Γερμανία-Λευκορωσία: Πως δολοφονούσαν τους αντιπάλους του Α. Λουκασένκο

Η Ευρώπη απαιτεί να διασαφηνιστεί ο ρόλος του Λουκασένκο στην εξαφάνιση των πολιτικών του αντιπάλων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γερμανία-Λευκορωσία: Πως δολοφονούσαν τους αντιπάλους του Α. Λουκασένκο

Ο Γιούρι Γκαράφσκι, που αυτοαποκαλείται πρώην φρουρός των Ειδικών Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης της Λευκορωσίας, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην DW, περιγράφει, το πώς είχαν απαχθεί και δολοφονηθεί πολιτικοί της αντιπολίτευσης, που ζητούσαν την παραίτηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Την άνοιξη και το φθινόπωρο του 1999 στο Μίσνκ (πρωτέυουσα της Λευκορωσίας) εξαφανίσθηκαν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιούριθ Ζαχάρενκο, ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λευκορωσίας Βίκτορ Γκοντσάρ και o επιχειρηματίας Ανατόλι Κρασόφσκι που υποστήριζε την αντιπολίτευση. Ο Γκαράφσκι ισχυρίζεται ότι τους απήγαγαν και τους σκότωσαν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης του υπουργείου Εσωτερικών της Λευκορωσίας. Μεταξύ των ανδρών αυτών ήταν και ο Γιούρι Γκαράφσκι.

Σύμφωνα με τον Γκαράφκσι, την εντολή για την σύλληψη τους είχε δώσει ο αντισυνταγματάρχης Ντμίτρτι Παβλίτσενκο, ο οποίος ήταν και ο άνθρωπος που εκτέλεσε τους πολιτικούς αντιπάλους του Λουκασένκο και τον επιχειρηματία.

Ο Γκαράφσκι εκφράζει την πεποίθηση ότι για τις δολοφονίες αυτές ήσαν ενήμεροι ανώτατοι αξιωματούχοι της Λευκορωσίας και συγκεκριμένα ο τότε υπουργός Εσωτερικών Γιούρι Σιβακόφ και ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Βίκτορ Σέιμαν. Ο ίδιος θεωρεί επίσης, ότι για τις δολοφονίες ήταν ενήμερος και ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, αλλά δεν θέλει να ισχυρισθεί κάτι τέτοιο. «Όλες οι διαταγές δίνονταν προφορικά. Δεν υπάρχουν έγγραφα , ούτε βίντεολήψεις, ούτε αναφορές σε πρωτόκολλα που να το επιβεβαιώνουν» λέει ο Γκαράφσκι .

Η Ευρώπη απαιτεί να διασαφηνιστεί ο ρόλος του Λουκασένκο στην εξαφάνιση των πολιτικών του αντιπάλων

Οι παραδοχές του Γιούρι Γκαράφσκι συμπίπτουν με τα συμπεράσματα του ειδικού εισηγητή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Χρίστου Πουργουρίδη, ο οποίος το 2004 διεξήγαγε έρευνα για την εξαφάνιση των Λευκορώσων που ήσαν στην αντιπολίτευση. Ο Πουργουρίδης χαρακτηρίζει τις Ειδικές Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης της Λευκορωσίας «τάγμα θανάτου υπό την ηγεσία του Παβλιτσένκο». «Δεν είναι δυνατόν, οι απαγωγές αυτές και οι δολοφονίες να έγιναν χωρίς την συναίνεση, πολύ υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων. Και όταν αναφέρομαι σ’ αυτό, εννοώ τον πρόεδρο Λευκορωσίας» υπογράμμισε ο Πουγουρίδης σε συνέντευξη του στην DW.

Παρόμοια είναι και η άποψη της Γερμανίδας πολιτικού Μάργκαρετ Μπάουζε (Margarete Bause), που ανήκει στο κόμμα « Συμμαχία -90/ Πράσινοι, και είναι μέλος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του γερμανικού κοινοβουλίου. «Δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει, ότι οι σοβαρές κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος Λουκασένκο είχε εμπλακεί προσωπικά σ αυτά τα εγκλήματα, μέχρι σήμερα δεν έχουν αρθεί. Η κυβέρνηση της Γερμανίας και η ΕΕ δεν έχουν δικαίωμα να πάψουν να ζητούν διευκρινίσεις. Πρέπει να κάνουν το παν για να λογοδοτήσουν οι ένοχοι» δήλωσε η Μπάουζε στην DW.

Ο Γκαράφσκι είναι έτοιμος να πει όσα γνωρίζει ενόρκως

Ο Γιούρι Γκαράφσκι διέφυγε από τη Λευκορωσία τον Οκτώβριο του 2018, φοβούμενος ότι θα διωχθεί. Σήμερα ο ηλικία 41 ετών Γκαράφκσι βρίσκεται σε μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο. Αυτή την στιγμή η αίτηση του εξετάζεται. Στη ρωσική υπηρεσία της DW ο Γκαράφσκι απευθύνθηκε μόνος του τον Σεπτέμβριο του 2019. Ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμος να πει όσα γνωρίζει για τις υποθέσεις αυτές, ενόρκως ενώπιον του δικαστηρίου.

Παράλληλα, επισημαίνει η ρωσική υπηρεσία της DW, σε μερικά ερωτήματα της DW νοιώθει κανείς ότι δεν υπάρχουν πλήρεις απαντήσεις. Δεν είναι εντελώς σαφές, πως κατάφερε να φύγει από την Λευκορωσία και με τι ασχολούνταν αφότου έφυγε από τις Ειδικές Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης της Λευκορωσίας. Ωστόσο ο Γιούρι Γκαράφσκι, παρουσίασε στην DW πρωτότυπα έγγραφα και αντίγραφα που επιβεβαιώνουν τη διαδρομή που ακολούθησε. Η DW αφού έλεγξε τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γκαράφσκι, στον βαθμό που ήταν δυνατόν και λαμβάνοντας υπ όψιν πόσο σημαντικά είναι τα στοιχεία αυτά, αποφάσισε να δημοσιεύσει τη συνέντευξη.

