Γαλλία: Τι δείχνουν τον τελευταίο μήνα τα γκάλοπ για τους 4 υποψηφίους

Την Κυριακή, οι Γάλλοι καλούνται στις πλέον αμφίρροπες και απρόβλεπτες προεδρικές εκλογές των τελευταίων ετών. Τα σενάρια για τον δεύτερο γύρο και οι δημοσκοπήσεις.

gallia-ti-deixnoun-ton-teleutaio-mina-ta-gkalop-gia-tous-4-upopsifious
SHARE THIS
0
SHARES

Την ερχόμενη Κυριακή, η Μαρίν Λεπέν, θα βρίσκεται στο προπύργιο του κόμματος της, στο Henin – Beaumont, και θα κάνει τις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου στην αίθουσα «Φρανσουά Μιτεράν». Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρώην τραπεζίτης της Ρότσιλντ που βρέθηκε αναπάντεχα στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής και όπως όλα δείχνουν απέχει μια ανάσα από το Ελιζέ, θα περιμένει με αγωνία να δει αν επιβεβαιώνεται το λεγόμενο «macron effect» στην γαλλική κοινωνία που διψά για νέα πρόσωπα. Ο Φρανσουά Φιγιόν θα διαπιστώνει εάν πράγματι τον τιμώρησαν οι ψηφοφόροι της κεντροδεξιάς για το penelopegate και o  Ζαν Λυκ Μελανσόν θα μαθαίνει εάν τελικά θα είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας ή... ακόμα και η έκπληξη της γαλλικής προεδρικής κάλπης. 

Την Κυριακή, οι Γάλλοι καλούνται στις πλέον αμφίρροπες και απρόβλεπτες προεδρικές εκλογές των τελευταίων ετών. Όλες οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» ως μεγάλο φαβορί τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν. Όμως η διαφορά που τον χωρίζει από τους υπόλοιπους τρεις κύριους διεκδικητές του θώκου, τη Μαρίν Λεπέν στην άκρα δεξιά, τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν και τον αριστερό Ζαν-Λυκ Μελανσόν έχει μικρύνει πολύ. Οποιοσδήποτε από τους τέσσερις θα μπορούσε να περάσει στον δεύτερο γύρο, στις 7 Μαΐου. Και αυτές είναι οι μονομαχίες –πιθανές ή λιγότερο πιθανές– που θα μπορούσαν να προκύψουν το βράδυ της Κυριακής. Πάντως υπό όλα τα υποθετικά σενάρια ο μόνος που μπορεί να κερδίσει όλους τους υποψηφίους στον δεύτερο γύρο είναι ο Μακρόν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Η ηγέτιδα της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται να περνά στον δεύτερο γύρο, αν και τις τελευταίες ημέρες τα ποσοστά της μειώνονται, όπως και αυτά του κεντρώου Μακρόν, με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν και τους δύο περίπου στο 23% της πρόθεσης ψήφου. Ο συντηρητικός Φιγιόν, που αντιμετωπίζει προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, και ο υποψήφιος της άκρας Αριστεράς Μελανσόν εμφανίζονται περίπου στο 20%. Πάντως, ο πρώτος γύρος θα είναι ιδιαίτερα αμφίρροπος, καθώς μέχρι στιγμής οι προβλέψεις των δημοσκόπων κινούνται στο περιθώριο του στατιστικού λάθους, ενώ η αποχή αναμένεται να είναι αυξημένη και σχεδόν το 30% των ψηφοφόρων λένε ότι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει ποιον πρόκειται να ψηφίσουν.

Δείτε τους πίνακες του Paris Match στους οποίους καταγράφεται το πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά όλων των υποψηφίων στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα, μέρα με τη μέρα. 

