Γενέθλια για τη Άνγκελα Μέρκελ - Κλείνει τα 66 αλλά το ...γιορτάζει στις Βρυξέλλες

Έναν χρόνο πριν αποχωρήσει από την καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ καλείται να σώσει την Ευρώπη από τις οδυνηρές συνέπειες της πανδημίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Άνγκελα Μέρκελ κλείνει σήμερα τα 66, ωστόσο -όπως όλοι φανταζόμαστε- το κτίριο του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες, δεν είναι και το πιο κατάλληλο μέρος για να γιορτάσει κανείς τα γενέθλιά του. Όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει άλλη επιλογή.

Σήμερα, 17 Ιουλίου, ημέρα της κρίσιμης συνόδου κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, η καγκελάριος γίνεται 66 ετών, αλλά προφανώς δεν θα έχει χρόνο για εορτασμούς, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στη μεταπολεμική ιστορία της και αναζητεί απεγνωσμένα λύσεις. Έναν χρόνο πριν αποχωρήσει από την καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ καλείται, ως προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πλέον, να σώσει την Ευρώπη από τις οδυνηρές συνέπειες της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά κάποιον τρόπο η Μέρκελ βρίσκεται στο στοιχείο της, δηλαδή σε πυροσβεστικό ρόλο εν μέσω κρίσης. Για συνταξιοδότηση ούτε λόγος να γίνεται, αν και στο Βερολίνο ήδη μαίνεται η μάχη για τη διαδοχή της. Το μόνο σίγουρο, μέχρι στιγμής, είναι ότι το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) δεν θα επιλέξει μία γυναίκα για τη διαδοχή. Η ίδια η Μέρκελ προτιμά να δίνει την εντύπωση ότι δεν ασχολείται καν με τη διαδοχολογία, αλλά επικεντρώνει τις δυνάμεις της στο μέλλον της Ευρώπης, στη μάχη εναντίον ενός συνεχώς εντεινόμενου εθνικισμού, στη διασφάλιση ρόλου για την ΕΕ καθώς μεταβάλλεται η ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

Υψηλά ποσοστά δημοφιλίας

Ακόμη και εσωκομματικοί αντίπαλοι παραδέχονται ότι η συνετή στάση της Μέρκελ στη διάρκεια της πανδημίας έχει οδηγήσει τους Χριστιανοδημοκράτες σε υψηλά επίπεδα δημοφιλίας στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. "Τουλάχιστον ένα 10% το οφείλουμε στην καγκελάριο", λένε. Αυτό το γνωρίζει βέβαια και η ίδια η Μέρκελ, η οποία φαίνεται να απολαμβάνει το τέλος της θητείας της. Ιδιαίτερα ευδιάθετη δείχνει η καγκελάριος όταν συνοδεύεται από τον συντηρητικό πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, μέχρι πρότινος επικριτή της, ο οποίος ωστόσο έχει μεταβληθεί σε θαυμαστή της. Αισθάνεται άραγε δικαιωμένη από αυτή την αλλαγή συμπεριφοράς;

Μία τέτοια ξεχωριστή στιγμή ήταν η κοινή εμφάνιση Μέρκελ-Ζέντερ την Τρίτη, στο βαυαρικό Ανάκτορο Χέρενκιμζεε, που λένε ότι είχε σχεδιαστεί στο πρότυπο των Βερσαλλιών. Οι δημοσιογράφοι την ρωτούν, αν η ίδια θεωρεί τον Βαυαρό πρωθυπουργό άξιο για να διεκδικήσει την καγκελαρία. Η Μέρκελ φαίνεται να απαντά με ένα λιτό "ναι", αλλά για μια στιγμή διστάζει και αμέσως μετά, σχεδόν αστειευόμενη, δίνει την εντύπωση ότι για άλλο θέμα ήθελε να μιλήσει. Συνοψίζοντας πάντως, λέει ότι οφείλει να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένη σε σενάρια που αφορούν τη διαδοχή της. "Γι αυτό δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες", ξεκαθαρίζει.

