ένα αμερικανικό, ρωσικό, βενεζουελάνικο, αλγερινό...σκίτσο. Αυτό μας επιτρέπει να έχουμε κάθε μέρα ένα σκιτσογράφο από διαφορετική χώρα, με την δική του άποψη", εξήγησε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το σκίτσο του που έγραψε ιστορία
Μαχητής της ελευθερίας της γνώμης, ο Jean Plantureux που θα είναι 70 ετών τον Μάρτιο όταν και θα αποχωρήσει από την εφημερίδα, σχολίαζε κάθε μέρα την επικαιρότητα στην πρώτη σελίδα της Monde, με το χλευαστικό και ανατρεπτικό κραγιόνι του.
Το πιο εμβληματικό ίσως σκίτσο της πολύχρονης και σπουδαίας σταδιοδρομίας του το δημιούργησε το 1992. Η συγκεκριμένη δουλειά έμεινε στην ιστορία όχι για την πρωτοπόρα τεχνική που χρησιμοποίησε ή για κάποιο άλλο κριτήριο που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να αναδείξουν την αξία ενός σκίτσου. Αλλά γιατί κατάφερε να ενώσει δύο κόσμους. Αυτόν του Ισραήλ, με αυτόν της Παλαιστίνης.
Ο Plantu κατάφερε να βάλει το 1992 τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και τον τότε υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες να συνυπογράψουν σκίτσο του, με την ισραηλινή και την παλαιστινιακή σημαία να κυματίζουν η μια δίπλα από την άλλη. Ένα χρόνο μετά ήρθε και η ιστορική συμφωνία του Όσλο μεταξύ των δύο πλευρών, για την οποία τιμήθηκαν με Νόμπελ Ειρήνης, οι Πέρες και Αραφάτ.
Ο ίδιος έχει γίνει αφιέρωμα σε μερικές από τις μεγαλύτερες εφημερδίδες του κόσμου όπως οι "New York Times". Δουλειές του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά και έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Φυσικά και η χώρα μας, δεν θα μπορούσε να λείπει από τα μέρη που έχουν εκτεθεί έργα του Plantu, την οποία έχει επισκεφτεί πολλές φορές.
"Η δημιουργία ενός σκίτσου είναι μια πολιτική πράξη" είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία το 2006 με αφορμή έκθεση σκίτσων του στο Μέγαρο Μουσικής. "Συναντώ κατά καιρούς μερικούς πολιτικούς. Όταν όμως είμαι μπροστά στο χαρτί, ξεχνώ και αυτούς και το θέμα της ευγένειας. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι θέλω να τους τραβήξω λίγο το αυτί και να κάνω τον αναγνώστη να σκεφτεί", είχε προσθέσει για τον τρόπο που σκέφτεται όταν δημιουργεί ένα σκίτσο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr