Γερμανία: Διαδήλωσαν ενάντια στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας σε πολλές γερμανικές πόλεις κατά της υπό διαπραγμάτευσης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Ε.Ε.

germania-diadilwsan-enantia-sti-sumfwnia-eleutherou-emporiou
SHARE THIS
0
SHARES

Κατά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ-Ε.Ε., διοργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες γερμανικές πόλεις.

«Προσοχή στην παγίδα της TTIP»

Στο Βερολίνο, η αστυνομία εκτιμά ότι 1.500 άτομα σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα που εκτεινόταν από την πλατεία Potsdamer Platz, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ και την Πύλη του Βρανδεμβούργου, μέχρι τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο Μόναχο, οι διαδηλωτές ήταν 3.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, ενώ οι διοργανωτές Attac έκαναν λόγο για 15.000.

Εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη Λειψία, τη Στουτγκάρδη και σε άλλες γερμανικές πόλεις.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ στα οποία, μεταξύ άλλων, ανέγραφαν: "Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στα τρόφιμα, όχι στα κέρδη" και "Προσοχή στην παγίδα της TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partneship)- οι εταιρείες κερδίζουν, οι άνθρωποι χάνουν!".

 

Πολλοί Γερμανοί είναι πολέμιοι της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤTIP), εν μέρει εξαιτίας του αυξανόμενου αντι-αμερικανικού αισθήματος στη χώρα που συνδέεται με τις αποκαλύψεις για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ και της ανησυχίας περί επικείμενης ψηφιακής κυριαρχίας από εταιρείες όπως η Google.

Η γνώμη των Γερμανών για τη συμφωνία

Πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov έδειξε ότι το 43% των Γερμανών θεωρούν ότι η TTIP θα ζημιώσει τη χώρα τους, ενώ το 26% βλέπουν θετικά τη συμφωνία.

Η μεγάλη αντίσταση που συναντά η συμφωνία στη χώρα έχει αιφνιδιάσει την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ αλλά και τη γερμανική βιομηχανία και αμφότερες επιχειρούν να αντιστρέψουν το κλίμα.

Έπειτα από τη δράση της Γκεστάπο επί του ναζιστικού καθεστώτος και της Στάζι στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, σχολιάζει το Ρόιτερς, οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι απέναντι στο ζήτημα της κατασκοπείας.

Οι αποκαλύψεις το 2013 ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ είχαν προκαλέσει την οργή της γερμανικής κοινής γνώμης.

Η ίδια η Μέρκελ έχει επανειλημμένως τεθεί υπέρ της συμφωνίας αλλά οι κυβερνητικοί της εταίροι, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), είναι βαθιά διχασμένοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: REUTERS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook