X

Γαλλία: Η στιγμή που αστυνομικός πετάει 29χρονο στο έδαφος με το κεφάλι - Πέθανε 13 ημέρες μετά [βίντεο]

Έρευνα για τον θάνατο 29χρονου στη Γαλλία έπειτα από τραυματισμό του από αστυνομικό

Γράφει: TheToc team

Έρευνα από τη Γενική Επιθεώρηση της Αστυνομίας (IGPN) βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γαλλία για τον θάνατο ενός 29χρονου άνδρα, ο οποίος κατέληξε 13 ημέρες μετά το περιστατικό κατά το οποίο φέρεται να δέχθηκε σπρώξιμο από αστυνομικό και να χτύπησε με το κεφάλι στο έδαφος.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην Καρκασόν, μετά το τέλος μουσικού φεστιβάλ, στις 21 Ιουνίου. Ο 29χρονος, ο οποίος ονομαζόταν Γιουσούφ, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του, 13 ημέρες αργότερα, όπως αναφέρει το RadioFrance.

Αρχικά, η εισαγγελία της Καρκασόν υποστήριζε ότι δεν είχε προκύψει σύνδεση ανάμεσα στο περιστατικό και τον θάνατο του 29χρονου. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει: "με βάση την παρούσα κατάσταση της έρευνας, δεν υπάρχει (...) αιτιώδης σύνδεση μεταξύ των γεγονότων που καταγράφηκαν και του θανάτου που σημειώθηκε 13 ημέρες αργότερα. Έρευνα για τα αίτια του θανάτου διεξάγεται, ενώ η νεκροψία-νεκροτομή που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου 2026 απέκλεισε οποιονδήποτε ύποπτο τραυματισμό που να υποδηλώνει την παρέμβαση τρίτου προσώπου και έδειξε ως πιθανότερη την τοξική αιτία".

Ωστόσο, τα δεδομένα στην υπόθεση άλλαξαν μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο από το περιστατικό. Η εισαγγελία αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο παράρτημα της IGPN στη Μασσαλία, προκειμένου να διερευνηθεί δικαστικά το ενδεχόμενο άσκησης βίας από αστυνομικό.

Η παραπομπή αφορά, σύμφωνα με την εισαγγελία, "δικαστική έρευνα με αντικείμενο εκ προθέσεως άσκηση βίας από πρόσωπο που ασκεί δημόσια εξουσία".

Ο αδελφός του 29χρονου, Χαμζά, κατέθεσε τη Δευτέρα και μίλησε στο BFMTV για τον αδελφό του, απορρίπτοντας όσα είχαν αναφερθεί προηγουμένως σχετικά με την προσωπική του κατάσταση.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: "ο αδελφός μου δεν ήταν άστεγος. Είχε το δικό του δωμάτιο στο σπίτι των γονιών μας, το οποίο είναι 130 τετραγωνικά μέτρα. Δεν ήταν ούτε τοξικομανής. Είχε καπνίσει κάνναβη και είχε πιει με τους φίλους του στη Γιορτή της Μουσικής, αυτό ήταν όλο".

Είχε προηγηθεί ενημέρωση από την εισαγγελία, στην οποία γινόταν λόγος για "γνωστό ιστορικό χρήσης πολλαπλών ουσιών", ενώ αναφερόταν επίσης ότι ο νεαρός ζούσε στον δρόμο από την ηλικία των 16 ετών.

Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί αμφισβητήθηκαν από την οικογένεια του Γιουσούφ, με τον αδελφό του να εκφράζει την έντονη αντίδρασή του για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε η ζωή του 29χρονου.

Ο Χαμζά αναφέρθηκε, τέλος, και στη στάση της οικογένειας απέναντι στην αστυνομία, υπογραμμίζοντας ότι η υπόθεση δεν αναιρεί τη γενικότερη εκτίμησή τους για τους αστυνομικούς της περιοχής.

"Ελπίζουμε η αστυνομική βία να σταματήσει στην Καρκασόν και σε ολόκληρη τη χώρα. Γνωρίζουμε τους αστυνομικούς της Καρκασόν, είναι εξαιρετικοί. Όταν βλέπουμε κάτι τέτοιο, αηδιάζουμε. Αηδιάζουμε για λογαριασμό τους και για τους υπόλοιπους αστυνομικούς" κατέληξε ο αδερφός του 29χρονου Γιουσούφ.

Διαβάστε Επίσης