Πηγή: Deutche Welle (ρωσική υπηρεσία)

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕ ΤΟ ΟΠΛΟ" 27 Οκτ 2021 | 21:35

Άλεκ Μπάλντουιν: Δεν αποκλείεται να του ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία λέει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας δεν αποκλείει να ασκηθεί δίωξη στον Άλεκ Μπόλντουιν για τον θάνατο της διευθύντριας φωτογραφίας Χαλίνα Χάτσινς

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 27 Οκτ 2021 | 21:09

ΠΟΥ: Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα+ - Μόνο στην Ευρώπη καταγράφεται αύξηση

Σε εξέλιξη επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες για να καθοριστεί αν η υποπαραλλαγής ΑΥ.4.2 είναι πιο μολυσματική ή αν αποδυναμώνει τα αντισώματα

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΥΣ 27 Οκτ 2021 | 18:24

ΗΠΑ: Στο σκοτάδι πάνω από 600.000 νοικοκυριά από σφοδρή καταιγίδα - Χτυπά με ανέμους 140 χλμ [βίντεο]

Οι θυελλώδεις άνεμοι της καταιγίδας ξερίζωσαν πολλά δέντρα στις ΗΠΑ - "Οι μετακινήσεις δεν συστήνονται", ανέφεραν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες της Βοστόνης.

ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΝΟΣΟΚΑΤΕΣΤΑΛΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ 27 Οκτ 2021 | 12:44

Εμβόλιο κορονοϊού: Για πρώτη φορά στο τραπέζι η 4η δόση από το αμερικανικό CDC

Σε εξέλιξη είναι στις ΗΠΑ η χορήγηση της τρίτης, αναμνηστικής δόσης κατά του κορονοϊού με το CDC να βάζει στο "τραπέζι" και τέταρτη δόση.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΚΑΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝ 27 Οκτ 2021 | 10:12

Αμερικανοί βουλευτές καλούν τον Τζο Μπάιντεν να μην επιτρέψει την πώληση F-16 στην Τουρκία

Ομάδα Αμερικανών βουλευτών καλεί τον Τζο Μπάιντεν να μην επιτρέψει τη πώληση F-16 στην Τουρκία για χάρη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ 26 Οκτ 2021 | 23:27

Βέλγιο: "Απόλυτη καταστροφή στα νοσοκομεία αν δεν είχαμε το εμβόλιο", σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο ανέφερε ότι "η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με το δεύτερο κύμα είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου εμβολιάζονται πολύ περισσότεροι άνθρωποι"

«ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ, ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» 26 Οκτ 2021 | 22:59

Τέλος εποχής για την Άνγκελα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια: Απαλλάχθηκε και επίσημα από τα καθήκοντά της [Εικόνες]

Όπως προβλέπεται, ο Σταϊνμάιερ ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ως επικεφαλής της υπηρεσιακής, πλέον, κυβέρνησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ 26 Οκτ 2021 | 20:32

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ακύρωσε τη συμμετοχή της στη Διάσκεψη της Γλασκώβης - Ανησυχία για την υγεία της

Η Βασίλισσα Ελισάβετ θα στείλει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στην Σύνοδο - Ερωτήματα για την υγεία της και επικρίσεις για το παλάτι.

ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ 26 Οκτ 2021 | 20:06

"Εφιάλτης" στη Βιέννη: Αρπαξε μαχαίρι σε εστιατόριο και επιτέθηκε στους πελάτες - Τέσσερις τραυματίες

Οι τέσσερις τραυματίες της επίθεσης με μαχαίρι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ 26 Οκτ 2021 | 19:55

"Καμπανάκι" από το Πεντάγωνο: Το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν μπορεί να επιτεθεί στις ΗΠΑ μέσα σε έξι μήνες

Το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν μπορεί να αποκτήσει τη δυνατότητα να επιτεθεί στις ΗΠΑ μέσα σε έξι μήνες, εκτιμά το Πεντάγωνο

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΞΕΝΑ ΜΜΕ 26 Οκτ 2021 | 19:53

Ανησυχία στις ΗΠΑ: Η Κίνα εκτόξευσε "ύποπτο" δορυφόρο - Για "όπλο καταστροφής" μιλά η Ουάσινγκτον

Το Πεκίνο φέρεται να εκτόξευσε τον δορυφόρο Shijian 21, όμως η Ουάσινγκτον υποστήριξε ότι η εν λόγω τεχνολογία είναι ικανή να πλακώσει και να καταστρέψει άλλους δορυφόρους

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΟΥΙΝΣΔΟΡ 26 Οκτ 2021 | 18:10

Βασίλισσα Ελισάβετ: Επέστρεψε στα καθήκοντά της - Χαμογελαστή στην πρώτη επίσημη εμφάνιση μέσω τηλεδιάσκεψης

Η Ελισάβετ αναμένεται στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Γλασκόβη.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΕΣΟ 26 Οκτ 2021 | 15:35

Οργή Άγκυρας κατά DW που αποκάλυψε ότι ο Τσαβούσογλου απείλησε να παραιτηθεί- Για τους 10 πρέσβεις

Ο Επικεφαλής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, κατηγορεί την Deutsche Welle ότι δηλητηριάζει τις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία.