Γερμανία - Αρμιν Λάσετ: Ποιος είναι ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης που κέρδισε το χρίσμα... χάνοντας

Ο Άρμιν Λάσετ μπορεί να είναι αντιδημοφιλής, αλλά δεν είναι αφελής. Και αποδείχτηκε ανθεκτικός, κερδίζοντας άλλη μια εσωκομματική μάχη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο Άρμιν Λάσετ έχει μπροστά του πέντε μήνες για να αποδείξει ότι είχε δίκιο που επέμενε να ηγηθεί μιας από τις κρισιμότερες προεκλογικές εκστρατείες της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). Αν και ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά, επικρατώντας στη μάχη για το χρίσμα, όλοι τον θεωρούν ήδη χαμένο. Και στη μάχη που άρχισε χθες με ορίζοντα την 26η Σεπτεμβρίου, έχει κυρίως απρόθυμους υποστηρικτές που απλώς θα ποιήσουν την ανάγκη φιλοτιμία.

"Απαξιωμένο κατεστημένο"

Πριν από τρεις μήνες, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας αναδείχθηκε αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου σήμερα στην Γερμανία, στην εξουσία αδιάλειπτα από το 2005. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung έκανε τότε λόγο περί "νίκης του απαξιωμένου κατεστημένου", καθώς ο Άρμιν Λάσετ καταποντιζόταν συνεχώς στις δημοσκοπήσεις, με την κοινή γνώμη να δείχνει ότι προτιμούσε ξεκάθαρα τον αντίπαλό του Φρίντριχ Μερτς.

Την απόφαση ωστόσο δεν έλαβε η κοινή γνώμη, ή έστω η βάση του κόμματος, αλλά οι 1.001 σύνεδροι, για τους οποίους μάλλον μέτρησαν περισσότερο οι δικές τους ανασφάλειες, μπροστά σ’ έναν αρχηγό - οδοστρωτήρα που διαλαλούσε ότι "ήθελε να τα αλλάξει όλα", παρά ο κόσμος. Οι κομματικοί μηχανισμοί θριάμβευσαν· ο κ. Λάσετ, ο "αιώνια υποτιμούμενος" της πολιτικής, όπως τον περιγράφει το περιοδικό Spiegel, έμεινε για μια ακόμη φορά όρθιος.

Γερμανία - Αρμιν Λάσετ: Ποιος είναι ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης που κέρδισε το χρίσμα... χάνοντας

Αν τον Ιανουάριο η εκλογή του αρχηγού ήταν σε τελευταία ανάλυση υπόθεση 1.001 προσώπων, η επιλογή του υποψήφιου καγκελάριου ήταν ζήτημα 46 κορυφαίων στελεχών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Η αδυναμία του Άρμιν Λάσετ και του Μάρκους Ζέντερ, του αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας, να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να συμφωνήσουν προκειμένου ο ένας από τους δύο να αναδειχθεί υποψήφιος καγκελάριος, εξελίχθηκε σε επικίνδυνη φάρσα που τραυμάτισε βαθιά την – όποια – ενότητα των αδελφών κομμάτων.

Από τη μια πλευρά, ο αρχηγός του CDU που θεωρούσε ότι το μεγαλύτερο κόμμα "δικαιούται" να ορίσει τον υποψήφιο καγκελάριο, από την άλλη ο αρχηγός του CSU που ενθαρρυνόταν από τις δημοσκοπήσεις που τον ήθελαν να προηγείται συντριπτικά του αντιπάλου του και στη μέση οι χριστιανοδημοκράτες βουλευτές, οι οποίοι όλη μέρα υπολογίζουν πόσοι θα χάσουν τη δουλειά τους την 26η Σεπτεμβρίου, αν η Χριστιανική Ένωση χάσει δυνάμεις ή αν – ακόμη χειρότερα – ηττηθεί. Οι τελευταίοι έβλεπαν τον κ. Ζέντερ ως σανίδα σωτηρίας κι ήταν έτοιμοι ακόμη και να γυρίσουν την πλάτη στον αρχηγό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Εκβιασμός"

Όμως ο Άρμιν Λάσετ μπορεί να είναι αντιδημοφιλής, αλλά δεν είναι αφελής. Καθ' όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο η απόφαση για το χρίσμα να παραπεμφθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ή στις τοπικές κομματικές οργανώσεις. Στο τέλος, την απόφαση την έλαβαν τα 46 μέλη του προεδρείου του CDU. "Προτείνετέ με ή με χάνετε και από αρχηγό" και θα πρέπει να εκλεγεί νέος: αυτός ήταν ο "εκβιασμός", σύμφωνα με το Spiegel, και εκ του αποτελέσματος, είναι σαφές ότι ήταν επιτυχής: ο Άρμιν Λάσετ είναι υποψήφιος Καγκελάριος, "με τον οίκτο του Ζέντερ".

