​Γαλλία: Ποιοι είναι οι ανεμβολίαστοι Γάλλοι που ο Μακρόν θέλει να τους "την σπάσει"- Οι αδιάφοροι, οι απομονωμένοι και οι φτωχοί

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν δήλωσε πως "θέλει να τσαντίσει" τους ανεμβολίαστους προκαλώντας σάλο ενώ ακολούθησαν διαδηλώσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

​Μέχρι την ώρα που ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν πρόφερε τη φράση: "Τους ανεμβολίαστους, θέλω πολύ να τους τσαντίσω" που πυροδότησε άλλον έναν γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης, 5,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Γαλλίας δεν είχαν κάνει ούτε την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

​Γαλλία: Ποιοι είναι οι ανεμβολίαστοι Γάλλοι που ο Μακρόν θέλει να τους "την σπάσει"- Οι αδιάφοροι, οι απομονωμένοι και οι φτωχοί

Με μια πιο προσεκτική ματιά βλέπουμε πως το βασικότερο ίσως για την πολιτική χαρακτηριστικό τους είναι πως οι περισσότεροι από αυτούς δεν ψηφίζουν είτε λόγω ηλικίας είτε εκ πεποιθήσεως. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν "τσαντίζονται" κι οι ίδιοι, όπως έδειξαν βγαίνοντας στους δρόμους του Παρισιού αλλά και άλλων πόλεων και βροντοφωνάζοντας "Εμείς θα σε τσαντίσουμε" και εμμένοντας την διαφωνία τους με το υγειονομικό πάσο.

"Ο Μακρόν έκανε λάθος"

Το ινστιτούτο Ifop διενήργησε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 61% των Γάλλων πιστεύει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λάθος που είπε ότι ήθελε να "τσαντίσει" τους ανεμβολίαστους και το 54% από αυτούς δηλώνουν σοκαρισμένοι.

Διαβάστε Επίσης

Τρεις μέρες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν στην εφημερίδα "Le Parisien" κατά των ανεμβολίαστων, οι Γάλλοι τηρούν περισσότερο στάση αποδοκιμασίας ενώ το πολιτικό κόστος φαίνεται μετριασμένο. Οι σκληρές δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, διχάζουν Γάλλους. Το 54% από αυτούς σύμφωνα με την έρευνά του Ifop δηλώνουν σοκαρισμένοι από την περίφημη φράση του "οι ανεμβολίαστοι, θέλω πολύ να τους τσαντίσω" και το 61% πιστεύει ότι έκανε λάθος που το είπε. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του κόμματός του, La République en Marche, υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τον πρόεδρο.

Η καταδίκη είναι ομόφωνη μεταξύ των ψηφοφόρων από άλλα πολιτικά κόμματα: 85% μεταξύ των "Ανυπότακτων" του Μελανσόν, 81% μεταξύ των υποστηρικτών της ριζοσπαστικής δεξιάς (Ζεμούρ και Ντιπόν-Ενιάν), 74% μεταξύ των Πράσινων, 65% μεταξύ των ψηφοφόρων της Λε Πεν και 57% μεταξύ των ψηφοφόρων των σοσιαλιστών (PS) αλλά μόνο 52% μεταξύ των ψηφοφόρων της παραδοσιακής δεξιάς ( LR)

Γαλλία Ναντ ανεμβολίαστοι διαδήλωση

​Ποιοι είναι οι μη εμβολιασμένοι Γάλλοι που θέλει να τσαντίσει ο Μακρόν;

​Συχνά πυκνά οι δημοσκόποι στη Γαλλία έχουν προσπαθήσει να εντοπίσουν και να "μετρήσουν" αυτή τη μερίδα του γαλλικού πληθυσμού που την υπολογίζουν στο 8%. Έξι μήνες νωρίτερα πάντως εμφανίζονταν να είναι περισσότεροι: σε έρευνα κοινής γνώμης της εταιρείας Odoxal το 11% των ερωτηθέντων απαντούσε πως δεν επρόκειτο να εμβολιαστεί. Πλέον, κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες.

Διαβάστε Επίσης

Οι αδιάφοροι

Δεν είναι όλοι τους αμετανόητοι αντιεμβολιαστές.

Υπάρχουν οι έφηβοι ηλικίας 12 έως 17 ετών που είτε οι ίδιοι είτε οι γονείς τους θεωρούν ότι ο κορονοϊός δεν τους πολυαφορά. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα δεν έχει κάνει καμία δόση ποσοστό 18,46%.

Αλλά τους τόσο νέους δύσκολα μπορείς να τους προσάψεις κακόβουλη πρόθεση. Οι αληθινά αδιάφοροι και κοινωνικά ανεύθυνοι ανεμβολίαστοι βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα των 30-49 στην οποία δεν έχει εμβολιαστεί 1 στους 10. Είναι αυτοί που συχνά απαντούν πως δεν έχουν χρόνο, πως έχουν άλλα πράγματα να κάνουν.

Οι απομονωμένοι

Στη Γαλλία, οι ενημερωτικές εκστρατείες για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού τρέχουν εδώ και έναν χρόνο συστηματικά και σε ευρεία κλίμακα. Αλλά σε κάποιους δεν έφτασαν. Από τους άνω των 75 ετών το 8,40% δεν έχει εμβολιαστεί. Θεωρούνται άνθρωποι που ζουν απομονωμένοι, δεν επισκέπτονται συχνά γιατρό και οι μετακινήσεις τους δυσκολεύουν πολύ. Είναι εκείνοι που ζουν μακριά από όλους και όλα και δεν βλέπουν κανένα νόημα να εμβολιαστούν αφού, όπως θα έλεγαν κι οι ίδιοι, δεν βλέπουν ποτέ κανέναν.

Οι φτωχοί

Μεταξύ των μη εμβολιασμένων, 4 στους 10 ανεμβολίαστοι είναι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες ένδειας και αβεβαιότητας είτε χωρίς κανένα εισόδημα είτε με πολύ χαμηλό εισόδημα ενώ συχνά είναι άστεγοι. Νέοι με χαμηλά εισοδήματα που ζουν μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ως επί το πλείστον μεταξύ των ανεμβολίαστων σε αντίθεση με τους μεγαλύτερης ηλικίας, περισσότερο εύπορους κατοίκους μεγάλων πόλεων.

​Οι νότιοι, το Σεν Ντενί και οι υπερπόντιες κτήσεις

​Γεωγραφικά ο μεγαλύτερος αριθμός των μη εμβολιασμένων εντοπίζεται στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας και την Κορσική. Τα ποσοστά μη εμβολιασμένων κυμαίνονται μεταξύ 30% και 35%. Βόρεια του Παρισιού, το πυκνοκατοικημένο, υποβαθμισμένο διαμέρισμα Σεν - Σεν Ντενί οι ανεμβολίαστοι είναι επίσης στο 35%. Στη Γουιάνα και την Μαγιότ με το ζόρι φτάνει το 25%. Κάτι τα προβληματικά logistics, κάτι μια γενικευμένη και διαχρονική καχυποψία για τη μαμά Γαλλία, οι γαλλικές κτήσεις είναι αθωράκιστες.

​​Οι ανένδοτοι

​​Είναι εκείνοι που εκφράζονται με δυσπιστία για τον κορονοϊό και κατ’επέκταση για το εμβόλιο. Συγκριτικά με τους "παραδοσιακούς" αντιεμβολιαστές, οι αντιεμβολιαστές του κορονοϊού είναι πολλοί περισσότεροι και ξεφεύγουν από το προφίλ του αντιεμβολιαστή που απορρίπτει την επιστήμη και θεοποιεί τη φύση. Πάνω απ’όλα είναι η ατομική τους ελευθερία, αυτή τη φορά πάνω και από την υγεία τους.

Οι "για ιατρικούς λόγους"

Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν τους υπολόγισε σε μόλις μερικές εκατοντάδες, εννοώντας όμως εκείνους που για πραγματικούς και τεκμηριωμένους ιατρικούς λόγους αντενδείκνυται ο εμβολιασμός τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ "ΣΚΛΗΡΟΙ" ΔΕΙΚΤΕΣ 19 Ιαν 2022 | 22:16

Καπραβέλος: Οι τρεις αιτίες θανάτων από κορονοϊό - "Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο θανατηφόρα ιογενή λοίμωξη"

"Η Δέλτα σαρώνει στα νοσοκομεία, είναι μετάλλαξη που δεν αστειεύεται, έχει δώσει τραγικά αποτελέσματα" δηλώνει ο Νίκος Καπραβέλος και ζητά ενίσχυση του ΕΣΥ.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 19 Ιαν 2022 | 21:17

Μακρόν σε Μητσοτάκη για Rafale: "Σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη της κοινής Άμυνας που χτίζουμε"

Αναφορά στην Ελλάδα έκανε και στην τριτολογία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ REUTERS 19 Ιαν 2022 | 20:36

Ο ανεμβολίαστος Νόβακ Τζόκοβιτς εξαγόρασε εταιρεία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει θεραπεία κατά του κορονοϊού

Ο Τζόκοβιτς αγόρασε ποσοστό 80% του μετοχικού κεφαλαίου της QuantBioRes, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ιατρικής θεραπείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Η ΙΔΙΑ 19 Ιαν 2022 | 20:01

Βόλος: Φυλάκιση 7 μηνών στην 33χρονη που δεν έστελνε την κόρη της σχολείο και προειδοποίηση για αφαίρεση γονικής μέριμνας

Το παιδί θα πρέπει να συνεχίσει κανονικά τη φοίτησή του γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν και σκληρότερα μέτρα, είπε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου στο Βόλο

ΕΙΧΕ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ 19 Ιαν 2022 | 19:59

Τραγωδία στην Αμαλιάδα: 58χρονη που νοσούσε από κορονοϊό κατέληξε μόλις μπήκε στο ασθενοφόρο

Η γυναίκα είχε τις αισθήσεις της μέχρι τη στιγμή που μπήκε στο ασθενοφόρο.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 19 Ιαν 2022 | 19:59

Απίστευτο: Σελίδα γνωριμιών μόνο για ανεμβολίαστους στο Facebook [Βίντεο]

Ομάδα που δημιουργήθηκε στο facebook έχει σκοπό την κοινωνικοποίηση μη εμβολιασμένων… μόνο με μη εμβολιασμένους

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ REUTERS 19 Ιαν 2022 | 19:55

Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Ακόμη και με ήπια συμπτώματα, ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης

Ακόμη και εννά μήνες μετά τη μόλυνση, ο κορονοϊός μπορεί να ταλαιπωρεί ακόμη τον ασθενή.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 19 Ιαν 2022 | 18:18

Ευρωπαϊκές προτεραιότητες Μακρόν: "Να ξαναχτίσουμε την Ευρώπη"

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, που έχει την προεδρία της ΕΕ για το α' εξάμηνο του έτους, παρουσίασε τους στόχους για την Ευρώπη.

ΣΤΗ ΣΑΒΟΙΑ 19 Ιαν 2022 | 18:12

Θρήνος στη Γαλλία: Σκοτώθηκε κάνοντας σκι ο βραβευμένος ηθοποιός Γκασπάρ Ουλιέλ - Ήταν μόλις 37 ετών

Σκοτώθηκε ο βραβευμένος με Σεζάρ, Γάλλος ηθοποιός Γκασπάρ Ουλιέλ, γνωστός για τον ρόλο του ως Ιβ Σεν Λοράν και πρόσωπο αρώματος της Chanel

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 19 Ιαν 2022 | 17:55

Μόσιαλος: Αυτές είναι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στους διαβητικούς αν κολλήσουν - Τι γράφει για τα εμβόλια mRNA

Όπως επισημαίνει ο Ηλίας Μόσιαλος, η μόλυνση από κορονοϊό σχετίζεται με επιδείνωση των συμπτωμάτων του διαβήτη.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 19 Ιαν 2022 | 17:42

Κορονοϊός: 7.400 τα νέα κρούσματα στην Αττική - Μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη η Κρήτη

Σταθερά πρώτη σε κρούσματα κορονοϊού η Αττική - Ανησυχία για την Κρήτη - Ο χάρτης της διασποράς.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 19 Ιαν 2022 | 17:37

Κορονοϊός: Αυξήθηκαν στους 683 οι διασωληνωμένοι - 88 θάνατοι και 20.107 νέα κρούσματα

Το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 36.300, αποτελώντας το 25% - To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 1.14

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ 19 Ιαν 2022 | 16:26

Επίσημο: Παρατείνονται για μία εβδομάδα τα μέτρα - Η πρόταση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων

Σε ισχύ τα ίδια μέτρα έως το τέλος Ιανουαρίου - Την επόμενη βδομάδα θα επανεξεταστεί η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και η νυχτερινή διασκέδαση.