Γερμανία: Σφαγή ήθελε να διαπράξει ο δράστης στο Χάλε

"Αυτό που ζήσαμε χθες ήταν τρομοκρατία", δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ στους δημοσιογράφους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γερμανία: Σφαγή ήθελε να διαπράξει ο δράστης στο Χάλε

Ένας ένοπλος που θεωρείται ύποπτος για την επίθεση σε γερμανική συναγωγή και τη δολοφονία δύο ανθρώπων έξω από αυτήν ήθελε να διαπράξει σφαγή και να ωθήσει και άλλους να κάνουν το ίδιο μεταδίδοντας απευθείας με βίντεο το φονικό ξέσπασμά του, δήλωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας.

Ο άνδρας, ο Στέφαν Μπ., σχεδίασε την επίθεση της Τετάρτης στα πρότυπα εκείνης σε τεμένη της Νέας Ζηλανδίας όπου 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους νωρίτερα φέτος. Ήθελε να σκοτώσει όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους στη συναγωγή, στην ανατολική πόλη Χάλε, ανέφερε ο εισαγγελέας.

Δεκάδες άνθρωποι βρίσκονταν στη συναγωγή ανήμερα του Γιομ Κιπούρ, της πιο ιερής ημέρας για τον ιουδαϊσμό, όταν ο ένοπλος επιχείρησε να εισέλθει στον χώρο λατρείας -- απέτυχε όμως να παραβιάσει τις πύλες που ήταν γερά κλειδωμένες.

«Αυτό που ζήσαμε χθες ήταν τρομοκρατία. Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, ο ύποπτος Στέφεν Μπ. είχε σκοπό να διαπράξει σφαγή», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ στους δημοσιογράφους.

«Ο Στέφαν Μπ., ένας άνδρας που είχε επηρεαστεί από τον αντισημιτισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, ήταν βαριά οπλισμένος», προσέθεσε ο Φρανκ. «Έφερε πολλά όπλα, ορισμένα από τα οποία είχε πιθανόν κατασκευάσει ο ίδιος, και είχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών».

Οι ερευνητές βρήκαν τέσσερα κιλά εκρηκτικών στο αυτοκίνητό του.

Σε ένα βίντεο μεγαλύτερο των 30 λεπτών που ο δράστης της επίθεσης μετέδιδε ζωντανά μέσω κάμερας δράσης ακούγεται να βλαστημάει για την αποτυχία του να μπει στη συναγωγή προτού πυροβολήσει και σκοτώσει μια γυναίκα που ήταν περαστική στον δρόμο και έναν άνδρα σε ένα κοντινό τουρκικό ταχυφαγείο.

Άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν όμως η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

«Ο Στέφαν Μπ. ήθελε να είναι μιμητής με δύο έννοιες», είπε ο Φρανκ. «Ήθελε να μιμηθεί παρόμοιες επιθέσεις που συνέβησαν στο παρελθόν, και επίσης ήθελε να ωθήσει άλλους να μιμηθούν τις ενέργειές του».

Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ προειδοποίησε ότι η απειλή του αντισημιτισμού και της ακροδεξιάς τρομοκρατίας είναι πολύ υψηλή, μετά το περιστατικό με τον ένοπλο που σκότωσε δύο ανθρώπους έξω από συναγωγή στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Δυστυχώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια η οποία --ήδη εδώ και κάποιο καιρό-- είναι πως η απειλή του αντισημιτισμού, του ακροδεξιού εξτρεμισμού και της ακροδεξιάς τρομοκρατίας είναι πολύ υψηλή», είπε ο Ζεεχόφερ σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Χάλε.

Ο Ζεεχόφερ υποσχέθηκε ότι οι συναγωγές και οι εβραϊκοί χώροι λατρείας θα «προστατεύονται καλύτερα» στο μέλλον. Αυτό που συνέβη χθες στη Χάλε είναι «ντροπή για όλη τη χώρα. Με την ιστορία που έχουμε, δεν έπρεπε να συμβεί ένα τέτοιο πράγμα», εκτίμησε.

«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε οι Εβραίοι στη χώρα μας να μπορούν να ζουν χωρίς απειλή, χωρίς φόβο», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Από την πλευρά της, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίν Λάμπρεχτ δήλωσε πως ο ακροδεξιός εξτρεμισμός «είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουμε». Δεσμεύθηκε για αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά το πλαίσιο των διαδικτυακών πλατφορμών αν μεταφέρουν απειλές ή υλικό που υποκινεί στο μίσος.

Ο ύποπτος θα παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον ομοσπονδιακών δικαστών αντιμετωπίζοντας δύο κατηγορίες για φόνο, είπε ο Φρανκ. Παραμένουν τα ερωτήματα για το πώς προμηθεύτηκε τον οπλισμό του και για το κατά πόσον είχε συνεργούς.

Μοναχικός ο δράστης, περνούσε πολύ χρόνο μπροστά από τον υπολογιστή

Μοναχοπαίδι που είχε αφήσει τις σπουδές του, ζούσε ακόμη στο σπίτι της μητέρας του και περνούσε τον περισσότερο χρόνο του μπροστά από τον υπολογιστή, ο δράστης της αντισημιτικής επίθεσης στη Χάλε εμφανίζεται ως ένας μοναχικός ριζοσπαστικοποιημενος εξτρεμιστής.

«Ήταν πάντα στο διαδίκτυο», εξήγησε σήμερα ο πατέρας του στην εφημερίδα Bild, διευκρινίζοντας ότι ο γιος του είχε λίγους φίλους και περνούσε μάλλον πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή.

Γεννημένος στο 'Αϊσλεμπεν, στο κρατίδιο Σαξονία-'Ανχαλτ, περίπου 40 χλμ. από τα σημεία της επίθεσης, αυτός που τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ως Στέφαν Μπάλιετ, εξακολουθούσε να ζει στα 27 του χρόνια στο σπίτι της μητέρας του μετά το διαζύγιο των γονιών του όταν ήταν 14 ετών.

Μετά την αποφοίτησή του ο νεαρός άνδρας άρχισε σπουδές στη χημεία τις οποίες αναγκάστηκε να εγκαταλείψει έπειτα από μια εγχείρηση στο στομάχι.

Σύμφωνα με μια γειτόνισσα που μίλησε στην εφημερίδα, εργάστηκε στη συνέχεια ως τεχνικός ραδιοφώνου.

Ο πατέρας του, τον οποίο επισκεπτόταν τακτικά, τον περιγράφει ως μοναχικό και κλεισμένο στον εαυτό του. «Δεν τα είχε καλά ούτε με τον εαυτό του ούτε με τον κόσμο. Κατηγορούσε πάντα τους άλλους», είπε.

Οι περισσότεροι εβραϊκοί θεσμοί σε μεγάλες γερμανικές πόλεις διαθέτουν σχεδόν μόνιμα αστυνομική φρουρά λόγω των απειλών αντισημιτικών επιθέσεων τόσο από ακροδεξιούς όσο και από ισλαμιστές.

Εβραίος ηγέτης λέει ότι η αστυνομία απέτυχε να προστατεύσει τη συναγωγή

Ο Γιόζεφ Σούστερ, πρόεδρος του συμβουλίου της εβραϊκής κοινότητας στη Γερμανία που αριθμεί 200.000 μέλη, επέκρινε την αστυνομία επειδή δεν ήταν παρούσα στη συναγωγή στη Χάλε.

«Αν υπήρχαν αστυνομικοί έξω από τη συναγωγή, τότε ο άνδρας αυτός μπορεί να είχε αφοπλιστεί προτού επιτεθεί στους άλλους», δήλωσε o Σούστερ στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία.

Ο Σούστερ είπε πως αν και, απ΄ό,τι γνωρίζει, όλες οι συναγωγές κανονικά έχουν αστυνομικούς φρουρούς στη διάρκεια της λειτουργίας, αυτό δεν φαίνεται να συνέβαινε στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ όπου βρίσκεται η Χάλε.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του αστυνομικού συνδικάτου της Γερμανίας εξέφρασε επιφυλάξεις γι' αυτό το επίπεδο προστασίας.

«Θα έπρεπε να φρουρούμε όλες τις συναγωγές, όλες τις εκκλησίες, όλα τα τεμένη, όλους τους χώρους λατρείας στη Γερμανία μέρα-νύχτα, άρα δεν ξέρω αν αυτό ήταν ένα λάθος ή αν πραγματικά δεν μπορούσε να έχει προβλεφθεί», δήλωσε ο Όλιβερ Μάλχοβ στη δημόσια τηλεόραση ARD.

Πηγή-Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΙΧΑΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 08 Ιουν 2020 | 08:00

Στρατολογούν ανήλικους για επεισόδια στα Εξάρχεια- Ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ για την χθεσινή σύλληψη 14χρονων

Η αστυνομία προχώρησε χθες στη σύλληψη 5 νεαρών ηλικίας από 14-17 ετών

ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ 05 Ιουν 2020 | 07:42

Ψηφιακό "πάρτι" με usb, SIM, στικάκια και κινητά στα κελιά των τρομοκρατών - Τα πρώτα συμπεράσματα των αρχών

Οι έρευνες εξελίχθηκαν χθες τα ξημερώματα σε τουλάχιστον 9 κελιά των φυλακών Κορυδαλλού ΙΙ. Καταδικασμένοι για συμμετοχή σε 17Ν, Ε.Α. και Πυρήνες της Φωτιάς.

212.326 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ 04 Ιουλ 2020 | 21:38

Κορονοϊός: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων παγκοσμίως - Ανήσυχος ο ΠΟΥ

Η πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερο από μισό εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε επτά μήνες.

ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ 04 Ιουλ 2020 | 19:11

Η Ολλανδία γίνεται η δεύτερη χώρα της ΕΕ που δεν θα αναγράφει το φύλο στις ταυτότητες

Την είδηση υποδέχτηκαν ιδιαιτέρως θετικά οι ολλανδικές οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ 04 Ιουλ 2020 | 18:50

Πανικός στο Σιάτλ: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε διαδηλωτές - Δύο σοβαρά τραυματίες [Βίντεο]

Ο ύποπτος συνελήφθη ενώ μία από τις δύο γυναίκες που τραυματίστηκε νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΕΞΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ 04 Ιουλ 2020 | 17:54

Κορονοϊός: Επιστρέφουν τα μέτρα στο Ιράν - Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Μεγάλη καμπάνια στην κρατική τηλεόραση της χώρας προειδοποιεί τους τηλεθεατές ότι "ο κορονοϊός δεν είναι αστείο".

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 04 Ιουλ 2020 | 16:42

Προκαλεί ξανά ο Ακάρ με φόντο τη "Γαλάζια Πατρίδα" - "Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης"

Ανεβάζει και πάλι τους τόνους η Άγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας να κατηγορεί την χώρα μας ότι στρατιωτικοποιεί νησιά του Αιγαίου.

ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 04 Ιουλ 2020 | 16:12

Προκλητικές δηλώσεις Ακάρ μετά τη συνάντηση με Σάρατζ - "Θα πληρώσουν το τίμημα της αδικίας τους"

"Εσείς έχετε δίκιο και θα νικήσετε. Οι άλλοι, και όσοι τους υποστηρίζουν, ηττήθηκαν και θα ηττηθούν περισσότερο" είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας που μετέβη εσπευσμένα στη Λιβύη.

ΕΝΑΙ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ 04 Ιουλ 2020 | 10:25

Θετική στον κορονοϊό η σύντροφος του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ-Αρνητικός ο γιος του Αμερικανού προέδρου

Η σύντροφος του γιου του Αμερικανού προέδρου, βρέθηκε θετική πριν παραστεί στην εκδήλωση του Ντόναλντ Τραμπ

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ 04 Ιουλ 2020 | 10:04

Μυρίζει μπαρούτι: Αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη Νότια Σινική Θάλασσα εν μέσω κινεζικών ασκήσεων

Κίνα και ΗΠΑ κατηγορούν η μία την άλλη ότι κλιμακώνουν την ένταση σε μια στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΟΥΑΡ ΦΙΛΙΠ 04 Ιουλ 2020 | 08:46

Ζαν Καστέξ, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας: "Νέος Δρόμος" αλλά ίδιοι στόχοι

Την παραίτηση του Εντουάρ Φιλίπ από την πρωθυπουργία ακολούθησε η ανακοίνωση του διαδόχου του, Ζαν Καστέξ - Ο δημοφιλής αλλά απερχόμενος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΖΩΗ 04 Ιουλ 2020 | 08:25

"Σούπερ Σάββατο" στη Βρετανία - Ανοίγουν μετά από 3 μήνες παμπ και εστιατόρια

Η Βρετανία κάνει σήμερα το μεγαλύτερο της βήμα προς την επαναφορά στην κανονική ζωή

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 03 Ιουλ 2020 | 22:53

"Θερίζει" ο κορονοϊός: Πάνω από 522.000 νεκροί παγκοσμίως - Σχεδόν 11 εκατ. τα κρούσματα

Οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων.