Follow us

Γαλλικές εκλογές: Πώς άλλαξε την "εικόνα" της η Λε Πεν για να πείσει τους Γάλλους - Οι εντυπωσιακές "κωλοτούμπες"

Η ηγέτις της γαλλικής ακροδεξιάς έκανε ένα είδος make-over αλλάζοντας τις ακραίες θέσεις της και "μαλακώνοντάς" τη σκληρή ρητορική της για να διευρύνει την εκλογική της βάση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στην πενταετία που μεσολάβησε από την ήττα της Λε Πεν στην δεύτερη προσπάθειά της να εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, είχε αρκετό χρόνο. Τον εκμεταλλεύθηκε ακολουθώντας μια μεθοδική στρατηγική αλλαγής της εικόνας και της ρητορικής της με σκοπό να διευρύνει την εκλογική της βάση και να αποτινάξει το ακροδεξιό φόβητρο από πάνω της.

Για το πετύχει, έκανε σε ορισμένα κρίσιμα θέματα, εντυπωσιακή στροφή, ενώ σε άλλα δείχνει να προσαρμόζεται.

Συνταξιοδοτικό: το θέμα που θα βαρύνει περισσότερο στην κάλπη;

Παρότι το θέμα των συντάξεων μοιάζει να είναι το δυνατό της χαρτί απέναντι στον άτεγκτο Μακρόν που μιλά για επέκταση του χρόνου συνταξιοδότησης στα 65 έτη, κι ενώ η Λε Πεν υπερασπιζόταν με νύχια και με δόντια την συνταξιοδότηση στα 60, τον περασμένο μήνα έκανε μια αλλαγή στη στάση της.

Μιλώντας στο κανάλι France 2, είπε ότι τάσσεται υπέρ ενός "συστήματος προοδευτικής συνταξιοδότησης", κρατώντας το όριο των 60 ετών για όσους έχουν μπει στην αγορά εργασίας πριν από την ηλικία των 20 ετών. "Το να εργάζεσαι νωρίτερα σημαίνει να δουλεύεις πιο σκληρά και επομένως να συνταξιοδοτηθείς νωρίτερα", είπε. Έτσι, εάν εκλεγεί στις 24 Απριλίου, όποιος εισέρχεται στην ενεργό ζωή μεταξύ 17 και 20 ετών θα μπορεί να φύγει στα 60 του χρόνια. Όσοι ξεκίνησαν να εργάζονται μεταξύ 20 και 24,5 ετών θα επωφεληθούν από πλήρη συνταξιοδότηση μεταξύ 60,75 και 62, ενώ οι υπόλοιποι υπόκεινται στο ισχύον καθεστώς - 62 έτη.

"Όσο χαμηλότερη είναι η ηλικία εισόδου στην απασχόληση, τόσο χαμηλότερος θα είναι και ο αριθμός των τριμήνων που απαιτούνται για να επωφεληθούν από τον συντελεστή", είπε η Μαρίν Λε Πεν, θεωρώντας ότι "όταν ξεκινάς νωρίς, συχνά οφείλεται στο ότι κάνουμε χειρωνακτική εργασία ενώ, όταν μπαίνουμε αργότερα στην επαγγελματική ζωή, είναι συχνά επειδή κάνουμε πνευματική εργασία που είναι πολύ λιγότερο κουραστική".

Διαβάστε Επίσης

Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρώ και χρέος: Τι έχει να πει απέναντι στον ευρωπαϊστή Μακρόν

Από ακραιφνής αντιευρωπαΐστρια, έχει υιοθετήσει πολύ πιο μετριοπαθή στάση. Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ατζέντα της Μαρίν Λε Πεν άλλαξε εντελώς.

Το 2017, η εθνικίστρια Λε Πεν πρότεινε δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ προκειμένου να "αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία της Γαλλίας". Πρότεινε επίσης, να εγκαταληφθεί η ζώνη Σένγκεν όπως και το ευρώ.