Ο Φρίντριχ Μερτς παραμονεύει

Μόλις πριν από δύο χρόνια, υπό την πίεση κορυφαίων στελεχών του κόμματος, αλλά και των ευθυνών που της είχαν αποδοθεί για την προσφυγική κρίση, η Άνγκελα Μέρκελ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προεδρία του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, μετά από 18 ολόκληρα χρόνια. Έκτοτε δίνει την εντύπωση ότι έχει απελευθερωθεί από ένα βάρος. Ωστόσο, η αποχώρηση βύθισε το κόμμα σε μία κρίση ηγεσίας, από την οποία δεν έχει ακόμη συνέλθει. Η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ έθεσε υποψηφιότητα και τελικά εξελέγη στην προεδρία του κόμματος ως μία ηγετική φυσιογνωμία, που έχει την στήριξη της Μέρκελ, ακόμη και για την καγκελαρία. Ωστόσο, απέτυχε. Τώρα βγαίνουν μπροστά άνδρες υποψήφιοι, με τους οποίους η Μέρκελ έχει ανοιχτούς λογαριασμούς από το παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νέα ηγεσία αναμένεται να αναδειχθεί στο συνέδριο της Στουτγάρδης, στις αρχές Δεκεμβρίου, αν βέβαια το επιτρέψουν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού. Πολλοί πιστεύουν ότι κύρια επιδίωξή της Μέρκελ θα είναι να αποτρέψει την επικράτηση του πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. Φρίντριχ Μερτς. Αλλά και με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσε εγγύηση για συνέχιση της πολιτικής της, οι σχέσεις της Μέρκελ δεν είναι πλέον ιδανικές. O Λάσετ έχει αποστασιοποιηθεί με εμφατικό τρόπο από την προσεκτική γραμμή Μέρκελ στο θέμα του κορωνοϊού και η έλλειψη συνέπειας είναι κάτι που αντιπαθεί ιδιαιτέρως η καγκελάριος.

Διαπραγματευτικές ικανότητες

Σε αυτά τα γενέθλια πάντως οι Ζέντερ, Λάσετ και Μερτς θα βρίσκονται πολύ μακριά. Στις Βρυξέλλες περιμένουν τους Ευρωπαίους ηγέτες δύσκολες διαπραγματεύσεις, ίσως και μία ή δύο ολονυχτίες. Πολλοί εκτιμούν και θαυμάζουν τη Μέρκελ για τις διαπραγματευτικές της ικανότητες, άλλοι τη φοβούνται για τον ίδιο λόγο. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, τα δεκαπέντε χρόνια στην καγκελαρία, μεταξύ αυτών πολλά σε συνθήκες έντασης λόγω των διαδοχικών κρίσεων, έχουν αφήσει τα ίχνη τους ακόμη και στη Μέρκελ. Πολλοί θυμούνται το τρέμουλο σε δημόσιες εμφανίσεις της, για παράδειγμα στην υποδοχή ξένων ηγετών στην καγκελαρία. Τα σενάρια για την υγεία της δεν καταλάγιασαν, παρά μόνον όταν η καγκελάριος αποφάσισε να παραμένει καθήμενη κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων. Τους τελευταίους μήνες δεν έχει καταγραφεί παρόμοιο περιστατικό, άλλωστε η πανδημία έχει ακυρώσει όλες τις επίσημες επισκέψεις στην καγκελαρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι θα κάνει λοιπόν η Άνγκελα Μέρκελ μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2021, όταν αφήσει πίσω της το συνεχές άγχος της πολιτικής (αν και δεν λείπουν εκείνοι που θα ήθελαν να συνεχίσει και μετά το 2021); Κάποιοι από τους συνεργάτες της λένε ότι η Μέρκελ ακόμη δεν σκέφτεται τη σύνταξη, γιατί πολύ απλά δεν προλαβαίνει να τη σκεφτεί... Σίγουρα θα έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή της για να απολαύσει τη "ντάτσα" της στο Τέμπλιν του Βρανδεμβούργου. Παλαιότερα είχε εκφράσει την επιθυμία να ταξιδέψει περισσότερο στο εξωτερικό, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, για αναψυχή και χωρίς επίσημες υποχρεώσεις. Και βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι τόσο η ίδια, όσο και ο σύζυγός της, λατρεύουν την κλασική μουσική και ιδιαίτερα τον Βάγκνερ. Πολύ πιθανό θεωρείται, ωστόσο, ότι η Μέρκελ θα συνεχίσει να ασχολείται με τα πολιτικά θέματα που την ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως, για παράδειγμα τα δικαιώματα των γυναικών, τον αγώνα κατά του εθνικισμού, την πολιτική της υγείας, το μέλλον της Αφρικής. "Δεν θα ήθελα να αποχωρήσω ημιθανής από την πολιτική", έλεγε η καγκελάριος πριν από 20 χρόνια στη φωτογράφο Χερλίντε Κεμπλ. Και πράγματι: φαίνεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ, σε αντίθεση με πολλούς από τους προκατόχους της, κατάφερε να επιλέξει τη σωστή στιγμή για να αποχωρήσει.