Η έκκληση που απηύθυνε ο κ. Λάσετ για ενότητα, αφού ο Μάρκους Ζέντερ είχε εγκαταλείψει τις δικές του φιλοδοξίες, ακούστηκε λογική, αλλά για την ώρα πολύ θεωρητική. Το ίδιο και τα καλά λόγια για τον πρώην αντίπαλό του, τον οποίο δήλωσε αποφασισμένος να συμβουλεύεται "ακόμη και δύο φορές την ημέρα" το προσεχές διάστημα. "Η δική του δουλειά είναι τώρα να αποδείξει πως μπορεί να ενώσει τα κόμματα", του "απάντησε" ο Τίλμαν Κουμπάν, αρχηγός της Νεολαίας του CDU, η οποία είχε ταχθεί, χωρίς περιστροφές, υπέρ του Μάρκους Ζέντερ.

Όχι πια μόνο φίλοι

Την ίδια ώρα, το νέο αντίπαλο δέος, οι Πράσινοι, των οποίων πλέον την ανάσα νοιώθει έντονα η Ένωση στις δημοσκοπήσεις, φέρθηκαν με ακριβώς τον αντίθετο τρόπο για την ανάδειξη του δικού τους υποψήφιου Καγκελάριου. Οι δύο αρχηγοί, Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ, συνεννοήθηκαν μεταξύ τους αθόρυβα, ενωτικά και απρόσκοπτα. Ο κ. Χάμπεκ όχι μόνο έδωσε το προβάδισμα στην συμπρόεδρό του, αλλά απηύθυνε και επιστολή προς τα μέλη του κόμματος εξηγώντας τους γιατί είναι η καταλληλότερη υποψήφια.

ΑΡΜΙΝ ΛΑΣΕΤ

Αφήνοντας κατά μέρος όμως ζητήματα εικόνας και συμπεριφοράς, ο Άρμιν Λάσετ θα πρέπει σύντομα να εμφανιστεί με θέσεις που όχι μόνο θα ενώσουν το κόμμα του, αλλά και θα δίνουν απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας. Χθες δήλωσε ότι μετά το τέλος της "εποχής Μέρκελ", δεν μπορούν να αφεθούν τα πράγματα "ως έχουν". Ωστόσο, σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι σκοπεύει να υπερασπιστεί τον φυσικό χώρο του CDU, το κέντρο. Το 2015 στήριξε σθεναρά την προσφυγική πολιτική που εφάρμοσε η Άγγελα Μέρκελ, αλλά το 2017 η προεκλογική του καμπάνια εστιάστηκε σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και κατάχρησης ασύλου.

Παλαιότερα, όταν ακόμη ήταν υπουργός Ενσωμάτωσης στην Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, είχε "κερδίσει" τα παρατσούκλια "τουρκοΆρμιν" ή "Άρμιν Πασάς", λόγω της φιλελεύθερης στάσης του απέναντι στους μετανάστες, ενώ το 2014 δέχτηκε δριμεία κριτική στην Γερμανία, όταν μέσω Twitter απευθύνθηκε στον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, καταγγέλλοντας ότι η Αμερική στήριζε το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Νούσρα κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γενικότερα, οι θέσεις του για τα μεγάλα θέματα της χώρας, τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, την κλιματική αλλαγή, τον διεθνή εμπορικό ανταγωνισμό, υπαγορεύονταν μέχρι τώρα από καθαρά τοπικιστικά κριτήρια. Αντιστεκόταν στην πολιτική της καγκελαρίου για απολιγνιτοποίηση ακριβώς επειδή τα συμφέροντα της περιοχής του ήταν διαφορετικά, ενώ επαναλάμβανε συχνά ότι "οι πολιτικές για το κλίμα δεν πρέπει να οδηγήσουν την οικονομία σε ασφυξία". Ενδεχόμενη μετεκλογική συνύπαρξη με τους Πράσινους θα απαιτήσει, προφανώς, μεγάλες αμοιβαίες παραχωρήσεις – μεταξύ άλλων, επειδή κατά τη χθεσινή, πρώτη εμφάνισή του με τη νέα του ιδιότητα, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού πρέπει να συμμαζευτούν τα δημοσιονομικά.

Πρώην δημοσιογράφος, βουλευτής, ευρωβουλευτής, κρατιδιακός υπουργός και πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, ο Άρμιν Λάσετ υπερηφανευόταν ως πρότινος ότι έχει αποκτήσει μόνο φίλους. Μετά τη διαδικασία ανάθεσης του χρίσματος ωστόσο, μάλλον δεν μπορεί να ισχυρίζεται ακόμη το ίδιο. Οι "εχθροί" βρίσκονται πλέον στο ίδιο του το στρατόπεδο.