Έτσι, και με την ισχύ της πρωτιάς του "Εθνικού Μετώπου" με 24% στις ευρωεκλογές του 2014, είχε σχεδιάσει το δικό της Frexit προτείνοντάς τα μέτρα αυτά ήδη από το 2012, και πια το 2017 προωθούσε την πρόταση σε ένα περιβάλλον που έμοιαζε ευεπίφορο για να καρποφορήσει ένα χρόνο μετά την μεγάλη κρίση της επικράτησης του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα του 2016. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Από το Frexit στην Ευρώπη "που θέλει να επιβιώσει"

Η ρητορική της έχει πια απομακρυνθεί πάρα πολύ από το "Frexit" που ως όρος έχει βγει εντελώς από το λεξιλόγιό της, και πλέον υποστηρίζει την επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Η έξοδος από το ευρώ έχει ξεχαστεί όπως και η έξοδος από τη ζώνη Σένγκεν.

Η ίδια λέει ότι δεν έχει αλλάξει θέσεις αλλά ότι είναι η ΕΕ που άλλαξε. Στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 έχει δηλώσει: "Όλοι οι κανόνες που με έκαναν να έρθω να σας πω ότι το ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει έχουν τροποποιηθεί επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση ήθελε να επιβιώσει το ευρώ". Η Μαρίν Λε Πεν, η οποία χαρακτήριζε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) "στενό κορσέ", όπως δήλωνε το 2019, πλέον δεν θεωρεί "χρήσιμη" την αποχώρηση της Γαλλίας.

Διαβάστε Επίσης

Το 2015, η Λε Πεν χαρακτήριζε τον τότε πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ "αντικαγκελάριο της Μέρκελ" λέγοντας πως στην ΕΕ υπήρχε "γερμανική κυριαρχία" που οφείλεται στον "ατέλειωτο φαύλο κύκλο λιτότητας" ενώ τόνιζε την ανάγκη "απεξάρτησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές". Πλέον, μιλώντας για το χρέος υποστηρίζει ότι "ένα χρέος πρέπει να αποπληρωθεί. Υπάρχει μια ουσιαστική ηθική πτυχή εδώ", ενώ για την ΕΚΤ λέει ότι "τίποτα δεν εμποδίζει την ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα επ' αόριστον, να τα μετατρέπει σε διαρκές χρέος ή ακόμη και να τα συμψηφίζει με τα λογιστικά αποθεματικά".

Διπλή υπηκοότητα

Η απαγόρευση της διπλής ιθαγένειας για μη Ευρωπαίους αλλοδαπούς ήταν μία από τις 144 προεδρικές δεσμεύσεις της Μαρίν Λε ΠΕν το 2017. Μια σκληρή πρόταση που την έχει κληρονομήσει από τον ιδρυτή του κόμματος Ζαν-Μαρί Λε Πεν.

Τώρα, έχει αλλάξει κάπως τη ρητορική της αφήνοντάς το στην άκρη, όχι όμως και αποκηρύσσοντάς το. Στην εφημερίδα Liberation έχει δηλώσει: "Γνώρισα χιλιάδες ανθρώπους. Για παράδειγμα οι Μαροκινοί που, νομικά, δεν μπορούν να αποποιηθούν την ιθαγένειά τους επειδή η χώρα τους το απαγορεύει. Ειλικρινά, προτιμώ να το αφήσω στην άκρη γιατί είναι σαν να ρίχνω αλάτι σε ανοιχτές πληγές".

Θανατική ποινή

Μια άλλη πρόταση-κορωνίδα του εθνικιστικού στρατοπέδου που παραμερίζει η Μαρίν Λε Πεν αφορά το ζήτημα της θανατικής ποινής.

Το 2012, η ​​υποψήφια του τότε Εθνικού Μετώπου σχεδίαζε να διενεργήσει δημοψήφισμα για την επιλογή της επαναφοράς της ή μη. Το 2017 η πρόταση είχε ήδη απαλειφθεί ενώ τώρα δεν γίνεται καν λόγος. Η άποψη που εξέφραζε το 2015, ωστόσο, είναι ότι "προσωπικά, ως δικηγόρος", πιστεύω "ότι ένα ποινικό σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς θανατική ποινή".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ 12 Αυγ 2022 | 13:10

Επιστροφή στην μεγάλη οθόνη για τον Τζόνι Ντεπ: Θα υποδυθεί τον Λουδοβίκο ΙΕ της Γαλλίας

Στο πλευρό του Τζόνι Ντεπ θα είναι η Γαλλίδα ηθοποιός Ισίλντ λε Μπεσκό, που θα υποδυθεί τη Μαντάμ ντου Μπάρι, τη διάσημη ερωμένη του Λουδοβίκου.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΞΗΡΑΣΙΑ 12 Αυγ 2022 | 07:58

