Γάζα: Γιατί δεν έχει επιτευχθεί εκεχειρία - Ο στόχος των ΗΠΑ, η διαιρεμένη Ευρώπη και ο ρόλος Ιράν, Τουρκίας

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί αμήχανη την εξέλιξη της σύγκρουσης στην Λωρίδα της Γάζας, ανίκανη να επιβάλει κατάπαυση του πυρός.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες που πασχίζουν να μην θίξουν το Ισραήλ, μία διαιρεμένη Ευρώπη και ανταγωνιστικούς περιφερειακούς παράγοντες, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί αμήχανη την εξέλιξη της σύγκρουσης στην Λωρίδα της Γάζας, ανίκανη να επιβάλει κατάπαυση του πυρός σε μία ακόμη προαναγγελθείσα παλαιστινοϊσραηλινή κρίση.

Τζο Μπάιντεν: επιφυλακτικότητα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που απέφυγε να συμπεριλάβει τον φάκελο του Μεσανατολικού στις προτεραιότητές του, μετά και τις κινήσεις του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ υπέρ του Ισραήλ, βρίσκεται, χωρίς την θέλησή του, στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης της κρίσης.

Οι δυτικοί του εταίροι και η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος του ζητούν να παρέμβει ασκώντας πίεση στο Ισραήλ, παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ, για την αποκλιμάκωση της κρίσης και, στη συνέχεια, την αναζήτηση πολιτικής λύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό που συμβαίνει δείχνει ότι η ιδέα που είχαν ορισμένοι να αγνοηθεί η μεσανατολική σύρραξη μήπως εξαφανισθεί από μόνη της, αφήνοντας τον χρόνο να κάνει την δουλειά του ήταν καθαρή φαντασίωση, σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε χθες έκκληση για "αποκλιμάκωση προς μία εκεχειρία". "Ομως, η παραδοσιακή στάση των ΗΠΑ είναι να μην πιέσουν το Ισραήλ", λέει ο Pascal Boniface, διευθυντής του Institut de Relations internationales et stratégiques (Iris) στο Παρίσι.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προτιμά, όπως και οι προκάτοχοί του, να ευνοεί τους διμερείς διπλωματικούς διαύλους εις βάρος του ΟΗΕ, όπου μέχρι στιγμής μπλοκάρει κάθε πρωτοβουλία που κινείται προς την κατάπαυση των εχθροπραξιών, σχολιάζει ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Αλλωστε, "προς το παρόν, αντιλαμβάνεται ότι δεν θα έχει πολιτικά οφέλη από μία μεγαλύτερη ανάμειξη στην αναζήτηση πολιτικής λύσης", αφού οι προοπτικές προς την κατεύθυνση αυτή είναι ισχνές, λέει η Lucy Kurtzer-Ellenbogen του Institute of Peace της Ουάσινγκτον. Αυτό που θέλουν να διασφαλίσουν Ισραήλ και ΗΠΑ είναι ότι η Χαμάς δεν θα βγει νικήτρια από μία εκεχειρία, σύμφωνα με τον Ghaith al-Omari, του Washington Institute. Ο κύριος στόχος είναι ο ριζικός περιορισμός των στρατιωτικών της ικανοτήτων.

1

Η αδυναμία των Ευρωπαίων

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, πρώτος οικονομικός εταίρος του Ισραήλ και βασικό στήριγμα στην ανάπτυξη της Παλαιστίνης, θεωρητικά διαθέτει μοχλούς πίεσης. Αλλά παραμένει διαιρεμένη (η Ουγγαρία αρνήθηκε να προσυπογράψει κοινό ανακοινωθέν που καλούσε στην εφαρμογή εκεχειρίας) και χωρίς φωνή στο θέμα.

"Οι διαιρέσεις αυξήθηκαν ανάμεσα στα κράτη μέλη υπό την επήρεια της κυβέρνησης Τραμπ που οδήγησε στα άκρα το ζήτημα", εξηγεί ο Pierre Vimont, γάλλος διπλωμάτης και εμπειρογνώμονας του κέντρου Carnegie Europe. "Τα κράτη μέλη είναι πολύ διαιρεμένα για να χρησιμοποιήσουν τους μοχλούς πίεσης" που έχουν στην διάθεσή τους, λέει, κάνοντας λόγο για "παντελή έλλειψη πρωτοβουλίας".

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αρνείται επίσης να ασκήσει πίεση επί του Ισραήλ απειλώντας το με αμφισβήτηση της μεταξύ τους συμφωνίας σύνδεσης, ενώ δεν διατηρεί καμία επαφή με την Χαμάς την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Η Γαλλία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , υπολογίζει στην ευρωπαϊκή στήριξη για να εντείνει την πίεση επί των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη. Ομως, το γαλλικό σχέδιο απόφασης που καλεί για κατάπαυση των εχθροπραξιών και πρόσβαση των ανθρωπιστικών υπηρεσιών στην Γάζα προσκρούει στο αμερικανικό βέτο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει επίσης την μεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου, ιστορικού συνομιλητή του Ισραήλ και της Χαμάς.

1

Αίγυπτος, ο μεσολαβητής αναφοράς

Περιφερειακός παράγοντας-κλειδί, η Αίγυπτος υπολείπεται του Κατάρ και της Τουρκίας που αυξάνουν την επιρροή τους επί της Χαμάς, σύμφωνα με τον Haisam Hassanein του Washington Institute. "Ο ρόλος της ξαφνικά περιορίζεται στην αναζήτηση κατάπαυσης του πυρός όταν η πολεμική κλιμάκωση βρίσκεται στην κορύφωσή της. Αλλά οι Ισραηλινοί επιμένουν να την κρατούν στο παιγνίδι".

Για τον Pascal Boniface, η Αίγυπτος μπορεί "να συνοδεύσει μία συμβιβαστική λύση, να ντύσει το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης" ανάμεσα σε δύο εμπόλεμες πλευρές που επισήμως δεν συνομιλούν απευθείας. Το Κατάρ, που διατηρεί "διακριτικές σχέσεις" με το Ισραήλ, μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως μεσολαβητής ανάμεσα στους δύο εμπολέμους.

Το Ιράν και η Τουρκία υπερασπιστές της παλαιστινιακής υπόθεσης

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται και πάλι ως υπερασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης απέναντι σε σιωπηλές αραβικές χώρες, πολλές από τις οποίες μόλις έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, όπως το Μαρόκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Το Ιράν, που προσφέρει, σύμφωνα με όλες τις υποψίες, χρηματοδότηση και όπλα στην Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, "επωφελείται από μία σύρραξη στην έκρηξη της οποίας δεν συνέβαλε", σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο Soufan.

Ετσι,η Τεχεράνη εμφανίζεται ως υπερασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης και μέσω αυτής του σουνιτικού, και όχι μόνο του σιιτικού, ισλάμ. "Αυτό ενισχύει την (ιρανική) στρατηγική άσκησης επιρροής στην περιοχή, κατά των ΗΠΑ , της Σαουδικής Αραβίας και άλλων αντιπάλων", σύμφωνα με το Soufan Center.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και στο φόντο, Ρωσία και Κίνα

Η Ρωσία, που διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και με την παλαιστινιακή ηγεσία, καλεί σε επείγουσα σύγκληση του Κουαρτέτου μεσολάβησης για την Μέση Ανατολή (Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ).

Η Κίνα επέκρινε την στάση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού προσπάθησε να περάσει σχέδιο απόφασης που καλούσε σε εκεχειρία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 22 Σεπ 2021 | 10:43

Ερντογάν στον ΟΗΕ: Δεν μπορούν να μας αγνοούν για τις θαλάσσιες ζώνες - Υπέρ διάσκεψης για ανατολική Μεσόγειο

Μέσω διμερούς διαλόγου θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο, υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 22 Σεπ 2021 | 10:00

Γεννηματά: Οι τσαμπουκάδες της Τουρκίας πρέπει να σταματήσουν και δεν μπορεί να γίνονται ανεκτοί

"Η Τουρκία αποθρασύνεται χωρίς να παίρνει την κατάλληλη απάντηση από την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη", δήλωσε η κ. Γεννηματά.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ Η ΣΟΡΟΣ ΤΗΣ 22 Σεπ 2021 | 09:55

Γκάμπι Πετίτο: Επιβεβαιώθηκε η δολοφονία της 22χρονης - Ανθρωποκυνηγητό για τον σύντροφό της

Τραγικός επίλογος στην εξαφάνιση της Γκάμπι Πετίτο. Βρέθηκε νεκρή η blogger. Άφαντος ο αρραβωνιαστικός της.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ 22 Σεπ 2021 | 08:48

Πονοκέφαλος για τον Μπάιντεν ο "εμφύλιος" μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών Δημοκρατικών

Οι διαφορές μεταξύ των προοδευτικών και πιο συντηρητικών Δημοκρατικών δημιουργεί πρόβλημα στον Μπάιντεν, στην κοινωνική του ατζέντα.