Πηγή: DW

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΕΡΜΑ ΛΟΓΙΑ 01 Αυγ 2020 | 15:15

Μαρέβα Μητσοτάκη: Το φιλί στον γιο της, Κωνσταντίνο και οι ευχές για τα γενέθλιά του

Χρόνια Πολλά αγάπη της ζωής μου, έγραψε χαρακτηριστικά στην φωτογραφία που δημοσίευσε.

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ 42 31 Ιουλ 2020 | 15:41

Γενέθλια για τη Ζέτα Μακρυπούλια - Η τρυφερή φωτογραφία και οι ευχές της μητέρας της

Γενέθλια έχει σήμερα η Ζέτα Μακρυπούλια και από το πρωί δέχεται ευχές από φίλους, συγγενείς και θαυμαστές στα social media.

Η ΓΝΩΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 31 Ιουλ 2020 | 13:00

Πρόκληση της SZ: Αναμφισβήτητη η νίκη του "ξιφομάχου" Ερντογάν στο Αιγαίο

O "ξιφομάχος" Ερντογάν έχει σημειώσει αναμφισβήτητη νίκη του στο Αιγαίο, αναφέρει η Süddeutsche Zeitung

ΠΟΛΥ ΤΡΥΦΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 27 Ιουλ 2020 | 10:57

Ο Τόλης Βοσκόπουλος έκλεισε τα 80 - Η τρυφερή αγκαλιά της Γκερέκου και η εντυπωσιακή τούρτα [εικόνα]

Ο δημοφιλής τραγουδιστής έσβησε τα κεράκια της τούρτας του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Άντζελα Γκερέκου.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ 27 Ιουλ 2020 | 08:28

Μέρκελ σε Ερντογάν: "Οι Ελληνες δεν αστειεύονται- Να περιμένετε θερμό επεισόδιο"

Το παρασκήνιο μιας κρίσης που έληξε- Το τηλεφώνημα Μέρκελ σε Ερντογάν

ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΡΗ 25 Ιουλ 2020 | 12:06

Έλλη Κοκκίνου:Το ξέφρενο πάρτυ για τα γενέθλια της- Δεν θα πιστέψετε πόσο χρονών έγινε [εικόνες]

Η τραγουδίστρια χόρεψε, γλέντησε μέχρι το πρωί και μαζί της και όλοι οι αγαπημένοι φίλοι της.

24 Ιουλ 2020 | 16:03

Δε θα πιστέψεις τα πόσα κλείνει η Jennifer Lopez!

Κάθε χρόνος που περνά προσθέτει λίγη ακόμα αίγλη στο μύθο της JLo.

24 Ιουλ 2020 | 13:33

Βρέχει λεφτά, προσοχή στις "σφαλιάρες"!

Όταν βρέχει εύκολα λεφτά, η χρεοκοπία παραμονεύει στην γωνία…

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 24 Ιουλ 2020 | 12:52

Παγιώνεται το θετικό κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Στο ίδιο κλίμα με τα ελληνικά και τα ομόλογα των άλλων χωρών του Νότου της Ευρωζώνης

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ 24 Ιουλ 2020 | 12:44

Τέλος στη διατλαντική διαμάχη Γαλλίας - ΗΠΑ - ΕΕ: Η Airbus έκανε την τελική της παραχώρηση

Η Airbus έκανε την κίνηση για τον τερματισμό της διατλαντική διαμάχης Γαλλία-ΗΠΑ-ΕΕ.

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΚΕΝΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 23 Ιουλ 2020 | 18:30

Ελλάδα- Τουρκία: Η Άνγκελα Μέρκελ "μεγάλος παίκτης" για την αποκλιμάκωση της κρίσης

Την παρέμβαση της Ανγκελα Μέρκελ στην εκτόνωση της κρίσης επιβεβαίωσε το Βερολίνο.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 22 Ιουλ 2020 | 22:39

Αρχισυντάκτης "Bild": "Πώς η Μέρκελ έπεισε τον Ερντογάν να μαζέψει τον στόλο του" [Βίντεο]

Ο Γιούλιαν Ρίπιε αποκάλυψε το παρασκήνιο των τηλεφωνικών επικοινωνιών της Μέρκελ με Ερντογάν-Μητσοτάκη

ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ 22 Ιουλ 2020 | 21:28

Γενέθλια για τη Δέσποινα Βανδή: Έγινε 51 χρονών - Η τρυφερή ευχή της κόρης της, Μελίνας [Εικόνα-Βίντεο]

Γιορτάζει σήμερα η Δέσποινα Βανδή η οποία δέχτηκε την πιο τρυφερή ευχή από την κόρη της, Μελίνα