Και θα περιμένουν μόνο μέχρι την 26η Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΛΙΜΑ ΠΡΟΣΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ. 13 Μαϊ 2021 | 19:46

Γερμανικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα "άγκυρα της τουριστικής βιομηχανίας" για τη φετινή χρονιά και λόγω των εμβολιασμών

Εκτενής κάλυψη του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού από τα γερμανικά ΜΜΕ - Ιδιαίτερη μνεία στον εμβολιασμό του πληθυσμού των νησιών

«ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΟΛΥΝΣΗ» 12 Μαϊ 2021 | 18:09

Γερμανία: "Όποιος δεν εμβολιαστεί, θα κολλήσει κορονοϊό", προειδοποιούν οι ειδικοί

"Όποιος δεν εμβολιαστεί, θα κολλήσει" κορονοϊό, προειδοποιούν ο υπουργός Υγείας Γενς της Γερμανίας Σπαν και ο λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΟΧ 11 Μαϊ 2021 | 06:55

Γερμανία: Ξεπέρασαν τους 85.000 οι θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού - Περισσότερες ελευθερίες για εμβολιασμένους

Ξεπέρασαν τους 85.000 οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 3,53 εκατ. κρούσματα του νέου κορονοϊού. Δεν θα έχουν περιορισμούς κυκλοφορίας οι εμβολιασμένοι και οι πρώην ασθενείς.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ 10 Μαϊ 2021 | 12:56

Κρήτη: Οι Γερμανοί (τουρίστες) ξανάρχονται – Η άφιξή τους στο αεροδόμιο Χανίων [εικόνες - βίντεο]

Οι πρώτοι Γερμανοί τουρίστες έφτασαν στο αεροδρόμιο Χανίων στην Κρήτη - Προϋπόθεση αρνητικό τεστ κορονοϊού ή ο εμβολιασμός.

ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 96,2% 09 Μαϊ 2021 | 19:42

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς υποψήφιος καγκελάριος για το SPD

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα είναι υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

08 Μαϊ 2021 | 22:19

Άγγελα Μέρκελ: Διακοπές για όλους - εμβολιασμένους και μη - στην Ευρώπη

Η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, εμφανίστηκε αισιόδοξη για τις καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων θα παραμείνουν χαμηλοί.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ TAGESSCHAU 06 Μαϊ 2021 | 11:13

Γκρίζοι Λύκοι: Εξελίσσονται στη μεγαλύτερη ακροδεξιά εξτρεμιστική ομάδα της Γερμανίας

Οι Γκρίζοι Λύκοι διατηρούν την ιδεολογία του μίσους ενάντια στις μειονότητες, μεταδίδουν συστηματικά τις ρατσιστικές απόψεις τους σε όλη τη Γερμανία με περισσότερα από 18.000 μέλη.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ 05 Μαϊ 2021 | 14:56

Γερμανικά ΜΜΕ: Το ελληνικό παράδειγμα των Λειψών με τους εμβολιασμούς - Νησιά χωρίς κορονοϊό

Γερμανικά δημοσιεύματα για τον ελληνικό τουρισμό και τα νησιά χωρίς κορονοϊό

05 Μαϊ 2021 | 14:26

Γερμανία: Επιστρέφουν στην "κανονικότητα" οι εμβολιασμένοι - Τι αλλάζει από την Κυριακή

Την Κυριακή αναμένεται να τεθούν σε ισχύ σε όλη την Γερμανία οι κανονισμοί.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ 05 Μαϊ 2021 | 12:49

Συμφωνία για αμυντικό σχέδιο μαμούθ 100 δισ. ευρώ: Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία θα αναπτύξουν μαχητικά αεροσκάφη

Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία συμφώνησαν για την ανάπτυξη ενός μαχητικού αεριωθουμένου, με το πρόγραμμα να θεωρείται το μεγαλύτερο αμυντικό σχέδιο στην Ευρώπη

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ, ΒΡΑΔΙΝΗ ΕΞΟΔΟΣ 04 Μαϊ 2021 | 03:40

Γερμανία: Περισσότερες ελευθερίες για εμβολιασμένους και πρώην ασθενείς - Δεν θα έχουν περιορισμούς κυκλοφορίας

Για εμβολιασμένους και πρώην ασθενείς στη Γερμανία θα αρθούν οι περιορισμοί που ισχύουν στις προσωπικές επαφές και στην κυκλοφορία τις νυχτερινές ώρες.

ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 03 Μαϊ 2021 | 17:48

Γερμανία: Ο κορονοϊός "ακύρωσε" και το φετινό Octoberfest

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ο δήμαρχος του Μονάχου ανακοίνωσαν την ακύρωση του διάσημου Octoberfest.

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ 02 Μαϊ 2021 | 14:46

Κολωνία - Συνέβη κι αυτό: Γιατροί έστησαν κορονοπάρτι με μουσική και χασίς

Μόλις οι αστυνομικοί εμφανίστηκαν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μερικοί από τους καλεσμένους σκαρφάλωσαν στη στέγη του εξοχικού σπιτιού και κατάφεραν να διαφύγουν.