ΤΟΥΣ ΒΡΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ 22 Σεπ 2021 | 07:40

Συνελήφθη ζευγάρι Αμερικανών για αρχαιοκαπηλία - Ο 64χρονος πάστορας που ξάφριζε αρχαιολογικούς χώρους

Στις αποσκευές τους βρέθηκαν 16 διάφανα σακουλάκια και μία χάρτινη σακούλα που περιείχαν συνολικά 73 θραύσματα αρχαίων αγγείων και αντικειμένων.

ΣΤΟΝ ΟΗΕ 21 Σεπ 2021 | 23:37

Ερντογάν: "Δεν θα δεχθούμε άλλους πρόσφυγες - Έτοιμο το τουρκικό εμβόλιο για τον κορονοϊό"

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα - Τι είπε για τους Τουρκοκύπριους

Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΔΙΕΦΥΓΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ 21 Σεπ 2021 | 20:15

Ουάσινγκτον: Πέντε τραυματίες από πυροβολισμούς έξω από μίνι μάρκετ, ανάμεσά τους και ένας 13χρονος

Ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον μιας ομάδας έξω από ένα μίνι μάρκετ, στη Νοτιοανατολική Ουάσινγκτον

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΧΕΙ ΣΟΚΑΡΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ 21 Σεπ 2021 | 12:34

Υπόθεση Πετίτο: Ανθρωποκυνηγητό για τον σύντροφο της- Πώς ερευνητές των social media βοήθησαν να βρεθεί η σορός της [Εικόνες - βίντεο]

Βρέθηκε η σορός μιας γυναίκας σε κάμπινγκ, με χαρακτηριστικά που ταιριάζουν με αυτά της Γκάμπι Πετίτο- Άκαρπες οι έρευνες για τον αγνοούμενο Μπράιαν Λάντρι.

ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ 21 Σεπ 2021 | 10:47

Νέα Υόρκη: Αντιδράσεις για την παρουσία Ελπιδοφόρου πλάι σε Ερντογάν και Τατάρ - Εγκαίνια "Τουρκικού Κέντρου"

Μήνυμα για τις θρησκευτικές ελευθερίες από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο σε εκδήλωση με την παρουσία Ερντογάν και Τατάρ. Γιατί δέχθηκε επικρίσεις.

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ 21 Σεπ 2021 | 07:22

Δένδιας σε Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για τις τουρκικές προκλήσεις: "Η τουρκική συμπεριφορά έχει ξεφύγει από κάθε λογική"

Για τα τελευταία κρούσματα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τους ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 20 Σεπ 2021 | 20:44

AUKUS: Στο πλευρό του Μακρόν η Φον ντερ Λάιεν - "Η Γαλλία αντιμετωπίστηκε με απαράδεκτο τρόπο"

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που αντιδρά στην ανακοίνωση της συμφωνίας ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας, της αποκαλούμενης AUKUS

ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ 20 Σεπ 2021 | 20:40

Αερομαχίες στο Αιγαίο: Προκαλεί η Άγκυρα με οπλισμένα F-16 - Επτά εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά

Νέο γύρο έντασης δημιουργεί η Άγκυρα - Σωρεία παραβιάσεων στο Αιγαίο και εικονικές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά

ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ 20 Σεπ 2021 | 20:23

Θρίλερ με την Γκάμπι Πετίτο: Έρευνες στο σπίτι του ύποπτου συντρόφου της που αναζητείται - Η συγκινητική ανάρτηση του πατέρα

Δυνάμεις του FBI έκαναν έρευνες στο σπίτι του συντρόφου της Γκάμπι Πετίτο - Αναμένεται η επίσημη ταυτοποίηση των λειψάνων που βρέθηκαν