Πύρινος εφιάλτης στη Γαλλία: Ευρωπαϊκές χώρες συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών - Ανάμεσα τους και η Ελλάδα

Συνολικά 361 πυροσβέστες από ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη νοτιοδυτική Γαλλία για να υποστηρίξουν τους 1.100 γάλλους συναδέλφους τους.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 89 ΕΤΩΝ 12 Αυγ 2022 | 00:11

Γαλλία: Πέθανε ο Ζαν Ζακ Σεμπέ - Ο διάσημος σκιτσογράφος του "μικρού Νικόλα"

Ο Ζαν Ζακ Σεμπέ άφησε την τελευταία του πνοή στο εξοχικό του, περιτριγυρισμένος από τη σύζυγο και στενούς φίλους του, δήλωσε ο βιογράφος του.

"Η ΧΩΡΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ" 11 Αυγ 2022 | 15:46

Ανδρέας Λοβέρδος για παρακολουθήσεις: Δεν τίθεται θέμα εκλογών για την υπόθεση των υποκλοπών [Ηχητικό]

"Η χώρα πηγαίνει σε εκλογές για άλλους λόγους. Είναι όμως σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας" δήλωσε για τις παρακολουθήσεις ο Ανδρέας Λοβέρδος.

ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΤΕΛΟΣ 10 Αυγ 2022 | 13:08

Πέθανε η λευκή φάλαινα Μπελούγκα λίγες ώρες μετά τον απεγκλωβισμό της από τον Σηκουάνα [Βίντεο]

Η φάλαινα μπελούγκα πέθανε λίγες ώρες μετά τον απεγκλωβισμό της από τον ποταμό Σηκουάνα.

ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΡΟΥΑΣΙ ΣΑΡΛ ΝΤΕ ΓΚΟΛ 10 Αυγ 2022 | 11:30

Γαλλία: Άνδρας που κρατούσε μαχαίρι σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά σε αεροδρόμιο του Παρισιού

"Οι αστυνομικοί εξουδετέρωσαν το πρωί απειλητικό άτομο που κρατούσε μαχαίρι στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ", ανακοίνωσε η γαλλική αστυνομία.

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΞΙ ΩΡΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ 10 Αυγ 2022 | 06:53

Γαλλία: Έβγαλαν από τα νερά του Σηκουάνα την παγιδευμένη φάλαινα Μπελούγκα [βίντεο]

Η λευκή φάλαινα υψώθηκε με δίχτυ από γερανό και αποτέθηκε σε μαούνα, όπου έσπευσαν να της προσφέρουν φροντίδες περίπου δέκα κτηνίατροι.

ΖΗΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ 08 Αυγ 2022 | 19:01

Βελόπουλος για παρακολουθήσεις: Ο Μητσοτάκης μετακύλησε την ευθύνη για ακόμη μία φορά - Πρέπει να πάμε σε εκλογές τώρα

Για συνωμοσιολογία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Βελόπουλος μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 07 Αυγ 2022 | 11:05

Επικεφαλής των Γάλλων πυροσβεστών: Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις φωτιές στην Ελλάδα

"Οι πυρκαγιές στη Μεσόγειο είναι μεγαλύτερες κάθε χρόνο". Τι λέει ο επικεφαλής της αποστολής των Γάλλων πυροσβεστών στην Ελλάδα.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 06 Αυγ 2022 | 15:49

Έξαλλος ο Ερντογάν με Γαλλία-Γερμανία: Είναι όργανα ελληνικής και ελληνοκυπριακής προπαγάνδας

Την έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση Γαλλίας και Γερμανίας έδειξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ 05 Αυγ 2022 | 23:48

Κενό επικοινωνίας Μακρόν και Πούτιν: Δεν μιλάνε στο τηλέφωνο εδώ και δύο μήνες - "Η Γαλλία είναι μη φιλικό κράτος"

"Μη φιλική" χώρα χαρακτήρισε τη Γαλλία ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ NICE-MATIN 05 Αυγ 2022 | 22:51
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΟΡΚΑΣ 05 Αυγ 2022 | 13:14

Φάλαινα μπελούγκα στον Σηκουάνα: Αφιλόξενα για το κήτος τα νερά - Την παρακολουθούν με drone

Ανησυχία για τη φάλαινα Μπελούγκα που κολυμπά σε αφιλόξενα νερά για αυτήν, στον Σηκουάνα.