Δημοσκόπηση για το Paris Match 19 Απριλίου
Δημοσκόπηση για το Paris Match 19 Απριλίου

 

15ήμερο
15ήμερο

 

Μήνας
Μήνας

 

Η πορεία των υποψηφίων
Η πορεία των υποψηφίων

Τα σενάρια για τον δεύτερο γύρο 

Εν τω μεταξύ, τα σενάρια για το ποιοι θα περάσουν τελικά στον δεύτερο γύρο και τι θα γίνει από εκεί και πέρα δίνουν και παίρνουν: 

Σενάριο Πρώτο: Μακρόν έναντι Λεπέν

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο. Μια τέτοια σύγκρουση θα ισοδυναμούσε με σεισμική αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της Γαλλίας, αφού κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβερνούν τη χώρα επί δεκαετίες δεν θα περνούσε στον δεύτερο γύρο. Ταυτόχρονα, ένας νεαρός πολιτικός που ίδρυσε το κίνημά του, το En Marche!, μόλις πριν από έναν χρόνο, θα βρισκόταν αντιμέτωπος με μια έμπειρη πολιτικό που θέλει να οδηγήσει τη Γαλλία στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μολονότι οι επενδυτές και οι Γάλλοι ψηφοφόροι είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να συνηθίσουν στην ιδέα ότι η Λεπέν θα περάσει στον δεύτερο γύρο, μια τέτοια πιθανότητα είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε νευρικότητα στις αγορές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο 39χρονος φιλοευρωπαίος, ανεξάρτητος Μακρόν θα κερδίσει εύκολα στον δεύτερο γύρο και ότι η Λεπέν θα χάσει την ευκαιρία να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας στα 48 της. Το ερώτημα που θα τεθεί στη συνέχεια είναι αν ο Μακρόν θα καταφέρει να κερδίσει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο. Μια νίκη της Λεπέν θα προκαλούσε σοκ αλλά για την ίδια πολλά θα κρίνονταν επίσης και στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Σενάριο δεύτερο: Φιγιόν έναντι Λεπέν

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αυτό ήταν το πιθανότερο σενάριο που έβλεπαν οι δημοσκόποι. Πλέον, ο Φιγιόν βρίσκεται στην τρίτη θέση (ενδεχομένως και στην τέταρτη), πληγωμένος από το σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου του. Ο 63χρονος πρώην πρωθυπουργός φαίνεται ότι ανακάμπτει και οι αναλυτές εκτιμούν ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, θα λάβει τη στήριξη που χρειάζεται από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που επηρεάστηκαν μέν από το σκάνδαλο αλλά δεν θέλουν να δουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο αντί για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αν ο Φιγιόν βρεθεί αντιμέτωπος με την Λεπέν, θα την κερδίσει αλλά με μικρή διαφορά, ένα σενάριο που δεν φαίνεται να αρέσει στους επενδυτές.

Αν και ο Φιγιόν αρνείται ότι παρανόμησε, το σκάνδαλο πιθανότατα θα τον ακολουθήσει καθ' όλη τη διάρκεια της προεδρίας του. Εκφράζονται έτσι αμφιβολίες για το πώς θα μπορέσει να προωθήσει τα ήδη αμφισβητούμενα σχέδιά του που αφορούν μεγάλες περικοπές δαπανών. Από την άλλη, θα αποσπούσε ευκολότερα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σε σύγκριση με τον Μακρόν και την Λεπέν, χάρη στην κομματική βάση των Ρεπουμπλικάνων.

Σενάριο τρίτο: Μακρόν έναντι Φιγιόν

Η μεγαλύτερη έκπληξη σε αυτό το ντουέτο θα ήταν η απουσία της Μαρίν Λεπέν. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε επίσης «χαστούκι» για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Απόντος και του Μελανσόν από τον δεύτερο γύρο, αυτό θα σήμαινε ότι και οι δύο ευρωσκεπτικιστές υποψήφιοι θα βρίσκονταν εκτός, προς μεγάλη ανακούφιση των επενδυτών.

Ο αποκλεισμός της Λεπέν θα της προκαλούσε πιθανότατα προβλήματα στο εσωτερικό του Εθνικού Μετώπου, του κόμματός της, δεδομένης και της έντασης στις σχέσεις με την ανιψιά της, τη Μαρίον Μαρεσάλ-Λεπέν, όχι όμως τόσα που να της στερήσουν την ηγεσία. Κρίσιμης σημασίας για τη Μαρίν Λεπέν θα ήταν σε αυτήν την περίπτωση η επίδοσή της στις βουλευτικές του Ιουνίου.

Σενάριο τέταρτο: Μελανσόν έναντι Λεπέν

Κρύος ιδρώτας θα έλουζε τις αγορές με τους δύο ευρωσκεπτικιστές υποψηφίους, της ακροδεξιάς και της αριστεράς, να μάχονται για την προεδρία. Η αύξηση των ποσοστών του 65χρονου Μελανσόν στις δημοσκοπήσεις, μετά την καλή επίδοσή του στις τηλεμαχίες στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου, είναι άλλη μια έκπληξη αυτών των εκλογών. Αν και καμία δημοσκόπηση δεν τον φέρνει στον δεύτερο γύρο, το ποσοστό που του δίνουν βρίσκεται μέσα στο περιθώριο του στατιστικού λάθους.

Σε μονομαχία Μελανσόν - Λεπέν, νικητής θα έβγαινε ο πρώτος. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του  Harris Interactive Poll ο Μελενσόν θα κέρδιζε στον δεύτερο γύρο την Λεπέν με ποσοστό 60% και τον Φιγιόν με ποσοστό 58%. Ο Μελενσόν έχει  δηλώσει ότι θα επιδιώξει την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπροσθέτως, θα έπρεπε να αγωνιστεί σκληρά για να κερδίσει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να προωθήσει τα σχέδιά του.

Σενάριο πέμπτο: Μελανσόν έναντι Μακρόν

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν θα κέρδιζε πολύ εύκολα σε μια τέτοια μονομαχία που θα έφερνε αντιμέτωπους δύο πολιτικούς με πολύ διαφορετικό όραμα για το μέλλον της Γαλλίας και τη σχέση της με την Ευρώπη.

Σενάριο έκτο: Μελανσόν έναντι Φρανσουά Φιγιόν

Το σενάριο αυτό είναι το πιο απίθανο απ' όλα γιατί οι δύο πολιτικοί βρίσκονται στην 3η και την 4η θέση των δημοσκοπήσεων επί του παρόντος. Αν όμως περνούσαν στον δεύτερο γύρο, ο Μελανσόν πιθανότατα θα κέρδιζε.

Άλλα σενάρια

Το ποσοστό του Μπενουά Αμόν, του υποψηφίου των Σοσιαλιστών, έχει πέσει ακόμη και στο 8% και καμία δημοσκόπηση δεν τον φέρνει στον δεύτερο γύρο. Ακόμη πιο απίθανο θα ήταν να περάσει κάποιος από τους υπόλοιπους έξι υποψηφίους που συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά. Δεν υπάρχει επίσης καμία πιθανότητα να συγκεντρώσει κάποιος υποψήφιος ποσοστό άνω του 50% στον πρώτο γύρο και να εκλεγεί πρόεδρος χωρίς να χρειαστεί η διεξαγωγή του δεύτερου γύρου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανείς τους δεν συγκεντρώνει προς το παρόν ούτε καν το μισό από αυτό το ποσοστό.

Το τελευταίο debate 

Οι 11 υποψήφιοι θα διασταυρώσουν για τελευταία φορά απόψε τα ξίφη τους στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης, όπου πρόκειται να μιλήσουν για 15 λεπτά ο καθένας ξεχωριστά. Αυτή θα είναι η τελευταία μεγάλη τηλεοπτική εμφάνιση για τους υποψήφιους πριν από την εκλογική μάχη της Κυριακής, κυρίως για τους τέσσερις που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις και κονταροχτυπιούνται για μία θέση στον δεύτερο γύρο: τον Εμανουέλ Μακρόν, τη Μαρίν Λεπέν, τον Φρανσουά Φιγιόν και τον Ζαν Λικ Μελανσόν. 

Η εκπομπή ξεκινά στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας) από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2. 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook