Γερμανία: Γιούργκεν Χάμπερμας λάβρος εναντίον των Σοσιαλδημοκρατών

Οι Γερμανοί σοσιαδλημοκράτες τον κάλεσαν σε εκδήλωσή τους κι αυτός τους αποδόμησε - «Ξεχάσατε την υπόσχεσή σας για αμοιβαιοποίηση του χρέους» - Η «ημι-ηγεμονική Γερμανία»

germania-giourgken-xampermas-labros-enantion-twn-sosialdimokratwn
SHARE THIS
0
SHARES

Στην προεκλογική εκδήλωση, βασικοί ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής των ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς και ο επίσης σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο 84χρονος Γιούργκεν Χάμπερμας, είχε προσκληθεί να μιλήσει για την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Ομως ο φιλόσοφος και κοινωνιολόγος, οπαδός του αμερικανικού πραγματισμού δεν ανταπέδωσε τον πολιτικό καθωσπρεπισμό των οικοδεσποτών.

Η ημι-ηγεμονική θέση της Γερμανίας, έχει επιβάλει κοινωνικό- οικονομική λιτότητα στον ευρωπαϊκό νότο

«Ξεχάσατε την προεκλογική υπόσχεσή σας για αμοιβαιοποίηση του χρέους» είπε ο Χάμπερμας στους Σοσιλαδημοκράτες. «Λόγια που ακούσαμε στην προεκλογική περίοδο από τους Σοσιαλδημοκράτες και τώρα δεν τα ακούμε πια. Οι σύντροφοι δεν συζητούν πια για τα ευρω-ομόλογα»

«Εξευτελίζονται έθνη»

Τους κατηγόρησε ότι δεν ενδιαφέρονται για για τις αιτίες της κρίσης και ότι συμμετέχουν σε έναν μεγάλο συνασπισμό ο οποίος ασκεί «μια ξεκάθαρα φιλική πολιτική έναντι των επενδυτών». Χωρίς να αναφέρει ονόματα είπε ότι οι επενδύσεις στις χώρες με υψηλά δημόσια χρέη γίνονται με τέτοιον τρόπο που «εξευτελίζουν έθνη και συντρίβουν χώρες και ολόκληρες γενεές ανθρώπων».

Για την «ευρωπαϊκή» πολιτική του Βερολίνου ο γηραιός φιλόσοφος, χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις: «Η ημι-ηγεμονική θέση της Γερμανίας, έχει επιβάλει κοινωνικό- οικονομική λιτότητα στον ευρωπαϊκό νότο», είπε και αμφισβήτησε τη δημοκρατική νομιμότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται εν αγνοία των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook